הקדמה:
זו השנה האחרונה של תקופת המשבר והיא מיוצגת על ידי שירים בינוניים, הופעות מוזרות וזוכה שנשען אך ורק על הופעה זכירה וגימיקית. המשבר שוב ניכר בכך, שהשיר הזוכה לא מעניין באמת אף אחד, ואף אחד לא מכיר אותו או מזהה אותו אחרי התחרות. התחרות טובעת ב-Eurotrash וניכר שיפור קל ביותר ברמת השירים לעומת השנה שעברה, אבל לא יותר מידי.
בריטניה מצליחה להתאושש אחרי כמה שנים זוועתיות, אבל מכאן הדרך תלולה למטה והיא תשבור שיא שלילי בשנה הבאה ותתבוסס במקומות האחרונים עד ליום זה עם הצלחות מעטות בלבד. ספרד מתחילה בבחירת הנציג והשיר דרך תחרות ריאלטי-כשרונות. היא מצליחה להיכנס לטופ 10 בכל 3 השנים בהן תשתמש בהליך בחירה זה, אבל רמת ההשקעה לא ניכרת בתוצאה הסופית, לא מספיק. שבדיה ממשיכה ברצף של טופ 10, והיא היחידה שתישאר כמדינה מובילה גם אחרי שהתחרות תשתנה ללא היכר. עדיף לא להכביר מילים על טורקיה, אוטוטו אימפריית אירוויזיון, בינתיים לא ממש יודעת מה לשלוח ואיך להופיע.
מבחינת הצבעות, רוסיה, מקדוניה, בוסניה והרצגובינה, טורקיה ורומניה משתמשות בצוותי שופטים, בעוד קפריסין, יוון, ספרד, קרואטיה, פינלנד, מלטה, סלובניה וליטא משתמשות ב-50% שופטים 50% טלווטינג, וזאת מאחר וניכר ב-2001 במיוחד שהקהל נוטה לתעדף את ההופעות בחלק השני של הערב ולתגמל אותן יותר. ניתן להציע מכל מכשיר טלפון עד 3 פעמים בלבד.
הצבעות השכנים חוגגות ומגיעות לשיא נוסף: קפריסין נותנת את מירב הנקודות שלה ליוון, מלטה ורומניה, והיא מקבלת מהם פרגון בחזרה… היא גם נותנת קצת לקרואטיה, ומקבלת ממנה בחזרה. רוסיה נותנת לרומניה את מירב הנקודות, ומקבלת ממנה 10 נקודות בחזרה. מקדוניה ורומניה מחליפות ביניהן 12 נקודות. רומניה וטורקיה מחליפות 7 נקודות…
מהלך הערב:
טאלין, אסטוניה. לראשונה לתחרות ניתן סלוגן, "A Modern Fairytale", ואכן התחרות נפתחת בתמה השנתית שהיא סיפורי אגדות: ילדה פותחת ספר, ואנחנו רואים את אסטוניה המודרנית, השיר הזוכה מהשנה שעברה מתנגן על רקע צעירים וזקנים, המסתובבים בעיר. קליפ דינמי כדי להראות לאירופה, 'היי, אנחנו ממש כמוכם במערב אירופה'. הפתיח ממש קצרצר ואחרי 1:20 דקות מופיע סמליל התחרות, שהוא חלוקי נחל צבעוניים בגדלים שונים ומפוזרים.
אנחנו נכנסים לאולם. Tanel Padar ו-Dave Benton שרים פזמון וחצי, ולבמה נכנסים המנחים. הבמה קטנה ודינמית יחסית. על הבמה שלוש במות קטנות בצורת חלוקי נחל, אחת גדולה יותר והיא המרכזית, ולצידיה מאחורה יש שתי במות קטנות, בעיקר לשימוש זמרי הליווי. מהבמה יוצא Catwalk מעוקל שמתמשך ונכנס אל הקהל, כך שהקרבה בין הקהל למבצע גדולה מאי פעם ויש הרבה מגע, ויזואלית לפחות, בין מה שקורה על במה לבין הקהל ברגע שהמבצע עולה על ה-Catwalk. הרקע דינמי אף הוא ומציג וידאו ארט עדין יחסית ומתחלף. המשחקים הם בעיקר באור, צל וצורות גאומטריות שונות, ופחות בתמונות שאינן מופשטות. ישנן גם מספר צורות גאומטריות אסימטריות קטנות יותר שמתחלפות ומופיעות בחלק מהשירים ברקע.
המנחים פוחתים בדברים; רוב הטקסט הוא באנגלית. הם פונים לקהלים הצופים במדינות השונות: צפיית המונים באסטוניה, בריטניה, גרמניה ובספרד. לאחר 12 שירים מופע אמצע, כמו שהיה ב-1999 רק מעט פחות מביך. המנחים עולים לפלירט קצר ואז לשיר בפלייבק מלא שיר אהבה, שנכתב במיוחד לערב זה, אבל נשמע כאילו יצא משנות ה-40, "A Little Story in the Music". חותכים מידי פעם לקליפ של השניים שצולם מראש. אחרי כל ההופעות, המנחים חוזרים להציג את ה-recap שלראשונה משודר הפוך, מתחילים מהשיר האחרון של ליטא ועוברים אחורה עד השיר הקפריסאי, שהופיע ראשון. נראה שהשיטה הזו סייעה במעט ללטביה, שאך זה הופיעה וכבר מוזכרת לצופים. לעומת זאת, בריטניה וקפריסין שהופיעו ראשונות, מוצגות אחרונות ומגיעות למקומות גבוהים. האם היה לסדר ההשמעה של ה-recap השפעה על כך? אפשר רק לנחש. המנחים עומדים בגרין רום, מציגים את הגביעים ששוב הוכנו על ידי סברוסקי ואחד על ידי אמן מקומי ושיינתנו לזוכים.
