הערב ייחשף שיר ראשון לאירוויזיון 2020. אלבניה בוחרת במסגרת הקדם המקומי, ה-Festivali i Këngës! ביום חמישי נערך חצי הגמר הראשון של הפסטיבל וביום שישי חצי הגמר השני. 12 שירים מבין 20 שהתמודדו, העפילו לגמר. הפסטיבל עצמו מתקיים זוהי השנה ה-58 ורק החל משנת 2003 החל להוות הפלטפורמה לבחירת הנציג האלבני לאירוויזיון (עבור אירוויזיון 2004).
ניתן לקרוא את הסקירה המקדימה של שירי הקדם כאן. ניתן לקרוא את סיקור חצי הגמר הראשון כאן, ואת סיקור חצי הגמר השני כאן.
הצטרפו אלינו לשידור החי. ניתן לצפות בו בלינק הזה או בלינק הזה.
מנחת הקדם היא Alketa Vejsiu. היא פותחת את השידור בשיר. מדובר בקלאסיקה "Kur bjen fylli çiftelia" של Vaçe Zela. היא מציגה את חמשת השופטים: מלחין היווני Dimitris Kontopoulos, המפיק השבדי Christer Björkman, ראש המשלחת האיסלנדית, Felix Bergsson ומאלבניה Mikaela Minga ו-Rita Petro. התחרות מתחילה.
Valon Shehu – Kutia e Pandorës – בן 34, יליד קוסובו. על גרסת הסטודיו כתבתי: "גלאם רוק לפנים, שנפתח בצלילי דיסטורשן וכינורות דרמטיים. "תיבת פנדורה" היא כותרת דרמטית, שתואמת לרוח השיר, לפחות מבחינת ההפקה החזקה. השיר תופס אותך מהרגע הראשון ולא מרפה, במובן זה הוא מאד אפקטיבי, והייתי אומר שאף מעט יותר טוב מהשיר ש-Bushpepa ביצע באירוויזיון 2018. זה מלודי במידה, מקורי, זכיר מאד, הייתי רק נפתר מהכינורות הקיטשיים במעברים 3/5." את השיר הלחין Eugent Bushpepa, נציג אלבניה לאירוויזיון 2018.
בחצי הגמר ה-2 כתבתי: "Shehu עולה בתלבושת שחורה קומפלט, עם מעיל עור והכל. הוא נראה מצוין. עבודת המצלמות תזזיתית והוא מופיע עם הרבה ביטחון ואוכל את הבמה. האווירה היא מאד ג'יימס בונד מודרנית. מאחוריו וידאו ארט של דם, אש ותמרות עשן. הוא חי את השיר ומוכר את זה!"
בהופעה החיה: פתיחה חזקה של אחד השירים היותר טובים בקדם השנה. אורות שוטפים את הבמה ומשרתים את הדרמה של השיר. מדובר ב-3:00 דקות מאד אינטנסיביות. זה יכול להיות טופ 5 הערב בקלות.
Sara Bajraktari – Ajër – צעירת המתמודדים, בת 15 בלבד. על גרסת הסטודיו כתבתי: "פתיחת השיר הזכירה לי מבחינת המנגינה את אלבניה 2008, רק באקוסטי. השיר ממשיך כשיר קינה. האווירה בלקנית, אך לא אתנית. משהו מדכא, עגמומי וכואב כמו שאוהבים באלבניה. ההפקה שקטה, עדינה, לא מתמסרת לדרמה באופן טוטאלי, וזה יפה. Bajraktari הצעירה נשמעת בוגרת מאד, ואני מקווה שעל הבמה זה יעבוד, כי בדרך כלל כשנותנים לנערה לשיר שיר כל כך כבד התוצאה קצת מוזרה. בסטודיו זה עובר יפה ובאמת שבא לי להקשיב לזה שוב 3/5." השיר הולחן על ידי Adrian Hila, שכותב מידי שנה לפסטיבל, כולל את השירים שייצגו את אלבניה באירוויזיונים של 2005, 2007 ו-2008.
בחצי הגמר ה-1 כתבתי: "Bajraktari עולה עם שמלה שחורה מטשטשת גזרה וקצת נראית כמו אלמנה. זו שיר קינה וזעקות, אבל בניגוד ל-Kanita היא נשמעת טוב, הקול שלה מותאם לשיר והיא מביעה יותר מהבעת פנים אחת. זה עצוב, זה גלומי והיא מעבירה את כל הרגשות המדוכאים שהיא מסוגלת להם. כל הכבוד!"
בהופעה החיה: ההופעה זהה לזו של חצי הגמר. היא פרפורמרית מאד טובה, ווקלית זה מצוין. זה לא מנסה להיות מגניב, אלא להעביר את הבלדה הבלקנית הדכאונית הטיפוסית.
Robert Berisha – Ajo nuk është unë – בן 41, יליד קוסובו, זמר פופ ופולק. על גרסת הסטודיו כתבתי: "השיר נפתח בקולות נשיים מסלסלים ברכות. Berisha אז פוצח בשירה, בסגנון יווני מאד. בלדה עד מיטדמפו ים תיכונית, די חסרת ייחוד. הקול שלו גנרי למדי והשילוב עם קולות הליווי לא עובד. הוא נשמע כמו מאות זמרים אחרים והשיר נשמע כמו אלפי שירים אחרים. לא רואה את זה עולה לגמר. בפיזמון האחרון הם נותנים במודולציה. 3/5."
בחצי הגמר ה-2 כתבתי: "Berisha עולה בחליפה לבנה, משל היה גנגסטר איטלקי. הוא מגיש ווקליות מוגבלת ביותר, ואני מופתע שזה השיר שבחרו לפתוח עמו את חצי הגמר. זה השיר הגרוע ביותר מבין שירי הקדם. הוא נראה מנותק, לא מעביר רגש. זה הסתיים כמו שהתחיל ולא הותיר רושם."
בהופעה החיה: זו ההפתעה הגדולה ביותר מבחינתי מבין המעפילים לגמר. Berisha עולה הפעם במלבושים שחורים, כולל חולצה פתוחה שתחשוף שרירי חזה. השיר עדיין החלש ביותר מבין שירי הקדם. הביצוע עייף כרגיל.
Tiri Gjoci – Me gotën bosh – בן 26, זוכה The Voice אלבניה ב-2016. היה סולן להקת Bon Bon Band. ב-2019 היה זמר הליווי בהופעה האלבנית באירוויזיון בתל אביב. על גרסת הסטודיו כתבתי: "בלדת פסנתר עגמומית, מתחילה ברקיעות פסנתר מדכאות וממשיכה בדכדוך כללי. הכותרת "כשהכוס ריקה" אומרת הכל. ככל שהשיר ממשיך הוא מתעבה מבחינת הפקה, אך האווירה הכללית נשארת זהה. זו בלדה שהולחנה בקפידה, היא מלודית מאד, אלבנית מאד, אך תוכל לעבוד גם באנגלית. לקראת סוף השיר, Gjoci פורץ בזעקה רמה. זה מצוין, חורפי משהו ודרמטי מאד. 4/5."
בחצי הגמר ה-2 כתבתי: "אני מת ש-Gjoci יגיע כבר לאירוויזיון. הוא מופיע, כשלצידו שתי רקדניות. הוא לבוש בחליפה כחולה אלגנטית וחולצה לבנה. הוידאו ארט מציג את הטבע במלוא תפארתו. זה שיר מושלם והוא מבצע אותו בצורה מושלמת. זה דרמטי ומלודי מאד. גם פה אופתע מאד אם זה לא יהיה בגמר."
בהופעה החיה: ההופעה זהה לזו בחצי הגמר. Gjoci מופיע מצוין. גם כאן מדובר בדרמה שהולכת ומתגברת לאורך השיר כולו. התזמורת עושה עבודה מצוינת.
Bojken Lako – Malaseen – בן 44, אמן רוק ותיק ומוערך. על גרסת הסטודיו כתבתי: "Lako הוא אחד האמנים האלבנים האהובים עליי, וגם הפעם הוא לא מאכזב. השיר נפתח בצלילים תעשייתיים, אליהם מצטרפים בהמשך חליל אתני ודראם מאשין. תסמכו על Lako שייצור פיוז'ן מוזיקלי אלבני. שיר מסקרן, מרתק, רפטטיבי, מכשף. הפיזמון מעט מאכזב, אבל עדיין שיר אינדי מצוין, לא נשמע כמו שום דבר. 4/5."
בחצי הגמר ה-1 כתבתי: "Lako עולה לבמה במשקפי שמש, שיער סגול ומראה כללי של היפסטר. מאחוריו שני די ג'ייז ונגן קלרינט אחד. זה שיר מצוין, אבל חסר סיכוי לצערי לזכות. אני מאמין שזה יעלה לגמר. הוא לא זז על הבמה בכלל והסטנד הגבוה של המיקרופון מכסה לו את הפנים… פתיחה טובה לערב".
בהופעה החיה: גם כאן ההופעה זהה לזו בחצי בגמר. ההרגשה היא קצת של פילר לקראת ההופעות הגדולות, ולא ברור כיצד ידרגו את זה השופטים הבינלאומיים.זה עדיין השיר הטוב והמיוחד ביותר בקדם השנה, עדיין ללא סיכוי לזכייה.
Arilena Ara – Shaj – בת 21, זוכת X Factor אלבניה ב-2012. בשנת 2019 השתתפה כמנטורית ב-The Voice Kids אלבניה. על גרסת הסטודיו כתבתי: "האם Dimitrov מנסה לשחזר את הישגו המרשים מהאירוויזיון האחרון, אז הגיע השיר שהלחין "Proud", למקום השביעי? יכול מאד להיות. השיר הנוכחי נפתח בדומה לשיר ההוא. בבית השני, נכנסת גיטרה אקוסטית וכלי מיתר, ובפיזמון ההגשה היא עם תזמורת מלאה. הפיזמון קליט מאד והחלק האחרון מלווה בכבדות על ידי להקת המלווים וכלי מיתר. חזק וקומפטטיבי מאד. עם זאת, יכול ללכת לאיבוד בתחרות של הגדולים. 3/5. השיר נמצא שני ברשימת השירים הנצפים ביוטיוב מבין שירי הקדם." את השיר הלחין Darko Dimitrov המקדוני. אחד המוזיקאים והמפיקים העסוקים ביותר במקדוניה. הוא אחראי ללהיטים מקדוניים ובלקניים רבים. הוא גם עומד מאחורי השירים המקדוניים באירוויזיונים של 2006, 2013, 2014, 2018 ו-2019.
בחצי הגמר ה-2 כתבתי: "Ara עולה בחליפת עור שחורה מפחידה ונראית קצת כמו הנוסע השמיני. עם זאת, זו ההופעה הנכונה לשיר הזו. אני שמח שהיא לא התדרדרה להופעה FIKית טיפוסית. הויזואל יחסית מודרני ומינימליסטי. ווקלית, היא מרביצה! בוידאוארט כינור ענק שמתנפץ, יש לזה את כל המרכיבים להיות הזוכה מחוץ לקופסה. זה נגמר כל כך מהר. מעולה. הקהל מריע לה והיא חוזרת להשתחוות נוספת."
בהופעה החיה: זה שיר שטורף את כל הקלפים, ואחרי ההופעה שלה בחצי הגמר כבר החלו להתייחס אליה כמאיימת על הניצחון של Elvana. הופעה חזקה ואפקטיבית, שגורמת לכל ההופעות שלפני להחוויר. עבודת התאורה והמצלמות משרתות את השיר. אופתע מאד אם זה לא יסיים בטופ 3. שוב היא עולה להשתחוות נוספת לתשואות הקהל הבלתי פוסקות.
