הערב, שבת, ה-18 בפברואר, 2017, נערך הקדם השנתי במלטה, הנקרא בשם הבכלל-לא-מגלומני, Malta Eurovision Song Contest, או MESC.
השנה, בניגוד לשנים קודמות, ביטלו את חצי הגמר ונערך ערב אחד בלבד במהלכו יוכרז השיר הזוכה, כנראה כי אירה לוסקו בזבזה הרבה יותר מדי כסף שנה שעברה (ואפילו נפתחה על כך חקירה פרלמנטרית). השנה, שוב לראשונה, הבחירה תהיה אך ורק של הצופים. כל מספר טלפון יוכל להצביע פעם אחת ויחידה.
המנחים הערב הם Daniel Azzopardi, שחקן טלוויזיה פופולרי במלטה ו-Charlene Mercieca, שהתפרסמה במלטה אחרי שניצחה את מחלת הסרטן לאחרונה.
הערב, אכתוב את רשמיי, כשומעת את השירים לראשונה בגמר, בהופעה חיה. אנסה לקבל את נקודת מבטו של צופה אירוויזיון שאינו בהכרח חובב אדוק שנחשף לשירים מבעוד מועד, ויחד עם המלטזים שאינם חזק בתוך הסצנה (אין הרבה כאלה) – אנסה להבין מה השיר שהכי ראוי לייצגם באירוויזיון. מה יבלוט בין ים הבלדות שמסביב ולמעשה, לאיזה שיר יש את ה- X פקטור שסוף סוף יגשים את משאלת ליבם של המלטזים לאירוח האירוויזיון, וכשזה יקרה, נקווה שהוא יהיה קצת יותר מאירוח מלטה את תחרות הג'וניור האחרונה.
המופע נפתח במופע של כלל המתמודדים שרים את שירי העבר, עשרות רקדנים על הבמה, ו2 מנחים צעירים, Charlene Mercieca פותחת את ההנחייה כשניכר עליה שהיא מרוגשת מהרגיל. לאחר מכן השירים מתחילים, לא דבר שמפריע לבאנרי פרסומות לקפוץ מדי פעם ולהסתיר רבע מסך.
1. Klinsmann Coleiro – Laserlight –
דעתי על השיר וההופעה החיה – השיר נפתח כשקלינסמן עובר בין רקדנים יושבים על כסאות וקוראים עיתון, הקול שלו רועד בהתחלה אך מתייצב במהרה, השיר מתפתח ונהיה קצבי, צבע הקול שלו מזכיר את Jason Mraz קצת. השיר מתיימר להיות קליל אך קצת מכביד ומבולגן, הרקדנים עם כיתוב על הידיים, וכוריאוגרפיה של מסיבת סיום כיתה ח', לא מרגיש מקצועי כל כך. שיר לא אופייני לאירוויזיון. ניתן לסכם שהוא חסר פואנטה ולא ממש זכיר.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "מרענן לקבל קצת יציאה מהתבניות המוזיקליות שהיינו עדים להם עד כה. פופ-רוק קליל, אולי מעט קליל מידי. שיר רדיו-גלגל"צי, למל"מי להחריד. קלינסמן מקסים ממה שאני זוכר אותו, וכדאי לו להפעיל את כל הקסם שלו כי השיר הזה מעייף אחרי 2 דקות ולא בונה איזושהי ציפייה לכלום שקורה בדקה האחרונה. 3/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
2. Raquela Dalli Gonzi – Ray of Light –
דעתי על השיר וההופעה החיה – הזמרת מופיעה בשמלה עטורת פרחים, אך זה לא מציל את השיר המאוד מיושן, כאילו לקוח משנות ה90 בפתיח של אופרת הסבון של השעה 16:00. רקאלה מפגינה ביצוע קולי טוב אך לא מפעים. אם ייבחר – אוכל להבטיח בוודאות כי זוהי תהיה הבלדה הגרועה מכולן.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "זוכרים את בוריס ודין, אלה שכתבו את "Tomorrow" וחזרו השנה לכתוב עוד שני שירים? אז זה השיר השלישי שלהם שהם הכניסו לקדם. והייאוש רב. השיר זורק אותו לניינטיז, עם שם שיר שלקוח ממדונה ומוזיקה שמנסה לחכות את הסינגר-סונגרייטריות של זמנו, דוגמת אלאניס מוריסט. ואז איפשהו לקראת הסוף השיר לוקח תפנית לבלדת שמאלץ מסוגת הפופ-קאנטרי, שלמדנו להכיר גם כן בעשור ההוא. מופת של בינוניות ניינטיזית 1/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
