2004 – ההיא עם ה-היי

הקדמה:
איסטנבול, טורקיה
. תחרות שתיזכר כסיוט של המערב. התחרות מסיימת את הטרנספורמציה שהחלה ולובשת צורה חדשה. לראשונה בהיסטוריה של התחרות, היא מתפרסת על שני ערבים. מי שלא היה חובב בשנים הללו יתקשה לתפוס את גודל השינוי, בעבור רובנו, היה מדובר בטלטלה של ממש. מה שהחל כתחרות שאמורה לאחד את אירופה, הופכת לגרסה המוזיקלית של משחקי הרעב.
השפעת הזוכה של השנה שעברה ניכרת, ולמרות שהפופ הכי מיינסטרימי הוא זה שמציף את התחרות, מה שמצליח הוא הופעות גדולות בשירי פופ-אתנו.
מדינות מזרח אירופה מראות את כוחן. סרביה ומונטנגרו בחצי בכורה-חצי חזרה לתחרות מתחילה תקופה של הצלחות מופלאות שתסתיים עם סיום העשור. אוקראינה עולה על הגל, ומהר מאד יתברר שלמעט בכורה צולעת, המדינה מבינה את השטיק ולא בוחלת בשום גימיק על מנת להגיע גבוה. טורקיה ממשיכה את דרכה כאימפריה של העת החדשה, וככזו היא גם מרשה לעצמה להעז מידי פעם. לצידה נמצאת גם יוון, שעולה בשנה זו כאימפריה חדשה ותמשיך כך לאורך העשור כאחת המדינות היותר מצליחות.
חוץ מסיום גבוה, נוספת משוכה של צליחת חצי הגמר. אם יש לך שכנות, הצבעות מהגרים וסתם שייכת לגוש מדינות גדול וחזק, עדיין לא מובטחת לך עלייה לגמר, אבל הסיכוי לכך משתפר משמעותית, ואתה באופן כללי צריך להתאמץ הרבה פחות מאחרים. לכמה מדינות שמורות ה-12 נקודות של האחרות, לחלק ה-10, לחלק ה-8, ולעתים הן מתחלפות ביניהן. נכון, זה לא אשמת הטלוויזיה הקרואטית, ש-Tito פיזר את האוכלוסייה בכל יוגוסלביה, כך שעד היום יש מיעוט סרבי גדול בקרואטיה. זו לא אשמת הטלוויזיה הטורקית, שיש ריכוז גדול של מהגרים בגרמניה, הולנד, צרפת ובלגיה. זה לא אשמת הטלוויזיה המולדבית והרומנית, שבפורטוגל וספרד כמות מהגרים גבוהה מהן, אבל זה גם לא אשמתן של מדינות כמו ישראל, שווייץ, בלגיה או מונקו, שלהן אין את הפריבילגיות הללו ולעתים מפספסות את הגמר. ולא דיברנו על יוון-קפריסין, על הליטאים והפולנים באירלנד ובבריטניה, על סקנדינביה ועל רוסיה…
הבלקן עולה בשלמותו לגמר (לא, סלובניה זה לא בלקן!), הבלטיות נשארות בחצי הגמר, וגם סקנדינביה מקבלת מכה. מכל מי שעולה לגמר בולטת גם העובדה, שאף אחת מ-7 המדינות הראשונות להופיע בחצי הגמר לא מעפיל לגמר.
בגמר עצמו המזרחיות מצליחות יותר, בהכללה גסה מאד, אבל זה מספיק כדי לעורר את זעמן של מדינות המערב, שמרגישות שהתחרות נגנבת מהן על ידי חבורה של מדינות חסרות בושה. או שאולי המערב פשוט הפסיק לנסות והפסיק להתאמץ כמו המזרחיות, שפשוט נותנות את כל הלב ומתאבדות על כל שיר…
עוד נקודה שראוי לתת עליה את הדעת, היא ההעפלה האוטומטית של הטופ 10 מהשנה שעברה. זה חצי רלגציה, שלא מוכיחה את עצמה משתי סיבות: קודם כל, כי יש מדינות שיסיימו כמעט אוטומטית בטופ 10 בגמר, או שיהיה להן יותר קל לסיים בטופ 10, ושנית כי אם המטרה שבגמר יהיו השירים הכי פופולריים, המטרה מתפספסת בגדול. מי אמר שהמדינה שסיימה השנה בטופ 10 תשלח בשנה הבאה שיר באותה רמת פופולריות. כדוגמה לכך ניתן לראות את המיקום והניקוד שקיבלו נורבגיה, אירלנד, בלגיה, אוסטריה, איסלנד, רומניה ופולין.
נקודה אחרונה היא השפה. בעוד יותר ויותר מדינות בוחרות לשיר באנגלית, דווקא השיר שהגיע למקום הראשון כולל חלק באוקראינית והשיר במקום השני בסרבית מלאה. בגמר עצמו, למעט שני הנזכרים, גרמניה שרבבה פזמון בטורקית, צרפת שרה בצרפתית כרגיל ואוסטריה בגרמנית, אך רוב הגמר כלל שירים באנגלית מלאה.

Proteusbcn_from_fan_circle

חצי הגמר:
מוזיקה אתנית-טורקית פופית מלווה את הפתיח, ואז סמליל התחרות שמאז נהפך קבוע מופיע על המסך עם הלב האדום שמציג את דגל טורקיה. סלוגן התחרות הוא "Under the Same Sky" שמציין את חשיבות אירופה מאוחדת והאינטגרציה של טורקיה ביבשת.

Eurovision_Song_Contest_2004.svg

נכנסים לאולם חבורת דרווישים, ואחרי קטע הריקוד הקצר נכנסים שני המנחים של הערב. כמה קטעים שאמורים להיות קומיים מצידם ומתחילים בתחרות. לאחר כל גלויה, כל שיר מוצג על ידי באנר עם דגל המדינה בתוך לב, כאשר הבאנר עצמו הוא קו הרקיע באדום של איסטנבול. אחרי 7 שירים, Meltem Cumbul המנחה בגרין רום מציגה אקפלה שמבצעים המלווים השווייצרים, אומרת שלום קצר לדוד ד'אור, ואז נפרדת ממנו להפתעתו, למרות שהם תכננו שהוא ישיר משהו. ואז היא קולטת את הפדיחה וחוזרת אליו, והוא שר לה אריה שנקטעת באמצע. נורא מקצועי. אחרי 15 שירים, המנחה Korhan Abay מראיין בקצרה את Željko Joksimović הסרבי, אחד מהזמרים ההולנדים ואת Deen הבוסני. אף אחד מהם לא משדר לי סטרייט, למעט Abay עצמו, שממשיך לחקות מנחי שעשועונים יפניים. לאחר שכל 22 השירים הופיעו, Abay נותן בגונג ומתחילות 10 דקות ההצבעה. ב-recap ניכר כי ההופעות נלקחו מהחזרה, שכן חלק מהאמנים לובשים בגדים שונים. לאחר המופע האמנותי, אנו רואים recap של הקליפים של 14 המדינות, שהעפילו אוטומטית לגמר. לאחר מכן, המנחים חוזרים לבמה עם 10 מעטפות, המכילות את שמות המדינות שהעפילו לגמר. המדינות מעפילות אוטומטית למיקומים בגמר, ההגרלה היא למעשה על הבמה תוך כדי הקראת שמות המעפילות: סרביה ומונטנגרו, מלטה, הולנד, אלבניה, קרואטיה, אוקראינה, בוסניה והרצגובינה, מקדוניה, יוון וקפריסין. המנחים מציגים את המופיע על המעטפה למצלמה, כל פתק במעטפה כולל את דגל המדינה בתוך הלב המטופש ושם המדינה, כך שלא נחשוב שעובדים עלינו. Cumbul נוטה למשוך את האות הראשונה של חלק מהמדינות, מה שהורס מהמתח בחלק מההקראות… טיפשה. אחרי הכרזה על כל מדינה, רואים את המשלחת חוגגת כשמוזיקת הנושא של השנה מתנגנת. המנחים מזמינים את עשרת "הזוכים" לבמה, וכל עשרת המשלחות עולות לנקר עיניים לכל השאר.

