רגע לפני שעונת 2019 מעלה הילוך ולאחר מכן הופכת להיסטוריה מפוארת, פוסט שלישי ואחרון בסדרה, המוקדשת לשירי ומשתתפי הקדמים של העונה. להזכירכם, זהו סיכום של שירי הקדמים ה"גדולים" של העונה ולא טעמי האישי. הפוקוס הוא על הלהיטים הגדולים, כאלו שהיו חביבי חובבים ונפלו. כמובן, סביב כל אחד יש סיפור וסיבה מדוע הפסיד, שערוריות לצד סיפורי סינדרלה הפוכים, הרים שהולידו עכברים, שירים שהכזיבו בלייב, שיטות ניקוד שמנעו זכייה כזו או אחרת, או סתם פלופ חובבים, שלא הוכיח עצמו במבחן הקהל.
ספרד
ספרד הייתה המדינה הראשונה להשיק את הליך הבחירה לאירוויזיון 2019. כבר באוקטובר 2018 החלה העונה החדשה של ריאליטי השירה Operación Triunfo. בניגוד לזה הישראלי או המלטי, התחרות לא הייתה ממוקדת באירוויזיון, והפרס בה אינו ההשתתפות באירוויזיון. התחרות הסתיימה בניצחונו של Famous, אך רק לאחר מכן נערך הקדם, אשר כלל 10 שירים, אשר נבחרו בהליך בחירה אינטרנטי מקדים, אשר כלל 17 שירים שבוצעו על ידי 13 מתמודדים. מסובך. María Villar, אשר לא ממש זכתה להצלחה גדולה ב-OT, עם שירה "Muérdeme", הייתה הפייבוריטית הגדולה לזכייה. השיר הגיע למקום הראשון בהצבעת הקהל המוקדמת באינטרנט (זו שכללה את 17 השירים). היה זה רגאטון-פופ באווירה סקסית, עם מילים חצופות, המשלב את כל האופנות בפופ הלטיני, שכבשו זה מכבר את העולם. הבעייה המרכזית של השיר בדרך לזכייה הייתה העובדה שמאריה היא פרפורמרית מוגבלת מאד. אבל זה לא נגמר שם. מריה עצמה, לצד שתי מתמודדות נוספות, הצהירו כי הן פחות מעוניינות לקחת חלק באירוויזיון מאחר והוא מתרחש בישראל, וכי הבחירה בישראל כמדינה המארחת היא "מצערת". ייתכן שבשל כך הן החלו לקבל פחות ופחות קולות בהצבעה האינטרנטית, מאחר והמעריצים שלהם לא רצו שתגענה לקדם ואולי לאירוויזיון בניגוד לרצונן. לפני תום מועד ההצבעה האינטרנטית, חבריה ומקורביה של מאריה ניסו לשכנע מעריצים ברשת לא להצביע לשיר שלה. מסע השכנועים שלהם לא עבד והיא עלתה לקדם מהמקום הראשון בסקר האינטרנטי. מריה עצמה נצפתה מברכת מעריצים בדרך לחזרות ומבקשת מהם להצביע למיקי, שאכן בסוף זכה בקדם. הפעם זה עבד, ומריה הגיעה רק למקום השני, גם קצת בזכות ההופעה החיה הגרועה וחסרת הכריזמה שנתנה. החובבים בישראל שכבר תכננו לצעוק לה בוז בגני התערוכה, יריעו במקום זה למיקי.
צפו בהופעה החיה כאן.
סרביה
הסרבים הרימו כמידי שנה את ה-Beovizija. הקדם מופק בצורה מסורתית ונראה מעט מיושן. הוא כלל שני חצאי גמר מיותרים וגמר אחד גדול, ומיותר אף הוא, אשר הוכיחו לנו שהאומה נתקעה איפשהו בתחילת שנות ה-2000. יותר מידי שירים, אשר היה ניתן לחיות גם בלעדיהם, ומעט מאד שירים הרלבנטיים ל-2019. Nevena Božović, שזכתה בתחרות הייתה אחת הפייבוריטיות וניצחונה לא התקבל בהפתעה. השופטים העניקו לה את הניצחון, לעומת הקהל שהעדיף שירים אחרים. אך נדמה שבקרב החובבים, במיוחד אלו הסרבים, בלט דווקא שיר אחר. "Moja bol" של Wonder Strings & Ivana Vladović האנונימיים יחסית. השיר נכתב על ידי Aleksandra Milutinović, מוזיקאית מקומית, אשר כתבה לכוכבים סרביים מהשורה הראשונה. בין היתר היא כתבה את "Rijeka Bez Imena", השיר הבוסני מאירוויזיון 2007. "Moja bol" היה שיר מאד סרבי. בלדה עם אלמנטים אתניים, כמו שהחובבים נהגו לאהוב ב-2005…. איוונה שרה את השיר בקולה הקטיפת, והדרמה בעיבוד בשילוב הכותרת העצובה, הפכה את השיר למעט צפוי. השיר סיים במקום החמישי.
האזינו לגרסת הסטודיו כאן.
פורטוגל
הקדם הפורטוגלי, Festival da Canção, הוא אחד הוותיקים ביבשת. לאחר שבפורמט החדש שלו, הביא את זוכה אירוויזיון 2017 ואת המקום האחרון באירוויזיון 2018, עיני החובבים היו נשואות גם השנה לבשורה מליסבון. הפייבוריט הגדול Conan Osíris לקח את התחרות, למרות שלא זכה בחצי הגמר שלו (כמו סלבדור ב-2017), מה שגרם לרבים לנשום לרווחה. לצידו, היו עוד כמה פייבוריטי משנה: "Perfeito" של Matay היה שיר שהתכתב עם זוכה אירוויזיון 2017. בלדה אקוסטית דיסני-אית מאד. הקול של מתאי גדול, מלא נשמה, והתאים בדיוק לבלדה הקלאסית אותה הוא שר. השיר היה עשוי יפה, כמו שירים של פעם, בלי שטיקים מיוחדים ומיותרים. מתאיי נתן את ההופעה המצופה ממנו, הופעה קלאסית וווקליות מושלמת. ההגשה הייתה רומנטית, נימוחה ומקסימה. השיר זכה בחצי הגמר הראשון וסיים בגמר במקום השלישי. שיר נוסף שבלט היה "Pugna" של Surma, שסיים בגמר במקום החמישי. השיר התחיל בצלילי כינורות ועבר לצלילי אמביינט חלומיים. סורמה נשמעה כאילו שרה מתוך מקלט אפל, פוסט רוק מחתרתי ומיוחד. השיר הביא צלילי כינורות, צלילים אלקטרוניים ומינימליזם מוזקלי מיוחד. ההופעה, כמו הזמרת, הייתה מוזרה, אפלה, אבל הצליחה להיות נגישה ודינמית, היה בה משהו מאופק מאד שאיים להתפוצץ בכל רגע.
האזינו לגרסת הסטודיו כאן.
האזינו לגרסת הסטודיו כאן.
פינלנד
הקדם הפיני הקטנטן, על שלושת שיריו, היה חלש ביותר. ככל הנראה "Look Away" שנבחר, היה הרע במיעוטו. השיר "Release Me" היה שיר נוסף שמשך תשומת לב, אך לא מהסיבות הנכונות. היה זה סוג של EDM עם Dream Trance. מידטמפו עד בלדה עם הפקה אלקטרונית. הקול המלחשש של סבסטיאן אמור לתת לצלילים ולעיבוד את המקום המרכזי, כאשר הוא רק קישוט ווקלי. הגשר הדרמטי בנה לפיזמון, שנשמע מאד דומה לשיר של Agnes בעל כותרת זהה. הצמד הנחמד Darude ו-Sebastian Rejman התארחו בתכנית רדיו בפינלנד שם השמיעו להם את "Release Me" של Agnes ושאלו אותם האם יש סכנת פסילה. הצמד נשמעו מודאגים מאד, Darude אודה שיש סיבה לפסילת השיר, בעוד Sebastian ציין כי חלקים בשיר נשמעים "אחד לאחד"… למזלם, השיר נשאר בקדם וסיים במקום השלישי והאחרון.
צפו בהופעה החיה כאן.
צ'כיה
הליך הבחירה הצ'כי הוא צנוע למדי ולא מתקיים בשום אולם או אולפן, אלא אינטרנטית. בקדם מצביעים כוכבי אירוויזיון ממדינות שונות ולקהל הצ'כי ניתן פרק זמן של שבוע+ לבחור את השיר המועדף עליו. Lake Malawi לקחו את כל הקופה בזכות קולות השופטים, למרות שהקהל המקומי העדיף את "Space Sushi". אך הייתה זו Barbora Mochowa, שהתחבבה על החובבים. שירה "True Colors" היה דארק-פופ עם אלמנטים של מוזיקת אמביינט. ברברה הגישה שיר בקול מעט קודר, שהזכיר את זה של Lana Del Rey. בפיזמון השיר כבר ממש נשמע כמו שיר של האחרונה. המילים, עד כמה שהצלחתי להבין, עצובות ורגישות. ציינתי כי השיר יצטרך הופעה מאד מהודקת כדי להצליח באירוויזיון, מאחר והמלודיה לא סחבה מספיק את שיר. השיר סיים במקום השלישי, אחרי שקיבל 12 נקודות מהקהל, כן, היה שוויון אצל השופטים בין Barbora למלאווים…
צרפת
צרפת מנסה זו השנה השנייה להחזיר עטרה ליושנה בקדם מרובה משתתפים. התוצאה הייתה הרבה B listers וזמרים שלא רבים מודעים לקיומם. האירוע הוכיח שגם אימפריה כמו צרפת (ביג 5 בכל זאת) יכולה לארגן קדם שבסוף יראה כמו קדם מולדבי… הרמה השנה הייתה נמוכה במיוחד, וגם השירים שהרשימו בסטודיו, לא הצליחו לעשות זאת בלייב. Bilal Hassani לקח את הקופה בזכות הקהל, שהצביע לו באחוזים מטורפים. עם זאת, זו הייתה Seemone ששבתה את לב החובבים, עם בלדת פופ-פסנתר פשוטה למדי, פן-אירופאית, שכל בלדה שנייה בקדם ההונגרי הייתה אוכלת אותה בלי מלח. ועדיין, בעיר של עיוורים בעל העין האחת הוא מלך. ההופעה החיה הדגישה את היות הבלדה מלודית מאד ונימוחה, סימון הגישה אותה קול צרוד מקסים, והשיר קיבל את מרב הנקודות מהשופטים וסיים במקום השני.
ניתן לצפות בהופעה חיה כאן.
קרואטיה
פסטיבל Dora הקרואטי חזר השנה אחרי שנות היעדרות לא מעטות, לשמחת החובבים. לצערם של החובבים, הפסטיבל לא שיחזר את ימי התהילה שלו משנות התשעים ולא סיפק את הדרמה הבלקנית שציפו לה. השירים היו ברובם תפורים לתחרות, ולא מוצלחים. הזוכה, היה השיר הגרוע ביותר לו ניתן היה לצפות. השיר שסיים במקום השני, "Tower of Babylon", בביצוע Lorena Bućan נכתב על ידי Tonči Huljić, מכונת הלהיטים הקרואטית מהניינטיז, שבין היתר עומד גם מאחורי "Maria Magdalena", להיט האירוויזיון הקרואטי מ-1999, שסיים במקום הרביעי. גם "Tower of Babylon" פרט על רגשות נוצריים, אך כנראה שלא מספיק. השיר הנוכחי היה אמור לסגור לו מעגל של 20 שנים בין הצלחה באירוויזיון בירושלים להצלחה לה קיווה גם בתל אביב. הוא ייאלץ להישאר השנה בזאגרב. השיר סיים במקום השני.
ניתן להאזין לגרסת הסטודיו כאן.
רומניה
אחד הקדמים השערורייתיים השנה היה זה הרומני. בניגוד לקדם האוקראיני, אשר עבר בשקט, ורק לאחר שהסתיים החלה הדרמה, זה הרומני סיפק דרמה כבר בלייב. Laura Bretan הצעירה, פיינליסטית גוט טאלנט האמריקאי, הגיעה לגמר כפייבוריטית עם השיר "Dear Father". גם Bella Santiago, זוכת X Factor הרומני, אשר קיבלה הזמנה מיוחדת ללא סינון לקדם, עם שירה "Army of Love", הייתה מיועדת לניצחון. החובבים ברובם התחלקו בחיבתם בין שני השירים. שירה של לאורה היה פאוור בלאד, שהתחיל בקטן ונבנה לכל אורך שלושת הדקות. בלדה פשוטה, המתחילה באקוסטי ומקבלת אלמנטים אלקטרוניים עדינים בהמשך ולהקת גוספל בפיזמון האחרון. הסוד של השיר היה בהפקה הפשוטה שלו, הכמעט צפויה. מי שעמד מאחורי השיר סמך על לאורה, על הקול שלה ועל הפופולאריות שלה שיביאו את הניצחון. שירה של בלה היה לא בלתי דומה ל-"Fuego", הלהיט הקפריסאי מאירוויזיון 2018. השיר התחיל בדיוק כמוהו, והמשיך מאד דומה… זה היה שיר שנתפר לאירוויזיון, פופ קצבי עם השפעות דאנסהול והפקה אלקטרונית כבדה. בסוף הפיזמון הוסיפו דרופ אלקטרוני, שוב בדומה לשיר הקפריסאי ההוא. בחצי הגמר נתנה בלה את ההופעה המלוטשת ביותר והשיר נשמע ונראה כמו להיט. בגמר בלה לא הצליחה לשחזר את הרושם, ונדמה היה שהקדם בכיס של לאורה, אך אז הגיעה ההצבעה… שישה שופטים הצביעו, כאשר לקהל היה כוח של שופט בודד. 4 מתוך 6 השופטים העניקו 12 נקודות דווקא ל-Ester Peony, הסוס השחור של הערב, כאשר שניים מהשופטים, חובבים מוכרים מהאתר Wiwibloggs, מנקדים את Laura Bretan נמוך מכפי שצופה. הדבר עורר זעם אצל החובבים, במיוחד לאאור העובדה שהשניים ציינו בוידאו מקדים כמה הם אוהבים את השיר של לאורה. עלתה ההשערה שלאור התנגדותה של לאורה לנישואים גאים השניים קברו אותה בהצבעה. הקהל נתן ללאורה 12 נקודות ורק 3 נקודות לאסתר. לאורה סיימה שנייה, אסתר זכתה בפער של 5 נקודות, והחובבים הרומנים זעמו עד מאד. Bella Santiago מסיימת רק במקום השלישי, ורומניה, שהייתה פייבוריטית לזכייה בתל אביב, החלה מתדרדרת בטבלאות ההימורים. הניצחון של אסתר מלווה עד עתה בתיאוריות קונספירציה מופרכות, רק כי החובבים המקומיים מסרבים להאמין, שהאמת הפשוטה היא, שרשות השידור שלהם התרשלה בהסדרת מנגנון הניקוד.
ניתן לצפות בהופעה החיה כאן.
ניתן לצפות בהופעה החיה כאן.
רוסיה
באוקטובר 2018 טענו שמועות כי הזמרת ילידת טג'יקיסטן, Manizha, נבחרה בחשאי לייצג את המדינה עם השיר "I Am Who I am". אז אמנם הנציג הנבחר הוא סרגיי לזארב, אך Manizha הצהירה טרם הכרזתו כנציג המדינה, כי IAWIA הוא אכן השיר שהיא רצתה ללכת עמו לאירוויזיון השנה:
שבדיה
נדמה כי הקדם השבדי מתדרדר בקצב קבוע מידי שנה. בכל פעם הציפייה לו גדולה, ובכל פעם השירים מתגלים כשעתוק של להיטים בינלאומיים מהשנים האחרונות בגרסתם הגנרית והחיוורת ביותר שניתן לדמיין. גם השנה האכזבה הייתה גדולה. לחובבים היו אי אילו פייבוריטים בגמר המלודיפסטיבלן, אבל קונצנזוס גדול לא היה שם, כנראה כי לא היה ממה להתלהב. שיר שדווקא כן נשאר אצל החובבים הוא "Tempo" של Margaret. מדובר בכוכבת פופ פולניה, שהפכה לאהובה אצל החובבים לאחר הפסדה בקדם הפולני ב-2016 עם השיר, שלדעת רבים, יכול היה לקחת את האירוויזיון, "Cool Me Down". חמושה בצוות שבדי, היא הסתערה על הקדם השבדי בשנה שעברה, רק כדי לסיים במקום ה-7 בגמר עם "In My Cabana". השנה שירה "Tempo" היה שיר חמוד, זול וטיפשי, אבל כזה שקל לאהוב. השיר לא הצליח להפעיל מטרום הגמר אפילו לשלב ההזדמנות השנייה, אך עשה הרבה כיף ובוודאי ירקיד את מסיבות האירוויזיון השונות השנה. יש לשער כי זו הייתה ההופעה האחרונה של מרגרט בקדם השבדי…
צפו בהופעה החיה כאן