Alketa Vejsiu שבה אלינו. היא נותנת נאום המוקדש לקרבנות רעידת האדמה. מושמע השיר "Run" של Leona Lewis. מאד רנדומלי. להקת רקדנים עולה לריקוד לירי, המוקדש לקולנוע ולמוזיקה האלבנית. מיד לאחר מכן עולה Eleni Foureira למחרוזת שירים זולה.
אחרי ראיום ארוך עם Eleni Foureira , ממשיכים בתחרות.
Gena – Shqiponja e lirë – בן 47, שר בעיקר מוזיקה מסורתית. על גרסת הסטודיו כתבתי: "השיר נפתח בצלילי תופים רועמים וממשיך גם הוא בצלילי מחיאות כפיים. השיר הופך למזרחי קצבי, עם פיזמון אצטדיונים המנוני מאד, אך מעט דל מבחינה מלודית. זה שיר פטריוטי, וכך ניתן להבין את הבתים הדרמטיים לעומת הפיזמון השמח ומלא התקווה. הפקה עמוסה, זה קצת יותר מידי לטעמי, גם אם חביב. 3/5."
בחצי הגמר ה-2 כתבתי: "כצפוי זה זוכה להופעה מאד גדולה, עם כתריסר רקדנים, תאורה מחמיאה ועבודת מצלמות אינטנסיבית. ההופעה חזקה ואפקטיבית מאד, זה המנוני ומדבק. זה רחוק מלהיות יצירת מופת. אני לא יודע איך השופטים הבינלאומיים ידרגו את זה, זה מאד גבולי. מצד שני, יש בזה משהו שמדבר לכולם. סגירה מאד חזקה לערב. הקהל מריע לו בהתלהבות."
בהופעה החיה: זה כנראה הסוס השחור של הערב. לשיר יש אפקט חזק אחרי ההפסקה המאד ארוכה שהייתה כעת. זה אולטרה בלקני, זה שמח, זה זול. Gena עולה על הקטווק בבית השני ומכונת הרוח נותנת עבודה.
Kamela Islamaj – Më ngjyros – בת 32, מנטורית ב-The Voice אלבניה. על גרסת הסטודיו כתבתי: "השיר נפתח בצלילי פסנתר א-לה בלדת Amy Winehouse. מדובר בבלדת פופ בלוזית עם פיזמון ג'יימס בונדי דרמטי, שמזכיר מאד את בלגיה 2018. ל-Islamaj קול גדול, שתורם לדרמה של השיר ומוביל אותה ואותנו בבטחה לפיזמון מלא הנשמה. זה מעניין, וזה שונה ממה שאנחנו רגילים לשמוע בקדם האלבני, אבל לא בטוח עד כמה זה אפקטיבי. 3/5."
בחצי הגמר ה-1 כתבתי: "Islamaj מופיעה בשמלת לבנדר, כאשר פלג גופה העליון מכוסה בציור גוף חצי פסיכדלי והשיער דבור לראשה עם נצנצים ושאר תכשירים כימיים. היא עושה מהשיר יותר ממה שהוא. סוף סוף פרפורמרית עם כריזמה. מוכרת את השיר וגורמת לך לרצות לשמוע אותה בשיר טוב באמת… היא מתנתקת מהסטנד ופוסעת על הבמה, משחקת ומתמסרת לשיר."
בהופעה החיה: הפעם היא לבושה בחליפת מכנסיים לבנה ושובל מוזהב עצום. על ראשה אלפי סיכות. מה זה? זה מסיח את הדעת מהשיר. ההופעה הווקלית ללא רבב, והיא עדיין משחקת על הבמה בענק.
Albërie Hadërgjonaj – Ku ta gjej dikë ta dua – בת 45 עם קריירה שחוזרת לימי יוגוסלביה, שכן היא במקור מקוסובו. השתתפה לראשונה ב-FIK 1995 על גרסת הסטודיו כתבתי: "הפעם מדובר בבלדת פסנתר עצובה ונוגה. כותרת השיר רומזת על שיר המדבר על בדידות. בבית השני, Hadërgjonaj מעלה הילוך ולוחצת על דוושת הרגש. זה דרמטי, מלודי מאד, אבל מעט מדכא. לפני הפיזמון האחרון יש חמת חלילים, שנותן לכל השיר הרגשה של הלווייה. זה נחמד להאזנה, אך לא מחדש. 3/5." גם את שיר זה הלחין Adrian Hila.
בחצי הגמר ה-1 כתבתי: "Hadërgjonaj עולה במראה מלאכי, שמלת לבנדר נשפכת, סוג של מחוך מוזהב ובייגלה מעל לראש. ווקלית היא מעולה, זה מאד דרמטי, למרות שהיה אפשר לוותר על השמלה המגוכחת. היא תעלה לגמר בקלות."
בהופעה החיה: גם הערב עולה Hadërgjonaj עם תלבושת מלאך הלבנדר. רק השיער מעט יותר צנוע. הביצוע צעקני, במיוחד לקראת סוף השיר.
Elvana Gjata – Me tana – בת 32, והפייבוריטית הגדולה לזכייה. ציינתי את Gjata בפרויקט ה"בקשות לשנה החדשה" שערכתי בשנה שעברה. על גרסת הסטודיו כתבתי: "השיר נפתח בקטע ווקל אתני, וממשיך במחיאות כפיים מסונתזות ושירה שמחה. זה קצת זורק ל-"Qele Qele", השיר הארמני מאירוויזיון 2008, אך הנוכחי יותר אותנטי ופחות זול. זה קליט, שמח, נשמע כמו שירים מזרחיים, שכבר הפסיקו לעשות בארץ לצערי. זה מוזיקת פופ מקומית, שלא מנסה לחקות כל מיני אופנות מוזיקליות עכשוויות. מגניב, רקיד והלוואי ויצליח. 3/5."
בחצי הגמר ה-1 כתבתי: "היא מתחילה את ההופעה על גרם מדרגות, לבושה כולה בלבן, עליונית, חזייה עם פושאפ עצבני ומכנסיים בגזרה גבוהה. לצידה שש רקדניות לבושות בהתאם. זה ה-להיט של הקדם הזה, ואחד השירים שיישאר עם החובבים, גם אם לא יזכה. ההופעה תצטרך לעבור מקצה שיפורים עבור האירוויזיון, אבל ל-FIK זה טוב מספיק. היא ווקליסטית סבירה, וכל ההבטחות שהיא תחרב את השיר בלייב התנפצו להן. היא הראשונה להשתמש בקטווק של הבמה. לקראת סוף השיר מצטרפים אליה שני רקדנים גברים. אפקטיבי מאד."
בהופעה החיה: עם שדרוג בוידאוארט ושיער חצי פזור, Gjata עדיין צריכה לעבוד על ההעמדה שלה, אבל מבחינת שיר, יש כאן פוטנציאל לטופ 10 ברורטרדם. זה אולי נשלף מהעשור הקודם, אך לצערי, עדיין אפקטיבי. הקהל מריע לה ללא הפסקה. היא חוזרת להשתחוות נוספת.
Olta Boka – Botë për dy – בת 28, בעלת תואר במשפטים. זכתה ב-FIK 2007 ונסעה לבלגרד, סרביה, לייצג את אלבניה באירוויזיון 2008 עם השיר "Zemrën e lamë peng" וסיימה במקום ה-17. על גרסת הסטודיו כתבתי: "מדובר בבלדה המנונית, שלוקח לה זמן להתחמם ולהתרומם. רקיעות התופים לוקחים קצת לאלבניה 2019, אבל להרגשתי הבתים לא מצליחים לסחוב את השיר, ועד שמגיע הפיזמון המאזין כבר מאבד עניין. זה לא שיר רע, אבל הוא אחד השירים הפחות זכירים ששמעתי מבין שירי הקדם השנה. יש ניסיון להוסיף דרמה באמצעות הפקה דרמטית מרובת כלי הקשה. 3/5." את השיר הלחין Florent Boshnjaku, מי שהלחין את השיר האלבני ב-2012, "Suus", שסיים במקום החמישי באירוויזיון. הלחין בין היתר גם את השיר המלטי לאירוויזיון ג'וניור 2016.
בחצי הגמר ה-2 כתבתי: "Boka עולה בשמלה לבנה סבנטיזית וגבר שכלוא בתוך מיכל זכוכית, א-לה אזרבייג'ן באירוויזיון 2013. זה מאד אירוויזיוני, שסבירות גבוהה שהשופטים הבינל' ינקדו את זה ויעלו את זה לגמר. אבל על חשבון מי? הופעה ווקלית חזקה, הטובה ביותר הערב. ויזואלית זה מאד משכנע."
בהופעה החיה: אחרי ההופעה האחרונה, זה פשוט הולך לאיבוד. השמלה של Boka קיבלה מחשוף עמוק, אך מעבר לכך ההופעה מחצי הגמר נשארה זהה. זה מאד דרמטי והיא שרה באינטנסיביות משהו, אבל זה לא הולך לשום מקום.
Era Rusi – Eja merre – בת 34. פרצה ב-1996, לאחר שזכתה בפסטיבל שירי ילדים. גם את שיר זה הלחין Darko Dimitrov המקדוני. על גרסת הסטודיו כתבתי: "Dimitrov הצליח לרקוח שיר קצבי שיישמע מאד אלבני. יש שילוב בין שירה ומוזיקה אתנית-שבטית, לבין קצב פופי. לפני הפיזמון יש גם דרופ אתני מסונתז. האפקט השבטי, יכול להמשיך את זה של אלבניה 2019, רק הפעם בקטע שמח. Rusi נשמעת מצוין ויש סיכוי שתגיע מאד גבוה עם זה בקדם. זכייה? לא הייתי פוסל. 3/5."
בחצי הגמר ה-2 כתבתי: "היא נראית זוועה, עם שיער מקורזל ונוכחות של… לא אומר. לצידה שלושה מלווים שמבליטים את הישבן שלהם. מה קורה כאן?! הם מענטזים מסביבה והכל מרגיש זול ומאולתר. נורא. היא לובשת מכנסונים וקרעי שמלה. הקהל משתגע עליה."
בהופעה החיה: ההופעה זולה כבחצי הגמר. זה זול ומביך לצפייה. אחד השירים הטובים, שזכו להופעה איומה.
להלן דירוגי לשירי הגמר, לאחר הצפייה בהופעות הערב:
- Bojken Lako – Malaseen
- Tiri Gjoci – Me gotën bosh
- Valon Shehu – Kutia e Pandorës
- Sara Bajraktari – Ajër
- Elvana Gjata – Me tana
- Arilena Ara – Shaj
- Kamela Islamaj – Më ngjyros
- Albërie Hadërgjonaj – Ku ta gjej dikë ta dua
- Olta Boka – Botë për dy
- Gena – Shqiponja e lirë
- Era Rusi – Eja merre
- Robert Berisha – Ajo nuk është un
הגיע זמן מופע הביניים. הזמרת האיטלקית Giusy Ferreri עולה למספר שירים, כולל דואט עם המנחה.
לאחר מכן, Ema Qazini, ותיקת הפסטיבל, עולה להופיע.
זוכת הפסטיבל אשתקד, Jonida Maliqi, עולה להעניק את הפרס. כל המתמודדים עולים לבמה. Christer Björkman, ראש חבר השופטים, מוזמן לבמה, ומכריז על התוצאות:
מקום 3 – Sara Bajraktari – Ajër
מקום 2 – Elvana Gjata – Me tana
מקום 1 – Arilena Ara – Shaj
רגע פתטי במיוחד כש-Alketa Vejsiu מתחננת בפני Christer Björkman להנחות את האירוויזיון (הוא לא מחליט, כן?), ואז גונבת לו את רגע ההכרזה כשהיא מקריאה לו מהדף את שם הזוכה לפני שהוא מספיק.
בהצלחה ל-Arilena Ara ברורטרדם.
תגובה אחת הוסיפו את שלכם