הקדמה:
הלסינקי, פינלנד. אם 2004 החלה את הסיוט של המערב, בשנה זו המזרח פשוט מאפיל על המערב בצורה כמעט בוטה מידי. ההצלחה הזו תתרגם בעוד מספר שנים לצעדים, שיקטינו משמעותית את כוחן של מדינות מזרח אירופה. מבין כל המדינות בחצי הגמר, עשר המעפילות הן כולן ממזרח אירופה. בגמר עצמו הטופ 16 כולו על טהרת המזרח והבלקן, כאשר פינלנד, במקום ה-17, היא המדינה המערבית הגבוהה ביותר בדירוג.
זו השנה האחרונה בה יש שימוש בשיטת חצי גמר אחד, מכיוון שהחל מהשנה הבאה התחרות מתחלקת לשני חצאי גמר וגמר, כדי להתמודד עם עומס המדינות המשתתפות, ועל הדרך כדי לסכל הצבעות מהגרים ושכנים.
פינלנד לוקחת ברצינות את התחרות ומשדרגת את רמת ההפקה משמעותית משנים עברו. "True Fantasy" הוא הסיסמה של התחרות, ומשמעותו הוסברה באופן מעט אמורפי, כמייצג את פינלנד ואת ה"פיניות" במונחים של ניגודיות, המתקשרים למדינה.
חבילת העיצוב הגרפי כללה תבניות קליידסקופ בוהקות, הנוצרות מסמלים שונים, הכוללים סימני קריאה ואת האות F, שהוא האות הראשונה בשמה של המדינה המארחת.
הבמה עצמה עוצבה בצורת הקנטלה, שהוא כלי המיתר המסורתי של פינלנד. במה מעוצבת, קודרת מעט, עם שימוש נרחב בוידאו ארט, יותר מאי פעם. הצבעים הקודרים מזכירים קצת שדרוג של הבמה של 2005, שהיא עצמה שדרוג של הבמה של 2003.
שיאים חדשים של גיחוך וחוסר בושה בהצבעה: בולגריה נותנת נקודות רק למדינות הסביבה, הבלקן ודרום מזרח אירופה, לראות את זה על המפה ולהתפוצץ מכעס. ישראל מצביעה לאקס סובייטיות ולרומניה כרגיל. יוון וקפריסין חזק עם בולגריה וארמניה ובעיקר אחת עם השנייה. הסקנדינביות משפריצות אחת על השנייה נקודות, כמו גם האקס סובייטיות, האקס יוגוסלביות, הגוש הבלטי ושאר קומבינות שאנחנו מכירים מהשנים האחרונות, כמו גם הצבעות דיאספורה של בלטים ופולנים בבריטניה ואירלנד, רומנים ואוקראינים בספרד ופורטוגל, טורקים וארמנים בהולנד, צרפת ובלגיה ועוד ועוד ועוד.
כוכבו של Thomas G:son דורך. המלחין השבדי מצליח להכניס שני שירים לתחרות, אחד עבור ספרד והשני עבור נורבגיה. אף אחד מהשירים לא נוחל הצלחה גדולה, אבל G:son עוד יחזור ויפתיע בתחרויות עתידיות עם מקרים דומים של שני שירים ואף מספר הצלחות, שלא ניתן להתווכח איתן. זה גם רמז מקדים לבאות: מלחינים שבדים הולכים לעטר את התחרות ולשלוט בה ביד רמה ממש בקרוב.
חצי הגמר:
פותחים כמו תמיד ב-Te Deum, ואחריו אימג'ים של צורות וצבעים, שמדמים מראות קליידוסקופ, והמופע מתחיל. צבעי פסטל בוהקים שולטים בתחרות השנה. על הבמה מישהי אוחזת בכדור שלג, שלג יורד על הבמה, נסיכת קרח עולה מהבמה המרכזית מאחוריה, ומתחילה לנגן על אקורדיון. שלל רקדנים ממלאים את הבמה בריקוד צפון אירופי קפוא. יש גם זוג רקדנים מתחת לשמלת הנגנית. כולם לבושים בלבן, רוקדים טנגו ושלל ריקודים סלוניים לצלילים פיניים מסורתיים עם ביט מודרני ברקע. הוידאו ארט משתנה ומסתיים בפרחים, המסמלים את בוא האביב. המנחים, Jaana Pelkonen ו-Mikko Leppilampi, פוסעים באצטדיון בין הקהל ופותחים בצרפתית, פינית ואנגלית. אין זמן לבזבז, יש לנו 28 שירים להקשיב להם! אחרי כל גלויה, התורות הסימטריות של הקליידסקופ יורדות לפינה השמאלית של המסך. אצבע צהובה עוברת על המסך ואז מופיע הבנאר ובו פרטי השיר ודגל המדינה מתוך מה שאוכל לתאר הכי טוב כטיפה עקומה.
אחרי תשעה שירים, מוצג סרטון קצר, המציג את המשתתפים מגיעים לשדה התעופה בהלסינקי, ולאחר מכן במסיבות העיתונאים ובחזרות.
אחרי 18 שירים, המנחים מקדישים קטע קצר למתנדבי התחרות, שאלו האנשים, העובדים בהתנדבות כדי להניע את התחרות מאחורי הקלעים. זה נורא נחמד שעשו עליהם סרט. הפינים נורא חמודים.
אלוהים, 28 שירים עלו על הבמה וזה עוד לא הגמר (!!!) המנחים חוזרים וסופרים לאחור בפינית. 15 דקות של הצבעה, אני חושב שזה הכי הרבה שהיה לנו עד כה. לאחר מכן מוצג סרטון קצר על ה-Euroclub. אחרי קידום קצר של ה-CD וה-DVD של התחרות, המנחים מנסים למרוח זמן עד לסגירת הקווים.
לאחר מופע הביניים, Leppilampi מראיין מאחורי הקלעים את Edsilia, נציגת הולנד, שבטוחה בעלייתה לגמר, ואת Sabrina, נציגת פורטוגל. לאחר מכן מוצגות 14 המדינות, שמקומן בגמר כבר הובטח, הטופ 10 של 2006 + 4 הגדולות ופינלנד המארחת. Pelkonen ו-Leppilampi פונים למפקח על התחרות מטעם איגוד השידור האירופי, Svante Stockselius, והוא מעביר לנערה על גלגיליות את המעטפה, המכילה את 10 המדינות, שעלו לגמר על פי תוצאות הטלווטינג. כמו שהיה בשלושת השנים האחרונות, סדר הקראת המדינות מגריל אותן למקומות הראשונים הפנויים בגמר. כל מנחה פותח בתורו מעטפה ומציג לקהל את שם המדינה המופיעה על הכרטסת. המעפילות הן: בלרוס, מקדוניה, סלובניה, הונגריה, גיאורגיה, לטביה, סרביה, בולגריה, טורקיה ומולדובה. 18 מדינות הולכות מאוכזבות הביתה והקהל צועק בוז מן הסתם. שירי המדינות המעפילות מוצגים על המסך ואז כל מדינות הגמר לפי סדר ההופעה. כל עשרת מבצעי השירים, שעלו לגמר מחצי הגמר, עולים עכשיו על הבמה לחגיגה המסורתית. המנחים נפרדים מהקהל והולכים למזמז חלק מחברי המשלחות. המופע נגמר ב-Te Deum בגרסתו הרוקיסטית על רקע כותרות הסיום.