הגמר:
אינטרו קצרצר של דקה, שנראה כמו משהו שמשרד התיירות הטורקי הכין. נכנסים לאולם, מסוק יורד על הבמה וממנו מפציעה Sertab Erener, זוכת השנה שעברה. היא פוצחת בשירה הזוכה והפעם עם רקדנים זכרים. לזכותה ייאמר שהיא שרה בלייב. ואז עוברים לשירה "Leave", תרגום של "Ask" מאלבומה שיצא 5 שנים לפני כן, בליווי רקדנים בריקוד טורקי מסורתי. היא יורדת מהבמה כלאחר כבוד והמנחים עולים. היא בשמלה עם טאץ' טורקי, הוא בחליפה עם עניבת פרפר לבנה. דברים באנגלית, טורקית וצרפתית. כמו בחצי הגמר, היא מעודדת את הקהל לשירה בציבור של איטליה 1958… אחרי 12 שירים, המנחים חוזרים לבמה, הפעם היא בשמלה צהובה מלאת חורים. המנחים פונים לנקודות שונות ברחבי היבשת שם צופים בתחרות בצפייה המונית: המבורג בגרמניה עונה, אבל משם הכל מתדרדר. פונים לאיסטנבול בטורקיה, והדוברת לא עונה, מגרדת קצת בעין ומחטטת באף. הם מתיימרים לפנות לספרד, אבל זה לא עובד…. שוב, קטע לא משעשע, שבו Meltem Cumbul עורכת חידון קצרצר על התחרות למנחה שלצידה. לאחר שכל השירים בוצעו חוזרים ל-recap, ובניגוד לשנתיים האחרונות, הוא מתנגן רגיל, מההתחלה לסוף. אחרי המופע האמנותי Sertab Erener מסתובבת בגרין רום לראיונות קצרים ומצחיקים עם Ruslana האוקראינית, Max הגרמני ואזכור קצר לצמד ההולנדי.

שלב ההצבעה:
בשלב הניקוד הארוך, פונים לכל דובר, אשר לראשונה נמצא באמצע לוח הניקוד. לאחר פנייה לכל מדינה, המפה האדומה מתמקדת במפת המדינה המצביעה המופיעה בצהוב-זהב עם תווי מוזיקה על גביהם. הדובר מופיע בצד שמאל של המסך כאשר המנחים בחלון קטן בצד ימין למעלה. בלוח הניקוד המדינות מוצבות כדי לייצר צורה של לב, כאשר באמצע כאמור מופיע הדובר. לכל מדינה דגל בצורת לב וגם הנקודות הניתנות הם בתוך לבבות אדומים קטנים. אחרי כל הצבעה המון לבבות ממלאות את המסך כדי להראות לנו את המדינה שאך קיבלה את ה-12 נקודות האחרונים.

2004

אחרי ההצבעה האנדורית, ספרד לוקחת את ההובלה. לאחר ההצבעה האלבנית, יוון עולה למקום הראשון ואחריה אוקראינה וספרד. לאחר ההצבעה הבוסנית, סרביה ומונטנגרו עולה להובלה והתחרות מתמקדת בראש חץ ארבע-ראשי של סרביה ומונטנגרו-יוון- טורקיה-אוקראינה. נדמה שכל השאר מתחרים על המקום החמישי. אחרי ההצבעה הבלגית, טורקיה עולה להובלה, שמיד נלקחת ממנה עם ההצבעה הבלרוסית, שמעלה בחזרה את סרביה ומונטנגרו למקום הראשון. שתי נקודות אחריה טורקיה ויוון בשוויון ונקודה אחריהן אוקראינה. ההצבעה השוויצרית היא הראשונה והאחרונה להתעלם מאוקראינה. ההצבעה האסטונית מתעלמת מטורקיה ומעלה את אוקראינה למקום השני, עם Meltem Cumbul המנחה שקוראת לרוסלנה רולנדה… ההצבעה הספרדית מעלה את אוקראינה לשוויון במקום הראשון עם סרביה ומונטנגרו. ההצבעה הפינית מורידה אותה בחזרה למקום השני. טורקיה מקבלת 12 נקודות מצרפת, אך מנקודה זו ואילך תתדרדר בניקוד ותסיים במקום הרביעי. ההצבעה הבריטית מעלה את יוון למקום השני, 2 נקודות אחרי סרביה ומונטנגרו. ההצבעה היוונית מעלה את אוקראינה למקום השני. בשלב זה קפריסין ושבדיה רבות על המקום החמישי. ההצבעה הקרואטית מגדילה את הפער בצמרת ל-13 נקודות בין סרביה ומונטנגרו לאוקראינה. Sertab Erener נמצאת מאחורי הקלעים עם Athena הלהקה הטורקית, ואחרי חילופי דברים משמימים מעבירה את השידור ללאס פאלמס בספרד, שם יש צפיית ענק ברחוב. טורקיה מתנתקת מראש החץ וכעת ראש החץ הוא משולש, המורכב מסרביה ומונטנגרו-אוקראינה-יוון. החל מההצבעה הישראלית, אוקראינה מקבלת 12 נקודות 4 פעמים ברציפות ועולה להובלה לאחר ההצבעה האיסלנדית. ההצבעה המונגסקית מעלה את יוון למקום השני, 15 נקודות אחרי אוקראינה. ההצבעה המלטית מצמצמת את הפער ל-12 נקודות. ההצבעה הרוסית כבר מגדילה את הפער ל-26 נקודות. ההצבעה השבדית מעלה את סרביה ומונטנגרו למקום השני. לאחר ההצבעה הסלובנית, ההפרש בטופ 2 עומד על 25 נקודות. לאחר ההצבעה האוקראינית, ברגע של אנטי קליימקס מפואר, Korhan Abay הדביל אומר באדישות מהולה בדיכאון לדובר האוקראיני "Thanks a lot…that didn’t change anything"… אוקראינה מסיימת בניצחון מפואר עם 280 נקודות, סרביה ומונטנגרו שנייה, יוון שלישית, טורקיה רביעית, קפריסין ושבדיה חולקות בשוויון את המקום החמישי.

2004-1

הענקת הפרס ו-reprise:
דגלים מתנופפים באולם הגדול, והמנחים מנסים למשוך את הזמן עד ש-Ruslana והצוות יעלו לבמה. המוזיקה המרגיזה והרפטטיבית, שמלווה את התחרות, לא מפסיקה להתנגן… האוקראינים סוף סוף מגיעים, Sertab Erener פוסעת לבמה כדי להעניק את הפרס, אבל העקב שלה נתקע באחד החריצים על הבמה. פרסים נוספים מוענקים על ידי שר טורקי כלשהו. המנחים נפרדים וסוף סוף מניחים לנו לנפשנו. "Wild Dances" מבוצע שוב על רקע כותרות הסיום.

להלן דירוגי לשירים המשתתפים:
1. serbia_montenegro סרביה ומונטנגרו – 12 שנים לאחר שאולצה לפרוש מהתחרות, סרביה ומונטנגרו חוזרת ובגדול. הארכיטיפ של הבלדה הבלקנית, אינטרו ארוך, מוזיקה דרמטית, מופק לעילא, זמר ומלחין מצוין שהיה ועודנו כוכב אזורי ענק. Željko Joksimović והלהקה המלווה בלבוש מסורתי סרבי וכנרית בשמלה מרהיבה. רגע השיא של העשור, מושלם מבחינת ליריקה, מלודיה, הופעה חיה, אופנה, עידון והעמדה בימתית.

2. turkey טורקיה – שיר סקא-פאנק ראשון מסוגו בתחרות. אחרי שניצחו בתחרות, טורקיה מרשה לעצמה להיות פורצת דרך ותוביל לאורך העשור דווקא בשליחת להקות רוק נועזות עם שירים מצוינים. על אף הז'אנר הנישתי, זה מאד קליט. הפזמון מדבק ועושה שימוש בהרבה כלי נשיפה כולל צלילי כלייזמר בין הפזמון לבית. שכונה על הבמה וכיף כללי שמזכיר פסטיבלי מוזיקה ולא את האירוויזיון. תעשו לזה עיבוד פופי ותקבלו את "גולדן בוי". עכשיו תחשבו כמה זמן לקח לנו לשלוח משהו כזה…

3. ba בוסניה והרצגובינה – Vesna Pisarović (קרואטיה 2002) אחראית לקטע הפופ-דאנס הזה. פעם לא סבלתי את זה, היום אני יודע לתת לזה קצת הערכה. הופעה פורנוגראפית כמעט ובוטה. Deen, שמזדהה כסטרייט, בהופעה סופר הומואית חצופה, שלא דופקת חשבון. אירופופ-דיסקו קליט, ממכר, סוחף ומרענן בים שירי הפופ הגנריים והפסאדו-אתניים. בעיקר קאלט. בחצי הגמר הוא לבוש וסט ורוד צעקני, בגמר טריקו לבנה ללא שרוולים.

4. sweden שבדיה – פופ-שלאגר קלאסי ומצוין! אחד השלאגרים היחידים שאני אוהב, וכנראה הכי אוהב. זמרת נפלאה, ולא איזה ילדה פעורת עיניים, מקצועית, ממגנטת ומצליחה לכבוש את הבמה לבדה. זה קליל, זה כיפי, שלאגר שלא לוקח את עצמו ברצינות, זה בנוי כמו שיר אירוויזיון טיפוסי ומצליח לעשות את זה מבלי ליפול לנדושות. מי יכול היה להאמין ששלאגר יכול להיות סקסי ולא זקן וארכאי?