3. Deborah C & Josef Tabone – Tonight –
דעתי על השיר וההופעה החיה – השיר הזוגי המתקתק התורן של השנה, ועדיין לא יכול להכנס לנעליים של ליטא 2015. הזמר מחזיק את הביצוע יותר טוב מאשר הזמרת. אין הרמוניה מושלמת בין קולותיהם, יכלתי לחשוב על שילוב יותר מוצלח, כשכמובן הייתי מנפה את האישה מהצמד. הזמרת לבושה בשמלה לבנה ומגפיים חומות גבוהות שמשוות לה מראה קאנטרי מוצלח. תלבושת הגבר פחות מתכתבת עם הסגנון.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "עוד שיר מעדות הפולק-פופ. חנפני ומתקתק. מאחורי השיר עומד Jonas Gladnikoff הבלתי נלאה ו-Sara Ljunggren, שהלחינה חצי שיר במלודי של השנה שעברה. כל-כך חלבי ומלא סוכר, שכמעט הקאתי. יכול להיות שזה יעקוף את שאר השירים בז'אנר כי יש לזה אפקט חזק בתור דואט דו מיני. 1/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
4. Kevin Borg – Follow –
דעתי על השיר וההופעה החיה – הלחן של השיר הזה קצת יותר מגובש מהשירים ששמענו עד כה. הזמר מבלבל במהותו, בוקע ממנו קול נשי לעיתים, ולעיתים קצת מזכיר את מייקל ג'קסון, מסתמנת זהות שאינה מגובשת אך יחד עם זאת מעניינת. הוא יכול להיות דמות זכירה באירוויזיון הזה עקב יחודיותו בקול ובמראה.
החזרתיות שמאפיינת את השיר בסגנון סוף שנות ה90 יכולה לעבוד. השיר לא חזק מספיק, ואם ייבחר להתחרות – אני מנבאת שיגרד את תחתית העשירייה של הסמי. מה שכן, השיר בעל פוטנציאל. אם יעובד בשנית ויודגשו בו קטעים ספציפיים דרמטיים – לדרמטיים יותר יחד עם התאורה הנכונה זה יכול לעבוד. אך נכון להרגע שעוד 12 שירים לפנינו, ובעיבוד הנוכחי, מצבו בסכנה.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "כבר נגמרו לי הפידבקים השליליים לתת לקדם הזה. קווין היה פעם פייבוריט לזכייה בקדם, אבל בינתיים הוא הגיע נורא קרוב ומאז אבד לו המומנטום. הוא וחברו Gribbe אחראים גם לשיר הזה, וזה בינוני וחסר השראה כמו שהייתם מצפים. מצד שני, זה יכול היה להשתלב מצוין באירוויזיון 2016. לא היינו מבדילים בין השיר של חובי לשיר הזה. יש לזה סיכויים טובים, כי בכל זאת המלטים מאוהבים בשטויות האלה, אבל באירוויזיון עצמו זה יתרסק בענק 2/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
5. Jade Vella – Seconds away –
דעתי על השיר וההופעה החיה – הזמרת פותחת את השיר באגרסיביות יתרה, על הבמה שלושה רקדנים בלבן שאינם מתואמים במיוחד. הזמרת מזכירה קצת את מייגן טריינר בקליפ NO בלוק ובאטיטיוד. גם כאן ישנו כיתוב על יד הזמרת את שם השיר. וגם הפעם נראה לא מקצועי. השיר קצבי אך לא קליט בכלל. החלק האחרון של השיר מצריך גבהים והזמרת לא עומדת בהצלחה בזה כלל. שיר חסר פואנטה ולא טוב בהגזמה.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "ווין בורג השבדי-מלטי, חבר ל-Simon Gribbe השבדי, שלו מספר נסיונות כמלחין בקדם המלטי, וביחד חיברו שיר שנשמע כמו מלודיפסטיבלן-ריג'קט. שיר ללא פואנטה עם ביטים אגריבים וזולים. 1/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
6. Crosswalk – So simple –
