2019: מיוחד – שירי ומשתתפי הקדמים שנשארו מאחור – חלק 2

רגע לפני שעונת 2019 מעלה הילוך ולאחר מכן הופכת להיסטוריה מפוארת, פוסט שני בסדרה, המוקדשת לשירי הקדמים של העונה. להזכירכם, זהו סיכום של שירי הקדמים ה"גדולים" של העונה ולא טעמי האישי. הפוקוס הוא על הלהיטים הגדולים, כאלו שהיו חביבי חובבים ונפלו. כמובן, סביב כל אחד יש סיפור וסיבה מדוע הפסיד, שערוריות לצד סיפורי סינדרלה הפוכים, הרים שהולידו עכברים, שירים שהכזיבו בלייב, שיטות ניקוד שמנעו זכייה כזו או אחרת, או סתם פלופ חובבים, שלא הוכיח עצמו במבחן הקהל.

hungary הונגריה
הקדם ההונגרי מתאפיין בכך שכמות החובבים שתדברו איתם עליו שווה לכמות הפייבוריטים שתשמעו עליו. היו השנה 4-5 שירים אשר לפחות בסטודיו, זכו לאהדתם של החובבים. אז למה אף אחד מהם לא זכה? ראשית, כי מדובר בפורמט בעייתי, אשר מעניק לארבעה שופטים כוח עצום. הם בסופו של דבר המכריעים על זהות רוב שירי הגמר, והם נותנים למעשה לקהל לבחור בסופו של דבר מבין 4 שירים. אז בניסיון לצמצם את הרשימה לשני שירים בלבד, בחרתי להציג שני שירים, שרבים היו בטוחים שהם הולכים לזכות בתחרות. הראשון "Világítótorony" של Olivér Berkes. מדובר בזמר יחסית מוכר, בוגר "The Voice" המקומי ומשתתף עבר בקדם. מדובר בבלדת פסנתר יפהפייה, לא בלתי קיטשית, אך בהחלט מרטיטת לבבות, רומנטית ונימוחה. השיר השתתף בטרום גמר קשה ונדחק החוצה מרשימת המעפילים לחצי הגמר. חלוקת הנקודות של השופטים הותירה פייבוריט גדול יותר של הקהל להתחרות על מקום נוסף בחצי הגמר. לאוליבר לא היה סיכוי.
פייבוריטים נוספים, שלא זכו לצלוח את טרום הגמר שלהם היו הלהקה המוכרת לחובבים, Leander Kills בשירם "Hazavágyom". באופן אישי הייתי בטוח שהשיר ייקח את הקדם כולו בסערה. השיר מתחיל כבלדה אקוסטית וממשיך בפיזמון כשיר רוק אקוסטי-קצבי, על רקע רקיעות. לאחר הפיזמון מגיעה חמת החלילים שנותנת לשיר אווירה מעט קלטית, לטעמי מעט מיותר ופוגם באותנטיות של השיר. לי זה נשמע מעט גנרי, אך ההופעה הייתה מאד משכנעת. השופטים ניקדו לא בנדיבות, אך נתנו לשיר כמות נקודות, שהיו אמורות להעביר אותו לשלב הבא. הבעיה היא שמנקודה זו ואילך (השיר היה ראשון בסדר ההופעות באותו הערב), השופטים הרגישו נדיבים וחילקו ציונים נדיבים ללא הכרה. לבסוף, השיר סיים מחוץ לרשימת חצי הגמר, והפסיד את הכרטיס הנוסף ל-USNK הצעירים.


ניתן לצפות בהופעה החיה כאן.


ניתן לצפות בהופעה החיה כאן.

israel ישראל
ישראל היא המדינה היחידה שנתעמק בה, שבה בקדם לא היו שירים, אלא רק מועמדים. האם היו פייבוריטים חוץ מקובי? כן, למכביר, אך נדמה שקובי זכה לקהל האוהדים הגדול מכולם, לפחות לפי התגובות ברשת. אז מי עוד היו פייבוריטים? ובכן, מאיה בוסקילה הייתה המפורסמת הגדולה שהשתתפה בתחרות, בעוד להקת "שלווה" היו האנונימיים, שזכו לאהדה עצומה מהקהל, אך פרשו עקב חוסר הסכמתם להופיע בשבת. ייתכן שהאחרונים היו זוכים ב"כוכב" אם היו נשארים. אז משני אלו הבאתי את שני הביצועים הטובים ביותר שלהם. הפעם, מדובר בביצועים שאני ספיציפית אהבתי…. (לחצו על התמונות עבור הצפייה בהופעות)

next_star6_36_08_maya_euphoria_i

the_next_star6_30_12_shalva_song2_i

latvia לטביה
לטביה מעמידה מידי שנה את הקדם האלטרנטיבי מכולם. נראה כי האירוע כולו נשלט על ידי היפסטרים מריגה, שבין בירה אחת לסיגריה שלישית מחליטים לערוך קדם, שרק הם היו צופים בו, וגם הם לא צופים בו, כי הם היפסטרים בכל זאת. השיטה הזו לא מוכיחה את עצמה, והמדינה נשארת פעם אחר פעם בחצי הגמר. התרחיש הזה יחזור על עצמו כנראה גם השנה, ודי ברור למה. Carousel זכו במקום הראשון אצל הצופים ובטלווטינג, אך מי שהיו חביבי החובבים מהשלב הראשון היו להקת הרוק Double Faced Eels עם שירם "Fire". השיר הגיע למקום הראשון בדירוג הספוטיפיי, אך כל החישוב המוזר של ההשמעות עם ההצבעות הביא אותם רק למקום הרביעי. על הנייר, זה היה אמור לזכות. לשיר בתים בעלי צליל אורבני בהפקת רוק אלקטרוני, הגשר והפיזמון כבר יותר לוקחים לרוק ניינטיזי. בפיזמון יש לופ אלקטרוני, שעשה את זה לחובבים. ניסיון לשלב היפ-הופ-Soul ומוזיקה אורבנית. ההופעה הייתה חזקה ואנרגטית לטעמי, אך זה לא היה מספיק. אולי בקדם של שירי פופ זה היה זוכה…


לצפייה בהופעה החיה לחצו כאן.

lithuania ליטא
הקדם הליטאי הוא המתיש ביבשת. "„Eurovizijos“ dainų konkurso nacionalinė atranka" אמנם לא קיצר את שמו, אך כן קיצר את כמות התכניות מ-10 ל-7. כל תכנית ארוכה ללא צורך, בכל תכנית כמות שירים מכובדת, כל שיר מעפיל בכל פעם לשלב הבא, ולא ברור אם היה מדובר ברבע גמר, חצי גמר או בכלל בשלב גלגל הצלה כלשהו. נדמה כי בקדם מקבלים כל שיר שנשלח, מה שמסביר את המספר הגבוה של השירים המשתתפים מידי שנה (כ-50 מהם!). יתרה מכך, השירים שעולים לשלבים הגבוהים עוברים שינויים תכופות, לא רק בהופעה עצמה, אלא לפעמים בעיבוד, והשנה אפילו היה מקרה של שינוי בז'אנר המוזיקלי… אין גם הנאה של ממש מצפייה בקדם שהשופטים בו משנים את ההצבעה שלהם תכופות, וגם הצבעת הקהל נראית רנדומלית למדי. ועדיין, השנה התוצאות היו די עקביות. Jurijus ו-Monika Marija זכו שניהם למרב הנקודות הן מהקהל והן מהשופטים, כל אחד ברבע ובחצי הגמר שלו/ה. על מנת למקסם את סיכוייה לזכות עם השיר שהיה נדמה כפייבוריט, פרשה Monika Marija עם השיר השני שלה, רק כדי לסיים במקום השני בגמר. "Light On" היה בלדת פופ מודרנית, א-לה אדל. שיר חזק וקומפטטיבי מאד, בנוי כהלכה עד לשיא, גם עם מעט מלאכתי. ההופעה של מוניקה הייתה טובה ומאופקת, והשיר עצמו, שנשמע קצת כמו "Next to Me" של Emeli Sandé, הפך מפייבוריט לשיר קדמים, שהחובבים יאהבו להיזכר בו.


צפו בקליפ הרשמי כאן.

moldova מולדובה
אחרי ההצלחות של המדינה בשנתיים האחרונות, רבים ציפו כי גם השנה תשלוף מולדובה שפן מן הכובע ותביא שיר, שיזכה להצלחה כבירה בתחרות. גם השנה, היה מדובר באחד הקדמים הצנועים ביבשת, שלא לדבר על העני מכולם… אך נדמה שהפעם מהקדם העני יצא גם שיר עני, אשר נמצא בתחתית טבלאות ההימורים השנה. Anna Odobescu זכתה בעיקר בזכות מתן הופעה ווקלית יוצאת מגדר הרגיל, שהצליחה לשכנע אפילו את אלו שלא אהבו את השיר. קשה להצביע על פייבוריט בקרב החובבים, כי כאמור הקדם לא הכיל אי אלו יהלומים. היחידה שהתקרבה לסטטוס זה הייתה Vera Țurcanu בשירה "Cold". האחרונה נשמעה כמו Jamala מקומית, אך עם שיר אלקטרופופ עכשווי. המקצב היה אירופופי והזכיר לי את שירה של Chimène Badi מהקדם הצרפתי השנה…. השיר לטעמי לא היה חזק מספיק, ההוק בפיזמון זכיר, אך הניסיון לשלב בין אינדי פופ לפופ מודרני ולהיטי הפכו אותו למתאמץ ומיוזע. לאחר התחרות, בן הזוג של Vera Țurcanu טען כי הקדם היה מכור ל-Anna Odobescu וכי חלק מהמתמודדים היו מודעים לכך כבר מינואר. לדבריו הוא גייס מאות אנשים שהצביעו בערב ל-Vera, והם אף קיבלו הודעה שהצבעתם התקבלה, אך מספר ההצבעות הסופי היה נמוך מכמות האנשים שהוא יודע שהצביעו. מנגד הועלו טענות נגד Vera Țurcanu עצמה, כי היא פיברקה את התקלה שהייתה לה באזנייה כדי שיתנו לה להופיע שוב בסוף הערב, וכך היה.


צפו בהופעה החיה כאן.

montenegro מונטנגרו
ומקדם עני אחד למשנהו. נדמה כי הקדם המונטנגרי היה החובבני מכולם, הוא אמנם עלה על זה המולדבי בסאונד וברמת ההפקה, אבל הסטודיו הקטן שבו האולם התקיים, המנחים ובעיקר צמד הרקדנים שפתחו את המופע, נתנו להכל הרגשה של הופעה במרכז העירוני, ואכן אוכלוסיית המדינה נמוכה מזו של העיר ירושלים… השיר אשר זכה לבאז הגדול ביותר בקרב החובבים היה "Ja sam ti san", שירה של Andrea Demirović, נציגת 2009. היה זה פופ אגרסיבי עם השפעות מוזיקת טרנס והאוס. שיר קצבי ואפקטיבי מאד. יותר שיר מועדונים נישתי, משיר שרלבנטי למצעדים היום, אך עדיין אירופופ מתקדם יחסית וכיפי. החובבים המקומיים הבהירו כי אין סיכוי שאנדראה מגיעה לסופר-גמר, סירבתי להאמין. ואז הגיעה ההופעה, שלא הלכה לשום מקום. הביצוע החי לא היה משכנע, היא לא הסתכלה למצלמה, בקושי זזה וההופעה לא התרוממה. ווקלית היא הייתה סבירה, אך לא מדויקת. השיר סיים במקום השלישי מבין 5 שירים ולא העפיל לסופר גמר.


צפו בהופעה החיה כאן.

malta מלטה
המדינה השנייה, אחרי ישראל, שלא ערכה קדם מסורתי בשום שלב, אלא ריאליטי-שירה, שכולו על טהרת גרסאות הכיסוי, היא מלטה. הקדם הביא מספר כשרונות צעירים מרשימים, מתוכם זכתה מישהי שאכן הייתה ווקליסטית מרשימה ויהלום לא מלוטש. מבצע נוסף שנכנס עמה לאותה המשבצת הוא Owen Leuellen. הראפר הצעיר והנאה היה בחירה נועזת מידי למדינה, שרגילה לבצע בחירות אירוויזיונית שמרניות. כאן, בהופעת הגמר שלו, הוא מופיע עם שיר ראפ מקורי פרי עטו. אולי אם למלטה יהיה איזשהו רצון להיות נועזת, היא תיבחר בו בעתיד הקרוב לייצגה על הבמה הגדולה באירופה.

norway נורבגיה
עוד קדם מפואר ועשיר, הוא הקדם הנורבגי. בגדול, כאן זכו חביבי החובבים. KEiiNO היו that bitch מהרגע הראשון. כל השאר לא זכו לאותו באז שזכתה לה השלישייה. היחידים שניתן לציין אולי הם D'Sound בשירם "Mr. Unicorn". השיר היה אלקטרו-אמביינט ניינטיזי מתוק! Daft Punk הודהדו ללא בושה בשיר, וזה נאמר כמחמאה. השיר היה זורם, קליל, Fאנקי ומרגיש כמו גלידה ביום קיץ חם. ההופעה החיה הייתה רב מימדות עם האפקטים של הבמה והייתה מאד אפקטיבית. השיר עלה לגמר הכסף וסיים במקום השלישי.


צפו בהופעה החיה כאן.

slovenia סלובניה
בניגוד לשנים עברו, Raiven, לא הייתה לחביבת חובבים. השיר שלה היא קשוח מידי וכאוטי מידי לחובבי התחרות. משום מה השיר שהתבלט טרם הקדם עצמו הוא "Atma" הרוקיסטי של INMATE. האסירים הסלובנים הביאו רוק אייטיזי-ניינטיזי מאד, מלודי ובאנגלית מלאה. נשמעו שירים טובים מזה, וזה לא נשמע הכי עדכני, אבל זה מטאל מלודי, כנראה חסר זמן ומקום, ולכן אין זה מפתיע שהוא מצא לו מעריצים. השיר זכה להופעה אינטנסיבית, עם זמר שנתן את הנשמה, בליווי משחקי אורות ומצלמות תזזיתיות. השיר סיים רק במקום השביעי.


ניתן להאזין לגרסת הסטודיו כאן.

san_marino סן מרינו
אם להאמין לשמועה, זה השיר שנמנע מאיתנו. שימו מחר צדקה בבית הכנסת הקרוב לביתכם.

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.