הגמר:
פתיח זהה לזה של חצי הגמר ואז נכנסים לאולם. צלילי פעימות לב, ואז מופיעה מפלצת סטייל Lordi, זוכי אירוויזיון 2006. סרטון המציג את רובניימי, בירת לפלנד, אשר בפסגותיה המושלמות צולם וידאו קליפ עבור שירם הזוכה של Lordi מהשנה שעברה, "Hard Rock Hallelujah". הסרטון נראה יותר כמו סרט אימה, או סתם וידאו קליפ טיפוסי של מטאל. אנו חוזרים לאולם התחרות ואת ה-c-part כבר שר Mr Lordi על הבמה. בפלייבק כמובן. המנחים, Jaana Pelkonen ו-Mikko Leppilampi, עולים על הבמה בפתיחה מסורתית באנגלית, צרפתית וקצת פינית. מבלי לבזבז יותר מידי זמן, מתחילים בתחרות.
אחרי 5 שירים, המנחים בקטע משעשע ומבוים פונים ל-Krisse Salminen, שתשמש מעתה ואילך כסייד קיק שלהם. הם מלווים אותה למאחורי הקלעים, והיא תשמש כמנחת משנה בגרין רום בהמשך.
אחרי 12 שירים, Salminen בקטע משעשע בכיכר העיר מול אלפי פינים שצופים בתחרות על מסך ענק. היא מנסה לגרום לקהל לשיר את ה-Te Deum, ומציגה כמה אוהדים שכנראה היו שיכורים באותה עת…
אחרי 18 שירים, המנחים חוזרים שוב לדברים חסרי משמעות.
כאשר סוף סוף מסתיימות ההופעות, הם מזמינים את הפיני המפורסם בעולם, סנטה קלאוס, להכריז על פתיחת הקווים. סנטה נכנס לבמה, בעוד שלג מלאכותי יורד עליה. הוא מוסר דרישת שלום ל-Svante Stockselius ונותן למנחים מתנה – פעמון – בו הוא מצלצל כדי לסמן את פתיחת קווי ההצבעה למשך 15 דקות. Recap, שבו בסוף כל שיר המבצעים מנופפים לשלום ממאחורי הקלעים. Salminen מהקהל מציגה סרטון קצר המוקדש לחובבים, שהגיעו להלסינקי. הקווים נסגרים. לאחר מופע הביניים, Salminen מסתובבת בגרין רום ומאריינת את Marija Šerifović, נציגת סרביה, את הרקדניות היווניות, שאחת מהן היא ככל הנראה אוקראינית. Salminen מזכירה משום מה את Ola Salo, סולן The Ark, הלהקה נציגת שבדיה, שהם נעשו חברים או משהו כזה, ואז היא רצה אליו. היא מורחת זמן, והכל ברדק ובזבוז זמן משווע, עם שאלות, שאין לי מושג אילו תשובות היא מצפה לקבל עליהן. המנחים מזכירים לנו על ה-CD וה-DVD של השנה, Svante Stockselius מאשר את תתקינות ההצבעה.
שלב ההצבעה:
סוף כל סוף ההצבעה. המנחים פונים למדינה הבאה להצביע. הם מופיעים בפינה הימנית העליונה, בעוד הדובר בחצי המסך השמאלי בגדול. הדובר עובר לפינה העליונה הימנית במקום המנחים, ואז מוצג הניקוד מנקודה אחת ועד 7. עוברים ללוח הניקוד המתעדכן אוטומטי. לוח הניקוד הוא מאד צבעוני. צבעי קליידסקופ זזים ברקע, כאשר בלוח הניקוד עצמו הדגלים הם בתוך מן טיפה עקומה. הטופ 3 של כל מדינה מוכרזות על ידי הדובר של אותה מדינה, וכרגיל מקבלות 8, 10 ו-12 נקודות.
לאחר ההצבעה המונטנגרית המאד לא הוגנת, סרביה מובילה. לאחר ההצבעה הארמנית, רוסיה עולה להובלה. ההצבעה האנדורית מתעלמת מסרביה, ואפילו מהשכנה ספרד, ומעלה את אוקראינה למקום השני. ההצבעה האוסטרית מתעלמת מרוסיה, ומעלה את סרביה בחזרה למקום הראשון. נוצר ראש חץ מאד ברור של סרביה-אוקראינה-רוסיה, המתרחק משאר המדינות. לאחר ההצבעה הספרדית, הפער בין סרביה לאוקראינה עומד על 2 נקודות. לאחר ההצבעה הסרבית, אוקראינה מובילה עם 58, סרביה עם 57 ורוסיה עם 56. פינלנד מעניקה את 12 הנקודות שלה לסרביה, ומסמנת את הפופולאריות של המדינה מחוץ לגבולות הבלקן באופן ברור. סרביה עולה שוב להובלה. המקום החמישי מתחלף ללא הרף, בעוד בולגריה מתמקמת לה במקום הרביעי. ההצבעה הבלגית מתעלמת מרוסיה, ומגדילה את הפער בצמרת בין סרביה ואוקראינה לשאר. ההצבעה הפורטוגלית מעלה את בולגריה למקום השלישי על חשבון רוסיה. ההצבעה האלבנית מתעלמת לחלוטין מאוקראינה ורוסיה, והיא אחת האקסצנטריות של הערב. לאחר ההצבעה הרומנית, סרביה מגיעה ל-100 נקודות, 11 נקודות לפני אוקראינה. לאחר ההצבעה הסלובנית, בולגריה עולה למקום השני, ולאחר ההצבעה הישראלית בניצוחו של ג'ייסון דנינו-הולט, אוקראינה חוזרת למקום השני.
Krisse Salminen ממשיכה להציק מהגרין רום. תחילה ללהקת Scooch, נציגי בריטניה, ולאחר מכן ל-Verka Serduchka, נציגת אוקראינה ריקוד קטן עם Marija Šerifović, נציגת סרביה, ואז היא מאלתרת מול Serebro, נציגות רוסיה. תודה לאל, ההצבעה ממשיכה.
לאחר ההצבעה הליטאית, רוסיה עולה למקום השלישי על חשבון בולגריה. לאחר ההצבעה השווייצרית, סרביה מובילה ב-31 נקודות לפני אוקראינה. לאחר ההצבעה ההולנדית, עם Paul de Leeuw המטרידן, טורקיה עולה למקום הרביעי. ההצבעה המלטית מחזירה את בולגריה למקום הרביעי. לאחר ההצבעה הגיאורגית, בלרוס, שדשדשה רוב הערב, נכנסת סוף סוף לטופ 10. ההצבעה הבולגרית מחזירה את טורקיה למקום הרביעי. לאחר ההצבעה הפולנית, לא ברור איך, אבל ארמניה נדחפת לטופ 5 ודוחקת את בולגריה. רק 22 נקודות בין סרביה לאוקראינה, שעדיין יכולה לזכות טכנית. ההצבעה הבריטית מתעלמת מסרביה, ומחזירה את בולגריה לטופ 5. ההצבעה המקדונית קוברת לאוקראינה עם 2 נקודות בלבד וסוגרת את הניצחון הסרבי עם 12 נקודות ל-Marija Šerifović. הצבעה זו גם מעלה את בלרוס לבסוף למקום השישי, שם גם תסיים. סרביה במקום הראשון, אוקראינה שנייה, רוסיה שלישית, טורקיה ובולגריה סוגרות את הטופ 5.
הענקת הפרס ו-reprise:
הצוות הסרבי חוגג בגרין רום, מישהו מטריל מעליהם עם דגל אוקראינה, והם לוקחים את הזמן בעלייתם לבמה. המנחים מנסים למרוח את הזמן עד ש-Marija Šerifović והצוות יגיעו לבמה… בינתיים דגל פלסטיני ענק מתנופף לו במרכז הפריים. וקוסובו מה איתה? אני לא חושב שאי פעם חיכו כל כך הרבה זמן לזוכה שתעלה לבמה. הזוכה סוף סוף פוסעת לבמה, עושה תנועות של ניצחון, קונפטי נורה לאוויר מסביבה. על הבמה היא מקבלת פרחים ואת הפרס מסנטה קלאוס. אבל לפני זה, Šerifović מחליטה לרדת לקהל ולתת את הפרחים למישהו בקהל, בזמן שסנטה רודף אחריה. כשסוף סוף הוא תופס אותה, הם מתנשקים בלי סוף. השיר הזוכה מבוצע בשנית (או בשלישית), המלווות מחזיקות דגל סרביה גדול. השיר מסתיים בגשם של קונפטי, כש-Šerifović והמלוות על המסלול.
להלן דירוגי לשירים המשתתפים:
1. צ'כיה – אפקט ה-Lordi הביא לנו את להקת הרוק הזו, אך בניגוד לזבלוני הרוק של השאר, צ'כיה שולחת את הדבר האמיתי. כמו בשירים אחרים השנה, גם כאן מדובר ברוקרים מזדקנים, אבל אתם רואים שהם חיים את הדבר האמיתי. הזמר בעל הקול החרוך משתולל על הבמה, ולא דופק חשבון. לא נראה שברור להם לאן הם הגיעו, הם פשוט באו להופיע. המילים של השיר נהדרות, המוזיקה קצת מפעם, אבל זה אותנטי וחזק.
2. בולגריה – במובנים רבים זו הבכורה המאוחרת של המדינה, שכבר הופיעה פעמיים לפני, אבל טרם הביאה תוצאה מרשימה או תצוגה אפקטיבית. בלי כותבים שבדיים, בלי מפיקים זרים, בבולגרית מלאה. ניאו-פולק מחשמל, הבולגרים לוקחים את האתנו-פופ לקצה בתצוגה של פולקלור, קול, עבודת תופים וויזואליות מהפנטת. צלילי אמביאנט טכנו ושימוש בכלים מסורתיים. הופעה מושלמת.
3. סרביה – Marija Šerifović לבושה בחליפה גברית וחמושה בתספורת קצוצה. עמה חמש מלווות, הלבושות כמו קצינות נאציות, עם תסרוקות תואמות משנות ה-40. הסטייל על הבמה וההעמדה העדינה ראויים להערכה. האסתטיקה הזו משתלבת עם הבלדה הדרמטית, המבטים מלאי התוכחה והליטופים החוזרים ונשנים של המלווות זו את זו ואת Šerifović. הקול של Serifović ענק ומדויק. הכל על הבמה נקי, אתסטי ויושב בדיוק במקום.
4. אוקראינה – מה עוד לא נאמר על זה? פופ-דאנס עם לופ של אקורדיון, קליט, הומוריסטי. על הבמה כולם בתלבושות שמגחיכות את מדי הצבא, אנגלית שבורה, מודעות עצמית גבוהה, הומור בוטה וצבעוני, שמבינים מריקיאוויק ועד לירושלים, ומעל הכל המסר של "Russia Goodbye". יש חוט המקשר באופן אירוני למדי בין הכוכבות האוקראינות, Ruslana, Verka Serduchka ו-Jamala, והוא מתמצה בצמד המילים הללו…
5. בלגיה – איזה כיף זה הדורבנים גרסת בלגיה. כאילו מנותק לחלוטין ממה שקרה הערב על הבמה, עולה סולן הלהקה בלבוש סאטן ומשקפי שמש. השיר כיפי, קליל, נותן כבוד לתרבות הדיסקו של שנות ה-70. ההופעה פשוטה, לא לוקחת עצמה ברצינות, צבעונית, שמחה. שימוש בצלילי אלקטרו א-לה Daft Funk לאורך השיר. הופעה קולית סבירה, אבל לי זה מעלה חיוך. כמה פשוט, ככה חמוד וטוב.
6. צרפת – רוק פאנק חמוד מאד ומקורי. הופעה תיאטרלית שעלולה להראות חובבנית, אך אמורה לייצג את הז'אנר הלא שגרתי הזה המחבר בין שאנסון צרפתי מסורתי למוזיקת פאנק. רשום על זה כישלון מכל כיוון, אבל אני מאד מחבב את זה. זה אמיתי, זה אותנטי, זה לא מדהים מוזיקלית, אבל זה מרענן בקשקשת הפופ-רוק, הפופ-אתנו והמוזיקה המשועתקת. משב רוח רענן.
7. רוסיה – צליל אלקטרו-פופ מלוכלך, ליריקה חצופה ונועז, המילה bitches שחוזרת על עצמה, ושלושת הבנות הלבושות כמו תלמידות בית ספר ומתנהגות כמו לוליטות פתייניות. זה כנראה שיר הפופ הכי עדכני והכי להיטי מבין כל השירים שהתחרו השנה. על ההופעה מעפיל המבטא הלא קל של הבנות, אבל ההופעה המלחששת, הברייק הפופי האגרסיבי Britney Spears-סטייל והעדכניות עושות את ההבדל.