דעתי על השיר וההופעה החיה – השיר, כשמו – Simple, שיר קאנטרי, זמרת על הבמה בשמלה צבעונית כשמלווים אותה מספר נגנים. שום ניחוח מלטזי בשיר. שיר חמוד ותו לא. לא זכיר, לא נוסטלגי כפי שיכל להיות. פשוט לא.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "אותו הצוות של השיר שאחראי על "Tomorrow" חוזרים לשתף פעולה גם כאן. השיר הזה באמת נשמע יותר באור הנוחות שלהם. זה לגמרי פולק-פופ לבנבן וחנפני. שיר באווירת קאנטרי כפרית. יכול לשחזר את ההצלחה של מלטה 2013 אם האירוויזיון יהיה משופע בלהיטי פופ-אלקטרו. חנפני להחריד, חסר עוקץ או עניין 2/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
7. Franklin Calleja – Follow me –
דעתי על השיר וההופעה החיה – זמר צנום עומד בחליפה, בתחילה צילום שחור לבן. קולו עבה וגבוה, לא נעים לאוזן (שלי לפחות). בלדה חלשה מאוד שמתיימרת לרגש אך ללא הצלחה. השיר עובר באיטיות עד שהזמר עושה פלצט, המצלמה חוזרת לשחור לבן, פוף השיר נגמר והסיוט גם הוא. ביג נו נו.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "תמיד משמח לראות שכולו על טהרת הכותבים המלטים, אבל כמו תמיד הם נופלים שבטנצים של להישמע כמו שיר נורא מוכר. אני לא מצליח לשים את אצבע על כמו מה זה נשמע, אבל המלודיה לא מקורית. בלדת פופ מסורתית עם קישוטים אלקטרוניים עדינים בעיבוד. יש לי הרגשה קשה שזה הולך להפתיע בקדם, באירוויזיון אני לא רואה את זה מגיע לשום מקום ריאלי. שיר מיושן עם הפקה מעט שרירנית, לא מרשים. 2/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
8. Rhiannon Micallef – Fearless –
דעתי על השיר וההופעה החיה – השיר מתחיל, זמרת מכוסה ברקדניות, ברקע ניחוח אדל, השיר ממשיך ומתגלה כשיר מתחילת ה2000, במקצב, בקולות הרקע בחלק השני, אפילו ברעידות הקול של הזמרת. השיר יכול להתאים לאחר מריבה בין בני זוג (אבל בחלק של טריקת הדלת) . יש לציין שהיא מאוד נונשלנטית, חצי שרה את השיר כדרך אגב כאילו "רק מסמנת" בחזרה, חצי קולית בגישתה. בחלק ה"צרחה" – היא מזייפת. אין לשיר ערך מוסף, אך הוא עדיף מרוב השירים ששמענו עד עכשיו.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "עוד בלדת אלקטרו, שמנסה להיות נורא אגרסיבית, אך מסיימת נורא פרווה. יש ברייק באמצע של קצת אפרו-פופ, שקצת לוקח את השיר למקומות יותר רלבנטיים, אבל זה נגמר והשיר חוזר להיות הכלום הגדול שהוא בעצם כל הקדם הזה. 2/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
9. Miriana Conte – Don’t look down –
דעתי על השיר וההופעה החיה – השיר נפתח במאוול א-ללה מולין רוז', הזמרת לובשת בגד שנראה קצת כמו השמלה השחורה הידועה של שרה נתניהו עם הבטן בחוץ, ועקבי פלטפורה שפג זמנם, לא מחמיא. קול רע של הזמרת. זיופת זיופת זיופת. חוץ מהקטע שהיא אומרת "באם באם באם" סטייל ריהאנה – לא אהבתי כלום בשיר עם הפזמון הרפטטיבי "Don’t look dowwwwwwn" בסדר בסדר, לא נסתכל למטה. רק רדי מהבמה.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "שיר שמתחיל בצעקה אדירה וממשיך בכלום גדול. יש כאן ניסיון בולט לחקות את "Cool me down" וזה גורם לי להתקפת צחוק קשה, שהם בכלל חשבו שהם יכולים להפוך את הדבר הזה ללהיט. אבל ההשראה ברורה. פופ בשילוב אפרו-פיוז'ן דליל ומהול במים 2/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
10. Shauna Vassallo – Crazy games –