5. latvia לטביה – צמד רוקרים מזדקנים מלטביה עושים את מה שהם יודעים הכי טוב, וזה לעשות מוזיקת רוק לא מתחנפת. זה לא סקסי כמו שזה נשמע, אבל זה מאד אותנטי, מעניין מוזיקלית מכל מה שהיה עד עכשיו. השיר מצליח להיות קליט ההופעה הווקלית לא רעה. הופעה נטולת גימיקים, אלא אם אתם מחשיבים בית שחי מגולח של גבר מבוגר כגימיק.

6. estonia אסטוניה – אחרי שהייתה נסיכת הפופ של התחרות וחטאה ברוק בשנה שעברה, אסטוניה שולחת את הפרשנות שלה לפופ-אתני…זה מקסים, אבל זה מפספס את הפואנטה. זה פחות פופ ויותר פולק אסטוני. ההופעה מקסימה, תמימה ואותנטית, יש כמה רגעים משעשעים לקראת הסוף, עם המתופף המשתולל בעל הקרניים. לא יצירת מופת, אבל חמוד לאללה.

7. portugal פורטוגל – אני אוהב את זה. פופ מוזר, אנדרדוגי, שונה וכיפי נורא. Sofia Vitória זמרת מצוינת, שקצת מתבזבזת עליו, מלווה בזמרים שהגיעו אחריה בריאלטי שירה, ממש כמו ספרד ב-2002. זה לא קומופטטיבי בעליל, אבל נורא חמוד ושובה לב. היא לבושה בשמלת ורוד פוקסיה עם פרנזים שלא נגמרים, המלווים בשחור. Francisco המלווה הוא כנראה הגבר הכי סקסי מזה הרבה זמן בתחרות…

8. fyr_macedonia מקדוניה – זמר ענק ואגדה מקדונית בשיר שהוא ניסיון לעשות את מה שטורקיה עשתה בשנה שעברה מינוס השכונה, מה שאומר שזה לא יעבוד. לבוש בטייק מודרני על לבוש מסורתי מקדוני, ומלווה על ידי חבורת זמרי ליווי בשחור, המושכים ממנו רצועות ורודות, ממש כמו בטורקיה 2003. בלדה אתנית, שהופכת באנגלית לבלדת פופ-RnB וקצת מאבדת מקסמה.

9. romania רומניה – אלוהים, זה זול. סנדה לדושי לבושה בלבוש מינימלי, שיער מנופח ונראית כמו מאדאם של בית בושת. אתם לא רוצים להתעסק איתה! למעט התבלבלות במילים פה ושם, הופעה מצוינת ושלישיית רקדנים מוגזמת שגונבת את ההצגה. כשיר פופ אני מחבב את זה ואי אפשר לתת לזה משהו אחר חוץ מהופעה מוחצנת ופרובוקטיבית כמו שניתן לה.

10. iceland איסלנד – Jónsi הנסיכי בבלדה נוגה ויפהפייה. הסאונד מזעזע והפלייבק בולע את השירה שלו ולא ניתן להתרשם מהשיר עד שהוא צועק. הוא לבוש בצורה מעניינת… ז'קט ומכנסיים לבנים מתרחבים, מוקסינים שחורים, חולצה שחורה ומתחת…טריקו לבנה. למה כפרה? ככה באים להופיע? בלדת פופ אלטון ג'ונית. Jónsi מתאבד על הבמה, וזה לא תמיד נעים לעין. ווקלית הוא גם פחות ממדייק, אבל הוא חמוד פלוס.

11. germany גרמניה – בלדת פופ-ג'אז חביבה. Max, שרחוק ממראה הדוגמן, מצליח להגיש את השיר בזכות המון אינטגרטי ורצינות. הוא יושב על כיסא וקם לקראת הסוף, רוב השיר הוא בעיניים עצומות, מה שאני מניח, שתורם לקטע. את אחד מפזמוני השיר הוא שר בטורקית, ואני חייב להודות, שזה נשמע מקסים. הוא מזייף בקטעים הקשים, אבל זה מסוג הדברים שרק גורמים לך לחבב את השיר יותר.
12. ukraine אוקראינה – אחרי טעות הצביקה פיק בשנה שעברה, אוקראינה מפתיעה עם שיר פופ-אתנו אגריסיבי במיוחד, הפקה מלוטשת והופעה מלאה ומעניינת. Ruslana היפהפייה והרקדנים לבושים בטייק מודרני וסקסי על לבוש מסורתי, וכך גם המוזיקה. ושוב, חברים, כדי לזכות, צריך לא לחקות, אלא לראות מה עבד לאחרים ולהביא משהו משלנו טוב יותר ועדיין אפקטיבי. השיר מותיר אותך ללא אוויר.
13. belarus בלרוס – בכורה לאחת המדינות המיותרות, הם הולכים להתדרדר ועוד נתגעגע לשירים כאלה מהם… פופ-ניו-אייג'י עם השפעות קאנטרי. הופעה ווקלית קשה ומבטא בלתי אפשרי של Aleksandra די חירבו את ההופעה של השיר המאד החביב, גם אם קצת חלבי. Konstantin על הגיטרה, נגן על כלי אתני בצד ימין ושלושה זמרי ליווי שלא תיאמו לבוש בצד שמאל של הבמה.
14. france צרפת – עוד שיר שנשמע מצוין בסטודיו והקליפ רק שדרג את התחושה. ושוב, על הבמה ראינו משהו שונה לגמרי. ל-Jonatan Cerrada לקח זמן להתניע, הוא משדר הרבה דרמה ומימיקה אינטנסיבית. להקת הליווי לבושה כמו אלוהים יודע מה ויש אישה על עקבים ברגע, וזה מסיח את הדעת. השיר עצמו הוא בלדת פופ עשויה היטב, די סטנדרטית, אך בנויה היטב וראויה. ולמרות הכל, הוא חמוד.
15. poland פולין – שיר פופ-מריאצ'י חצי מוזיקת עולם חמוד מאד, גם עם מעט רפטטיבי. הזמרת הסופר כריזמטית בעלת הקול הייחודי, המאנפף והמעט אמריקאי מצליחה להתגבר על בעיות הסאונד ולהישמע טוב, עם שמלת פאיטים חושפנית ושקופה ברובה. זה שמח וכיפי. היא מלאת ביטחון והלהקה עושה עבודה טובה. לצערם השיר לא מתרומם יותר מידי והפזמון קצת חופר.
16. cyprus קפריסין – Lisa Andreas נראית קצת כמו שילוב של ברברה סטרייסנד ושרית חדד מהניינטיז. היא לבושה לא מחמיא ולא מצליחה להעמיד תו אחד כמו שצריך. השיר נשמע כמו "On My Own" של Nikka Costa. ועדיין, משהו קורה על הבמה שגורם לזה לעבוד. האותנטיות שהיא משדרת, גם בזיופים, המינימליזם על הבמה וחוסר המאמץ מצליח לגעת ולהקנות לשיר קצת קלאסה, שכל כך חסרה בתחרות.
17. spain ספרד – Ramon לטעמי לא כריזמטי, קצת דביל וחצי אפוי מבחינת כשרון. השיר עצמו הוא פופ-לטיני חביב ולא מזיק עם אינטרו Tarkan-סטייל, שכבר נגנב על ידי ישראל ב-2001. אז אני מניח שהגונב מגנב וכו'… הופעה ווקלית לא להיט, אבל ויזואלית ספרד נכנסת בכל הכוח, אגרסיביות וחושניות על הבמה. רואים שהצוות של OT טיפל בזה ושהאנשים מבינים בטלוויזיה.
18. andorra אנדורה – הופעת בכורה למדינה הקטנה הממוקמת על גבול ספרד-צרפת. השפה הקטלונית בהופעת בכורה בתחרות גם כן. פופ-אייטיזי, שנשמע חמוד בסטודיו, אבל הופך בזכות הופעה חובבנית ובעיות דנטליות לדבילי על הבמה. Marta Roure נראית נורא עם שיער שלא נחפף כבר שבועות, זמרות ליווי זייפניות וכוריאוגרפיה של חצי שקל. למעט אימג'ים בודדים מדובר באסון ויזואלי.
19. lithuania ליטא – כשקורה יותר מידי על הבמה, השיר הולך לאיבוד. היא לבושה כמעט זהה לזמרת הפורטוגלית והוא לובש משהו שנראה כמו מדים לבנים של חייל בתזמורת צבאית, בסוף השיר הוא חושף חולצה מצועצעת. מאחוריהם ארבעה פנטומימאים מיותרים. ליטאים שרים בלדת RnB עם נגיעות מריאצ'י מקסיקני זה אותנטי כמו שזה נשמע. עומס ויזואלי על הבמה ושיר למלמ"י, שכלום לא קורה בו.
20. russia רוסיה – הופעה נעדרת כריזמה ולחוצה יתר על המידה של Julia Savicheva, יש משהו מאד לא טבעי בהופעה ורואים את זה על הפנים שלה. Savicheva המשיכה אחרי זה בקריירה עם אסופת שירים מצוינת. הבעיה היא שפה ניסו לתפור לה הופעה "אירוויזיונית". היא מלווה על ידי ארבעה גברים ללא חולצה שפלג גופם העליון צבוע, כל אחד בצבע אחר. חלק מזה נמרח עליה. המוזיקה חביבה, העיבוד שואל מ-"Summer Son" של Texas.
21. croatia קרואטיה – הגרסה הקרואטית המקורית משדרת דרמה בלקנית, שמתפספסת באנגלית, עם קלישאות, הופעה פומפוזית ומבטים דרמטיים של הזמר, שלא עובר מסך יותר מידי והיה יכול לעשות יותר מהחליפה המפוספסת המכוערת. בגמר הוא מחליף לחליפה שחורה קלאסית. בלדה נפוליטנית-קרואטית, משהו שמשלב בין הדרמה הבלקנית לשאנסון האיטלקי, אבל נשמע בעיקר כמו משהו שלא התקבל לפסטיבל סנרמו בשנות ה-80.
22. united_kingdom בריטניה – בלדת Adult Comtemporary צפויה מראש. כמו הרבה שירים באותה שנה, השיר בסדר, אבל שוחה במחוזות ה-safe ואזורי הנוחות של הבריטים. יש בזה קצת מבלדות בוי בנדס רק מינוס המיניות החבויה. James Fox לא עושה כלום כדי למכור את השיר ונראה כמו זמר ליווי, וחבל עליו כי יש לו פנים יפות. תשמעו את זה ותגידו לעצמכם שכבר שמעתם את זה בעבר.
23. ireland אירלנד – זה נראה לא רע בקליפים המקדימים, אבל ההופעה החיה הוכיחה, שזו בעיה לשלוח זוכה תחרות כישרונות, כי הרבה פעמים זה נראה מאד חובבני. הוא נראה כאילו הוא מופיע בערב קריוקי, לא מתקשר, לא זורם ונראה כמו George W. Bush. בנוסף לכל הצרות, ה-EBU לא מרשים לאירים להשתמש בעיבוד החדש של השיר והם נתקעים עם העיבוד המשעמם. בלדת סתם שמזכירה את שירי אמריקן איידול.
24. netherlands הולנד – צמד שבו אחד נשמע כמו סנאי מהצ'יפמנקס והשני מביך בסטרייט אקטינג מיותר. שיר שנשמע כמו "More Than Words" של Extreme מהניינטיז למי שזוכר. בלדה ששמענו עשרות פעמים ברדיו, safe, מילים ששמענו אלפי פעמים והופעה משעממת וגנרית. הסולן לא מפסיק להזיע, שמישהו יביא לו מגבת או נייר ניגוב. אה, ושילך להסתפר. 3 דקות שלא אקבל בחזרה (6, כולל ההופעה בגמר).
25. israel ישראל – עשור אחרי שהיה רלבנטי, דוד ד'אור נשלח עם איילנר ומייקאפ מוגזמים ומסמן את המקום שישראל הולכת אליו בעשור הקרוב, תחרות של Has beens שאין להם מה להפסיד, למעט חריגים. אני מתבייש שעופר מאירי, מוזיקאי כל כך מוכשר, הוציא מתחת ידיו את פיסת הקיטש הלא רלבנטית הזו. ישראל עובדת משירי שלום לשירי תקווה וזוכה לרקע שחור-כחול-סגול שיהפוך למכה שלה בתחרות.
26. albania אלבניה – חתול רחוב מיוחם שר פופ קיטשי, שנשמע כמו מוזיקה מלוקקת ומיותרת מהסבנטיז יותר משיר עדכני. הקול שלה בלתי נסבל והיא נשמעת ונראית כמו חתול רחוב. המוזיקה שבלונית בטירוף וחסרת השראה, איכשהו זה לא רק עולה לגמר, זה גם מסיים גבוה. בהנחה שזה הקול שלה ולא נשיג יותר טוב מזה, היא מבצעת אותו טוב ולא מזייפת. בגמר השמלה הוורודה והמראה הבובתי מוחלף בשמלה בצבעי דגל הלאום ולוק חתולי.
27. monaco מונקו – חובבנות זה הקטע באירוויזיון הזה. Maryon נראית כמו תלמידת בית ספר במופע כישרונות צעירים של העירייה. חבורת רקדניות שנמלטה מחזרות של הופעת שבועות מלווה אותה. היא עוטה גלימה עם נורות קטנות וחושפת חולצת בטן לבנה, מכנסיים אדומים ונעלי ספורט תואמות. השיר חלש, גנרי, לא מעניין מוזיקלית ולא הולך לשום מקום. באופן מפתיע זה נשמע לא רע ווקלית. התמה היא איכות הסביבה.
28. belgium1 בלגיה – פייבוריט ענק לפני התחרות, אבל כבר בשוט הפותח רואים שזה לא הולך לשום מקום ושאין הבנה של איך להופיע על במה כל כך גדולה. הופעה ווקלית חלשה, Xandee עמוסת איפור וכולם לובשים אדום, שזה רמז מקדים לאסון באירוויזיון. השיר עצמו מיושן ומעייף, משהו שנשכח אי שם ב-1993 במסיבות כיתה. חדי העין הבחינו בפטמה רגיזה, וזה הדבר הכי מעניין שקורה בשיר המטופש הזה.
29. austria אוסטריה – בלדת בוי בנד טיפוסית, פופ-שלאגר קיטשי טיפוסי. Tie Break לא מדהימים בלשון המעטה, ההעמדה הבימתית נלקחה היישר מ-1997 ועבודת המצלמה מזעזעת. השיר נשמע כמו "Für dich" של הזמרת Yvonne Catterfeld במספר חלקים, ועדיין מצליח להישמע גרוע ונדוש ממנו. קשה לצלוח שלוש דקות של הדבר הזה או לזכור אותם בסוף הערב.
30. finland פינלנד – פופ-טנגו שלאגריסטי זקן ומעייף. Jari Sillanpää מתנהג כאילו הוא בן 20 ושולח חיוכים צחורים לכל כיוון. זה מביך להסתכל ולהאזין לזה. זה נשמע כמו שיר שכבר אבד עליו הקלח ושכבר שמענו פעמים רבות בעבר, Barry Manilow פינת…ובכן…אירוויזיון. את Sillanpää מלווים שני רקדנים, שתי זמרות ליווי ופסנתרן. שיר צפוי ומחורבן, הופעה קלישאתית ולא זכירה.
31. greece יוון – הטרנספורמציה הושלמה. ממדינת אירוויזיון חצי כושלת יוון הופכת לדבר הבא ותתמודד מידי שנה על הבכורה. הכוכבים הכי גדולים, הלהיטים הכי משומנים, ההופעות הבימתיות הכי מלאות מחשבה. תמיד עם יד על הדופק, וגם כשהשיר חלש, הם מעמידים לו את ההופעה הטובה ביותר, והזמר עושה את המרב. השיר הזה? הופעת פורנו רך, בתים מבטיחים ופזמון שלא מקיים, זול מארץ הזולים ומבחיל. ועדיין – מהפכה. בחצי הגמר הוא מלחשש וזה מטריד לאללה. הוא נפטר מהמעשה המגונה הזה בגמר.
32. denmark דנמרק – הופעה מביכה וחסרת חן של Tomas Thordarson. לבוש אדום הוא כמעט תמיד רמז מקדים לכישלון בתחרות. פופ-לטיני, שהיה באופנה לפני 5 שנים, גנרי, לא מעניין, ובחלק האחרון גם אסון מבחינה ווקלית. ניסיון לשלב כוריאוגרפיה אגרסיבית, אבל בעיקר נראה מגוחך. זמרי הליווי נראים לא נינוחים ולא מצליחים לשלב בין השירה לתנועות הריקוד. הכי מיותר.
33. norway נורבגיה – עבודת סטיילינג מזעזעת ל-Knut Anders Sørum וללהקת הליווי שלו. אני זוכר כמה זה נשמע טוב בסטודיו, וכמה זה התרסק על הבמה ולא הבנתי למה. הבעיה שזה נשמע כמו אלפי להיטי רדיו אחרים, קצת מזכיר פופ-נוצרי אמריקאי. Sørum ממשיך במסורת הנורבגים של זמרים לחוצים, שמעוררים חוסר נוחות ומשהו על הבמה לא זורם. חסר ייחוד, חיוור, חלש ווקלית ומשדר חובבנות.
34. slovenia סלובניה – היא שרה מהאף, הוא שר מהפאה. בלדת גיל העמידה, מיד טמפו מטופש וקיטשי, בלי קטע ובלי עניין. השיר מזכיר לי לעיתים את קפריסין 1989. בעיות סאונד איומות בתחילת השיר והצמד חושף חוסר כריזמה מוחלט מכל בחינה אפשרית. ההופעה לא מבוימת בשום אופן, היא עושה מה בראש שלה ונוגעת בעצמה. מטריד ומביך.
35. malta מלטה – מה זה פיסת החרא הזה? פופ קצבי קיטשי, מתוך מחזמר ברודווי כושל. Julie מנסה ללכת על קלף החמודה עם שמלת ורוד-מסטיק שעושיה מקרפ? Ludwig לבוש כחתן בר מצווה נותן באופרה בגשר ורוקד כמו דוד בחתונה. זה דביק, מלוקק, מיושן ומנותק. בדיוק מה שצריך כדי לעלות לגמר על פני שירים טובים באמת.
36. switzerland שווייץ – אחד הרגעים המביכים בתולדות התחרות. הופעה חובבנית ומטופשת של שיר פופ-קריבי צוות בידור באילת. Piero Esteriore שר בקול בלוזי, שלא תואם לשיר ומכה את עצמו עם המיקרופון בטעות. Esteriore והמלווים לבושים במכנסיים שחורים, כאשר כל אחד לובש חולצה בצבע אחר. אם כל זה לא היה מספיק, ההופעה הווקלית נשמעת כמו קריוקי והמלווים הורסים את המעט שלא היה מלכתחילה לשיר הזה להציע.