8. אלבניה – בלדת קינה מבית אלבניה, זה קודר ומדכא, אבל כשיר זה בכלל לא נורא. הפזמון באלבנית מלודי ומיוחד כמו שיר FIK כשהוא טוב. Frederik Ndoci לבוש בשחור מדכא ומאחוריו שלושה מלווים בשחור, שניים חתיכים, זמרת סופרן לבושה כמו טווס מוזהב, שעושה פרצופים של "אני אלבנית" ועוד כנרית דרמטית, גם היא בלבוש מוזהב. זה שונה ואני מסמפט את זה, אבל אין סיכוי שזה יעבוד על מישהו שפוי.
9. הונגריה – הוכחה שהשיר הכי טוב שאפשר לשלוח, זה שיר שלא נכתב במיוחד לאירוויזיון. השיר יצא באוקטובר 2006 בהונגרית כסינגל, ורק אחר כך נבחר לשיר ההונגרי לתחרות ותורגם לאנגלית. Magdi Rúzsa בבלדת בלוז די רגילה, אבל שמבוצעת בחסד. היא עולה לבמה עם מזוודה ועומדת בתחנת אוטובוס. היא לבושה גופיה לבנה וג'ינס, ונראית פשוטה בדיוק כמו שצריכה להראות להופעה של שיר כזה. כובשת את הבמה.
10. טורקיה – טורקיה ממשיכה לכבוש את האירווזיון ובגדול. שיר פופ-RnB בסגנון של Justin Timberlake. עשוי טוב, הפקה עדכנית. לאורך השיר ובמיוחד במהלך הברייק, יש קטעים יותר אתניים. Kenan Doğulu קופץ מצד לצד וקצת נראה טמבל לפעמים. לצידו 4 רקדניות בחצאיות ארוכות וחולצות בטן המדמות נשות הרמון. הוא עצמו לובש ז'קט אדום עם קישוטים אוריינטלים וחובט בישבן של אחת הרקדניות באיזשהו שלב…
11. גרמניה – סווינג משנות ה-30-40, צליל פופ-ג'אז מובהק ושיר חמוד מאד, גם אם הליריקה שלו יותר ממעט סקסיסטית. ההופעה הבמה הייתה אמורה לדמות מופע מאותם הימים, וכולם על הבמה היו לבושים בהתאם, כאשר המסכים מאחורה הקרינו את שמו של Roger Cicero בגדול ובבוהק. אבל ההופעה מפספסת הרבה, כי בעוד השיר מתפתח, ההופעה לא הולכת לשום מקום. מבחינה ווקלית הוא עושה עבודה טובה.
12. ספרד – להקת בנים לא רעה בכלל, בפופ שבדי של G:son, אגרסיבי ובויבנדי טיפוסי. הופעה מצוינת של הבנים הלבושים בלבן, והנעים באופן מקצועי ונותנים את הופעת חייהם. מאחוריהן, שתי זמרות ליווי לבשות בלבן, שעושות כאילו הן מנגנות על תופים גדולים. לא ברור למה זה הגיע כל כך נמוך, אולי כי זה שיר מס' 2, אולי כי זו ספרד, אבל זה פופ כיפי, שמתאים לבמה הגדולה, ושמשחק לפי כל כללי הז'אנר.
13. בוסניה והרצגובינה – הופעה מעט עמוסה שמפספסת את העיקר. בשנה שעברה ההופעה הייתה ללא רבב מבחינה ויזואלית, זו קצת פחות. Marija Šestić לבושה בשמלה בצבעי זית, עם חלק תחתון שנראה כמו אסופה של נייר קרפ. מלווות אותה ארבע מוזות ונגן כלי מיתר כלשהו. זו בלדה בלקנית טיפוסית, עצובה וקודרת, דרמטית ורגשנית. תופים וכינורות, הכל כדי לנגן על הרגש. השיר לא רע, אבל נורא מתאמץ ולא משכנע.
14. מולדובה – מודה ומתוודה, שאין לי מושג על מה היא שרה. נלחמת כנגד מה? כנגד מי? אינטרו מאד אפקטיבי של כינורות (חשמליים?) והפקה מצוינת לשיר פופ אגרסיבי, ששוב משתמש בגיטרות חשמליות כאפקט Lordi. המבצעת Natalia Barbu לבושה זוועה בחלקי בגדים מלייקרה אפורה, וסביבה רקדנים חצי ערומים, המניפים דגלים ובדים בצבעים עצבניים. אחד השירים הראשונים הערב, שבנוי טוב ובעל הפקה מקורית ומודרנית.
15. פינלנד – עוד שיר, המושפע קשות מגל הרוק, אבל זה רוק חלבי ביותר. Hanna Pakarinen לבושה שחור ונראית מאד גותית. הבמה אפופת עשן ואורות בוהקים. היא שרה מה שנשמע כמו שיר על סטוץ שנגמר רע… מוזיקלית, זה פופ-רוק לא רע, אבל גם לא מדהים. מסוג השירים שמנסים לרקוד על כל החתונות, להיות גם פופ, גם רוק, גם להתחבב על האירופים וגם להשאיר משהו מהקדרות הפינית. תפסת מרובה וכו'.
16. גיאורגיה – Sopho Khalvashi היפהפייה בשמלה אדומה ארוכה עם קישוטי פרחים אדומים, מלווה ב-4 רקדנים בריקוד גיאורגי מסורתי. אבל השיר לא מסורתי בכלל. אמביינט-אלקטרוני עם קישוטים אתניים. הקונטרסט בין מה שקורה על הבמה לבין סופו והשיר הוא מקסים, והמינימליזם היחסי באמת מרשים. השיר עצמו נשמע כמו "Ray of Light" של Maddona מלפני כמעט עשור, שזה קצת עצוב ולא הכי מקורי.
17. ישראל – אחרי שזנחנו את הקדם בעקבות כשלון של שנה אחת בלבד, תורם של טיפקס, שימי הזוהר שלהם עברו. השיר חמוד מאד בסטודיו ופשוט הולך לאיבוד על הבמה, שנראית גדולה בכמה מידות מטיפקס ומהאידיוטים שביימו אותם. מסר אנטי מלחמתי, אינטרטקסטואליות לשירי אירוויזיון ישנים של ישראל ומחאה פוליטית אינם מספיקים. הקטע של קובי אוז בצרפתית של מהגר מצפון אפריקה הוא גאוני.
18. בריטניה – בריטניה מנסה סוף סוף לא לקחת את עצמה ברצינות, עם הקטע הפופ-טראש הקומי הזה. Scooch לבושים במדי דיילים/ות, השיר הוא דאנס-באבלגאם, עם יותר מרמיזה מינית אחת, לא כולם בהקשר ההומואי, אבל הלהקה משתמשת בשיח המיני הלה"טבי המוחצן, וייתכן שזה עובר מעל הראש של יותר מידי אנשים. מה גם ש-Verka Serduchka הייתה ממש לפנים וכנראה ביטלה אותם.