שלב ההצבעה:
לוח הניקוד שונה, חמוד מאד, playful. רקע תכול, חוזרים לדגלים סוף סוף. הדגלים בצורת אליפסה, צבעוניים, אנימטוריים. הנקודות ניתנות על ידי חלוקי נחל קטנים ועליהם מספרי הנקודות. ליד כל מדינה, שכבר הצביעה מסומן V קטן כדי שנדע מי הצביעה. המדינה שמצביעה בזמן אמת מסומנת וללא דגל, שכן הוא מופיע מעל לוח הניקוד. מידי פעם מבליחים אל לוח הניקוד מיני יצורים מצוירים, שנראים כמו חזירים בעלי חזות אנושית… אין להם משמעות רבה, חוץ מלשעשע את הצופים.
לאחר ההצבעה הקפריסאית, יוון ראשונה, מן הסתם. ההצבעה הבריטית שונה לחלוטין מזו הקפריסאית ומעלה את מלטה למקום הראשון, כאשר לטביה ויוון במקום השני, במרחק 10 נקודות ממנה. לאחר ההצבעה האוסטרית, שגם היא שונה מאד משתי ההצבעות הראשונות, רק 3 מדינות עם 0 נקודות: ליטא, טורקיה ודנמרק. קרואטיה, יוון ובריטניה בשוויון במקום השלישי אחרי מלטה ולטביה. לאחר ההצבעה היוונית, לטביה מצמצמת את הפער ל-4 נקודות ובריטניה במקום השלישי ואחריה קרואטיה ורומניה. אחרי ההצבעה הספרדית, הפער מצטמצם ל-2 נקודות. מלטה ולטביה הן ראש החץ של הערב והן מתרחקות מהשאר. במקום השלישי רומניה, צרפת וקפריסין עם 21 נקודות כל אחת, פחות ממחצית הנקודות שיש למלטה ולטביה כעת. ההצבעה הקרואטית מעלה את הפער ל-12 נקודות לטובת מלטה ומעלה את קפריסין למקום השלישי, את סלובניה לרביעי, כאשר רומניה וצרפת חולקות את המקום החמישי. ההצבעה הרוסית מעלה את רומניה למקום הרביעי, כאשר הפער בצמרת מצטמצם ל-7. רק דנמרק כעת עם 0 נקודות. ההצבעה האסטונית מצמצמת את הפער ל-2 נקודות ומעלה את בריטניה למקום החמישי. ההצבעה המקדונית מעלה את הפער ל-5 נקודות ומעלה את רומניה למקום השלישי. ועכשיו להצבעה הישראלית, עידן מיכל זוארץ מתחיל… והיא נושאת נאום מביך. ההצבעה הישראלית מבטלת את האפס האחרון על ידי מתן 4 נקודות לדנמרק. הפער בין מלטה ללטביה מצטמצם ל-3 נקודות. ישראל בשפל במקום ה-22… ההצבעה השווייצרית הופכת את הקערה על פיה ומעלה את לטביה למקום הראשון שם יישארו עד לסוף ההצבעה. רק נקודה 1 בינה לבין מלטה. שווייץ גם מעלה את צרפת למקום הרביעי בשוויון עם קפריסין. ההצבעה השבדית מעלה את ספרד למקום החמישי, אבל אף אחד לא יכול כבר לתפוס את לטביה ומלטה. לטביה מגיעה כעת ל-100 נקודות כאשר רומניה שלישית עם 53 נקודות… ההצבעה הפינית מעלה את ישראל למקום ה-18, את צרפת למקום השלישי ואת בריטניה בחזרה לחמישי. מנקודה זו רומניה הולכת ומאבדת גובה ותסיים במקום התשיעי בלבד. ההצבעה הדנית מצמצמת את הפער בין לטביה למלטה לנקודה 1, מעלה את אסטוניה למקום הרביעי ומכניסה את שבדיה לטופ 10. ההצבעה הצרפתית מעלה את ישראל למקום ה-13 ואת ספרד למקום הרביעי. ההצבעה הגרמנית מעלה את ישראל למקום ה-12. הפער בין לטביה ומלטה גדל לאט לאט והוא עומד כעת על 7 נקודות. ההצבעה הטורקית מעלה את אסטוניה למקום הרביעי ונותנת את הנקודות ה-10 וה-12 נקודות שלהן לבלגיה ולאוסטריה… ההצבעה המלטית מעלה את בריטניה למקום השלישי בשוויון עם צרפת. ההצבעה הרומנית מעלה את ישראל למקום ה-11. ההצבעה הרומנית התמוהה מתעלמת לחלוטין מלטביה וממלטה. ההצבעה הסלובנית מעלה את בריטניה למקום השלישי ומורידה את ישראל למקום ה-12. היא מצמצמת את הפער שהצבעת מלטה יצרה וכעת הפער בין לטביה למלטה הוא 10 נקודות בלבד. ההצבעה הלטבית מצמצמת את הפער ל-3 נקודות בלבד, מעלה את אסטוניה למקום השלישי. לכאורה הכל פתוח, רק 3 נקודות מפרידות בין המקום הראשון לשני, אבל ליטא הבאה להצביע ואף אחד לא חושב שהיא תימנע מלתת ללטביה את ה-12 נקודות שלה. ליטא נותנת רק 3 נקודות למלטה ו-12 ללטביה. לטביה זוכה לראשונה, מלטה שנייה, אסטוניה ובריטניה חולקות את המקום השלישי, צרפת חותמת את הטופ 5. המנחים מציגים את הדירוג הסופי של השנה, כאשר המדינות אשר עולות אוטומטית לשנה הבאה מסומנות בצהוב. שימו לב, שמספר מדינות שלא סומנו בצהוב כן נכנסו לתחרות של השנה הבאה, מסיבות שאציין בפוסט של 2003.
הענקת הפרס ו-reprise:
Marija Naumova עולה לבמה מהגרין רום, עוברת דרך שביל המוביל מהקהל לבמה ורוצה לאורך השביל היוצא מהבמה אל הבמה המרכזית בעוד זיקוקים מופעלים לאורכו. Tanel Padar ו-Dave Benton זוכי השנה שעברה, כמו גם כותבי השיר הזוכה של השנה שעברה, מעניקים את הפרס ל-Naumova ולמשלחת הלטבית, בעוד השיר הזוכה מתנגן בלופים. נערות עולות לבמה להעניק לכולם פרחים. השיר הזוכה מבוצע שוב, הפעם ללא ההתערטלות, שכן Naumova כבר בלי החליפה…
להלן דירוגי לשירים המשתתפים:
1. מקדוניה – בלדה בלקנית מצוינת של זמרת נהדרת. צלילים אתניים וגיטרה חשמלית באינטרו מיסתורי, Karolina יוצאת מבעד למסך המראה את צלליתה, ובהמשך תקרע מעליה את השמלה ותחשוף שריון מוזהב על הטורסו שלה. מצוין, בלדה חזקה, צלילים, המראים את התרבות המקומית עם הפקה מלוטשת וביט מעט רפטטיבי, אבל שלא פוגם באיכות השיר. להקת ליווי מצוינת וסטיילינג כללי הורס.
2. טורקיה – הכותרת הכי הורסת של הערב. הופעת מתנ"ס טורקית של העשור הקודם. טורקיה, רגע לפני הפיכתה לאימפריית אירוויזיון אימתנית, בשיר תמים, פופ טורקי אתני קליל, פשוט וכיפי. זה מגושם, אבל מקסים בו זמנית. התמימות, שבה הם מגישים את השיר, עושה לי את זה. הכוראוגרפיה כל כך מטופשת וזה נראה כאילו אימא של אחד מהם גיבשה אותה.
3. סלובניה – פופ מצוין של Magnifico, אמן סלובני מצוין. שלישיית דראג כעורות למידי, מגישות פופ עם נגיעות דיסקו קצבי ורקיד. הבתים נבנים בהדרגה עד למסיבה בפזמון. השלישייה לבושה כדיילות בחצאיות אדומות מנצנצות ומלווה על ידי שלישיית זמרי ליווי, הלבושים כטייסים. שיר מתוק בצורה בלתי רגילה ואחד המרעננים בתחרות זו. זה זורם, טבעי, מחויך וראוי להערכה.
4. בריטניה – בלדת פופ מהודקת ובנויה היטב. שדרוג רציני של השירים האחרונים ששלחה בריטניה. לא עוד שלאגרים דוחים וזמרות צווחניות בהופעה מבורדקת. הופעה מאד אפקטיבית, שמשחקת על הקלף שבריטניה יכולה להצליח איתו: Class. יעני, אם את כבר ממלכה, תביאי אותה בקלאסה. ג'סיקה מזייפת פה ושם, אבל לא בשביל להרוס את המיקום הסופי, שהוא הגבוה ביותר של בריטניה מ-1998 ועד היום.
5. רומניה – בלדת דיכאון דרמטית של שני זמרים מצוינים. Monica Anghel מגיעה לתחרות לאחר ניסיונות אינספור, ומצליחה להכניס את רומניה לראשונה לטופ 10. הופעה מאד אפקטיבית, מדויקת ווקלית, הם נראים מצוין לעומת זוועות האפנה, שעלו על הבמה לפניהם. אחת ההפתעות של הערב, אבל במבט לאחור אני מבין את ההצלחה היחסית של זה. רומניה של לפני השטיקים, זו רומניה שאני רוצה לראות בתחרות.
6. ליטא – פופ קטן חמוד ולמלמ"י. זה מתוק במידה, אבל ההופעה זוועה. Aivaras חסר מודעות בימתית, לבוש בחוסר חן, מסיט מבטו מהמצלמה. הוא מלווה על ידי רביעיית חובבניות, ונע במגושמות מורגשת. כפי שציינתי, אני די מחבב את השיר, אבל ההופעה תלושה וחלשה מידי ומסמלת את הטרגדיה בתחרות של ליטא, שתיפול עוד הרבה בהופעות מקושקשות כאלה לאורך העשור הזה והבא.
7. צרפת – לרגע, המדינה הזו, שהגדירה לאורך עשורים בתחרות מה הולך בה ומה אפנתי, מבינה את צו השעה ושולחת את מה שהיא חזקה בו, ואחרי השנה שעברה היא בוחרת בשיר שלום ותקווה (בכל זאת, אסון התאומים אירע זה מכבר), אבל לא מהסוג הישראלי, אלא בלדת פופ סלין דיאונית מודרנית ורלבנטית. Sandrine François הצליחה להעמיד הופעה חזקה ווקלית וגם לבלוט על הבמה לעומת הרבה אחרים.
8. דנמרק – זה כאילו שיר ג'יימס בונדי, אבל זה לא. מה שנשמע כמו פופ עדכני וחמוד בקליפ, יוצא על הבמה כשיר נורא בינוני והופעה כללית חלשה. Malene Mortensen נראית מיוזעת ודחוסה. היא כמעט מועדת על הבמה ונותנת שלל מבטים של ספק עצירות, ספק מה אני עושה פה. חבל, זה שיר חמוד בהחלט, אבל כמו הרבה שירים באותה שנה נופל בהופעה הבימתית ונותר ממוצע.
9. יוון – שיר קדמים יווני, שבדרך כלל לא מגיע לתחרות. יוון לוקחת צעד אחורה אחרי השיא של השנה שעברה, אבל ייקח לה בדיוק שנתיים להבין את הקטע ולהפוך לאימפריה. פופ-אלקטרוני מוזר, ששר כנראה הזמר הלא נכון, בהופעה מוזרה שאמורה לדמות רובוטים מהלכים, אני מניח. זה לא שיר רע וזה אפילו מרענן ושונה, אבל יש כאן יותר מידי דברים שלא מתחברים. אני מאד מחבב את העיבוד.
10. קרואטיה – Vesna Pisarović זמרת מצוינת ומלחינה טובה, המתבזבזת על שיר פופ גנרי. במקור זו היה פופ דרמטי בקרואטית, אבל השיר עבר עיבוד מחדש וקיבל ביט פופ-אגריסיבי כאילו מודרני כדי להתכתב עם שירי הבריטני-ספירס, הכובשים את המצעדים. היא מנסה להיות סקסית, אבל לעיתים נראית מגושמת והגרסה האנגלית של השיר מסרסת את האפקטיביות שלו. זה לא רע, אבל זה נורא מאכזב.
11. מלטה – Ira Losco מגיעה לתחרות אחרי מספר ניסיונות ותפציע לחיינו בהמשך. אינטרו מאד אפקטיבי בעת התמקדות בפנייה הנאות של הזמרת. השיר חנפני להחריד, אבל Losco מגישה בדיוק את סוג האישה העדינה ומתוקה שאירופה רוצה ואוהבת להצביע לה. אני מאמין שלולא הצבעת שכנות וגושי הצבעה, זה היה זוכה. מצד שני, גם למלטה עצמה היו לכאורה מיני דילים מאחורי הקלעים. הבום של האור לפני סיום השיר שם את הדובדבן על הקצפת.
12. רוסיה – הופעה מביכה של להקת בנים מזרח אירופאית טיפוסית. ההרמוניה הקולית לא נמצאת שם, המלוות צורחות ברקע והכל נראה מאד מתאמץ להיות אמריקאי. הביט הוא אותו הביט, שעדיין שולט במצעדים, של פופ אגרסיבי עם קצוות של RnB. השיר עצמו מנסה נורא, וברגעים מסוימים מצליח, למרות האנגלית השבורה של הבנים. שוב, לא שיר מעניין במיוחד.
13. פינלנד – עוד פופ-דיסקו, כאילו שהיה חסר לנו, אבל זה דווקא חביב בקטע רטרואי. בשנה של שירי פופ גנריים, גם זה הלך לאיבוד, כי חוץ מחמוד זה לא. Laura נראתה די נורא, קצת גברית, מיוזעת, נאנחת תכופות, ומלווה בלהקת ליווי לא מדהימה. מבחינת האנרגיות, הן בשמים, והיא מקפצת לה מצד לצד. רואים כמה היא מקצוענית בתור פרפורמרית.
14. שווייץ – כמו לפני שנתיים, שווייץ שולחת בלדה מנותקת ומיושנת. האינטרו נשמע כאילו נלקח משנות השמונים ו- Francine Jordi, על אף שהיא חמודה, לא מצליחה לעשות עם השיר הזה שום דבר. שווייץ לא קולטת את הקטע ולא תקלוט עוד הרבה זמן, שהאירוויזיון השתנה ויש להתאים עצמך לזמן ולמקום. סוג של פורטוגל מרכז אירופאית. בלדה צרפתית פרווה לחלוטין, שעבר זמנה עוד לפני שהתחילה.
15. שבדיה – שלוש אמזונות בפופ-דיסקו חזק, שבולט על רקע הגנריות בשנה זו. הן לובשות שמלות כסופות עם פרנז'ים וזה נראה מאד לא מחמיא, בניגוד למה שאתם אמורים לחשוב. הן לא נשמעות מי יודע מה ביחד, אבל השיר מאד אגרסיבי, גם אם לא מקורי במיוחד, שכן הוא הואשם, כמו תמיד במקרה של שבדיה, בגנבה משיר אחר… במקרה הזה מדובר ב-"Never on a Sunday" של Melina Mercouri.
16. בוסניה והרצגובינה – שיר לא ברור. שאריות קדמים יוגוסלביות משנות השמונים. Maja ווקליסטית טובה וזה ניכר, והקול שלה היה יכול ללכת על שיר הרבה יותר טוב, שתואם את כישוריה. זה נותן תחושות פיפטיזיות, אבל לא הולך עם זה עד הסוף. הייתי נותן את השיר לזמרת עם קול יותר פופי ופחות אגריסיבי מ-Maja. ההופעה חובבנית בטירוף ומזכירה מסיבת סיום ביסודי.
17. ספרד – נורא, נורא, נורא. פופ גרוע, שזוכה בסטודיו לעיבוד יחסית מודרני וחמוד, אבל הלחן עצמו ילדותי וממוחזר, בעוד המילים חנפניות ודביקות. Rosa כריזמטית, אבל החמישיה שעל הליווי בעלי נוכחות משל עצמם, והתנועות הצ'יזיות שלהם לוקחות קצת מהפוקוס. חוץ מזה, זה מאד אנרגטי, אבל Rosa זמרת מצוינת והייתי שמח לראות אותה באיזה פלמנקו קורע לב מאשר ביורוטראש המטופש הזה.
18. אסטוניה – שיר חתונות ששואל יותר מתו אחד מ-"I Believe I Can Fly" של R. Kelly. באשר ל-Sahlene, עדיף לה להישאר כזמרת ליווי. היה בלבול ונתנו לה את המיקרופון של המלוות ולמלווה את המיקרופון שלה וזה ניכר. למרות זאת, זה לא פגם יותר מידי במיקום הסופי של השיר. זה חנפני ומציק. שיר חסר ייחוד, מלוקק ו-Sahlene קצת מעצבנת בתנועות שלה ונראתה לא במיטבה.
19. בלגיה – זה נורא ברמות. Sergio הוא יצור, שמנסה לשדר Tom Jones על סמי מרץ, בשיר יעני מוטאון, שהוא ספק שיר אהבה ספק שיר על גילוי עריות. הוא דופק פליק-פלאק לאחור באיזשהו שלב וכמעט נופל, וחבל שלא נפל באמת. אחד הרגעים המיותרים של בלגיה, זה מביך להסתכל עליו, זה שיר חלש ומטופש.
20. ישראל – אחת הזמרות החזקות, שרה את אחד השירים המדכאים ששלחנו. ישראל נמצאת בשיאה של האינתיפאדה השנייה וממשיכה בקו הפוסט טראומטי מהשנה שעברה. זה נבחר על פני פופ-דיסקו חביב ושיר מזרחי להיטי, שוב מתוך חשיבה, שהקהל האירופי לא יבין את המוזיקה הזו. התוצאה היא השיר המאד לא טבעי הזה, שהיה להיט לרגע ונעלם לחלוטין מהתודעה. הופעה קשה, קיטשית ולא יציבה.
21. קפריסין – חרא בלבן. להקות בנים כבר מזמן לא באופנה, אבל מה שהולך באירוויזיון לא תמיד תואם למה שקורה בחוץ. כך קורה, שהפופ ניינטיזי הדלוח הזה מגיע למיקום גבוה. תקלה מתרחשת במהלך ההופעה כשבתחילת השיר מתחילה להתנגן הגלויה הבאה. הבנים קופצים על הבמה כמו חבורת בבונים ושרים קלישאות חבוטות של שירי אהבה ריקים מתוכן.
22. אוסטריה – כואב לי לראות אותו על הבמה, נראה שהבגדים מאד לוחצים עליו. פופ דלוח ורפטטיבי, לא מעניין. שיר שלא הולך לשום מקום והוא כמו מים. הוא יכול להיתקע לך בראש כי הוא נורא חוזר על עצמו, אבל ברמת האפקטיביות אין שם כלום. באירוויזיון של ימינו, כשהכל נשמע אותו דבר, הכי גרוע זה להיות משעמם, כי ההגדרות של טוב ורע של פעם כבר לא עובדות.
23. לטביה – זמרת בינונית לחלוטין בשיר שגונב ללא בושה מ"She Bangs" של Ricky Martin. ההופעה היא הכל! מריה מתפשטת לאורך השיר והופכת מגבר מחויט לאישה בשמלת ערב. יש משחק במיניות ופלרטוט עם רקדני הליווי. טריק מיושן, שעוד לא נוסה בתחרות ואיכשהו זה עובד. המבשר הגדול של ה"הופעות" מבוססות תלבושות ושטיקים. אני לא סובל את זה בגלל זה, וגם סתם כי זה שיר גרוע וחלש.
24. גרמניה – Ralph Siegel חוזר שוב וייקח לנו עוד הרבה זמן להיפטר ממנו, אם בכלל. הפעם הקרבן שלו היא אישה עיוורת, בשיר פופ ניינטיזי קצבי קיטשי ודוחה. ההופעה גרועה ברמות אחרות, וזה נראה שקוף שהם לקחו זמרת עיוורת בשביל הצבעות סימפטיה, שכן השיר לא יושב עליה טוב בכלל. להקת ליווי צ'יזית של בנות המנופפות ידיים ומנסות לגנוב לה את ההופעה. קלוקל ובטעם רע.
המנחים:
Annely Peebo ו-Marko Matvere – היא זמרת אופרה עם קול גבוה, גבוה מידי. חיה היום עם בעלה האוסטרי באוסטריה. הוא שחקן שייקספירי עם שארם סובייטי בולט. אם ה-EBU רוצה להפוך את התחרות לנגישה יותר לצעירים היא לא הצליחה לעשות זאת עם שני אלה. הקול שלה עולה על העצבים והוא משדר משהו נורא מבוגר.
הגלויות:
סרטונים משעשעים שלוקחים אגדות ילדים מפורסמות ומציגים טייק מודרני עליהם. כל סרטון שונה מקודמו ומסתיים בסיטואציה מהחיים באסטוניה. חמוד, משעשע, קליל.
Interval act:
Dance performance directed and choreographed by Teet Kask – סרטון המציג מטאור, הנוחת על כדור הארץ ואז עוברים לבמה. נערה צעירה שרה שיר אסטוני מסורתי ואז מתחיל הריקוד. זה יפה, מודרני מאד, וחובב מחול סביר שיעריך את זה. המוזיקה שמלווה את הריקוד טובה מאד, פולקלור אסטוני מעניין.
מעניקי ניקוד בולטים:
פינלנד – Marion Rung, נציגת 1962 ו-1973.
דנמרק – Signe Svendsen, נציגת 2001 כחלק מהרכב.
צרפת – Marie Myriam, נציגת 1977.
סלובניה – Nuša Derenda, נציגת 2001.
שירים במצעדים:
לטביה – מקום 15 בפלנדריה.
אסטוניה – מקום 20 בשבדיה.
שירים ופרטי קדמים ראויים לאזכור:
* אוסטריה – "Supadupa" של Hartmann מגיע למקום השמיני והאחרון עם 0 נקודות, רטרו פיפטיזי חמוד מאד. "SMS4Love" של i:levenless7 כמשתמע משמו כבר הרבה יותר מודרני, מקום שביעי. פופ-באבלגם. "Güle güle" של Kubilay Bas הוא להיט פופ-אתני בטורקית שיכל להקדים את כל הלהיטים הפופ-אתנו של טורקיה וחבל שלא. גם כן מקום שמיני ואחרון עם 0 נקודות.
* בלגיה – "The Sun Shines" של הכוכבת הצעירה Kim 'Kay מגיע למקום השלישי בחצי הגמר הראשון ולא עולה לגמר. פופ צרפתי קליל עם ניחוח אייטיזי חזק. "All My Love" של VandaVanda מגיע למקום הרביעי בחצי הגמר הרביעי, ולא עולה לגמר. בלדת פופ-שלאגר שמזכירה מאד את Westlife.
* בוסניה והרצגובינה – "Sanjam bolji svijet" של Al' Dino היא בלדה אתנית בלקנית, שכל כך חסרה בתחרות! מקום שלישי.
"Nemoj danas" של Mija Martina Barbaric הוא פופ-שלאגר טיפוסי. מקום שני. "Primabalerina" של Romeo & Biljana מגיע למקום ה-12, בלדה בלקנית יותר מיושנת, אבל מכובדת ונעימה מאד.
* קרואטיה – "Carolija" של Zeljko Houdek-Jacques מגיע למקום ה-12, פופ-דיסקו אירוטראשי, שהיה הולך לאיבוד בתחרות, אבל חמוד. "Ave Maria Laudata" של Grupa 4' 33 מגיע למקום ה-13, ניו-אייג' עם הפקת טראנס, מעניין מאד ומדבק.
* דנמרק – "Mon du falder ned" של U.F.O הוא פופ אגרסיבי בסגנון ה-Backstreet Boys, שהיה אפנתי בסוף הניינטיז.
* פינלנד – "Who Cares About a Broken Heart" של Johanna מגיע למקום החמישי. פופ-שלאגר ממכר בסגנון ABBA.
* יוון – "To Be Together" של Maria-Louiza & Not 4 Sale הוא פופ-דיסקו אירוטראשי, שלא יצא לנו לשמוע מיוון… עדיין. מקום שני.
* ישראל – "מיסטר דיג'יי סופרמן" של שרית חדד מגיע למקום השני בוועדה הפנימית, להיט פופ-דיסקו להיטי וחמוד מאד.
"יאסו יאסו" שהגיע למקום הרביעי והאחרון הוא להיט מזרחי קצבי, שהיה צריך לקחת את הוועדה Damn it! השיר יצא באלבום של שרית מ-2003, שם שונה שמו ל"רק אהבה תביא אהבה".
* מקדוניה – "Lice i opacina" של Lidija Kocovska הוא עוד פופ-שלאגר יורוטראשי מרהיב. מקום שביעי. "Kazi mi, kazi" של Marjan Nikolovski & Lozena מסיים במקום ה-11, שיר פולקלור אתני בליווי טנור…"Nema veke pesni tazni" של Risto Samardjiev מגיע למקום השלישי, שיר פולקלוריסטי למהדרין, ניחוח בלקני חזק ביותר. "Izgrev" של Tijana מגיע למקום הרביעי, בלדת פופ מצוינת עם קישוטים אתניים בפיזמון, ככה אני אוהב את האירוויזיון שלי.
* מלטה – "One Step Away" של Ira Losco, הוא פופ עדכני יחסית (רק יחסית), מתכתב עם מוזיקה בעיקר של סוף הניינטיז. לא רע. מקום שלישי.
* רומניה – "Spune-mi" של Candy & Gaz pe Foc הוא Backstreet Boys 1996 רילנס. מקום שביעי. "I Do" של Nicola הוא פופ-רוק חביב וקליט, שמגיע למקום החמישי. המבשר של המוזיקה הרומנית הפופית של השנים הקרובות. "Daca vrei, poti" של Sfinx Experience מגיע למקום העשירי, רוק פרוגרסיב עם קצת אתנו. אין סיכוי שנשמע משהו כזה מרומניה בזמן הקרוב.
* סלובניה – "Shangri-la" של Deja Mušic הוא פופ אוונגרד, שמסיים 18 ואחרון בחצי הגמר…."Se in se" של Karmen Stavec הוא פופ דיסקו, שיכל אולי להשיג לסלובניה מיקום שיא… מקום שלישי.
* ספרד – "Corazón latino" של David Bisbal מגיע למקום השני, להיט פופ-לטיני של זמר מצוין.
* שבדיה – "Världen utanför" של Barbados מסיים במקום הרביעי. פופ-שלאגר אפקטיבי במיוחד. "The One That You Need" של Friends מסיים במקום השמיני. פופ שבדי חזק ויותר טוב מהזבל שלהם מהשנה שעברה. "Son of a Liar" של Kina Jaarnek מסיים רביעי בחצי הגמר הרביעי, ושוב רביעי בשלב ההזדמנות השנייה. פופ עדכני מופק לעילא. "Adrenaline" של Mendez הוא פופ-לטיני א-לה ריקי מרטין. שיר שיכל היה לחסום את Marie N מזכייה לטעמי. מקום שני בגמר.
* שוויץ – "Cosa" של A-Live מגיע למקום השני. פופ-בלוז אקפלה מרשים.
* טורקיה – "Saril bana" של Ayça Dönmez היא פאוור בלאד קצת אייטיזית, אבל קומפטטיבית, שלא ראינו כמותה מטורקיה.
* בקדם היווני – Kostas Bigalis, נציג 1994, מגיע למקום הרביעי בדואט. Elina Konstantopoulou נציגת 1995, מנסה את מזלה, גם היא בדואט.
* בקדם הספרדי – הטלוויזיה הספרדית משתמשת בפורמט הריאלטי-שירה "Operacion triunfo". התחרות נערכת מאוקטובר 2001 ועד מרץ 2002 אז נבחרת הזוכה Rosa. לאחר מכן מתמודדים הטופ 3, כשלכל אחד יש 3 שירים מקוריים עבור האירוויזיון. גם בשלב הזה Rosa זוכה. התכנית גרמה לעלייה חדה בפופולריות של התחרות בספרד ורבים במדינה ציפו לזכייה של רוזה בתחרות. Gisela מנסה את מזלה ומגיעה למקום השמיני. היא תישלח מטעם אנדורה ב-2008.
* בקדם הקרואטי – Goran Karan, נציג 2000, מגיע למקום השני. Boris Novkovic מגיע למקום השלישי, ויישלח ב-2005. Ivan Mikulic מגיע למקום התשיעי, ויישלח ב-2004. Jacques Houdek מגיע למקום ה-13, ויישלח ב-2017.
* בקדם האסטוני – למקום השני מגיעה להקת Nightlight Duo & Cowboys. חלק מהצמד Nightlight Duo היא Tanja, שתישלח ב-2014 לבדה. Gerli Padar מגיעה שלישית, ותישלח ב-2007. Ivo Linna, נציג 1996 בדואט, מגיע למקום העשירי והאחרון בהרכב.
* בקדם המקדוני – Tijana מגיעה למקום הרביעי, ותישלח ב-2014. G'oko Taneski מגיע למקום ה-12 בדואט, ויישלח לבדו ב-2010.
* בקדם השבדי – המלודיפסטיבלן עובר שינוי משמעותי כאשר במקום 8-10 שירים בגמר ישנם 32 שירים המתפרשים על פני 4 חצאי גמר ושלב גלגל הצלה נוסף, כאשר בכל סיבוב עולים 2 שירים לשלב הבא ואנו מסיימים בגמר עם 10 שירים. לראשונה יש למשתתפים בתחרות חופש לשיר באיזו שפה שהם רוצים ולאו דווקא בשבדית. משלב זה ואילך המלודיפסטיבלן הופך לקדם הגדול, המפורסם והמפואר ביותר ביבשת, עם כמות הצלחות מוכחות, השקעה ורצינות שאין לה תקדים בתחרות. Kikki, Bettan & Lotta מגיעות למקום השלישי, כאשר Kikki היא נציגת 1985, Bettan היא נציגת 1982 בצמד ונציגת נורבגיה ב-1985 (כצמד, אז גם זכתה), ב-1994 בצמד אחר וב-1996 בסולו. Lotta היא נציגת 1987. למקום השביעי מגיע Jan Johansen, נציג 1995. למקום השמיני מגיעה להקת Friends, נציגי 2001. Arvingarna נציגי 1993 מגיעים למקום השישי בחצי הגמר השלישי, ולא עולים לגמר. Afro-dite מקבלות דוז פואה מ-7 מתוך 11 נקודות השיפוט, וגם את הניקוד הגבוה ביותר בטלווטינג (17.5% מכלל המצביעים בטלווטינג).
* בקדם הפיני – Geir Rönning מגיע למקום השלישי, ויישלח ב-2005.
* בקדם הבוסני – Mija Martina Barbaric מגיעה למקום השני, ותישלח בשנה הבאה. Karney, שהייתה חלק מלקהת Mekado, שייצגה את גרמניה ב-1994, מגיעה למקום הרביעי בדואט. Tinka Milinovic מגיעה למקום ה-14, ותישלח ב-2006 כחלק מהרכב עבור שווייץ.
* בקדם הגרמני – Joy Fleming, נציגת 1975, מגיעה כחלק מהרכב למקום השני. Ireen Sheer, נציגת 1978 ונציגת לוקסמבורג ב-1974 ו-1985 כחלק מהרכב, מגיעה בדואט למקום השביעי. Nino de Angelo, נציג 1989, מגיע למקום התשיעי. Corinna May זוכה, אחרי שהייתה נון-נציגה ב-1999, לאחר שזכתה בקדם, אך שירה נפסל. למקום ה-13 מגיעים Disco Brothers feat. The Weather Girls. האחרונות היו כוכבות בינלאומיות בשנות השמונים, וזכורות בעיקר בזכות להיטן מ-1982, "It's Raining Men". בשלב זה הצמד כלל את חברת הצמד המקורי, Izora Armstead, ואת ביתה Dynelle Rhodes.
* בקדם המלטי – Olivia Lewis מגיעה למקום ה-11, ותישלח ב-2007.
* בקדם הרומני – Valahia מגיעים למקום הרביעי. אחד מחברי הלהקה הוא Mihai Traistariu, שיישלח ב-2006. Nicola מגיעה למקום החמישי, ותישלח בשנה הבאה. היא נמצאת בשוויון עם Luminita Anghel, שתישלח ב-2005. Voltaj מגיעים למקום התשיעי, ויישלחו ב-2015.
* בקדם הסלובני – Karmen Stavec זוכה בחצי הגמר, בעוד Sestre מגיעות רק למקום השלישי. בגמר Stavec זוכה שוב בטלווטינג, אך מגיעה רק למקום השני, עקב הצבעת שופטים לטובת Sestre. היא פורצת בבכי עם היודע התוצאות. היא תישלח בשנה הבאה. Regina נציגת 1996 לא עוברת את חצי הגמר.
* בקדם הלטבי – השיר הזוכה נכתב במקור "I Wonna", אך כיתוב זה משתנה לקראת האירוויזיון. להקת Tumsa מגיעה למקום השלישי. אחד מחברי הלהקה הוא Mārtiņš Freimanis, שייצג את המדינה בשנה הבאה כחלק מהרכב אחר. Lauris Reiniks מגיע למקום החמישי, וגם הוא יהיה חלק מההרכב שייצג את המדינה בשנה הבאה. למקום הרביעי מגיע Andris Abelite, והוא יישלח ביחד עם הרכב לייצג את המדינה ב-2007.
* בקדם הליטאי – B’Avarija זוכים, אך שירם נפסל מאחר והוא שוחרר בגרסתו הליטאית באלבומם מהשנה שעברה. עקב כך נשלח המקום השני. למקום התשיעי מגיע Adoms, ועוד במנסים נמצאת Simona. שניהם ייצגו את המדינה ביחד ב-2004. Saules Kliošas מסיימים במקום השלישי. סולנית הלהקה, Viktorija Ivanovskaja, תישלח כסולנית הרכב אחר ב-2017. ההרכב Kosmo מסיים במקום ה-13. אחד מחברי הלהקה הוא Vaidotas Valiukevicius, שיזכה בקדם 2020, ושוב בשנת 2021 כחלק מההרכב The Roop, אז ייסע לאירוויזיון.
פרטי טריוויה:
* במסגרת שיטת הרלגציה, אמורות להיכנס לתחרות הטופ 15 של השנה שעברה, לא כולל הביג 4. מאחר וכל הביג 4 סיימו בטופ 15 של השנה שעברה, ה-EBU מסכים להכניס לתחרות גם את ישראל ופורטוגל, שסיימו במקומות ה-16 וה-17 בשנה שעברה. פורטוגל מחליטה לפרוש עקב בעיות פנימיות, וכך מתפנה מקום נוסף ללטביה, שמסיימת כזוכה הגדולה.
* אוסטריה, בלגיה, קפריסין, פינלנד, מקדוניה, רומניה ושווייץ חוזרות, לאחר שהורחקו בשנה הקודמת במסגרת הרלגציה.
* איסלנד, אירלנד, הולנד, נורבגיה ופולין מורחקות במסגרת הרלגציה, בעוד פורטוגל פורשת כפי שמפורט לעיל.
* Constantinos Christoforou חוזר לייצג את קפריסין בפעם השנייה כחלק מלהקת One, בעוד Monica Anghel חוזרת לייצג את רומניה, לאחר שלא עברה את הסיבוב המקדים ב-1996.
* כותב השיר הבריטי, אז טייס אזרחי, סיפר כי ניסה כל שנה לשלוח שיר לתחרות, והיה מנסה בכל כוחו להתאים שיר בפורמולה של התחרות. בכל פעם הוא נכשל. דווקא כשלא היה לו איכפת, הוא שלח שיר שנכתב בטבעיות מוחלטת, התקבל לתחרות המקדימה וזכה.
* השיר האסטוני, שנכתב על ידי אותם כותבים של אסטוניה 2000, הוקלט במקור ע"י Ines, שייצגה את המדינה ב-2000. השיר הוצע אז למספר זמרים אסטונים, ביניהם קויט טומה, אך כולם סירבו. הכותבים אז פנו לשלוחה השבדית של Virgin Records, ואלו הציעו להם את Sahlene. היא מספרת כי קיבלה את ההצעה לשיר את השיר 24 שעות לפני הקדם. היא טסה משבדיה לאסטוניה עבור ההשתתפות בהתראה קצרה ולמדה את השיר תוך כדי חזרות.
* Christer Björkman, נציג שבדיה 1992 וראש המשלחת השבדית באותה שונה, ו-Richard Herrey מלהקת ה-Herreys, זוכי אירוויזיון 1984 מטעם שבדיה, מייסדים את פרסי ה-Marcel Bezençon, על שם מייסד תחרות האירוויזיון. הפרסים מתחלקים ל-3 וניתנים במהלך שבוע החזרות, כאשר פרס אחד הולך לחביב המשתתפים, אחד לחביב האוהדים ואחד לחביב התקשורת. הזוכים השנה הם שבדיה (משתתפים), פינלנד (אוהדים=OGAE) וצרפת (תקשורת).
* סרביה ומונטנגרו מעוניינת לחזור לתחרות, אך עקב שינוי של ה-EBU בדבר חוקי הרלגציה הדבר נמנע ממנה.
* השיר הפיני נכתב במקור לזמרת-דוגמנית Janina Fry עבור אלבומה "Impossible love". לבסוף הוחלט לשלוח אותו לקדם המקומי, אך רצו זמרת מפורסמת יותר למשימה, וכך Laura הפכה למבצעת השיר. Fry מעולם לא הקליטה את השיר.
* זכייתה של הלהקה הסלובנית בקדם המקומי, הציתה תגובות הומופוביות לרבות הפגנות ונאומים בפרלמנט הסלובני, הקוראים לא לתמוך בשיר. המחאה הגיעה עד לפרלמנט האירופי, שם נטען כי אין לתת לסלובניה מקום באיחוד האירופי עקב יחסה להומוסקסואליות.
* ב-2007 נערכה תחרות פארודית של דראג קווינס בנורבגיה. אחת המשתתפות בשם Berit Bislett הופיעה עם גרסה נורבגית של השיר הישראלי, "Light a Candle". תחזיקו חזק, שם השיר בגרסתו הנורבגית הוא "(Ja til livet (selv om du er lesbisk", שתרגומו הוא "כן לחיים (אפילו אם את לסבית)"…
* שוודים שצפו בשידור ב-TV1 סיפרו, שהמגישים באולפן – המנחה Claes Åkesson והזמר והמפיק Christer Björkman – סיפרו לפני הופעתה של שרית חדד, ששלדעת חלק מהאנשים ישראל לא צריכה להשתתף בתחרות בגלל האופן שבו ישראל מנהלת את הקונפליקט עם פלסטין. אחרי שידור השיר אמר Åkesson, "מעניין כמה נקודות השיר יקבל בהתחשב במצב הפוליטי". ביורקמן ציין כי "זה אפס ממני בכל מקרה". צופים מבלגיה התלוננו גם הם, על כך שבשידור הומלץ לצופים שלא להצביע לישראל, בגלל העימות עם הפלסטינים.
* לטביה מקבלת 5 פעמים 12 נקודות. מלטה וספרד מקבלות 3 פעמים 12 נקודות. קפריסין, אסטוניה ורומניה מקבלות פעמיים 12 נקודות. אוסטריה, קרואטיה, צרפת, מקדוניה, יוון, שבדיה ובריטניה מקבלת פעם אחת 12 נקודות כל אחת.
* לטביה ומלטה מקבלות נקודות מהכי הרבה מדינות – 22 מדינות בסך הכל. אחריהן בריטניה ואסטוניה המקבלות נקודות מ-18 מדינות.
* לטביה לא רק זוכה בפעם הראשונה, אלא גם קובעת שיא של זכייה בזמן הקצר ביותר מאז הופעת הבכורה שלהם (ב-2000), להוציא את בכורת המדינות באירוויזיון הראשון ב-1956. בשיא זה החזיקו ביחד עד אותו זמן אירלנד וישראל. אירלנד, שזכתה ב-1970, 5 שנים אחרי הבכורה ב-1965, וישראל, שזכתה ב-1978, 5 שנים אחרי הבכורה ב-1973. השיא של לטביה יישבר עם זכייתה של אוקראינה ב-2004.
* מלטה מגיעה למיקום הגבוה ביותר בהיסטוריה שלה בתחרות – המקום השני. שיא זה הושווה ב-2005, אך מאחר וב-2005 קיבלה מלטה 42% מהקולות, בעוד שב-2002 קיבלה 59% מהקולות, זה נחשב להישג הגבוה בתולדותיה עד ליום זה.
* רומניה נכנסת לראשונה לטופ 10. המקום התשיעי יהיה השיא הרומני עד 2005, אז תגיע למקום השלישי.
* מקדוניה משחזרת את הישגה הנמוך ביותר מ-1998, המקום ה-19, אך ב-1998 קיבלה רק 5.5%, וכעת קיבלה 9% מהקולות.
* דנמרק מגיעה להישג הנמוך ביותר בתולדותיה, והיא לראשונה מוצבת במקום האחרון. שיא שלילי זה נשמר לה עד היום.
* בפינלנד תלו תקוות גבוהות בלורה, ורבים היו בטוחים שהיא תזכה. לאחר שהגיעה למקום העשרים היא התראיינה לטלוויזיה המקומית ובכתה במהלך הראיון בעודה אומרת: "כולם חשבו שהייתי צריכה לזכות… אני לא מבינה מה יכול היה להיעשות טוב יותר… האם פינלנד יכולה אי פעם לזכות בתחרות, לאחר שהשנה הכל הלך בדיוק כפי שהיה צריך להיות?" מיותר לציין, שכעבור 4 שנים פינלנד זכתה בתחרות.
* השיר הלטבי זכה לכבוד המפוקפק להיות הזוכה היחיד שלא יצא כסינגל מחוץ למדינתו. יתרה מכך, השיר אפילו לא הגיע לטופ 30 בלטביה עצמה.
* לאחר התחרות, העיתון הנורבגי Dagbladet דיווח, כי 6 מדינות מואשמות לכאורה בהחלפת ניקוד. לדברי העיתון תכתובת פנימית ב-EBU העלתה את האפשרות שתיאום ההצבעות בין המדינות היא "סבירה בהחלט". ההאשמה מופנית לצוותי השיפוט של קפריסין, יוון, רוסיה, מקדוניה, מלטה ורומניה. אחד ממקורות הידיעה הוא נשיא OGAE נורבגיה, ששמע מראש המשלחת הצרפתית על כך שבזמן פגישת ה-EBU הציעו חברים במשלחת הקפריסאית להחליף נקודות עם מדינות אחרות.
ניתן לצפות בתחרות המלאה כאן: