פסטיבל סנרמו משמש, החל מחזרתה של איטליה לתחרות ב-2011, כקדם המקומי, להוציא את 2014. מאז חזרתה של איטליה לתחרות ב-2011, המדינה סיימה כמעט תמיד בטופ 10, ובשנה שעברה זוכי סנרמו, Måneskin, היו גם לזוכי האירוויזיון עם שירם "Zitti e buoni", ומאז כבשו את העולם. מי ימשיך את דרכם ויהיה נציג איטליה השנה?
אנחנו כבר יודעים בשלב זה מי לא ייצג את איטליה השנה: Ana Mena ו-Iva Zanicchi הצהירו כי אין בכוונתן להתמודד באירוויזיון, אם ינצחו בפסטיבל.
אז איך בעצם עובד פסטיבל סנרמו? ביום שלישי האחרון התמודדו 12 השירים הראשונים. ביום רביעי התמודדו 13 השירים האחרונים. ביום חמישי, התמודדו כל 25 האמנים עם שיריהם. היום בערב יופיעו כל 25 האמנים ויבצעו גרסאות כיסוי לשירים מוכרים, איטלקים ואחרים. בשבת בערב ייערך גמר הסנרמו לאמנים המבוססים. שוב יצבעו כל ה-26 את שיריהם, וייבחר המנצח ונציג איטליה לאירוויזיון 2022.
איך עובדת ההצבעה?
- בערב הראשון והשני, ההצבעה היא 34% צוות שיפוט מטעם הרדיו, 33% ניקוד עיתונאי טלוויזיה ופרינט ו-33% ניקוד של עיתונאי אינטרנט.
- בערב השלישי ההצבעה היא 50% טלווטינג ו-50% צוות שיפוט דמוסקופי. מה זה דמוסקופי? מדובר במילה שאין לה פירוש בעברית או אנגלית, לצורך העניין. זה סוג של הצבעת קהל, אבל עם בחירה מראש של קהל המצביעים. זו אינה הצבעה שפתוחה לכולם. הקולות הללו מהווים ביחד 25% מהניקוד הסופי שיינתן בערב החמישי. הקולות הללו מהווים ביחד 25% מהניקוד הסופי שיינתן בערב החמישי.
- בערב הרביעי המשתתפים מבצעים גרסאות כיסוי. ההצבעה היא 34% טלווטינג, 33% עיתונאים ו-33% דמוסקופי.
- בערב החמישי ההצבעה בסיבוב הראשון היא של 100% טלווטינג. אל התוצאה הזו יתווספו תוצאות התוצאות של ארבעת הערבים הקודמים. שלושת השירים עם שיסיימו בראש הרשימה יכלו לסופר-גמר.
- בסופר גמר הניקוד יתאפס. לשלושת השירים יצביעו הדמוסקופי (33% מהניקוד הסופי), העיתונאים (33%) והטלווטינג (34%).
גם השנה, כפי שעיניכם רואות, אין הדחות של שירים. כולם מגיעים לערב האחרון, שהוא הערב. להלן הדירוג הרשמי לאחר ההצבעה של שני הערבים הראשונים:
- Elisa
- Mahmood e Blanco
- La Rappresentante di Lista
- Dargen D'Amico
- Gianni Morandi
- Emma
- Ditonellapiaga e Rettore
- Massimo Ranieri
- Irama
- Fabrizio Moro
- Giovanni Truppi
- Noemi
- Sangiovanni
- Michele Bravi
- Rkomi
- Achille Lauro con Harlem Gospel Choir
- Matteo Romano
- Highsnob e Hu
- Giusy Ferreri
- Iva Zanicchi
- AKA 7even
- Le Vibrazioni
- Yuman
- Tananai
- Ana Mena
להלן תוצאות ההצבעה של הערב השלישי:
- Mahmood e Blanco
- Elisa
- Gianni Morandi
- Irama
- Sangiovanni
- Emma
- Massimo Ranieri
- Fabrizio Moro
- La Rappresentante di Lista
- Dargen D'Amico
- Michele Bravi
- Ditonellapiaga e Rettore
- AKA 7even
- Achille Lauro con Harlem Gospel Choir
- Noemi
- Rkomi
- Matteo Romano
- Iva Zanicchi
- Giovanni Truppi
- Highsnob e Hu
- Giusy Ferreri
- Le Vibrazioni
- Yuman
- Ana Mena
- Tananai
בערב הרביעי נחשפו רק המקומות הראשונים והסיכום הכללי. המקום הראשון הלך ל-Gianni Morandi. המקום השני ל-Mahmood & Blanco והשלישי ל-Elisa.