19. ליטא – בלדת פופ שנשמעת איטלקית, עם גיטרות, שנותנות לשיר איזשהו קסם דרום אירופאי. הזמרת יושבת לבדה לבושה במעיל עור שחור, מאחוריה מסך המציג את צלליותיהם של נגני הלהקה. זה מאד אסתטי. שימוש בויזואל מבלי לחרוג לרמת הגימיק. השיר עצמו שקט, מאד Easy Listening, רדיו-פרנדלי, אך זה לא שיר תחרותי מספיק, או כזה שמשאיר רושם רב ברמה המוזיקלית. עושה נעימי ולא יותר.
20. אנדורה – מזמן לא היה לנו רוק. מוזיקת Pאנק בקטלונית זה מקורי, ועוד לא היה לנו, אך זו גם שירת הברבור של המדינה. אנדורה אמנם לא הצליחה להגיע לגמר, אך הייתה מאד קרובה לכך. זה קצת חנוני לשיר שיר Pאנק על איכות הסביבה, וגם זה לא השיר הכי מקורי, או שכל הPאנק נשמע לי אותו דבר. הופעה טובה ואדישה כמצופה מלהקת Pאנק, וידאו ארט אפילפטי שמתכתב עם מקצב השיר.
21. קפריסין – השיר היחיד בצרפתית מלאה, היה עליו דיבור לפני התחרות, אבל על הבמה שום קסם לא קורה. Evridiki הייתה מהפנטת בהופעותיה בניינטיז. בהופעה זו היא לחוצה ומלחיצה, השיר לא יושב עליה טוב והיא לוחצת נורא בווקליות אגרסיבית ולא נעימה לאוזן. הופעה פשוטה עם להקה, שמדמה הופעת רוק, וצבעי הכסף והשחור שולטים. השיר הוא רוק-פופ עם טראנס ב-c-part, די בינוני.
22. מקדוניה – שיר שהוא ספק חנופה לשאר האקס יוגוסלביות, ספק תקווה לאיחוד יוגוסלביה. Karolina משדרת עדינות נשית, יודעת את בימת האירוויזיון, כיצד לנוע ולהשתמש בה. מלווים אותה שני רקדנים מודרנים וזמרי ליווי בלבוש פשוט של שחור ולבן. איך אמר אחי הקטן, זה נשמע שיר אירוויזיוני, כולל כל השטיקים של הדרמה, מכונת הרוח, הקישוטים האתניים והמודולציה בסוף. קלישאה אחר קלישאה.
23. איסלנד – רוקר מזדקן, שמזמן לא חפף את השיער, בבלדת רוק שלא מבשרת דבר חדש. אם הניצחון של Lordi בשנה שעברה השפיע במשהו זה קצת בצלילי רוק בחלק מהשירים שנבחרו לשנה. שוב דוגמה לאיך להיות מושפע בצורה הלא נכונה מהזוכה של השנה שעברה. ההופעה לא מופקת בכלל, שזה יותר טוב מהכאוס של השיר הישראלי, אבל זה נשמע כמו משהו מהאייטיז, שלהקת רוק עלומה כתבה וזרקה.
24. פורטוגל – פופ-לטיני במקצב רומבה. לראשונה מזה הרבה זמן, נראה שהפורטוגלים מתחילים להבין מה עובד והם מצליחים להעמיד כאן הופעה אפקטיבית, מאד לטינית, לא עמוסה מידי, אבל מספיק כדי להביא אותם הכי קרוב לגמר שהם הגיעו עד כה. השיר עצמו קצת גנרי לי, שמענו המון שירים כאלה, זה עושה לי קצת 1999. Sabrina חותכת לצרפתית באיזשהו שלב וקצת מתנשפת לקראת סיום השיר.
25. קרואטיה – עוד מדינה שוויתרה על עצמה. כנראה בהשפעת Lordi, גם פה יש הופעה לא מיוחדת ולא מעניינת של בלדת רוק, בביצוע Dado Topić, שועל קרבות קדמים ותיק. רוק מזדקן עם שיער ארוך, חזה חשוף ושן חסרה זה לא משהו אטרקטיבי, לא משנה מאיפה זה מגיע. הסלונית שאיתו לא תורמת, היא מתנגשת עם הקולות של המלווות, והשיר פשוט כל כך חלש ומעיד על מדינה שאיבדה את הדרך בתחרות.
26. בלרוס – נער יפהפייה עם מבטא קצת קשה בבלדת ג'יימס בונד מאד אפקטיבית. הופעה מהוקצעת וחלקלקה, שבה Dmitry Koldun נותן את כולו. הוא והרקדנים לבושים בשחור והכל נראה מאד אלגנטי, ומשתלב יפה עם הדרמה בעיבוד. הקול שלו מעט מאנפף, אבל ההופעה מחפה על הכל. ה-c-part כבר נשמע כמו "I Will Survive", ואז אתה נזכר, שמאחורי כל המעטפת היפה הזו, יש אירופופ מיושן ולא מעניין.
27. מונטנגרו – סוג של בכורה למדינה, שטענה כל הזמן שהיא רוצה להראות את התרבות שלה, אך בשנים הראשונות שלחה שירים של קרואטי, מקדוני וגרמני לפי הסדר הזה… רוק אייטיזי מיושן, ששוב מנסה לרכוב על איזה גל רוקיסטי שלדעתם יעבוד. המלוות בלבוש חצי מסורתי ועם הלהקה הלבושה באופן לא אחיד, הכל נראה מאד לא מקצועי ופתטי. אבל הברייק למוזיקה בלקנית ב-c-part כבר מצביע על נואשות.
28. פולין – קטע פופ-אורבני-היפ-הופ-RnB מפולין? כך נשמעים הבתים, בעוד הפזמון מושך למוזיקה של שנות ה-20 ולמוזיקת ברולסק/קברט. זה נשמע כמו חיקוי של החיקוי, אל תתנו לי סקנד בסט בבקשה. ההופעה זולה ולוחצת יותר מידי על דוושת המיניות. בנוסף נראה שהשיר נגמר להם מהר מידי, אז הם הוסיפו עוד חלק ועוד חלק בסגנונות שונים. חלש בז'אנר שלו וחלש באופן כללי.
29. אסטוניה – אחותו הצעירה של זוכה אירווזיון 2001, בניסיון משל עצמה. הופעה שמנסה להיות סקסית ואגרסיבית, אבל בעיקר מזיעה ממאמץ יתר. היא לובשת חליפה שחורה עמוקת מחשוף ואיתה שלושה רקדנים בלבוש אלגנטי. השיר הוא פופ, שמנסה להיות רוק, קצת כמו שוויץ 2005. השיר נורא לא מרשים, פילר של אלבום פופ ממזרח אירופה. Gerli Padar צועקת במקום לשיר, ויש שימוש יתר במכונת רוח.
30. ארמניה – איך השיר הזה סיים בטופ 10? לדיאספורה הפתרונים. בלדת אהבה שמאלצית, מושרת על ידי Hayko, שנראה כאילו יצא ממייבש כביסה, וגם לא מבריק כווקליסט גדול. מאחוריו יש עץ עירום עם נייר טואלט, שמתנופף על ענפיו, שני זמרי ליווי, ועוד כמה שמנגנים. כולם בצבעי מלחמה אדומים על הפנים. החלק בארמנית לא מציל את המצב. זה מיושן, עצל ונשכח בקלות.
31. סלובניה – עוד שיר פח אשפה מבית היוצר של Andrej Babić, שאחרי שהרס לקרואטיה ובוסניה, יבוא להרוס לסלובניה ופורטוגל. איזה קשקוש קיטשי וצעקני, וולגרי בכל צורה, כאילו איכותי, אבל כל כך פשוט ולא מורכב מבחינה מוזיקלית. אין עוררין על יכולותיה הקוליות של Alenka Gotar, אבל הפופרה העלובה הזו באמת, אין צורך. משחקי אור וצל שאמורים לשדר מסתורין. זה בעיקר זול.
32. הולנד – נורא ואיום. אחרי שנתנה את הופעת חייה עבור הולנד ב-1998, המדינה מחזירה את Edsilia, מאחר והיא מתגעגעת לא רק למיקום בטופ 5, אלא גם סתם לעלות לגמר. זה לא קורה. בעיקר כי מדובר בפופ חיוור ומממוחזר, שמתחוור לעומת כל הדרמה של מזרח אירופה. Edsilia לא מנצלת את יכולות הדיווה שלה ונשמעת רע. ההופעה חובבנית והלחן נשמע כמו "One Day in Your Life" של Anastasia.
33. אוסטריה – לא ברור על מה הם חשבו שם כששלחו את השיר הכל כך לא מעניין, חסר הייחוד והסתמי הזה. Eric Papilaya לבוש בכסף, עם חולצה לא מחמיאה ורקדנים באדום, שיוצאים מתוך סמל ענק של המאבק באיידס. עם זאת, המילים לא אומרות כלום. הסאונד הוא פופ-רוק עם דגש על הגיטרות האלקטרוניות. הזמר חסר כריזמה, והשיר עצמו משדר ניינטיזיות בינוניות מהשנייה הראשונה. מיותר ומייגע.
34. רומניה – לא פחות משש שפות היו כאן, עם להקה של שישה זמרים, כאשר כל אחד לבוש לפי הסטריאוטיפ של המדינה שהוא שר בשפתה. זה חנפני ונואש. מוזיקלית זה ילדותי, נשמע כמו שיר שיכורים רומני' ששישה חבר'ה מפאב בבוקרשט שרים. עבודת המצלמות חירבנה את ההופעה עוד יותר. השיר רפטטיבי ביותר, אין לו פזמון, רק בית אחד חופר, שחוזר בכל שש השפות. מתיש.
35. יוון – זה העשור של יוון, נדמה שכל מה שהם נוגעים בו מצליח. Sarbel בפופ-אתנו טיפוסי. "Yassou Maria" הוא שם השיר, כאשר "Yassou" היא המילה היחידה ביוונית בשיר. ארבע רקדניות בלבוש מינימלי מלוות אותו, ודואגות למשוך את תשומת הלב מהזיופים ומהכניסות המאוחרות שלו לפלייבק. יש בזה את כל השטיקים של רצועות בד, c-part של בוזוקי, עינטוזים ועוד. במילה אחת – זבל.
36. אירלנד – צליל חליל צד כשדגל אירלנד שט לאורך המסלול. שיר פוליטי, המדבר על סיום המלחמה הקרה ועל העמידה האיתנה של האזרחים כנגד הקומוניזם. קצת באיחור. הופעה חלשה מאד, כאשר הסולנית מזייפת בלי הפסקה, נעה מצד לצד באופן מוזר, מפספסת את הכניסה של המוזיקה ופעם אחת מקדימה אותה. בלדת פופ-קלטית, שבשנות התשעים הייתה באפנה, עכשיו נראית בעיקר זקנה ועצובה.
37. נורבגיה – אחת הבעיות של מדינות רבות זה לשלוח בדיחות פנימיות. צד נוסף לאותה מטבע זה לשלוח אמנים, שנחשבים משהו במדינת האם, אבל אף אחד לא יודע מי הם מחוצה לה. כזה הוא המקרה של נורבגיה, ששלחה את זוכת "רוקדים עם כוכבים", תכנית שהיא להיט. בוא ניקח ריקוד לטיני, ונדביק לו פופ לטיני. ככה זה נראה, ארכאי, מיושן, בורגני וחסר אופי. שיר תיירים דלוח.
38. דנמרק – מלכת דראג כשלונית במראה לאס ווגאס טיפוסי. השיר הוא פופ-דיסקו חסר משמעות, שנשמע כמו ריג'קט של המלודי, משהו שמתאים למלטה לשלוח. DQ לא נשמעת מרשים, ההופעה קלישאתית, הנוצות הן תוספת שלא תופסת. השיר הוא עוד יורוטראש שדנמרק שולחת כשאין לה משהו יותר טוב לשלוח. חוץ מרקדנים ומלוות בשחור, יש מאחורה כתר כסוף גדול שרק מוסיף להרגשת הלאס ווגאס.
39. לטביה – עוד פופרה, עם דגש על ה-poop. שיר דודות ארכאי, שנשמע מוכר מאיפשהו. זה כל כך דביק, כל כך טראשי, כל כך אירופה הקלאסית למעמד הבינוני. הזמרים עולים בזה אחר זה, כל אחד לקטע סולו משלו, לבושים בג'ינס, ז'קטים מחויטים וכובעים מטופשים, שטרם הבנתי מה הפואנטה שלהם. זה חסר כל קלאס, צ'יזי ומלוקק.
40. שבדיה – ההשפעה של Lordi על שבדיה, היא בשליחת זמר שנראה כמו גלאם רוק, אבל לא עושה שום מוזיקה, שמזכירה את הז'אנר חוץ מלבוש ומראה אנדרוגיני. כמו כל דבר שבדי, זה כאילו, זה חיקוי של ז'אנר, זה איקאה. הזמר מתחיל לשיר לפני הקיו ונותן הופעה חלשה ונורא נואשת. חוץ מזה שהשיר לא מקורי בשיט, ונשמע כמו שעתוק חסר בושה של "Love Grows Where My Rosemary Goes" של Edison Lighthouse. תגגלו ותראו.
41. מלטה – אחרי שניסתה שנים, Olivia Lewis כאן. מלטה כל כך להוטה על ניצחון, שהיא מעמיסה על הבמה אינספור אלמנטים. הפעם התמה היא התרבות הסינית. החל בגונג וכלה בלבוש ובאיפור של אוליביה. על זה הם הוסיפו שני רקדנים ללא חולצה על כינור, ושלוש מלוות לבושות בכחול עם מניפות מוזהבות. פופ, שהוא כלום ושום דבר, מודולציה בשקל והופעה קולית רועדת. שיר ריקני ולא רלבנטי.
42. שווייץ – אחרי ההצלחה עם להקה אסטונית, וכישלון עם אסופה של לוזרים מרחבי היבשת, שוויץ הולכת על גאווה מקומית: דיג'יי מזדקן של סבתות, שלפני עשור כבר נחשב עולב. קטע ניינטיזי בטירוף, יורוטראש עם ווקליסטית ששרה על ערפדים, כי אם Lordiהפחידו עם מפלצות, אז ערפדים… ברור. באופן מעליב, על הבמה יש בובות שעווה, שאמורות ליצור עומס ולהתגבר על מגבלת האנשים על הבמה. מעורר רחמים.
המנחים:
Jaana Pelkonen ו- Mikko Leppilampi – היא מנחת טלוויזיה, שכעבור שנה תיבחר למועצת עיריית הלסינקי, ומקץ 4 שנים תיבחר לפרלמנט הפיני. הוא שחקן מוערך ומוזיקאי. תענוג לראות ולשמוע אותם, אחרי שאתה נזכר בזוועות, שחווינו בשנים האחרונות. סוף סוף נחת, מנחים נינוחים, חמודים, אירופאים מאד. היא מאד חמודה, הוא פשוש אמיתי. הבעיה היא שהם גם כן צורחים יותר מידי בדומה לקודמיהם. למזלנו האנגלית שלהם מצוינת.
הגלויות:
סרטונים משעשעים וקלילים, המציגים פיניים שונים בחוויות שונות ברחבי המדינה. מרענן, בכך שזה לא נראה כמו משהו, שנוצר על ידי משרד התיירות המקומי. לעומת שלושת התחרויות שקדמו לנוכחית, אין כאן אהבה עצמית, אלא צניעות רבה והומור עצמי, זה מאד פיני. זה פשוט וממש סבבה לי עם זה.
Interval act:
בחצי הגמר – Tsuumi – מופע של תיאטרון מחול, המשלב מסורת ומודרנה. המופע מבוסס על ה-Kalevala, שהיא אסופת שירה פינית מהמאה ה-19, המכילה אלמנטים מהמיתולוגיה והפולקלור הפיני. זה מאד חמוד, מאד פיני, ייחודי ומעניין, כולל שירה ריקוד ומשחק.
בגמר – Apocalyptica – להקת צ'לו-מטאל פינית, היוצרת מוזיקה כבדה באמצעות נגינה על כלי קשת. לצערנו, הם לא מנגנים בלייב, אבל הם מזכירים לנו שפינלנד היא אימפריית מטאל. כמובן שיש צמד אקרובטים, ועוד בחור בבועה על הבמה, שנותנים פירוש משחקי-ריקודי למוזיקה. יש שם אישה שרוקדת בחישוק, לתשומת לב הקורא חובב סקולץ.
מעניקי ניקוד בולטים:
ארמניה – Sirusho, נציגת ארמניה העתידית ל-2008.
אנדורה – Marian van de Wal, נציגת 2005.
דנמרק – Susanne Georgi, נציגת אנדורה העתידית ל-2009.
פינלנד – Laura Voutilainen, נציגת 2002.
הולנד – בין היתר Edsilia Rombley, נציגת 1998 והשנה.
אירלנד – Linda Martin, נציגת 1984 ונציגת וזוכת 1992.
אסטוניה – Laura Põldvere, נציגת 2005 כחלק מהרכב.
לטביה – Jānis Šipkevics, נציג 2006 כחלק מהרכב.
מקדוניה – Elena Risteska, נציגת 2006.
שירים במצעדים:
סרביה – מקום 4 בפלנדריה, מקום 9 בשבדיה, מקום 19 בשווייץ.
אוקראינה – מקום 2 בפינלנד, מקום 6 בצרפת ובשבדיה, מקום 22 במצעד האירופאי, מקום 28. בבריטניה, מקום 31 באירלנד.
רוסיה – מקום 16 בלטביה, מקום 35 בשבדיה.
בלרוס – מקום 3 בספרד, מקום 34 בשבדיה.
יוון – מקום 1 בקפריסין.
פינלנד – מקום 8 בשבדיה.
שבדיה – מקום 32 באיטליה.
אנדורה – מקום 3 בספרד.
שירים ופרטי קדמים ראויים לאזכור:
* אלבניה – "Ku është dashuria" של Mariza Ikonomi היא בלדת פופ עצובה בנויה היטב, מקום שלישי. "Eja zemër" של Greta Koci הוא קטע דאנס-היפ-הופ מגניב במיוחד, מקום חמישי. "Ti më do" של Rovena Stefa לא מעפיל לגמר, אתנו-פופ אלבני בסגנון Ledina Çelo מ-2005.
* בלרוס – "S.U.P.E.R. S.T.A.R" של The Project הוא קטע מגניב עם מוטיבים של שנות העשרים והחמישים ויחד עם זאת מודרני מאד, מזכיר לקטעים את שיר הקדם הסרבי מהשנה שעברה של Flamingosi. השיר "Belarus" של New Generation הוא פופ-פאנק חמוד, שמגיע למקום ה-12 בחצי הגמר, ולא עולה לגמר.
* בולגריה – "Ya tvoya" של Sofi Marinova & Ustata הוא יופי של ראפ-שאלגה עם מוטיבים אתניים, מקום שלישי.
"Freedom and love" של Kalki היא בלדת ניו-אייג' מלודית וחמודה במקום הרביעי. "Moya ljubov" של Margarita Hranova מגיע רק למקום ה-11, אבל זו בלדת פופ-סול מאד חביבה. "Higher (Balkan heart)" של S-lavina במקום העשירי הוא כבר אתנו-פופ, שנשמע פחות בולגרי ויותר הולנדי אולי? "Fool for you" של Karizma במקום השני, פופ-דאנס עם ברייקים אתניים פה ושם. "Days of old" של Pantommind הוא קטע רוק שלא מעפיל לגמר אפילו. פרוגרסיב מטאל. " No! No! No!" של Svetla Ivanova הוא פופ-דאנס טראשי בטירוף וכיפי שלא מעפיל לגמר.
* קרואטיה – "Deja vu" של Marko Tolja במקום ה-12 היא בלדת בוסה נובה נעימה. "Poljubi me" של Kemal Monteno האגדי היא יוגו-נוסטלגיה במיטבה, רק מקום 15. "Tata" של Tina Vukov במקום הרביעי, בלדת בלוז טובה. "Nemam" של Jelena Rozga במקום השישי היא כבר יותר בלדה בלקנית חצי קלאץ', שלא הולכת עם הדרמה עד הסוף.