המנחים:
Korhan Abay ו-Meltem Cumbul – הוא נשמע לעיתים כמו מנחה שעשועונים יפני, דביל מוחלט. היא חביבה בהתחלה אך מאולצת ומהר מאד נמאס ממנה.

C_2z322XkAAUKMb

הגלויות:
סמליל האירוויזיון מופיע עם דגל המדינה הבאה לעלות על רקע ציור קו הרקיע של איסטנבול בלבן ואדום, כשמעליו תווי נגינה לבנים מתעופפים. בגלויה עצמה שלל נופי טורקיה לעיתים עם איזשהו רמז למדינה המשתתפת. לדוגמה, צבעונים בגלויה של הולנד. כל גלויה מסתיימת באותה דוגמנית שפורסת ידיה ומפזרת פרחים אדומים ואז עולה לב ובתוכו דגל המדינה המשתתפת. הכי סתם.

Interval act:
בחצי הגמר – Fire of Anatolia – להקת מחול טורקית מפורסמת, במופע פולקלוריסטי המציג את המוזיקה האתנית ואת הריקודים הטורקיים. חמוד מאד, אבל נראה שהם שומרים את החומר הטוב לגמר. בנוסף הוצג סרטון קצר ומשעשע, הממחיז את עלייתה של ABBA ואת התגובות אליה בתחילה מצד חברות התקליטים. את חברי הלהקה ייצגו 4 בובות.
בגמר – Fire of Anatolia – מופע ריקודים מצוין. תחשבו על שילוב של המופעים האמנותיים של אירלנד ב-1994 עם ישראל ב-1999, רק בגדול. אחלה מוזיקה טורקית מרימה, יופי של רקדנים וכוראוגרפיה. כיף.

מעניקי ניקוד בולטים:
בוסניה והרצגובינה – Mija Martina, נציגת 2003.
אסטוניה – Maarja-Liis Ilus, נציגת 1996 ו-1997.
אירלנד – Johnny Logan, נציג וזוכה 1980 ו-1987 ומלחין זוכה 1992.
לטביה – Lauris Reiniks, נציג 2003.
הולנד – Esther Hart, נציגת 2003.
אוקראינה – Pavlo Shylko (DJ Pascha), מנחה 2005 העתידי.

שירים במצעדים:
* אוקראינה – מקום 1 בפלנדריה ויוון, מקום 7 בצ'כיה, מקום 8 בשבדיה, מקום 19 בטורקיה, מקום 20 בפינלנד, מקום 24 בשוויץ, מקום 25 בוולוניה, בהולנד ובמצעד האירופי, מקום 38 ברוסיה ומקום 40 בגרמניה.
* יוון – מקום 1 בקפריסין ו-32 בשבדיה.
* שבדיה – מקום 6 בטורקיה.
* גרמניה – מקום 2 באוסטריה, מקום 4 בשוויץ, מקום 8 בטורקיה, מקום 11 בבלגיה.
* צרפת – מקום 5 בוולוניה, מקום 36 בשוויץ.

שירים ופרטי קדמים ראויים לאזכור:
* אלבניה – "Sytë e zemrës" של Anisa Dervina בלדת דיכאון קודרת ודרמטית. "Njëmijë zemra" של Rovena Dilo היא עוד בלדה אתנית כבדה עם הפקה טובה ודרמטית. "Mbi urë" של Mariza Ikonomi מגיע למקום השני. בלדת ג'אז סיפורית ומעניינת. "Qëndroj" של Eneda Tarifa הוא פופ שונה ואלבני מאד, ועם זאת קליט, בעל מוטיבים אתניים קלים.
* אוסטריה – "My Istanbul" של Mizan מסיים במקום העשירי והאחרון, פופ בריטי עם אלמנטים אתניים במחווה לעיר המארחת. "Rich White Man" של 5 in Love הוא שיר מחאה מעניין מאד בסגנון קאנטרי מיושן.
* בלגיה – "God in alle eenvoud" של Amaryllis Temmerman היא בלדה קטנה, מלחוששת ומכושפת, ניו-אייג' מודרני. מקום שישי בטרום הגמר הרביעי. "Je chante pour toi" של Biba Binoche מגיע למקום החמישי בטרום הגמר השני, אינדי-פופ מודרני וחושני.

"Maria Maria Maria" של De Egels מגיע למקום השביעי בטרום הגמר הראשון. רוק קליט וחביב מאד. "Never Say Goodbye" של Quatro מגיע למקום הרביעי בטרום הגמר השני. פופ-באבלגאם בסגנון להקת Steps. השיר "Amorè loco" של Elsie Moraïs זוכה בטרום הגמר השני, ומגיע בגמר למקום הרביעי. פופ-רגאיי אורבני מגניב. "Higher Than the Sun" של Natalia זוכה בטרום הגמר הרביעי, ומסיים בגמר במקום השני. פופ אפקטיבי מאד, קליט ולהיטי, גם אם קצת ניינטיזי.
* בוסניה – "Pobjednik" מגיע למקום הרביעי, פופ-דאנס מופק כהלכה עם אלמנטים אתניים.

* קרואטיה – "Iluzija" של Magnetic מגיע למקום העשירי, פופ-דאנס מגניב ומרים. "Još samo ovaj put" של Ibrica Jusic היא בלדה בלקנית שאנסונית של פעם, מקסים, מקום חמישי. "Noah" של Andrea מגיע למקום השני, בלדה קרואטית אירוויזיונית טיפוסית של טונצ'י חוליץ' שאחראי על קרואטיה 1998 ו-1999, דרמטי ומאד מאד אפקטיבי.

* פינלנד – "Toarie" של Riikka מגיע למקום השלישי, ניו-אייג' מודרני בסנגון אנייה פינת פופרה. מיוחד.
* גרמניה – "Dancing with the Rebels" של WestBam & Afrika Islam הוא עוד שיר מיוחד, רוק אינדי עם השפעות אורבניות כבדות. מצוין! "Höher" של Laith Al-Deen הוא בלדת סינגר סונגרייטר מלודית ונעימה. "Jigga Jigga" של Scooter הוא טכנו-פופ מצוין שיכל להגיע בדיוק בזמן ולהפוך את התחרות. מסיבה.

* ליטא – "In Your Eyes" של Amberlife מגיע למקום הרביעי והוא פספוס לעומת מה ליטא שלחה, פופ ראוי וחביב.
* מקדוניה – "Daleku od mene" של Toše Proeski מגיע למקום השני. פופ-דאנס מצוין. "Hej sinooka, hej bosonoga" שלו הוא כבר יותר בלדה בלקנית מלאה ומצוינת. מקום רביעי. "Parce od Evropa" שלו במקום החמישי הוא כבר בלדה יותר המנונית, מזכיר את יוגוסלביה של פעם, נוסטלגי.
* הולנד – "Ritornero" של Jorge Castro הוא פופ אופראי שלא עובר את טרום הגמר השלישי. באותו טרום הגמר "Heimwee" של Varna Springer. שיר מקסים המשלב מוזיקת פולק עם אלמנטים ימי בינמיים וניו-אייג'.
* נורבגיה – "Mr. Brown" של Ja-Da מסיים במקום החמישי, בלדת פופ סיקסטיזי ביטלז סטייל. "1000 and One Nights" של Rebecca הוא פופ זול שמושפע קשות מטורקיה של שנה שעברה.
* פולין – "Nie uwierze" של Malgorzata Ostrowska הוא רוק קלאסי שמסיים במקום ה-15 והאחרון. "All My Senses" של Goya מסיים במקום השישי הוא פופ עדין, מלודי, אבל מיוחד ואינדי.

"Let Me Introduce" של Kasia Klich במקום השמיני הוא עוד פופ סינגר סונגרייטרי נחמד. "Freedom" של Sistars במקום השביעי הוא פופ-RnB עדכני ומגניב.
* פורטוגל – "Novo e clássico" של Gonçalo היא בלדה פורטוגלית של פעם, מקסים ונוסטלגי במקום השני. "Caminhos singelos" של Francisco במקום השלישי והאחרון היא בלדת ג'אז בלוז אפלולית חביבה.
* רומניה – "Lovely" של Hara הוא פופ-פולק-קאנטרי חביב, מקום שישי. "Music" של Shake במקום ה-11 הוא כבר פופ מודרני וקליט.
* סרביה ומונטנגרו – "Posle tebe" של Jovana Nikolic מגיע למקום העשירי, בלדת פופ דרמטית טובה. "Daj mi snage" של Teodora Bojovic & Night Shift מגיע למקום השישי, רוק בסגנון אוונאסנס. "Igra" של Madam Piano מגיע למקום התשיעי, פופ קצבי עם נגיעות סמבה. "Oko plavo" של Nataša Kojic – Taša מגיע למקום ה-21, פופ חמוד מאד עם פזמון חזק. "Moli me" של Jelena Karleuša הענקית הוא טורבו-פולק סרבי לפנים, שכונה, שלצערי מסיימת במקום ה-11 בחצי הגמר הסרבי ומסיימת רחוק מהגמר.

"Opraštam ti sve" של Martin Vucic גם לא מגיע לגמר ומסיים עשירי בחצי הגמר הסרבי, פופ טוב ויציב, בניגוד לזבל שלו מהשנה הבאה. כנ"ל לגבי "Otrov u malim bocicama" של Maja Nikolic & Ceca Slavkovic המהממות שמסיים 19 בחצי הגמר הסרבי, בלקן לפנים. אותו הגורל לפופ ה-RnB "222" של Luna שמסיים שביעי באותו חצי הגמר. "Grmi, seva" של Koktel bend & Orkestar Bobana Markovica מסיים חמישי בחצי הגמר, טורבו-פולק מגניב בסגנון Goran Bregović. השיר "Ljubav u prahu" של Jelena Jevremovic מסיים במקום ה-12 בחצי הגמר, עוד טורבו-פולק שכונתי ומרים, להיט! "Reka bez povratka" של Peti element הוא בלדת בויבנד טיפוסית. "Ne trgujem osecanjima" של Mogul מגיע למקום ה-20, פופ-רומבה חמוד.
* ספרד – "Cómo quieres que te quiera" של Davinia מגיע למקום הרביעי, פופ-לטיני שטותי, ילדותי, כיפי ומדבק. "Mi obsesión" שלה הוא כבר יותר פופ-שלאגר דרמטי שמודח על ידי השופטים.

"Muéveme" של Miguel מגיע למקום השלישי, פופ-לטיני-ים תיכוני קליל, קיצי וזורם.
* שבדיה – "Bulletproof Heart" של Autolove הוא פופ מודרני עם נגיעות האוס, רק מקום שישי בטרום הגמר השלישי. "En gång för alla" של Nina & Kim מגיע למקום השביעי בטרום הגמר הראשון, שלאגר דיסקואי ולהיטי. "Tango Tango" של Petra Nielsen מגיע למקום הרביעי בגמר, פופ-שלאגר בקצב הטנגו. "Älvorna" של Sarek הוא פופ-אתני שבדי, שמגיע חמישי בשלב ההזדמנות השנייה, ולא מעפיל לגמר, שונה ועדיין נוסחתי… "Min kärlek" של Shirley Clamp מגיע למקום השני בגמר, שלאגר דרמטי ומודרני יחסית של זמרת עם קול גדול, להיט.