להלן התוצאות המצטברות של ארבעת הערבים:
- Mahmood e Blanco
- Gianni Morandi
- Elisa
- Irama
- Sangiovanni
- Emma
- La Rappresentante di Lista
- Massimo Ranieri
- Fabrizio Moro
- Michele Bravi
- Achille Lauro con Harlem Gospel Choir
- Matteo Romano
- Dargen D'Amico
- AKA 7even
- Noemi
- Ditonellapiaga e Rettore
- Iva Zanicchi
- Giovanni Truppi
- Rkomi
- Le Vibrazioni
- Yuman
- Highsnob e Hu
- Giusy Ferreri
- Ana Mena
- Tananai
להלן סקירת שירי התחרות:
Achille Lauro feat. Harlem Gospel Choir – Domenica – פופ-רוק קצבי עם הפקה ניינטיזית, שנשמעת כמו של להקת רוק. אין שימוש באמצעים אלקטרוניים כמעט, וזה נשמע כמו שיר ישן. הטקסט מלא באירוניה ובמטפורות. הפזמון כולל שריקות ומחיאות כפיים. זה אכן קליט, אבל לטעמי לא הכי פרשי ולא הכי אפקטיבי שיש. השיר ממצה עצמו אחרי דקה וחצי והשאר צפוי למדי. 3/5.
Aka 7even – Perfetta così – בכורה עבורו בסנרמו של הגדולים. שיר בקצב גבוה, עם נוכחות בולטת של תופים וגיטרה חשמלית. זה קצת מאכזב, כי מתיאור השיר ציפיתי ליותר. זה שיר שרוצה להיות המנון כשיהיה גדול, אבל קצת מיושן, ומתאים למוזיקה של לפני עשור. סוג של המנון אצטדיונים עם Millenial Woop. לא עפתי בכלל. 3/5.
Ana Mena – Duecentomila ore – דאנס עם השפעות לטיניות ופולקיות, כולל אקורדיון. היא מביאה מהבית הספרדי את הצליל הספרדי, ומשלבת אותו עם הפיל האיטלקי. הפזמון תופס קצב בעיבוד אלקטרוני לטיני רטרואי. העיבוד עובד הרבה על הקול שלה, ועם כמה שהשיר כיפי, הוא לא ברמה של הרבה מהשירים האחרים בפסטיבל. 3/5.
Dargen D'Amico – Dove si balla – שיר באווירת איטלו-דיסקו ניינטיזית. השיר נפתח בקטע טראנס, אבל בהמשך השיר מתפתח למשהו יותר מלודי. זה יכול להישמע מיושן ומגוחך כשזה מחוץ לקונטקסט, אבל האמת שיש בזה משהו חכם, ניסיון לתפור מחווה נוסטלגית למוזיקה שגדלנו עליה בשנות התשעים. זה שמח ומרים ועושה חשק לקפוץ. הוא אחד היחידים ששירו כולל התייחסות למגיפת הקורונה ולמסכות. המנון. 4/5.
Ditonellapiaga & Donatella Rettore – Chimica – אינדי פופ קצבי ומיידי, המפגיש בין שתי דורות של זמרות איטלקיות. ההפקה כוללת אלמנטים של פאנק ו-Soul. השיר נשמע עכשווי וגם כזה שיכול היה לצאת בשנות השמונים, וזה מה שהופך אותו לחכם כל כך, וממצה את השת"פ הבין דורי הזה. זה יכול להיות רעיון טוב לשלוח את זה לטורינו, ולהראות שלזמרים מבוגרים יש עדיין מה להציע. 4/5.
Elisa – O forse sei tu – זוכת פסטיבל סנרמו 2001 חוזרת בבלדה טיפוסית. השיר תואר כ"מכשף", ואני חושב שזו קצת הגזמה. זו אכן בלדה שלמה מאד, עם עיבוד מלכותי ומאד סנרמואי, אבל זה לא משהו שלא שמענו בעבר. היא זמרת נפלאה, אבל אני לא חושב שהיא תזכה הערב, למרות הניקוד הרב שצברה. היא הלחינה את השיר בעצמה. אינטימי ואישי מאד, אך לא נשמע כמו ווינר. 3/5.
Emma – Ogni volta è così – זוכת סנרמו 2012 ונציגת איטליה לאירוויזיון 2014. הקול שלה מלא עוצמה וממלא את השיר, בניגוד לזמרים אחרים, שצריכים תמיכה של הפקה גדולה מהחיים. בפזמון היא פורצת ונשמעת מלאת געגועים. אחד הטקסטים הארוכים השנה בפסטיבל, בשיר שהוא הומאז' לנשות מוזיקת הרוק המקומית. 3/5.
Fabrizio Moro – Sei tu – זוכה הפסטיבל מלפני 4 שנים, חוזר עם בלדה רומנטית קלאסית. זה בלדת סנרמו מהספר . השיר נפתח בנגינת פסנתר, ובהמשך מצטרפים הכינורות. יש בשיר הרבה פאתוס וזה קצת מתקתק לטעמי. הוא זמר מצוין, מן הסתם. 3/5.
Gianni Morandi – Apri tutte le porte – נציג איטליה לאירוויזיון 1970 וזוכה פסטיבל סנרמו 1987. יציאה מפתיעה. שיר קצבי ומרענן, שכולל מוטיבים משנות השישים לצד צלילים עכשוויים.הקליפ משעשע, ואם הוא מעביר משהו בזה בלייב, צפו להפתעות. מדובר בשיר אופטימי, שיכול להעלות חיוך בכל אחד, ולהוכיח שלכישרון, כריזמה וסוואג אין גיל. 3/5.
Giovanni Truppi – Tuo padre, mia madre, Lucia – אחד ההימורים של Amadeus. השיר משלב בסגנונו מסורת וחדשנות. מלודיה נפוליטנית, שנכנסת ללב. בבתים יש שימוש בספוקן וורד, ובפזמון חוזרים למלודיה האיטלקית מאד. זה מעניין, אבל לא יתחבר לאוזן האירופית בשום צורה. מוזיקה מורכבת, צליל סינגר-סונגרייטרי כמעט מאולתר, אך אלגנטי מאד. 3/5.
Giusy Ferreri – Miele – שיר נוסטלגי עם קצב חושני מפתיע, המדבר על סופה של אהבה. האווירה היא רטרואית, וקולה המעט צומרני, אך המקסים של Ferreri נשמע מלא נשמה. יש בשיר אלמנטים של מוזיקה איטלקית מפעם, הרגשה ים תיכונית, צוענית ולטינית. סביר שהרדיו יחבק את השיר הזה, אבל הוא לא מתבלט מספיק בעיניי ןובאזניי. 3/5.
Highsnob & Hu – Abbi cura di te – סוג של פופ-ראפ עם צלילים עכשוויים. הטקסט מדבר על רגעים יומיומיים לצד ציטוטים תנ"כיים, ואף מאזכר את אמנות הקשירה הארוטית היפנית. שני הזמרים שרים רק את הפזמון ביחד. הקולות שלהם משתלבים יפה. יש משהו רגוע בשירה שלהם. ל-Hu יש קול מקסים ותמים משהו, ואני חושב שהיא החלק החזק בצמד האד הוקי הזה. השיר נח על הפקת אלקטרו קצובה עם מוטיבים של מוזיקה שחורה. 3/5.
Irama – Ovunque sarai – הפייבוריט של החובבים בשנה שעברה בבלדה תזמורתית, עם קרשנדו. Irama שר את הפזמון ברגש על רגע נגינת פסנתר שקטה. בלדת פסנתר קלאסית על המסירות של הדובר למושא אהבתו. רומנטי, כמו מסרט, אבל לא פורץ דרך בשום צורה. החובבים ימצאו להם בופ חדש 3/5.
Iva Zanicchi – Voglio amarti – זוכת פסטיבל סנרמו 1967, 1969 ו-1974, ונציגת איטליה לאירוויזיון 1969 חוזרת בגיל 82 (!) להתמודד בפסטיבל. זו בלדה סנטימנטלית וטיפוסית למדי, שיושבת יפה על קולה החרוך של הזמרת. זה מאד adult contemporary ולא הכי מעניין. באמצע השיר יש סולו גיטרה חשמלית. 3/5.
La Rappresentante di Lista – Ciao ciao – שיר קצבי ורקיד, משהו בין Fאנק לדאנס. רבים חושבים שזהו השיר הנכון לאירוויזיון. יש בשיר משהו מדבק, הוא עושה חשק לרקוד ונדבק לך למוח. הבתים מתחילים את המסיבה והפזמון אפקטיבי וזכיר מאד. זה מצד אחד נשמע מאד מקורי, ומצד שני מוכר במידה. ההפקה מצוינת, רטרואית, אבל יש בה גם משהו ניצחי. 3/5.
Le Vibrazioni – Tantissimo – שיר רוק קצבי עם צליל אייטיזי מובהק, קלידים ותופי בס. השיר מתחיל באנרגיה גובהה על ההתחלה, שמשתלבת עם פזמון המנוני, חזק וזכיר. מלודי ואיטלקי מאד, למרות שמדובר בשיר רוק. הוא לא מיוחד בשום צורה, אבל ההרכב פשוט עושה את מה שהוא טוב בו, ועושים את זה טוב. 3/5.
Mahmood & Blanco – Brividi – זוכה פסטיבל סנרמו 2019ו נציג איטליה לאירוויזיון 2019 עם "Soldi" חוזר לפסטיבל, הפעם בשיתוף פעולה עם אחד התגליות הגדולות של השנה האחרונה באיטליה. זה שונה ממה שהורגלנו לשמוע ממנו. בלדת פופ נימוחה עם לחן מרגש, אשר בחלק השני שלה, יש שימוש בתזמורת עשירה, מה שמרים עוד קצת את הרגש. Blanco נותן בראפ בשלב כלשהו. אני לא מבין איטלקית, אבל אני שומע הרבה אהבה וכאב בביצוע של הזמרים. 3/5.
Massimo Ranieri – Lettera di là del mare – נציג איטליה לאירוויזיון 1971 ו-1973 וזוכה פסטיבל סנרמו 1988. השיר הזה הוא בלדה ים תיכונית טיפוסית למדי, שלפי המקומיים כוללת מילים פואטיות, ישירות ומרגשות. בפזמון הרגש משתפך, ו-Ranieri מראה שעדיין יש לו את זה בגילו המתקדם, והוא לא איבד את ה-signature voice. שיר נעים להאזנה, אך בהחלט לא להיט. 3/5.
Matteo Romano – Virale – זמר שעלה מה-Sanremo Giovani. בלדת פופ מודרנית, על מריבת אוהבים, עם מטאפורות מעולם האינטרנט. הפזמון של השיר מפתיע במלודיה המיוחדת שלו, והעיבוד הופך לאלקטרופופי. אם יש אמן צעיר שכדאי לשים עליו עין זה אדון Romano. שיר עכשווי מאד שנתפר במיוחד למידותיו באופן מעורר הערכה. יפה. 4/5.
Michele Bravi – Inverno dei fiori -שיר פופ אינטנסיבי, עם עיבוד מרשים ואלגנטי. השיר מתחיל בעיבוד של כלי מיתר, ובפזמון יורד בקצב, בעוד הכינורות תופסים עוד ועוד נפח. קולו של Bravi נשמע רועד והוא משדר פחד וייאוש. יש בזה משהו קצת בומבסטי, בעוד הניסיון הוא להיות אינטימי, וזה לא יורד לי בגרון בקלות. כשיר זה אכן אלגנטי, אבל לא הצליח לרגש אותי. 3/5.
Noemi – Ti amo, non lo so dire – שיר נוסף, שנכתב על ידי Mahmood, וניתן להבחין בכך. שיר עכשווי בקצב מהיר. קולה של הזמרת נכנס מיד, וצלילי באס מלווים אותה עד לשינוי הקצב של השיר וכניסת הפקת האלקטרו. זה קצת מבולגן, והמלודיה לא הכי מהודקת, ואני תוהה אם זה יעבוד לרעתה. נכון לעכשיו היא ממוקמת איפשהו באמצע הטבלה. 3/5.
Rkomi – Insuperabile – גיטרת הבאס העצבנית בתחילת השיר זורקת ל-Måneskin ולמוזיקת הרוק של שנות התשעים, אבל אז נכנס קולו של Rkomi. הוא נשמע הרבה פחות כמו זמר רוק, ויותר כמו זמר פולק או נשמה. השיר הוא רוק עם חלקים של ראפ. יש שימוש של אוטוטיון בקולו, שזה אף פעם לא רעיון טוב בעיני. האנרגיה בשיר גבוה ומתפרצת, ואם הוא מעביר את זה בלייב, זה יכול לשנות הרבה. 3/5.
Sangiovanni – Farfalle – שיר פופ רקיד עם מלודיה חביבה מאד ופשוטה. זה מסוג השירים שאתם מוצאים כל שנה בסנרמו. אני לא בטוח מה אני חושב על העיבוד. מצד אחד, זה רטרואי ועם קריצה, אבל בניגוד ל-Dargen D'Amico, המלודיה של שירו של Sangiovanni פשוטה מידי כדי לשבת על עיבוד כזה כבד, והקריצה הולכת לאיבוד. אחרי הפזמון יש מוזיקת ניצחונות שזורקת לתחילת האלפיימז. 3/5.
Tananai – Sesso occasionale – אמן נוסף שעלה מה-Sanremo Giovani. שיר פופ-ראפ אירוני , מהיר ומרענן, המדבר על הניסיונות להשתחרר מהאשמות בבגידה. אחד הכותבים הוא הנכד של Gianni Morandi. הזמר נע בין ראפ/ספוקן וורד לבין שירה מלוחששת. הפזמון לא חזק במיוחד, אבל הוא טוס מספיק. שימוש במויקת אלקטרופופ אייטיזית מסונתזת. הביצוע הווקאלי האדיש שלו בוודאי יפצל את הצופים. 3/5.
Yuman – Ora e qui – זמר שהגיע מה-Sanremo Giovani. יש לו קול עמוק חם. שיר עם אווירת נשמה, עם פזמון מלודי, המושר בהרבה רגש. ההפקה פשוטה ומזכירה הופעות בבר אפלולי, עם נוכחות בולטת של גיטרות ופסנתר. הבתים מעט חלשים, לעומת הפזמון, עד כדי כך שהם נשמעים כמו שני שירים נפרדים. זה קצת הסגנון של Adele, רק בגבר. לקראת סוף השיר יש מודולציה מפתיעה. 3/5.
להלן דירוגי לשירי התחרות:
- Dargen D'Amico – Dove si balla
- Ditonellapiaga & Donatella Rettore – Chimica
- Matteo Romano – Virale
- Gianni Morandi – Apri tutte le porte
- Giovanni Truppi – Tuo padre, mia madre, Lucia
- Mahmood & Blanco – Brividi
- Highsnob & Hu – Abbi cura di te
- La Rappresentante di Lista – Ciao ciao
- Emma – Ogni volta è così
- Yuman – Ora e qui
- Le Vibrazioni – Tantissimo
- Noemi – Ti amo, non lo so dire
- Irama – Ovunque sarai
- Giusy Ferreri – Miele
- Tananai – Sesso occasionale
- Elisa – O forse sei tu
- Rkomi – Insuperabile
- Ana Mena – Duecentomila ore
- Achille Lauro feat. Harlem Gospel Choir – Domenica
- Michele Bravi – Inverno dei fiori
- Sangiovanni – Farfalle
- Massimo Ranieri – Lettera di là del mare
- Fabrizio Moro – Sei tu
- Iva Zanicchi – Voglio amarti
- Aka 7even – Perfetta così
מי צפוי לזכות השנה בתחרות? לפי אתרי ההימורים, בעלי הסיכויים הגבוהים ביותר לזכות הם Mahmood & Blanco, אבל איכשהו אני לא רואה את זה קורה. אחריהם Elisa, שלישי Gianni Morandi ואחריו בשוויון Irama, Sangiovanni ו-La Rappresentante di Lista. אני לא מעז להמר על זוכים, כי זה בכל זאת סנרמו, לא התחרות הכי צפויה שיש.
אמש נערך הערב הרביעי של פסטיבל סנרמו, והערב יתקיים הערב החמישי והאחרון. בסופו יוצגו התוצאות ויוצג נציג איטליה לאירוויזיון 2022.