מיוחד: 100 השירים הגדולים של העשור – חלק 4 ואחרון

מיהם 25 השירים שהגיעו למעמד מכובד זה? מי הגיע למקום הראשון? ברוכים הבאים לחלק הרביעי והאחרון של מצעד השירים הגדולים של העשור. השירים לא נבחרו על ידי או על ידי גורם אחר, אלא דורגו על פי אחוז הניקוד אשר קיבלו באותה שנה בהן השתתפו.
ב-25 הגדולים אנחנו נתקלים בשירים מ-17 מדינות. שבדיה ורוסיה מובילות עם 3 שירים כל אחת, אוקראינה, הולנד, איטליה ואזרבייג'ן עם 2 שירים כל אחת. סרביה, פורטוגל, נורבגיה, ישראל, גרמניה, דנמרק, קפריסין, בולגריה, בלגיה, אוסטריה ואוסטרליה הכניסו רק שיר אחד כל אחת ל-25 הגדולים. השנים המובילות הן 2013 ו-2015 עם 4 שירים מכל אחת מהן, 2012, 2014 ו-2016 עם 3 שירים, 2017, 2018 ו-2019 עם 2 שירים. ממשיכים…

25. למקום ה-25 הגיעה norway נורבגיה עם השיר הנורבגי המצליח של העשור. העשור החולף היה מוצלח למדי עבור המדינה, אשר אירחה את התחרות פעם אחת בתחילתו והגיעה לגמר מספר מכובד של פעמים, כולל ניצחון אחד אצל הקהל השנה. עם זאת, מדובר בעשור הראשון משנות ה-70, שבו לנורבגיה אין ניצחון. ב-2013 הצליחה Margaret Berger ושירה "I Feed You My Love" לסיים במקום הרביעי ולהביא את אחד ההישגים היפים של המדינה. ובצדק. השיר היה אחד השירים העדכניים באותה שנה, Retro Electro סקסי ודרמטי מלווה בהופעה כריזמטית. השיר הצליח יפה בסקנדינביה וצעד במצעדים שונים באירופה, ואף הגיע למקום ה-13 במצעד האינדי הבריטי. הסינגל הגיע למעמד זהב במולדתו. לצערה של Margaret, הקריירה שלה לא המריאה לאחר התחרות.

24. מאז Verka Serduchka לא קיבלה מי שסיימה במקום השני באירוויזיון כל כך הרבה תשומת לב ציבורית. במקרה של Eleni Foureira, נציגת cyprus קפריסין 2018, תשומת הלב לוותה גם בהצלחה מסחרית ניכרת. "Fuego" אמנם סיים נמוך יחסית מבחינת אחוזי הניקוד למקום שני, אבל היה ללהיט ברחבי היבשת. השיר הזניק את הקריירה של Foureira, שהתקבלה בכבוד מלכים כאורחת באירוויזיון 2019, שלא לומר כמנצחת. הבחורה האלבנית, שהסתירה את מוצאה במשך שנים, על מנת שלא לפגוע בתדמיתתה ביוון, הפכה לאצולה אירוויזיונית מהשורה הראשונה. השיר עצמו? פופ-RnB באווירת אירו-פופ, שכלל לא נכתב בשבילה, אבל הגיע עבורה בזמן ובמקום הנכון. השיר גם היה לשיר הקפריסאי המצליח ביותר בתחרות אי פעם.

23. ב-2004 היה Željko Joksimović הנסיך הבלקני ששבה את לב הקהל וסיים במקום השני. 8 שנים לאחר מכן, אחרי ניצחון סרבי שלא היה רשום על שמו, הוא הגיע עם רצון לנצח. לרוע מזלו, 2012 הייתה השנה שבה שבדיה שלחה את לורין ורוסיה שלחה את הסבתות… עם השיר "Nije ljubav stvar" סיים Joksimović עבור serbia סרביה במקום השלישי עם 43.5% מהקולות. מדובר באימפריה של איש אחד, אשר הוציא ומוציא להיטים מקומיים האחד אחרי השני. הוא גם מזכיר לנו, שמוזיקה אירופאית היא לא כל מה שאנחנו שומעים במצעדים ובתחנות הרדיו. מדובר בהישג הגבוה ביותר של המדינה בעשור זה ובשיר היחיד שלה ב-100 הגדולים של העשור…

22. הזוכה מעשור זה שהגיע הכי נמוך במצעד שייך azerbaijan לאזרבייג'ן. והיה קל לחזות את זה. מי שזוכר את התחרות ההיא מ-2011 זוכר עד כמה הייתה שערורייתית הזכייה הזו. לא היה פייבוריט מובהק, והניצחון הוכתם בשמועות לשימוש ב-Power Voting אשר היטו את הזכייה לטובת המדינה. Ell & Nikki בשירם "Running Scared" הביאו את הניצחון האזרבייג'ני היחיד עד כה. השיר צעד קצת במצעדים באירופה, הצמד לא האריך ימים, וכל אחד מהם מנהל את הקריירה שלו בנפרד ודי על אש קטנה. עד ליום זה מדובר בזוכה עם % הניקוד הנמוך ביותר בתולדות התחרות.

21. מי שכמעט נכנס ל-20 הגדולים הוא דווקא מי שזכה לקריירה יפה לאחר התחרות. Loïc Nottet ייצג את belgium1 בלגיה באירוויזיון 2015 עם השיר "Rhythm inside" והחזיר את הצבע ללחיים הבלגיות. השיר הוא המקום הרביעי המצליח ביותר בעשור זה ואחד השירים הבלגים המצליחים בתחרות אי פעם. Nottet, שאיחד לרגע את בלגיה וסיים במקום הראשון במצעד הוולוני והפלמי, פרץ לאחר מכן בקריירה לא רעה, שהוכיחה שהוא אמן אמיתי עם אמירה והרבה כישרון. על הבמה בווינה ראינו רק חלק ממנו.

20. את 20 הגדולים פותחת Zlata Ognevich, אשר ייצגה את ukraine אוקראינה עם השיר "Gravity" בשנת 2013 במאלמו וסיימה במקום השלישי. זהו השיר הרביעי מבין חמישה שירים אוקראינים, כאשר את החמישי אתם יכולים בוודאי כבר לנחש לבד. חוץ מלהוציא שיר לרדיו פעם בשנה, Ognevich תיחזקה גם קריירה פוליטית ונכנסה, כשנה לאחר השתתפותה בתחרות, לפרלמנט במסגרת המפלגה האוקראינית הרדיקלית. היא פרשה מתפקידה לאחר כשנה בנאום תוכחה שבו מחתה על התרבות הפוליטית ועל האינטרסים הזרים של חלק מחברי הפרלמנט. השיר שלה עדיין נשמע לי כמו פרסומת למים מינרליים יקרים יתר על המידה.

19. חוזרים לתל אביב 2019. מי שנחשב לנסיך התחרות הוא Mahmood, נציג italy איטליה. השיר זוכה בפסטיבל סנרמו אחרי ש-Mahmood מעפיל משלב האמנים הצעירים. הקהל מדרג אותו בתחילה מאד נמוך, אך מתחמם אליו לאיטו. צוות השיפוט העיתונאי מאוהב בו ומוביל אותו כל הדרך לניצחון. הוא מתמקם גבוה בטבלאות ההימורים, אך העובדה שלא זכה בלב הקהל האיטלקי גורם לרבים להיות סקפטים בנוגע לסיכויו לזכות באירוויזיון. אז באירוויזיון הוא לא זכה, אך לא היה כל כך רחוק משם. "Soldi" הופך ללהיט אירופאי וללהיט ענק בישראל, 5 שבועות בראש המצעד של גלגל"צ והיד עוד נטויה. השיר – RnB עם השפעות טראפ ומוזיקה אלקטרונית והוק מאד חזק. כוכב נולד. ועדיין שיר איטלקי אחד הצליח יותר בעשור החולף… פרטים בהמשך.

18. ומנסיך אחד למשנהו. את Sergey Lazarev פגשנו במקום ה-29 עם שירו מ-2019. למעשה מדובר באחד משני האמנים היחידים שנכנס פעמיים למצעד. Lazarev הגיע לאירוויזיון 2016 עם "You are the only one" וכיוון לניצחון נוסף של russia רוסיה. טבלאות ההימורים צפו לו את המקום הראשון, אך השופטים סברו אחרת, והורידו אותו אל המקום השלישי. השיר, שנכתב על ידי ה-Dream Team היווני-רוסי, Philipp Kirkorov ו Dimitris Kontopoulos היה מלווה בהופעה מפוצצת ומפוצצת בכסף, שלקחה אלמנטים מהזוכים של 2014 ו-2015. השיר היה דאנס-פופ אירוטראשי למהדרין, ודי כשל ברמה המסחרית, והוכיח שוב שההצלחות הרוסיות בתחרות נתמכות רבות על ידי הצבעות diaspora ופחות משקפות טעם מוזיקלי אובייקטיבי.

17. למקום ה-17 הגיע שיר נוסף של שבדיה. מדובר בשיר השישי מבין 8 שירים של sweden שבדיה במצעד. הפעם הכבוד הולך ל-Sanna Nielsen, אשר הגיעה בגיל 30 לאירוויזיון 2014 אחרי שניסתה 7 פעמים את מזלה במסגרת המלודיפסטיבלן השבדי. "Undo" הייתה בלדת פופ אפקטיבית שלקחה לא מעט השראה מ-"Wrecking Ball" של Miley Cyrus. השיר נכתב על ידי צוות שבדי מנוסה ולווה בהופעה אלגנטית ואפקטיבית, שכללה משחקי אור, שתרמו לדרמה העצובה של השיר. Nielsen הובילה את הטבלה בתחילת ההצבעה, אך סיימה לבסוף במקום השלישי. היא עוסקת כיום פחות במוזיקה, מוציאה מידי פעם שירים בשבדית, אך למעשה האלבום האחרון שהוציאה הייתה בסמוך להופעת האירוויזיון שלה. היא כיום מחלטרת באירועי אירוויזיון שונים.

16. בשנת 2013 ייצג Farid Mammadov את azerbaijan אזרבייג'ן באירוויזיון. למרות שסיים במקום השני, השיר נחשב עד היום למצליח ביותר של המדינה מבחינת אחוזי הניקוד (כולל 12 נקודות מישראל). גם השיר הזה נכתב על ידי ה-Dream Team, ונחשב להצלחה הגדולה ביותר שלהם בתחרות. אך אליה וקוץ בה. סביב השיר והצלחתו עומדת עננת ה-Power Voting. על פי עדויות, רשות השידור של המדינה השקיעה ממון רב בחלוקת כרטיסי סים במדינות מפתח, וניסיון להטות את התוצאות, כנראה בהצלחה בלתי מבוטלת. דנמרק הייתה חזקה מספיק כדי להתגבר על הניסיונות האלה, ואזרבייג'ן סיימה שנייה, אך עם כמות ה-12 נקודות הרבה ביותר באותה שנה… Mammadov עצמו די נעלם מעין הציבור וכיום הוא חי עם אשתו מזה שלוש שנים בלוס אנג'לס. בינתיים, בוא נהנה מההופעה, שנחשבה ב-2013 לפורצת דרך:

15. במקום ה-15 אנחנו מוצאים את מי שהיה אמור להיות הזוכה הגדול של אירוויזיון 2019, אך בסוף סיים בתור הזוכה הקטן. Duncan Laurence הביא את הניצחון netherlands להולנד אחרי 44 שנים, עם השיר "Arcade". בלדת הפופ-Soul הסם סמית'ית הזו נגעה בלבבות הקהל והשופטים, ולמרות שסיימה במקום השני והשלישי בהתאמה, אי הסכמה לגבי שיר אחר הביא לו את המקום הראשון. 3 שירים יש להולנד במצעד, וזה רק השני מביניהם. הייתם מאמינים?

14. au אוסטרליה היא המדינה היחידה שהצטרפה לתחרות בעשור זה. הדעות לגבי ההצטרפות הזו חלוקות, שכן היא לא חלק מאזור השידור של ה-EBU, ועל כן השתתפותה היא חריגה מן הכללים, שהחלה כזמנית והסתיימה כקבועה. בשנת 2016, שנה אחרי הבכורה, שלחה המדינה את Dami Im עם בלדת הפופ-אלקטרו "Sound of Silence". היא עשתה את זה נכון ונתנה הופעה חזקה ומושלמת. השופטים נתנו לה את הניצחון, אבל הקהל הוריד אותה לבסוף למקום השני. הסינגל הגיע למעמד זהב בשבדיה ולמעמד פלטינה באוסטרליה.

13. אנחנו מתקרבים לטופ 10 בצעדי ענק. בינתיים אנחנו פוגשים במקום ה-13 את השיר הישראלי השני והאחרון מבין השירים הישראלים בטופ 100 של העשור. נטע ברזילי בשיר ההעצמה הנשי "Toy" טרפה את הקלפים באירוויזיון 2018, והביאה את הניצחון israel לישראל בפעם הרביעית. נטע יוצאת מהסטנדרט ומוציאה את אירופה מאיזון. פופ-דאנס אגרסיבי, להיטי, שמושך לרחבות המועדונים, עם השפעות של מוזיקה אורבנית ברזיאלית, היפ-הופ ומוזיקה מזרחית. השיר החזיר את האירוויזיון לקידמת הבמה במדינה והכניס את כולנו לאופוריה. פחות משנה לאחר הזכייה, התווסף Jack White מה-White Stripes לרשימת הכותבים, לאחר כתב תביעה הטוען כי השיר שאל מה-bassline של "Seven Nation Army" של הלהקה.

12. ב-2012 לא היה אף שיר שיאיים על הדומיננטיות של לורין. היחידות שהתקרבו לכך היו הסבתות russia מרוסיה, ה-Buranovskiye Babushki עם השיר "Party for Everybody". מדובר היה בניסיון לחקות את הסאונד של ורקה סדוצ'קה. להיט מועדונים אנדר-פורדקשן, אתנו-פופ רוסי למתקדמים. כאמור, זה עבד במידה, וסיים במקום השני, אך האפקט המסחרי שלו היה מוגבל ביותר. הרכב הלהקה התחלף מספר פעמים, ואחרי ניצול הפוטנציאל המסחרי של ההרכב בבאקו, הלהקה חזרה לאנונימיות וממשיכה להופיע במסגרת הנישה של מוזיקת הפולק.

11. ממש רגע לפני שאנחנו מגיעים לטופ 10, אנחנו פוגשים את Lena, הזמרת הצעירה, אשר החזירה את germany גרמניה לצמרת לוח הניקוד. היא הביאה את הניצחון הגרמני השני אחרי 28 שנים ואת אחד השירים הגרמנים המצליחים ביותר בתחרות. "Satellite" אמנם נכתב על ידי צוות כותבים אמריקאי-דני, אבל הניצחון לגמרי על שמה של Lena. השיר עצמו היה להיט ענק והגיע למקום הראשון במצעדים בדנמרק, פינלנד, גרמניה, איסלנד, לוקסמבורג, נורבגיה, שבדיה ושווייץ, ובמידה רבה החזיר את הרלבנטיות לאירוויזיון כמייצר להיטים. Lena עצמה, שהגיעה לייצג את המדינה באירוויזיון דרך תכנית ריאליטי-שירה, לא שחזרה את ההישג המסחרי של אותו השיר, אך עד היום ממשיכה בקריירה יציבה בגרמניה.

10. את עשרת הגדולים של העשור פותחת Jamala, אשר זכתה באירוויזיון 2016 עבור ukraine אוקראינה וגרמה לאיגוד השידור האירופי כאב ראש גדול. השיר מחזיר את האתניות לאופנה, אחרי שכבר שנים זוכה להתעלמות בתחרות. "1944" הוא שיר עצוב על קרבנות חפים משפע, הטטארים הקרימאים, אשר הוגלו מחצי האי קרים ב-1944, ע"י סטאלין בעקבות האשמותיהם בשיתוף פעולה עם הנאצים. ג'מאלה שכתבה את השיר הושפעה מהסיפור של סבתא-רבא שלה שגורשה עם חמשת ילדיה למרכז אסיה. במסע הגירוש שלהם מתה אחת הילדות של הסבתא-רבא. ג'מאלה מספרת כי באופן אירוני הסבא-רבא שלה לא יכל להגן על משפחתו מאחר והוא לחם בחזית עבור צבא האדום. הרוסים טענו כי מדובר בפרובוקציה שנועדה להביך ולפגוע בהם, על רקע הפלישה הרוסית לחצי האי שנתיים קודם לכן. השיר הוא מינימל-פופ בהפקת אתנו-פיוז'ן, עם הרבה קטעים דרמטיים והופעה קודרת ומרשימה. מודרני ומתכתב עם מה שקורה בסצינת האינדי מחוץ לתחרות, אך גם מדבר מאד למי שסולד מהרוסים ורואה בשיר אצבע בעין שלהם. Jamala קיבלה לפני התחרות כתבה מקיפה ב-Guardian הבריטי, מה שלדעת חלק, תרם לניצחונה הדחוק. יצוין גם כי שינוי שיטת ההצבעה באותה שנה, ופיצול ההצבעה להצבעת קהל ושופטים נפרדת, הביאו לניצחון אוקראינה, אשר הייתה מגיעה רק למקום השני בשיטת ההצבעה הישנה. הסכסוך האוקראיני-רוסי ממשיך להתבטא בתחרות ואף התגבר על רקע קיום התחרות בקייב ב-2017, עם פרישתה של רוסיה מהתחרות וב-2019 עם פרישתה של אוקראינה מהתחרות.

09. בעשור הנוכחי חזרה netherlands הולנד אל גדולתה. הייתה זו Anouk, אחד השמות הגדולים, אשר ייצגו את הולנד בתחרות, אשר החזירה את המדינה לטופ 10 אחרי 15 שנים של מקומות נמוכים עד בינוניים. בשנה לאחר מכן שלחה המדינה את The Common Linnets, הלא הם Ilse DeLange ו-Waylon עם בלדת הקאנטרי "Calm After the Storm", אשר רכבה בהצלחה על הפופולאריות של ליידי אנטלבום, ומגיעה עד למקום השני, להפתעת כולם. אחרי התחרות השיר הופך ללהיט אירופאי ענק והסינגל מגיע לסטטוס זהב בהולנד ובאוסטריה ולסטטוס פלטינה בגרמניה. Waylon חוזר לתחרות 4 שנים לאחר מכן, מעפיל לגמר, לא נוחל בו הצלחה ומתמרמר על הניצחון של ישראל. DeLange עצמה תהיה לאדריכלית הניצחון של הולנד ב-2019. באופן אירוני למדי, השיר הזה קיבל % ניקוד גבוה יותר מהזוכה ההולנדי 5 שנים לאחר מכן.

08. ב-2013 הגיעה  דנמרק כפייבוריטית גדולה לניצחון ואכן ניצחה בתחרות. Emmelie de Forest שרה את שיר השלום-פופ "Only teardrops". מה שעבד לטובתה היה הסאונד ההימנוני, ההופעה המהודקת, המראה הבובתי וה-hook הברור שיש לשיר. עם למעלה מ-60% מהנקודות, השיר מצליח לנצח את ה-power voting האזרבייג'ני ומשאיר את התחרות בצפון אירופה שנה שנייה ברציפות. Lise Cabble, פאוורהאוס של אישה אחת, אשר הביאה מספר הצלחות לדנמרק בתחרות, מוכיחה שיש לה את הנוסחה המנצחת. מעין דורון מדלי-ת דנית. זהו הזוכה השלישי של דנמרק והשיר הרביעי והאחרון של דנמרק במצעד ה-100 של העשור. השיר עצמו זוכה להצלחה, אך לא מביא ל-de Forest הצלחה מסחרית ארוכת טווח; אלבומה השני מ-2018 אף נחל כישלון בדנמרק. בינתיים היא מחלטרת בקדמים השונים, כתבה שיר לקדם הדני ב-2016 ואף כתבה את השיר הבריטי לאירוויזיון 2017.

07. אל המקום השביעי הצליח להיכנס הרכב, אשר לא זכה בתחרות, ואפילו לא הגיע למקום השני. בשנת 2015 שולחת italy איטליה את Il Volo, אשר זוכים בפסטיבל סנרמו בזכות הצבעת הקהל האיטלקי. השיר הוא בלדת פופרה דרמטית ואפקטיבית בצורה מדהימה. השלישייה עולה להופיע אחרונים באירוויזיון, אחרי ערב גדוש להיטים, ושובים את לב הקהל. הטלווטינג ב-14 מדינות מעניק להם את המקום הראשון, ב-7 מדינות את המקום השני וב-5 מדינות את המקום השלישי. עם זאת, השופטים נשארים יחסית אדישים, וגוררים את "Grande Amore" מטה למקום השלישי הסופי. הייתה זו הפעם הראשונה מאז חזרו השופטים לתחרות ב-2009, שהמנצח של הקהל לא זכה בתחרות, ולמעשה הפעם הראשונה מאז, שלא הייתה הסכמה בין השופטים והקהל על זהות הזוכה. גם שיר זה זוכה להצלחה מסחרית יפה, כולל גרסאות כיסוי למכביר, והשלישייה ממשיכה עד היום בקריירה בינלאומית נאה. עם כל הכבוד ל-Mahmood, שלישיית Il Volo אחראית לשיר האיטלקי בעל % הניקוד הגבוהים ביותר, לא רק בעשור זה, אלא אי פעם! בנוסף, מדובר גם במקום השלישי עם % הניקוד הגבוה אי פעם בתחרות.

06. מדינה נוספת שחוותה תור זהב קטן בעשור זה הייתה bulgaria בולגריה. Kristian Kostov הבולגרי-רוסי, בוגר The Voice Kids Russia ו-X Factor Bulgaria, מייצג את המדינה ב-2017 ונותן את ההופעה האפקטיבית של השנה. שיטת קבוצות המיקוד בבחירה הפנימית הבולגרית, מוכיחה את עצמה שנה שנייה ברציפות. "Beautiful Mess" היא בלדת Dream-Pop פריכה ונעימה, אך גם קודרת ועצובה, מעובדת לעילא בהפקה סוחפת והכי מוכוונת מצעדים ורדיו פרנדלית משירי שנה זו. את השיר כתב שוב Borislav Milanov הבולגרי וצוות כותבים שבדי-אוסטרי-דני לבית Symphonix, אשר לדעתי יום אחד יביאו את הניצחון למדינה… או למדינה אחרת. השיר הוא הכי מצליח של בולגריה אי פעם, עם אחוז ניקוד של 62.5%.

05. ב-2015 אנחנו נתקלים גם במקום השני המצליח בעשור. כל כך מצליח, שהוא עקף 6 מנצחים אחרים בעשור ונכנס אל הטופ 5! Polina Gagarina כוכבת פופ רוסיה שרה את שיר השלום "A Million Voices", מגיעה למקום השני בקהל, למקום השלישי בשופטים (כמו דאנקן לורנס השנה), ומסיימת במקום השני הכללי. מדובר בהמנון שבדי למהדרין. פיזמון אגרסיבי סוחט קולות ומלקק ג'וריז והופעה ווקלית מושלמת. russia רוסיה חווה backlash מהקהל הלהט"בי ברובו, וקריאות הבוז, שנשמעו בבירור שנה לפני כן, ממוסכות על ידי מסנן רעשים כדי שבבית לא ישמעו. כמו במקרה של Il Volo באותה השנה, גם Gagarina לא זוכה, אך משיגה את % הניקוד הגבוה לשיר רוסי אי פעם – כ-65% מהניקוד האפשרי. פולינה ממשיכה בקריירת הפופ המצליחה שלה ברוסיה.

04. כעת, זה די ברור, נותרנו רק עם מנצחים. Conchita Wurst נבחרת ב-2014 לייצג את מדינתה austria אוסטריה עם השיר "Rise Like a Phoenix", בלדת ג'יימס בונד דרמטית ומרגשת. Conchita, דמות דראג עם זקן, מטשטשת את ההבדלים המגדריים בשיר העצמה שמכיל בתוכו רבדים של משמעות, כולל התייחסות לדיספוריה מגדרית וקשיים חברתיים של טרנסג'נדרים. הופעה אגדתית, מלאת משמעות, חשובה וזכייה מהמוצדקות. Wurst הופכת לגיי אייקון והפופולריות שלה נוסקת לאחר האירוויזיון. מיותר לציין שהדמות מהווה טריגר לרגשות הומופוביים, בעיקר במזרח אירופה, שיוצאים נגד Wurst ומה שהיא מייצגת. אוסטריה זוכה בפעם השנייה והאחרונה בהיסטוריה שלה. עם 67% מהקולות, זה גם ההישג האוסטרי הגדול ביותר אי פעם באירוויזיון. 

03. מי שמאזין לפלייליסט של אירוויזיון 2012 לא יכול שלא להבין מדוע ניצחה sweden שבדיה באותו אירוויזיון. Loreen מגיעה לבאקו כמנצחת ושאגות העידוד לשירה "Euphoria" מבהירים היטב ששום שיר אחר לא יכל לזכות באותה השנה. השיר הוא פופ-טראנס שהולך ונבנה בהדרגה, בעל הפקה מהודקת אלקטרונית, אשר מצליח לשלב בו הרבה רגש ודרמה. ההופעה מיוחדת ואמנותית וכוללת משחקים של אור וצל. מהשניות הראשונות שלו ברור שיש כאן שיר שלא רואה את האחרים ממטר, ההפקה היא ברמה אחרת, ההופעה ממגנטת. Loreen עצמה היא פרפורמרית מעולה ווקליסטית מרשימה. השיר השבדי מקבל את המספר הרב ביותר של 12 נקודות שאי פעם ניתן לשיר בתחרות בשיטת הניקוד הישנה: 18 מדינות נתנו לו את הדוז פואה. השיר הופך ללהיט ענק וחורך את המצעדים באירופה. הסינגל מגיע למעמד כסף בבריטניה, למעמד זהב בבלגיה ובאיטליה, למעמד פלטינה באוסטריה, דנמרק, פינלנד, גרמניה וספרד, למעמד פלטינה כפולה בשווייץ, פלטינה10x בשבדיה ופלטינה11x בנורבגיה. אלבום הבכורה של Loreen מגיע למעמד פלטינה כפולה בשבדיה. היא עצמה לוקחת תפנית לכיוון פופ-אינדי מספר שנים לאחר מכן, אך עדיין נהנית מפופולריות של שיר, שהופך להמנון אירוויזיונים מהגדולים שידענו.

02. ומאימפריית אירוויזיון אחת למדינה שמעולם לא הייתה כזו. ב-2017 שולחת portugal פורטוגל את Salvador Sobral, זמר פופ-ג'אז ומוזיקה אלטרנטיבית וטיפוס מרדני באופן כללי. "Amar pelos dois", אשר נכתב על ידי אחותו הגדולה, לוקח את הקדם אחרי שההופעה בחצי הגמר הופכת ויראלית. השיר מבעבע לאיטו בפופולאריות שלו לאורך תקופת ההימורים, ורק בערב הגמר הופך למועמד המוביל לניצחון. השיר מקבל בתחרות מספר שיא של 12 נקודות – 12 פעמים מהקהל ו-18 פעמים מהשופטים. השיר גם מסיים עם מספר שיא של נקודות – 758. גם שיר זה הופך ללהיט ענק ביבשת וזוכה למספר פסיכי של גרסאות כיסוי בשלל שפות. "Amar pelos dois" הוא שיר יוצא דופן ונוגע ללב. פשוט כי הוא פשוט, מושר בשפת המקור, חסר מאמץ, ומצד שני כי הוא נשמע מאד מוכר. מצד אחד בלדה טיפוסית משנות ה-40 או בוסה נובה פורטוגלית-ברזיאלית שמזכירה לאירופאים את ז'ילברטו ז'יל ודומיו. מצד שני, שיר שמורד במה שמקובל לשיר בתחרות. עיבוד אקוסטי המסתמך על מיתרים. שיר נוגע ורומנטי, מושר על ידי זמר אקצנטרי, היפסטר שלא נכנע לתכתיבים של הופעת ושיר אירוויזיון. בהפוך על הפוך, בפשטות וללא שום גימיק מצליחים האחים לבית Sobral לרקוח שיר שהוא ההפך ממה שלימדו אותנו על שירי אירוויזיון בבית הספר לשלאגרים ע"ש ביורקמן, ולכבוש את אירופה בסערה. Salvador מספיק מאז לחזור להיות אמן אינדי, שלא מחפש הצלחה מסחרית. מידי פעם הוא מספק כותרות בתור הילד הרע של האירוויזיון, אשר אומר את אשר על ליבו, ללא ניסיון להתחנף.

01. אז מי הגיע למקום הראשון במצעד העשור? אין כאן הפתעות. sweden שבדיה, שכבר שני עשורים מתפקדת כאימפריית אירוויזיון מובילה. המדינה שולחת ב-2015 את Måns Zelmerlöw בשיר "Heroes". מדובר בהמנון פופ אפקטיבי ביותר, אך לא הכי מקורי, כאשר רבים מצביעים על העובדה כי הוא שואל מ-"Lovers on the Sun" של דיוויד גואטה ומ-"The nights" של אביצ'י. את הדעת מסיח מונס עצמו, שהוא בחור חמוד, גם אם ממסדי משהו, במשחק בוידאו ארט שלא נגמר. ההופעה, במובן זה, הייתה ייחודית ושינתה את האופן שבו מדינות משקיעות בההעמדות האירוויזיון שלהן. שבדיה מגיעה בפעם השישית למקום הראשון, אך זהו הניצחון הגדול ביותר שלה. מונס מקבל כ-78% מהקולות האפשריים. הסינגל השבדי מגיע למעמד זהב באוסטריה, נורבגיה וספרד ולמעמד פלטינה מחומשת בשבדיה. Zelmerlöw עצמו לא הצליח לשחזר את הצלחתו המסחרית של "Heroes". הוא מנהל כיום קריירה מוזיקלית די בינונית, וקריירה מוצלחת בהרבה הסובבת סביב השתתפות בקדמים השונים מידי שנה ומעורבות באחרים. מי אמר שאי אפשר להתפרנס מהאירוויזיון?

להשאיר תגובה

הזינו את פרטיכם בטופס, או לחצו על אחד מהאייקונים כדי להשתמש בחשבון קיים:

הלוגו של WordPress.com

אתה מגיב באמצעות חשבון WordPress.com שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

תמונת Facebook

אתה מגיב באמצעות חשבון Facebook שלך. לצאת מהמערכת /  לשנות )

מתחבר ל-%s

אתר זו עושה שימוש ב-Akismet כדי לסנן תגובות זבל. פרטים נוספים אודות איך המידע מהתגובה שלך יעובד.