* שוויץ – "Something New" של Carmen Fenk מגיע למקום החמישי, רוק בריטי טוב מאד. "You are Pretty" של A-live מגיע למקום הרביעי, רוק קלסי אקוסטי.
* בריטניה – "Leading Me On" של Hyrise הוא פופ בריטי של להקות בנים כמו שאני אוהב.
* בקדם הפיני – Geir Rönning מגיע למקום החמישי, ויישלח בשנה הבאה. אחת מחברי להקת JUST, אשר הגיעה למקום השישי, היא Saara Aalto, אשר תישלח לבדה כנציגת 2018.
* בקדם הבלרוסי – Natalia Podolskaya מגיעה למקום השני, ותישלח מטעם רוסיה בשנה הבאה. Irina Dorofeeva מגיעה למקום הרביעי, היא תהיה הנון-נציגה של המדינה ב-2011… Polina Smolova מגיעה למקום השמיני ותישלח ב-2006. השיר "Unstoppable" של Natalia Podolskaya, שהגיע למקום השני, הוקלט לאחר מכן על ידי הזמרת הצ'כית Helena Zeťová תחת השם "Impossible", והפך ב-2006 ללהיט בצ'כיה.
* בקדם הלטבי – Amber הגרמנית-הולנדית בעלת הלהיט "Yes" מ-2001, מנסה את מזלה, אך מגיעה למקום ה-10 והאחרון.
* בקדם הישראלי – שפל חדש של רשות השידור, כאשר הקדם נערך במחצית משחק של מכבי תל-אביב ודוד ד'אור מרואיין על הפרקט של המגרש (!)
* בקדם האנדורי – חוץ מצוות שיפוט, יש שימוש בהצבעות SMS מאנדורה ומחבל הארץ קטלוניה בספרד, כשתי נקודות שיפוט נפרדות.
* בקדם הפורטוגלי – פורטוגל מעתיקה מהשכנה ספרד ועורכת קדם דרך גרסתה שלה לתכנית הריאלטי-שירה הספרדית, Operación Triunfo. בפורטוגלית זה נקרא Operação Triunfo.
* בקדם המלטי – Olivia Lewis היא הפייבוריטית של השופטים ושוב מגיעה למקום השני. היא תישלח לבסוף ב-2007. Fabrizio Faniello, נציג 2001, מגיע שלישי ויישלח שוב ב-2006. Debbie Scerri, נציגת 1997, מגיעה בדואט למקום ה-14. Georgina נציגת 1994 מגיעה למקום ה-15.
* בקדם היווני – ERT עורכת תחרות ריאלטי-שירה בשם Eurostar לבחירת הנציג, אך לבסוף חותמת עם Sakis Rouvas. לשלושת המקומות הראשונים ניתנה האפשרות להופיע באירוויזיון כזמרי הליווי של Rouvas.
* בקדם הליטאי – Linas & Simona מגיעים למקום השני בשופטים ולשלישי בקהל. יש שוויון בין 3 שירים במקום הראשון, והשופטים מצביעים שוב כדי להכריע. הצמד זוכה, למרות שלא היה פייבוריט של אף אחד. B’Avarija הנון-נציגים של 2002 מגיעים למקום הרביעי. In Culto מסיימים במקום החמישי בטרום הגמר הראשון ולא עולים לגמר. הם יישלחו ב-2010.
* בקדם האלבני – Mariza Ikonomi לא יודעת להפסיד בכבוד. היא מגיעה למקום השני ועוזבת בזעם במקום לעלות לבמה לקבל את הפרס שלה. Eneda Tarifa מנסה את מזלה ותישלח לבסוף ב-2016.
* בקדם המקדוני – נערך קדם פרטי ל-Toše Proeski עם שמונה שירים. מסתבר כי רוב הכותבים המובילים במדינה לא שלחו שירים לקדם. השירים שנבחרו לקדם, כך לדברי גורמים מעורים בנושא, לא היו מתאימים לקולו של Proeski או לא קומפטטיביים מספיק עבור האירוויזיון. ראש המשלחת, Ivan Mircevski, ציין שחלק מהכותבים ניסו לחבל בהליך הבחירה. יצוין כי הזמרת והמוזיקאית Kaliopi, סירבה להשתתף בקדם 2005, מאחר והייתה התמקדות בזמרים במקום בכותבים, כך שייתכן שהיא אחת הכותבים ש-Mircevski דיבר עליהם.
* בקדם הסלובני – Platin מגיעים רק למקום השני בטלווטינג, אך מאחר והשופטים מאפסים את השיר של Natalija Verboten שזכה בטלווטינג, היא לא עולה לסופר-פיינל, ו-Platin זוכים בו בקלות. זו הפעם הרביעית ברציפות שבו זוכה בקדם הסלובני אקט שהוא לא הפייבוריט של הקהל. הדבר גורם לכעס מצד הקהל, גם מאחר והשיטה מעולם לא הוכיחה את עצמה כיעילה במיוחד. Rebeka Dremelj מגיעה למקום העשירי, ותישלח ב-2008. Regina נציגת 1996 מגיעה למקום ה-12. Kalamari מגיעים למקום החמישי בטרום הגמר השני ולא עולים לגמר. הם יישלחו ב-2010. Ana Soklic תחת השם Diona Dim, מגיעה למקום השמיני. היא תזכה בקדם של 2020, אך תישאר בבית עקב ביטול האירוויזיון. היא תישלח ב-2021.
* בקדם האסטוני – לראשונה יש שימוש בטלווטינג לבחירת השיר הזוכה. Maarja נציגת 1996 בדואט ו-1997 בסולו מגיעה למקום הרביעי. למקום השלישי מגיעה להקת Slobodan River, אשר אחד מחבריה הוא Stig Rästa, שיישלח ב-2015 בדואט
* בקדם הסרבי-מונטנגרי – לראשונה נערך ה-Evropjesma. לפני קדם זה נערך ה-Beovizija, ששימש כחצי גמר הסרבי. 4 שירים העפילו מתוך חצי הגמר לגמר מטעם ה-RTS, הטלוויזיה הסרבית. הטלוויזיה המונטנגרית, RTCG, שולחת 4 שירים מטעמה. את 14 השירים הנותרים שולחת רשות השידור המשותפת, ה-UJRT. בגמר יש 4 שופטים סרבים ו-4 שופטים מונטנגרים אשר מנקדים את השירים. שערורייה מתעוררת כאשר השופטים הסרבים לא מעניקים ולו נקודה אחת לאף שיר מרשות השידור של מונטנגרו. השופטים המונטנגרים מצידם לא יעניקו ולא נקודה שחוקה לשני הזוכים של ה-Beovizija, זה של להקת Negative וזה של Boris Režak. סולנית להקת Negativ תכתוב ותלחין את השיר שיישלח מטעם סרביה ב-2016. Željko Joksimović זוכה, לא מעט בזכות העובדה שהוא נשלח מטעם רשות השידור המשותפת… זהו המשך ישיר לשערוריות בקדם היוגוסלבי של סוף שנות השמונים ותחילת התשעים והן יימשכו עד ל-2005-06 אז ינקמו המונטנגרים, לא בלי תגובה של הסרבים… Ekstra Nena, נציגת 1992, מגיעה למקום ה-12. Jelena Tomaševic מגיעה למקום ה-11, ותישלח ב-2008. Knez מגיע למקום ה-17, ויישלח מטעם מונטנגרו ב-2015. Sergej Cetkovic מגיע למקום השמיני, ויישלח מטעם מונטנגרו ב-2014. Leontina אמנם מגיעה למקום ה-12, אך תיסע לאירוויזיון ככותבת מילות השיר של Tomaševic והאקסית המיתולוגית שלו. בחצי הגמר הסרבי נמצא Martin Vucic במקום העשירי, והוא יישלח מטעם מקדוניה בשנה הבאה.
* בקדם ההולנדי – Re-Union מגיעים למקום השני בטלווטינג, אבל למקום הראשון אצל השופטים וכך זוכים.
* בקדם הספרדי – בפעם השלישית ברציפות והאחרונה, ספרד משתמשת בריאלטי השירה "Operación Triunfo" כדי לבחור את האמן והשיר הזוכה.
* בקדם האוסטרי – למקום השני מגיעים Waterloo & Robinson, נציגי 1976. הם מוחים נגד הזכייה של Tie Break וטוענים כי שירם ארוך מידי ועולה על 3 הדקות, 3:09 ליתר דיוק. תלונתם לא מתקבלת.
* בקדם הנורבגי – Wig Wam מגיעים למקום השלישי ויישלחו בשנה הבאה.
* בקדם הבלגי – Barbara Dex, נציגת 1993, מגיעה למקום השלישי. Nicole & Hugo, נציגי 1973, מגיעים למקום השני בטרום הגמר הראשון ולא עולים לגמר.
* בקדם הרוסי – שוב בחירה פנימית. בין המגישים את מועמדתם: Dima Bilan שישלח ב-2006 ו-2008, אז גם יזכה. עומד במנסים: הצמד Smash!, בו חבר Sergey Lazarev, שיישלח ב-2016 וב-2019.
* בקדם הרומני – Nico מגיעה למקום התשיעי, ותישלח בדואט ב-2008. Paula Seling מגיעה שישית, ותישלח בצמד ב-2010 וב-2014. למקום העשירי מגיע בחצי הגמר Adonis, ואינו מעפיל לגמר. הוא ייצג את המדינה ב-2006 תחת שמו המקורי, Mihai Traistariu.
* בקדם השבדי – Fame נציגי השנה שעברה מסיימים במקום השישי. Siw Malmkvist, נציגת 1960, ונציגת גרמניה 1969, מסיימת בשלישיה במקום העשירי והאחרון. Nina & Kim, שהיו חלק מההרכב שייצג את שבדיה ב-2001, מסיימות במקום השישי בטרום הגמר הראשון. Baccara נציגת לוקסמבורג 1978 מגיעה שביעית בטרום הגמר השני. Gladys del Pilar, שהייתה חלק מההרכב שייצג את שבדיה ב-2002, מסיימת שמינית בטרום הגמר השלישי.
* קדמים פרטיים בישראל, מקדוניה, בוסניה והרצגובינה וטורקיה.

פרטי טריוויה:
* 3 מדינות בהופעות בכורה! אלבניה, אנדורה, בלרוס.
* סרביה ומונטנגרו חוזרת לתחרות אחרי היעדרות של 12 שנים, שנבעה בעיקר ובתחילה מחרם ובידוד בינלאומיים.
* דנמרק, פינלנד, ליטא, מקדוניה ושוויץ חוזרות עם ביטול שיטת הרלגציה. מתוכן רק מקדוניה עולה לגמר.
* מונקו חוזרת לתחרות לאחר היעדרות של 25 שנים.
* לוקסמבורג הייתה אמורה לחזור השנה לאחר 11 שנות היעדרות, אך עקב חילוקי דעות פיננסיים עם איגוד השידור האירופאי, RTL מושכת את השתתפותה.
* סמליל התחרות יהיה לסמליל הגנרי שילווה את המדינה מידי שנה וילווה סמליל משנה שממשיך להשתנות מידי שנה. מדובר בכיתוב בשחור של Eurovision בגדול, מתחתיו Song Contest ביותר קטן ומתחתיהם שם העיר המארחת והשנה המדוברת. ה-V של ה-Eurovision בצורת לב, אשר בתוכו דגל המדינה המארחת.
* אף משתתף עבר לא חוזר להשתתף בתחרות, בפעם השישית מ-1956. זו השנה השנייה ברציפות שזה קורה, וזו הפעם היחידה שזה קורה שנתיים ברציפות.
* במהלך שבוע החזרות, דוד ד'אור חוזר לארץ להיות עם אביו שעבר כריתת רגל עקב סיבוך של מחלת הסוכרת.
* במהלך שבוע החזרות הצמד Platin מתחתן בטורקיה. זה לא עוזר להם לעלות לגמר.
* בשבוע החזרות מחולקים שוב פרסי Marcel Bezençon. אוקראינה זוכה בפרס האמנים, לפי הצבעת זוכי התחרות לשעבר. קפריסין זוכה בפרס מטעם המלחינים המשתתפים. סרביה ומונטנגרו זוכה בפרס מטעם העיתונות.
* בפעם הראשונה והאחרונה לטביה שרה בלטבית.
* בפעם הראשונה והאחרונה השיר האסטוני מושר בשפה מקומית בשם Võro. זוהי שפה מדרום מזרח המדינה.
* השיר הצרפתי כולל לראשונה פזמון בספרדית.
* קצת לפני ההופעה הסלובנית, הטלוויזיה הטורקית יוצאת בטעות להפסקת פרסומות והצופים בטורקיה לא רואים את ההופעה הסלובנית. טורקיה לא מנקדת את סלובניה.
* כל המדינות המופיעות בחצי הגמר מחויבות להצביע בו. רוב המדינות שהעפילו אוטומטית לגמר הצביעו בחצי הגמר גם כן למעט רוסיה, צרפת ופולין.
* בחצי הגמר ישנן תקלות הצבעות במונקו וקרואטיה. הקרואטים שוכחים להשמיט את מדינתן מרשימת המדינות שההצבעות אליה נספרו, וכך בהצבעה שהוגשה על ידם לחברת התקשורת שריכזה את הניקוד, קרואטיה נותנת לעצמה 4 נקודות (!). עקב הבעיות בשתי נ"ל, כאשר המנחים מציגים את רשימת המדינות שלא עלו, מסתבר בדיעבד שיש טעויות בניקודן הסופי. מאוחר יותר תיקן זאת ה-EBU והציג את הניקוד המעודכן, שלא השפיע לכאורה על רשימת המדינות שעלו לגמר. בראיון שנתן דוד ד'אור לאחר התחרות, הוא תמך בתיאוריה שישראל הגיעה לעשרת הגדולים בחצי הגמר, אך ההפקה טעתה בחלוקת הניקוד והעדיפה לא להודות בזאת על מנת להימנע מביקורת.
* השיר הצרפתי היה במקור שיר אחר ששמו "Laissez-moi le temps", אך הוא הוחלף לאחר החלטה של הטלוויזיה הצרפתית.
* בחצי הגמר סרביה ומונטנגרו מסיימת במקום הראשון, אך בגמר מסיימת שנייה. אוקראינה מסיימת שנייה בחצי הגמר, אך זוכה בגמר. יוון מגיעה שלישית גם בחצי וגם בגמר. אלבניה מגיעה רביעית בחצי הגמר ושביעית בגמר. קפריסין מגיעה למקום החמישי בחצי הגמר ובגמר. הולנד מסיימת שישית בחצי הגמר ולמקום ה-20 בגמר. בוסניה והרצגובינה מסיימת במקום השביעי בחצי הגמר ובמקום התשיעי בחצי הגמר. מלטה, קרואטיה ומקדוניה מסיימות שמינית, תשיעית ועשירית בהתאמה בחצי ובגמר מגיעות למקומות ה-12, ה-13 וה-14 בהתאמה.
* בגמר אוקראינה מקבלת הכי הרבה פעמים 12 נקודות – 8 פעמים בסך הכל. סרביה ומונטנגרו מקבלת 7 פעמים 12 נקודות, יוון מקבלת 5 פעמים, שבדיה וטורקיה 4 פעמים, ספרד פעמיים ואלבניה, קפריסין, צרפת, גרמניה, מקדוניה ורוסיה מקבלות 12 נקודות פעם אחת כל אחת. בחצי הגמר סרביה ומונטנגרו מסיימת עם הכי הרבה פעמים 12 נקודות – 9 פעמים בסך הכל, יוון מקבלת 7 פעמים 12 נקודות, אוקראינה 4 פעמים, בוסניה והרצגובינה, קפריסין, אסטוניה והולנד פעמיים ואלבניה, אנדורה, דנמרק, מקדוניה ופורטוגל מקבלות פעם אחת 12 נקודות כל אחת.
* בגמר, המדינות שמקבלות ניקוד מכל המדינות הן סרביה ומונטנגרו ויוון. אחריהן אוקראינה עם 34 מדינות מצביעות וקפריסין עם 32 מדינות מצביעות. בחצי הגמר, אין מדינה שמקבלת ניקוד מכל המדינות. יוון ואוקראינה מקבלות נקודות מהכי הרבה מדינות – 32 מדינות בסך הכל הצביעו להן. אחריהן אלבניה, סרביה ומונטנגרו והולנד עם 30 מדינות שהצביעו עבורן.
* סדר ההצבעה בגמר נקבע על פי האלפבית, כאשר מה שקובע זה לא שם המדינה, אלא הסיומת האינטרנטית שלה. לדוגמה שוויץ זה CH, גרמניה זה DE, בריטניה זה GB, ישראל זה IL, ספרד זה ES וכו'.
* בפעם הראשונה בהיסטוריה של התחרות טורקיה מצביעה לקפריסין. בפעם השנייה ברציפות קפריסין מצביעה לטורקיה.
* בעת הצבעת קפריסין, לא נחשפת מפת המדינה, מהלך שהרגיז את הקפריסאים, שכן כל המדינות זכו לתצוגה של מפת המדינה שלהן. ההשערה היא שטורקיה העדיפה לא להציג את מפת קפריסין, כי במידה והייתה מראה אותה, הייתה מראה רק את החלק הדרומי, שכן צפון קפריסין היא טורקית ולא מוכרת על ידי רוב העולם, ובכך הייתה מכעיסה את הקהילה הבינלאומית.
*  לראשונה המנחים חוזרים על ההצבעות פעם אחת, בשפה אחת ולא בשתי שפות, וזאת על מנת לחסוך זמן. אם הדובר העניק נקודות באנגלית, המנחה חזר/ה על הניקוד בצרפתית ולהפך.
* עקב כמות המשתתפות, 3 מדינות מסיימות עם יותר מ-200 נקודות, מה שלא קרה לפני כן.
* אוקראינה זוכה בתחרות, וזו לה לא רק המיקום הגבוה ביותר בתחרות עד ליום זה, אלא גם הניצחון המוקדם ביותר למדינה עם הצטרפותה – היא זוכה בהשתתפותה השנייה בתחרות.
* יוון מגיעה למקום ה-3 וזה לה המקום הגבוה ביותר, עד השנה הבאה בה תזכה. מעניין לציין כי השיר עדיין שומר על % הניקוד הגבוה ביותר מבין כל שירי יוון עד ליום זה עם 60% מהקולות. אחריו נמצאים השיר של Antique מ-2001 עם 56% מהקולות, ורק במקום השלישי השיר של Helena Paparizou מ-2005 עם 50% מהקולות.
* השיר היווני היה עד ל-2015 השיר שהגיע למקום השלישי עם הניקוד הרב ביותר. Il Volo שברו שיא זה ב-2015.
* אוקראינה מביאה לזכייה שלישית ברצף של זמרת ששרה שיר שהיא הלחינה באופן מלא או חלקי.
* יצוין כי אם ההצבעה בגמר הייתה שמורה רק למדינות המשתתפות בגמר ולא כוללת את המדינות שלא העפילו לגמר, סרביה ומונטנגרו הייתה זוכה ואוקראינה הייתה מגיעה רק למקום השני.
* הסינגל של שיר היווני הוא עד ליום זה אחד המצליחים ביוון בכל הזמנים והסינגל הכי נמכר ביוון לשנת 2004. הודות למכירת הסינגל, Rouvas זכה ב- World Music Award.
* העבודה על השיר האוקראיני ארכה שלושה חודשים, לכל אלה שחושבים שאפשר לתפור שיר בשלושה ימים כולל מילים, לחן, הפקה, סאונד ומיקס… על החצוצרה בשיר אמון נגן החצוצרה לשעבר של להקת Zdob Si Zdub, שתייצג את מולדובה בשנה הבאה.
* השיר האוקראיני היה לזוכה הראשון מאז 1998, שלא היה לחלוטין באנגלית, אלא גם כלל מילים בשפה המקומית – במקרה הזה אוקראינית.
* השיר האוקראיני היה לפסקול משחק הוידאו Grand Theft Auto IV. אלופת העולם בהתעמלות לשנת 2011 סיפרה כי היא משתמשת בשיר בזמן אימון.
* השיר האוקראיני מגיע למעמד של יהלום במולדתו אוקראינה ולמעמד זהב בבלגיה, ברומניה וביוון.
* לראשונה יוצא DVD של התחרות, הכולל את הגמר ואת חצי הגמר. ב-DVD של חצי הגמר מוסר הסרטון של ABBA ממופע הביניים.
* לשיר הקרואטי שתי גרסאות. שם הגרסה השנייה היא "You Were My Only One" והיא גרסה עצובה מאחר והיא מדברת על אהבה שהייתה וחלפה.
* השיר הגרמני היה הראשון מאז הזוכה הגרמני ב-1982, שכבש את המקום הראשון במצעד המקומי ושיר האירוויזיון הגרמני הרביעי שעשה זאת.
* ב-2017 חשפה Sam Bailey כי הוצע לה ב-2003 ללכת עם שיר לאירוויזיון מטעם בריטניה, וזאת בטרם התפרסמה כזוכת X Factor המקומי. היא ציינה כי השיר שהוצע לה לאחר מכן ניתן לזמר והותאם לדובר גבר. ההנחה היא כי השיר שהוצע לה הוא "Hold Onto Our Love", שזכה בקדם בביצוע ג'יימס פוקס, אך אין לכך אישור. היא ציינה כי הסיבה לסירוב הייתה בן זוגה, שהתעקש שלא תפספס את חופשתם בתאילנד, חופשה שבה הציע לה לבסוף נישואין.
* ניתן לצפות בחצי הגמר כאן:

* ניתן לצפות בגמר התחרות כאן: