ברוכים הבאים לחצי הגמר השני של הקדם האלבני, הלא הוא Festivali i Këngës. עשרה שירים נוספים מתמודדים על מקום בגמר. ביום ראשון, ה-22/12/19 יתקיים הגמר ובו ייבחר הזוכה.
הפסטיבל עצמו מתקיים זוהי השנה ה-58, ורק החל משנת 2004 החל להוות הפלטפורמה לבחירת הנציג האלבני לאירוויזיון (עבור אירוויזיון 2004). ניתן לקרוא את הסקירה המקדימה של שירי הקדם כאן ואת סיקור חצי הגמר הראשון כאן. את הערב ישפטו 5 שופטים, 3 שופטים בינלאומיים ושני שופטים מקומיים: המלחין היווני Dimitris Kontopoulos, המפיק השבדי Christer Björkman, ראש המשלחת האיסלנדית, Felix Bergsson ומאלבניה Mikaela Minga ו-Rita Petro. הצטרפו אלינו לשידור החי. ניתן לצפות בו בלינק הזה או הזה.
הקדם הערך ב- Pallati i Kongreseve, בטירנה, אלבניה. מנחת הקדם היא Alketa Vejsiu והיא פוסעת לבמה בשמלת תחרה שחורה, משל הייתה גלית גוטמן בניינטיז. היא מציגה את חמשת השופטים.
Robert Berisha – Ajo nuk është unë – בן 41, יליד קוסובו, זמר פופ ופולק. על גרסת הסטודיו כתבתי: "השיר נפתח בקולות נשיים מסלסלים ברכות. Berisha אז פוצח בשירה, בסגנון יווני מאד. בלדה עד מיטדמפו ים תיכונית, די חסרת ייחוד. הקול שלו גנרי למדי והשילוב עם קולות הליווי לא עובד. הוא נשמע כמו מאות זמרים אחרים והשיר נשמע כמו אלפי שירים אחרים. לא רואה את זה עולה לגמר. בפיזמון האחרון הם נותנים במודולציה. 3/5."
בהופעה החיה: Berisha עולה בחליפה לבנה, משל היה גנגסטר איטלקי. הוא מגיש ווקליות מוגבלת ביותר, ואני מופתע שזה השיר שבחרו לפתוח עמו את חצי הגמר. זה השיר הגרוע ביותר מבין שירי הקדם. הוא נראה מנותק, לא מעביר רגש. זה הסתיים כמו שהתחיל ולא הותיר רושם.
Wendi Mancaku – Ende – בת 18. במאי 2019 נסעה לתל אביב להיות זמרת הליווי של אלבניה באירוויזיון. על גרסת הסטודיו כתבתי: "בלדה עגולה ומערבית מאד, מתחילה כפאוור בלאד, כאשר רק הכינור בפיזמון נותן טאץ' מקומי. זה נחמד, אך לא מיוחד. אפקטיבי, אך מעט כללי מידי. הפיזמון הוא החלק החלש בשיר, כאשר הבתים והמעבר בין הפיזמון לבית, שבו Mancaku מדקלמת בקולה, הופכים את השיר למעט יותר קופמטטיבי. המעבר עצמו הוא לופ יפה. בסוף השיר יש עלייה של חצי טון. חביב מאד. 3/5."
בהופעה החיה: היא מבצעת את השיר כשהיא יושבת ומנגנת על פסנתר, ולובשת שמלה תכולה עצומה, שמזכירה קצת את Frozen ושאר נסיכות דיסני. היא נשמעת טוב ועבודת המצלמה עושה חסד עם השיר. בבית השני היא נעמדת, שזה חתיכת אתגר עם השמלה העצומה הזאת. ווקלית היא מוכרת את השיר ואני מאד אופתע אם לא נראה את זה בגמר. שיר מאד מאד קומפטטיבי ומודרני. העלייה של החצי טון עלתה יפה.
Kastro Zizo – Asaj – שם הבמה של Klevis Bega, בן 35. על גרסת הסטודיו כתבתי: "השיר נפתח בשירת נשים פולקלוריסטית משהו וממשיך כרוק אלבני למהדרין, עם פריטות גיטרה קצובות על רקע קולו החרוך של Zizo. המקצב וההפקה הצנועה גורמים לשיר להישמע כמו משהו שמופיעים איתו בבר השכונתי. הפיזמון הוא כבר יותר Sing along. זה מאד אלבני וידבר לשופטים המקומיים. לטעמי יגיע לגמר די בקלות, אבל אין לו סיכוי לזכות. 3/5."
בהופעה החיה: האינטרו מאד חזק ואפקטיבי. קסטרו נכנס בשירה הצרודה שלו ומביא משהו שונה לתחרות. הוא נראה קצת כמו הפרופסור המטורף, אבל זה עוד עשוי לעבוד לטובתו. המלווים עושים את כל העבודה, בעוד הוא מתקשה לעמוד בסולם אחד גבוה מזה שהוא בא איתו מהבית… כשהוא צורח בבתים הוא מתעורר לחיים. השיר טוב מאד, אבל Zizo לא ממש התאמץ לשיר אותו.
Tiri Gjoci – Me gotën bosh – בן 26, זוכה The Voice אלבניה ב-2016. היה סולן להקת Bon Bon Band. ב-2019 היה זמר הליווי בהופעה האלבנית באירוויזיון בתל אביב. על גרסת הסטודיו כתבתי: "בלדת פסנתר עגמומית, מתחילה ברקיעות פסנתר מדכאות וממשיכה בדכדוך כללי. הכותרת "כשהכוס ריקה" אומרת הכל. ככל שהשיר ממשיך הוא מתעבה מבחינת הפקה, אך האווירה הכללית נשארת זהה. זו בלדה שהולחנה בקפידה, היא מלודית מאד, אלבנית מאד, אך תוכל לעבוד גם באנגלית. לקראת סוף השיר, Gjoci פורץ בזעקה רמה. זה מצוין, חורפי משהו ודרמטי מאד. 4/5."
בהופעה החיה: אני מת ש-Gjoci יגיע כבר לאירוויזיון הוא מופיע, כשלצידו שתי רקדניות. הוא לבוש בחליפה כחולה אלגנטית וחולצה לבנה. הוידאו ארט מציג את הטבע במלוא תפארתו. זה שיר מושלם והוא מבצע אותו בצורה מושלמת. זה דרמטי ומלודי מאד. גם פה אופתע מאד אם זה לא יהיה בגמר.
Era Rusi – Eja merre – בת 34. פרצה ב-1996, לאחר שזכתה בפסטיבל שירי ילדים. גם את שיר זה הלחין Darko Dimitrov המקדוני. על גרסת הסטודיו כתבתי: "Dimitrov הצליח לרקוח שיר קצבי שיישמע מאד אלבני. יש שילוב בין שירה ומוזיקה אתנית-שבטית, לבין קצב פופי. לפני הפיזמון יש גם דרופ אתני מסונתז. האפקט השבטי, יכול להמשיך את זה של אלבניה 2019, רק הפעם בקטע שמח. Rusi נשמעת מצוין ויש סיכוי שתגיע מאד גבוה עם זה בקדם. זכייה? לא הייתי פוסל. 3/5."
בהופעה החיה: היא נראית זוועה, עם שיער מקורזל ונוכחות של… לא אומר. לצידה שלושה מלווים שמבליטים את הישבן שלהם. מה קורה כאן?! הם מענטזים מסביבה והכל מרגיש זול ומאולתר. נורא. היא לובשת מכנסונים וקרעי שמלה. הקהל משתגע עליה.
המנחה Alketa Vejsiu שוב נותנת נאום, כמו אמש, הפעם היא מדברת נגד ה-haters באינטרנט. לאחר מכן מצטרף אליה רקדן והם רוקדים לצלילי "Smile". לאחר מכן עולים רקדנים בלבוש ואיפור ה-Joker לרקוד לצלילי שיר שאינני מזהה. Vejsiu חוזרת ומארחת את המלחין הותיק Agim Krajka, בן ה-82. לאחר מכן, מחווה למלחין הוותיק. מקסים.
Olta Boka – Botë për dy – בת 28, בעלת תואר במשפטים. זכתה ב-FIK 2007 ונסעה לבלגרד, סרביה, לייצג את אלבניה באירוויזיון 2008 עם השיר "Zemrën e lamë peng" וסיימה במקום ה-17. על גרסת הסטודיו כתבתי: "מדובר בבלדה המנונית, שלוקח לה זמן להתחמם ולהתרומם. רקיעות התופים לוקחים קצת לאלבניה 2019, אבל להרגשתי הבתים לא מצליחים לסחוב את השיר, ועד שמגיע הפיזמון המאזין כבר מאבד עניין. זה לא שיר רע, אבל הוא אחד השירים הפחות זכירים ששמעתי מבין שירי הקדם השנה. יש ניסיון להוסיף דרמה באמצעות הפקה דרמטית מרובת כלי הקשה. 3/5." את השיר הלחין Florent Boshnjaku, מי שהלחין את השיר האלבני ב-2012, "Suus", שסיים במקום החמישי באירוויזיון. הלחין בין היתר גם את השיר המלטי לאירוויזיון ג'וניור 2016.
בהופעה החיה: Boka עולה בשמלה לבנה סבנטיזית וגבר שכלוא בתוך מיכל זכוכית, א-לה אזרבייג'ן באירוויזיון 2013. זה מאד אירוויזיוני, סבירות גבוהה שהשופטים הבינל' ינקדו את זה ויעלו את זה לגמר, אבל על חשבון מי? הופעה ווקלית חזקה, הטובה ביותר הערב. ויזואלית זה מאד משכנע.
Alketa Vejsiu חוזרת לבמה, חנוטה בשמלה לבנה אלגנטית. ממשיכים.
Valon Shehu – Kutia e Pandorës – בן 34, יליד קוסובו. על גרסת הסטודיו כתבתי: "גלאם רוק לפנים, שנפתח בצלילי דיסטורשן וכינורות דרמטיים. "תיבת פנדורה" היא כותרת דרמטית, שתואמת לרוח השיר, לפחות מבחינת ההפקה החזקה. השיר תופס אותך מהרגע הראשון ולא מרפה, במובן זה הוא מאד אפקטיבי, והייתי אומר שאף מעט יותר טוב מהשיר ש-Bushpepa ביצע באירוויזיון 2018. זה מלודי במידה, מקורי, זכיר מאד, הייתי רק נפתר מהכינורות הקיטשיים במעברים 3/5." את השיר הלחין Eugent Bushpepa, נציג אלבניה לאירוויזיון 2018.
בהופעה החיה: Shehu עולה בתלבושת שחורה קומפלט, עם מעיל עור והכל. הוא נראה מצוין. עבודת המצלמות תזזיתית והוא מופיע עם הרבה ביטחון ואוכל את הבמה. האווירה היא מאד ג'יימס בונד מודרנית. מאחוריו וידאו ארט של דם, אש ותמרות עשן. הוא חי את השיר ומוכר את זה!
Arilena Ara – Shaj – בת 21, זוכת X Factor אלבניה ב-2012. בשנת 2019 השתתפה כמנטורית ב-The Voice Kids אלבניה. על גרסת הסטודיו כתבתי: "האם Dimitrov מנסה לשחזר את הישגו המרשים מהאירוויזיון האחרון, אז הגיע השיר שהלחין "Proud", למקום השביעי? יכול מאד להיות. השיר הנוכחי נפתח בדומה לשיר ההוא. בבית השני, נכנסת גיטרה אקוסטית וכלי מיתר, ובפיזמון ההגשה היא עם תזמורת מלאה. הפיזמון קליט מאד והחלק האחרון מלווה בכבדות על ידי להקת המלווים וכלי מיתר. חזק וקומפטטיבי מאד. עם זאת, יכול ללכת לאיבוד בתחרות של הגדולים. 3/5. השיר נמצא שני ברשימת השירים הנצפים ביוטיוב מבין שירי הקדם." את השיר הלחין Darko Dimitrov המקדוני. אחד המוזיקאים והמפיקים העסוקים ביותר במקדוניה. הוא אחראי ללהיטים מקדוניים ובלקניים רבים. הוא גם עומד מאחורי השירים המקדוניים באירוויזיונים של 2006, 2013, 2014, 2018 ו-2019.
בהופעה החיה: Ara עולה בחליפת עור שחורה מפחידה ונראית קצת כמו הנוסע השמיני. עם זאת, זו ההופעה הנכונה לשיר הזו. אני שמח שהיא לא התדרדרה להופעה FIKית טיפוסית. הויזואל יחסית מודרני ומינימליסטי. ווקלית, היא מרביצה! בוידאוארט כינור ענק שמתנפץ, יש לזה את כל המרכיבים להיות הזוכה מחוץ לקופסה. זה נגמר כל כך מהר. מעולה. הקהל מריע לה והיא חוזרת להשתחוות נוספת.
Eli Fara & Stresi – Bohemë – דואט. Fara היא בת 52, זמרת פולקלור שלה קריירה בת 4 עשורים. אמן ההיפ-הופ Stresi הוא בן 32. על גרסת הסטודיו כתבתי: "עוד שיר עם גיטרה ספרדית ואווירה ים תיכונית. כצפוי Fara אחראית לווקל, בעוד Stresi נותן בראפ די חלש. הקול של Fara פולקלוריסטי, והייתי מעדיף שיר שלה בלבד, בלי אדון סטרס… אם ניסו לעשות שילוב בין ישן לחדש, לדעתי יצאו קרחים מכאן ומכאן. השיר מתנהל על מי מנוחות ואינו שונה מאלפי שירי פולק אחרים היוצאים מידי יום בבלקן. 3/5."
בהופעה החיה: Fara עולה עמוסת בוטוקס, עם להקה שמלווה אותה; רקדנים, נגנים וזמרי ליווי. Stresi נכנס להרוס את השיר עם ז'קט צהוב שמגיע כמעט עד לרצפה. זה לא נשמע מרשים במיוחד. יש לזה קסם של משהו מאד בסיסי ומקומי, אבל זה לא מחזיק במה. קטעי הראפ הם מהמיותרים בהיסטוריה של הראפ.
Gena – Shqiponja e lirë – בן 47, שר בעיקר מוזיקה מסורתית. על גרסת הסטודיו כתבתי: "השיר נפתח בצלילי תופים רועמים וממשיך גם הוא בצלילי מחיאות כפיים. השיר הופך למזרחי קצבי, עם פיזמון אצטדיונים המנוני מאד, אך מעט דל מבחינה מלודית. זה שיר פטריוטי, וכך ניתן להבין את הבתים הדרמטיים לעומת הפיזמון השמח ומלא התקווה. הפקה עמוסה, זה קצת יותר מידי לטעמי, גם אם חביב. 3/5."
בהופעה החיה: כצפוי זה זוכה להופעה מאד גדולה, עם כתריסר רקדנים, תאורה מחמיאה ועבודת מצלמות אינטנסיבית. ההופעה חזקה ואפקטיבית מאד, זה המנוני ומדבק. זה רחוק מלהיות יצירת מופת. אני לא יודע איך השופטים הבינלאומיים ידרגו את זה, זה מאד גבולי. מצד שני, יש בזה משהו שמדבר לכולם. סגירה מאד חזקה לערב. הקהל מריע לו בהתלהבות.
המנחים של ה-FIK מלפני 40 שנה, Dhimiter Gjoka ו-Silvana Brace, עולים לבמה ומנסים לתת בהנחייה מהסבנטיז. הם מציגים את Alketa Vejsiu, שעולה להופיע בפלייבק מלא עם מקהלת ילדים. היא מבצעת את "E duam lumturine", להיט FIK ישן, במקור של Parashqevi Simaku.
להלן דירוגי לשירי חצי הגמר, לאחר הצפייה בהופעות הערב:
- Tiri Gjoci – Me gotën bosh
- Valon Shehu – Kutia e Pandorës
- Wendi Mancaku – Ende
- Arilena Ara – Shaj
- Kastro Zizo – Asaj
- Olta Boka – Botë për dy
- Gena – Shqiponja e lirë
- Era Rusi – Eja merre
- Eli Fara & Stresi – Bohemë
- Robert Berisha – Ajo nuk është un
בתכנית מיוחדת במהלך הלילה, הוכרזו 12 הפיינליסטים שעלו משני חצאי הגמר, והם:
Kamela Islamaj – Më ngjyros
Elvana Gjata – Me tana
Gena – Shqiponja e lirë
Valon Shehu – Kutia e Pandorës
Arilena Ara – Shaj
Bojken Lako – Malaseen
Sara Bajraktari – Ajër
Era Rusi – Eja merre
Tiri Gjoci – Me gotën bosh
Olta Boka – Botë për dy
Albërie Hadërgjonaj – Ku ta gjej dikë ta dua
Robert Berisha – Ajo nuk është unë
ניתן לראות את התכנית המלאה, כולל ההכרזה על הזוכים בתכנית שאחרי, כאן:
2 תגובות הוסיפו את שלכם