תם פסטיבל סנרמו 2020. לא אלאה אתכם בפרטים על השירים וההופעות, שכן ראינו כבר את כולם, אך אתעכב על התוצאות: אנחנו מגיעים אל הערב החמישי והאחרון של הפסטיבל במוצ"ש, כאשר רק ל-5-6 אמנים יש סיכוי להגיע לטופ 3, והתוצאות חשופות לכל. Amadeus, שבידיו הופקדה התחרות השנה, מקבל שתי החלטות חשובות, שהשפיעו על התוצאות: ראשית, לא לאפשר למנצחים מקטגוריית האמנים חדשים להתמודד בתחרות המרכזית של האמנים המבוססים. מדוע? ההסבר על כך בהמשך. שנית, הוא משנה את הרכב השופטים ואופן חלוקת הניקוד. הסיבה לא ברורה לגמרי, אבל צוות המומחים מהשנה שעברה, שמנה 10-12 חברים, לא מצביע השנה. ניתן משקל רב יותר לצוותי שיפוט גדולים, כנראה כדי להבטיח תוצאה שלא תהיה שנויה במחלוקת. משום מה, הצבעת הטלווטינג מקבלת יכולת השפעה קטנה מאד על התוצאות הסופיות.
תחילה חולקו המתמודדים להופעות בערב הראשון והשני. בכל ערב, דירג צוות השיפוט הדמוסקופי 12 שירים ומתמודדים. לאחר שני הערבים, הדירוג היה ל-25% מהדירוג של הסיבוב הראשון בערב החמישי, ונראה כך:
הערב השלישי היה ערב הקאברים/דואטים. ההצבעה הייתה של נגני התזמורת בלבד. מדוע צריכים אמנים להיות מדורגים על פי גרסאות כיסוי? החלטה שערורייתית. בכל מקרה, הדירוג היה ל-25% מהדירוג של הסיבוב הראשון בערב החמישי, ונראה כך:
הדירוג לאחר 3 הערבים נראה כך:
בערב הרביעי, שוב הופיעו כל האמנים. Bugo e Morgan נפסלו לאחר שגרמו לשערורייה: Morgan מופיע עם אייפד ומקריא/שר מילים אחרות, ולמעשה מלכלך על בן זוגו לדואט. Bugo עוזב בזעם את הבמה, והתזמורת מפסיקה לנגן. המנחה חוזר לבמה ומכריז שהצמד נפסל מהתמודדות בפסטיבל.
בערב הרביעי דירג צוות השיפוט העיתונאי את השירים. גם ניקוד זה היה ל-25% מהניקוד הסופי של הסיבוב הראשון בערב החמישי, והוא כדלקמן:
עקב שיטת הניקוד השנה בפסטיבל, אנחנו מגיעים לערב החמישי, לאחר ש-75% מהניקוד הסופי כבר ידוע לנו, כך שרק 5-6 אמנים יכולים להיכנס לטופ 3, ורק הם בעלי סיכוי לזכות בתחרות: Francesco Gabbani, Diodato, Le Vibrazioni, Pinguini Tattici Nucleari, Piero Pelù ו-Tosca, שזכתה בערב גרסאות הכיסוי, ולמען האמת הייתה צריכה נס אמיתי כדי להיכנס לטופ 3.
בערב החמישי והאחרון, שוב הופיעו כל האמנים. הפעם הצביעו הקהל בבית (8.3% מהניקוד הסופי) צוות השיפוט העיתונאי (8.3% מהניקוד) וצוות השיפוט הדמוסקופי (8.3% מהניקוד). להלן הציון המשוקלל שלהם:
לאחר הוספת הקולות מהערבים הקודמים, בתום הסיבוב הראשון של הערב החמישי, הטבלה נראתה כך:
Diodato, שעלה למקום הראשון אחרי הצבעת העיתונאים בערב הרביעי, נשאר שם. Francesco Gabbani, שהוביל בשלושת הערבים הראשונים, יורד בערב הרביעי למקום השני ונשאר שם. Pinguini Tattici Nucleari, שהתחילו במקומות הרביעי והחמישי בערבים הראשונים, מצליחים להשתחל למקום השלישי.
שלושת המקומות הראשונים עולים לסיבוב הצבעה שני. בשלב זה, ניקוד הערבים הקודמים מתאפס. להלן תוצאותיו הסיבוב השני:
צוות השיפוט של העיתונאים מעניקים את הניצחון ל-Diodato, בעוד הטלווטינג הדמוסקופי העדיפו את Francesco Gabbani. הטלווטינג אף מגדיל לעשות ומדרג את Diodato שלישי ואחרון. Diodato מנצח בפוטופיניש, רק בזכות העובדה שהוא מקבל 57.9% מקולות העיתונאים, בעוד Gabbani שני בדירוגם עם 24.1% קולות. Diodato זוכה עם ממוצע של 39.26%, אחריו Francesco Gabbani עם 33.94%.
אז מדוע לא רצו האיטלקים שמקרה Mahmood יחזור על עצמו? זה ממש לא מעניין אותם שהשיר הפך ללהיט אירופאי, האיטלקים חיים בעולם מוזיקלי משל עצמם, שבו השוק המקומי חשוב יותר מזה הבינלאומי. הוא נחשב יוקרתי יותר ובעל מסורת מכובדת יותר. בלחץ האמנים הוותיקים, בוטלה ההחלטה להכניס את המנצחים בקטגוריית האמנים החדשים לתחרות האמנים המבוססים (מחמוד הגיע מקטגוריית האמנים החדשים), וניתן יותר משקל לצוות השיפוט הדמוסקופי, כלומר לקהל בבית, שנבחר מראש. צוות השיפוט העיתונאי מנה כ-1000 (!) עיתונאים, מה שהבטיח בחירה יותר שמרנית ופחות הפתעות. באופן אירוני למדי, הקהל שלא הצליח להכתיר את הפייבוריט שלו בפסטיבל סנרמו בשנה שעברה עקב שיטת הניקוד דאז, לא מצליח להכתיר את הפייבוריט שלו גם הפעם, עקב האחידות היחסית בדירוג העיתונאים, לעומת חוסר ההסכמה בטלווטינג.
Diodato ייצג את איטליה באירוויזיון 2020 ברוטרדם. בהצלחה!