דעתי על השיר וההופעה החיה – אחרי הבדיחה מהשיר הקודם, עולה זמרת שנראית רצינית יותר, יציבה יותר, שיר קצבי כשבפזמון מתלווה אליה קול עבה גברי רובוטי כמו בסגנונות הדאנס החדשים של השנתיים האחרונות. בשיר נאמר הרבה "לה לה" ו"בלה בלה" (ברצינות!) אבל נו, זה הדור. יחסית לכל השירים המקפיצים הקודמים לה – היא נראית הכי רלוונטית ומעודכנת. קצת צווחנית – אך ניתן לעבוד על זה. עדיפה מקודמותיה הקופצניות לקדם.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "אלוהים, מה זו הזוועה הזו? שיר שמישהו שירבט על הסינתיסייזר ואז עיבד יותר מידי זמן על הסינתיסייזר גם כן. לחן חלש, מילים מטופשות, זלזול במאזין. ממצה את עצמו אחרי פחות מדקה. אני תוהה איך נשמעו שאר 44 השירים שלא עלו לשלב זה, אם זה כן עלה 1/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
11. Janice Mangion – Kewkba –
דעתי על השיר וההופעה החיה – הזמרת של פרוזן המלטזי עלתה לבמה. (לא באמת, אך הקול דומה לאלזה ולבת של פרעה מנסיך מצריים). בלדה לפנינו. גם היא, לבושה שחור כמו הרבה מתמודדים מהקדם, וחבל. השיר מבוצע בשפה המלטזית מה שמציל אותנו ממילים קלישאתיות באנגלית ומציל את השיר. המלודיה של הבלדה הזו קצת מעצבנת ואין שום קטע שיא שיכול לגרום לי להזיל דמעה, אך גם מורן מזור עצבנה אותי ואני מאמינה שיש כאלו שיתחברו לבלדה הזו.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "בלדת דיסני ממלטה זה משהו שלא קיבלנו, ובכן, מאז הקדם המלטי של השנה שעברה. מה שמרענן ונחמד הוא שמדובר בשיר שכולו על טהרת השפה המלטית, שפה כעורה, אין ספק, אבל כחובב שפות זה משמח אותי לראות שהמלטים לא זנחו לחלוטין את התרבות שלהם. זה בעל הסיכויים הגבוהים ביותר להגיע למקום האחרון לדעתי, מלך האריות פוגש, ובכן… כותבים מלטים ממש גרועים 1/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
12. Cherton Caruana – Fighting to survive –
דעתי על השיר וההופעה החיה – זמרת על הבמה. מה יש לומר..? שוב לבוש שחור, קוקו ב90 מעלות, פרנזים ושובל ארוך, היא ניסתה לשלב הכל מהכל בלבוש אך שכחה לקחת שיר טוב. זמרת עם קול רעוע שרוצה להרגיש קצת MTV. ניתן לה, אבל לאירוויזיון לא תגיעי. קצת בומים קצת סולו גיטרה, אך בזה זה נגמר. מקווה שהמלטזים לא יפלו במלכודת השיר המשובד. כי הוא פשוט לא מספיק טוב.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "אז אמנם לכאורה עומדים שני מלטים מאחורי השיר הזה, אבל עדיין זה בשטנץ שירי המלודיפסטיבלן. מהדקה הראשונה, זה בנוי כמו שיר שבדי. מדובר באותו צמד של כותבים שאחראי על "Tomorrow" השיר המלטי באירוויזיון 2013. שיר בלי שיניים. 2/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
13. Maxine Pace – Bombshell –
דעתי על השיר וההופעה החיה – זמרת נאת מראה עם שיר שהייתי רוצה לומר עדכני. סטייל מקצב השירים של Fifth harmony בבתים, ואז מגיע הפזמון הלא קשור "בום בום בום" (זה הדור, כבר אמרתי?). האווירה היא של מעודדות בתיכון, הרקע, הלבוש, המקצב. אך השיר סתמי מאין כמוהו. אם לומר את האמת? לו הייתי מלטזית הייתי חותמת על השיר הזה לייצג אותי מחשש לשירים יותר גרועים בהם נתקלנו בקדם הזה. כמו מעין הסכמה לקבל 60 במבחן מראש – העיקר לא להכשל לגמרי. ועדיין, שיר שכנראה יישאר בסמי לולא שינוי המלודיה כליל. הזמרת הצעירה בעלת פוטנציאל להיות מרענן בין ים הנשים הבוגרות השנה.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "אני מת לדעת מי כתב את זה. האינטרו נותן לי את דמי לובטו פוגשת את קשה, מה שאומר שזה נשמע רלבנטי ועדכני. טין-פופ מעט יותר אגרסיבי ממה ששמענו עד כה. זה מאד ריקני וחסר אופי, ועדיין זה הכי עדכני ששמענו עד כה. עם הופעה טובה זה יכול להגיע לגמר, אבל זה שיר שנשען אך ורק על הופעה. 3/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
14. Richard Edwards – You –
דעתי על השיר וההופעה החיה – אוקיי, אז הזמר לא עונה אמנם על קרטריון החתיך, אך זה כמו מים בנווה מדבר, בחיי. מה גם שהשיר לא מביך כלל. שיר קאנטרי, לא חופר יותר מדי, שהייתי שמחה לשמוע בחופשה ליד הבריכה. שיר חמוד. תחושה של קצר וקולע.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "מי שייצג את המדינה ב-2014 והצטיין בשליחת מבטים קריפיים למצלמה, חוזר בבלדת קאנטרי טיפוסית. זה לא השיר הכי מקורי בעולם, וכבר שמענו שירי פולק-פופ אמריקאים כאלה, זה קיטש אמריקאי שכיח, ועדיין זה השיר הכי טוב כרגע מבין כל ההיצע. מבנה השיר ברור והוא אפקטיבי מאד 3/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
15. Brooke Borg – Unstoppable –
דעתי על השיר וההופעה החיה – הפתעה! עוד זמרת שלבושה בשחור. היא נשמעת קצת כמו Walk on water במבנה השיר ואפילו בקול! אך פחות מגניב, בעל המילים הידועות הרפטטיביות we are we are we are (היי חובי). הזמרת מחזיקה היטב את השיר. שיר המנוני we can make it ושאר קלישאות. אירוויזיוני מאוד. רואה איך משתלבת לאחריו גלויה לתפארת אירוויזיון 2017. לי נמאס משירים כאלו אך לא אתפלא אם יישלח.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "השיר הזכיר לי מאד את מלטה 2016. במבט חטוף על רשימת הכותבים, מדובר על מלחין גרמני עלום שם, מלחינה שבדית ומלחין נוסף שאחראים על צ'כיה 2016 בין היתר… נשמע להיט שבדי למהדרין, ועדיין שיר מלודיפסטיבלן שלא עובר את שלב ה"אנדרה שנסן". מנסה להיות להיט בכוח. 3/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
16. Claudia Faniello – Breathlessly –
בלדה, לו הייתי יודעת – הייתי מכינה את הפיג'מה מבעוד מועד. אבל היי! לפחות הזמרת לבושה בלבן. אם אני מתפנית לחשוב על מחשבות קונספרטיביות של משחק מכור עקב תלבושות – כנראה שהשיר לא מוצלח במיוחד. (או המיקום שלו בסדר ההשמעה, גם אופציה). בלדה מגובשת, זוכה לתשואות רמות מהקהל. סוף השיר נשמע כאילו נקטע השיר באמצע. אפשר לסמוך על קלאודיה, אך גם אם תהיה הכי טובה שהיא יכולה – השיר פשוט לא מספיק טוב.
בסקירת השירים, ערן כתב כך: "אם יש מישהי שרוצה אירוויזיון זו קלאודיה, שתיבדל לחיים ארוכים. על השיר אמונים שניים שהלחינו כמעט כל שיר מלטי אפשרי עד העשור הראשון של שנות ה-2000, וולה את בורג…. פאוור בלאד עבשה. עם המלטים באמת אי אפשר לדעת מה יזכה, למרות בשנים האחרונות הם באמת מנסים לבחור את השיר החזק ביותר, כי הם צמאים לניצחון. שיר מיושן מאד, פופ למבוגרים ולעייפים ברוחם. 2/5"
גרסת האולפן:
ההופעה החיה:
זהו, כל השירים הושמעו. בשמיעה חוזרת של הריקאפ – השירים הבולטים הם 4, 15, 13, 11.
ובכן האינטרוול של מלטה הוא 2 שירים של להקה ארצית, נציגת הג'וניור, אירה לוסקו ו….פרסומות. והרבה מהן.
התוצאות:
מקום 3 – שיר מס' 4
מקום 2 – שיר מס' 11
והזוכה לייצג את מלטה באירוויזיון 2017 היא…… שיר מספר 16 – קלאודיה!!!
ניתו לצפות שוב במשדר כולו כאן.
2 תגובות הוסיפו את שלכם