* דנמרק – "Så nær som nu" של Stig Rossen במקום השלישי היא בלדת שמאלץ אייטיזית.
* אסטוניה – "Sunflowers" של Laura הוא Easy listening קליל אך לא סוחף מספיק, מקום שלישי. "My place" של Soul Militia הוא היפ-הופ מטונף שנאלץ לשנות את המילים כדי לא להיות בוטה מידי מבחינה מינית, מקום חמישי.
* פינלנד – "Tietäjä" של Katra היא בלדת רוק פינית, שמזכירה את NIghtwish. השיר "Olet uneni kaunein" של Johanna Kurkela היא בלדה אווירירית ואווירתית, מקום שישי. "Kosketa mua" של Laura לא מעפיל מחצי הגמר הרביעי, בלדת רוק פופית נחמדה. באותו חצי הגמר נמצא "Cinnamon" של Jann Wilde & Rose Avenue הסיקסטיזי והגלגל"צי.
* צרפת – "Comme un rêve" של Estelle Lemée במקום הרביעי הוא שלאגר צרפתי פינת ונסה פארדי. "Grain de sel" של MAP הוא קטע אורבני ראפ בשילוב מוטיבים צועניים.
* גיאורגיה – "Ac'arul mot'ivebze" בקדם הפרטי של Sopho Khalvashi מגיע רק למקום השלישי, אך זה השיר היחיד בגיאורגית ושהוא לחלוטין קטע אתני אותנטי מבין כל השירים שלה, מקסים!
* איסלנד – "Eldur" של Friðrik Ómar מגיע למקום השני, המנון סקנדינבי טיפוסי, דרמטי וסוחף. "Segðu mér" של Jónsi היא בלדת פופ-רוק אפקטיבית וחזקה.
"Þú tryllir mig" של Hafsteinn Þórólfsson במקום השלישי הוא קטע פופ-טכנו מצוין, שמתפתח ונבנה בהדרגה, מוטיבים של דיסקו בפזמון. "Mig dreymdi" של Hera Björk Þórhallsdóttir לא עולה מחצי הגמר השני, בלדת פופ-ניו אייג' מבוססת פסנתר.
* ישראל – "סלאם סלמי" בקדם הפרטי של טיפקס הוא שיר טיפקסי טיפוסי, משעשע. "Twelve points" הוא כבר יותר אורבני פאנק מזרח תיכוני.
* לטביה – "Gonki" של Intars Busulis הוא קטע רוק מצוין, מקום שני.
"Dundari, dandari" של Igeta & Projekts Bradans במקום השמיני הוא ניו-אייג' קלטי עם מוטיבים אתנו-לטביים. "Trans-European Express" של Elli U מגיע למקום העשירי והאחרון בחצי הגמר הראשון, פופי, ילדותי וכיפי.
* מקדוניה – "1, 2, 3" של Maja Sazdanovska & Jovan Jovanov במקום הרביעי הוא פופ-היפ-הופ אפקטיבי מאד. "Ako te rasplacat" של Marjan Stojanoski במקום העשירי היא בלדה בלקנית דרמטית מינוס האתניות. "Nebo" של Deana Nikolovska במקום ה-14 היא בלדה שקטה, עצובה ודרמטית. "Pomogni mi" של Vasil Gavranliev במקום ה-13. עוד דרמה תוצרת הבלקן עם מוטיבים אתניים קלים. "Odi si" של Ivana Andonovska במקום ה-12 היא עוד בלדה…הממ…דרמטית ועצובה….
* מלטה – "Whenever" של Kevin Borg מסיים במקום הרביעי, בלדת דיסני פינת להקות בנים בניינטיז.
* מולדובה – " Space Cowboys" של Zdob şi Zdub מגיע למקום השני בבחירה הפנימית, רוק-סקא עם פזמון לא חזק מספיק. "Muzica ma face tanar" של D.O.L.L. הוא כבר רוק כבד, מרענן. "Vreau Sa-Ti Spun" של Mircea הוא פופ-טרנס חביב וקליט. "Lenuta" של Prinzip הוא אתנו-רוק כבד, מעניין מאד.
* הולנד – "Meer dan ooit" בקדם הפרטי של Edsilia היא בלדת פסנתר-RnB טעונה בדרמה.
* נורבגיה – "Under stjernene" של Malin Schavenius הוא פופ-פאשיסטי, שלאגר באקסטרים, עולה לשלב ההזדמנות השנייה מחצי הגמר, אך מסיים שם. "Creator" של Monica Hjelle נזנח בחצי הגמר השלישי, בלדת פולק עדינה ופואטית.
* רומניה – "În lumea mea" של Moni-K מגיע למקום ה-11 בלבד בחצי הגמר השני ולא ממשיך הלאה, יופי של פופ-RnB מודרני בהפקה מהוקצעת.
* סרביה – "Prava stvar" של Negativ הוא קטע רוק-Fאנקי מודרני במקום השלישי. "Sama" של Betty Boop מגיע למקום החמישי רוק גראנג'י וקליט. "Nebo" של Slobodan Trkulja & Balkanopolis היא יצירת מופת ואחד משירי הקדמים הטובים בכל הזמנים. מקום שני וחלק מהמופע האומנותי בשנה הבאה. אם היה נשלח, היה זוכה גם כן.
בחצי הגמר לא העפילו לגמר אבל שווים אזכור: "Nocas budi moj" של Aleksandra Perovic במקום ה-14 והאחרון, פופ טראש בלקני. "Dobro te znam" של Igor Vukojevic מסיים באותו מקום, בלדת רוק בלקנית. עוד במקום ה-14 "Zato što znam" של Amadeus Bend הטובים, פופ-רוק קליט. "Ruski rulet" של Blah Blah Bend גם במקום ה-14, פופ בלקני טיפוסי.
* סלובניה – "Zadel si me v živo" של Steffy & Donald Trumpet במקום העשירי הוא קטע זול וכיפי של פופ-אתנו סלובני, מוזיקה מרכז אירופית טיפוסית. "Cudeži smehljaja" של Eva Cerne במקום השני וכמעט זוכה, שמאלץ שעובר מבלדה צ'יזית לשלאגר צ'יזי עוד יותר. "Ljubim se" של Eva & Crnobelo היא בלדה אקוסטית ואוורירית שמגיעה למקום השמיני בחצי הגמר הראשון, ולא ממשיכה הלאה.
* ספרד – "La reina de la noche" של Mirela מסיים במקום השני פופ-האוס אגרסיבי.
"Tu voz se apagará" של Nazaret במקום השלישי הוא קטע ניו-אייג'י אגרסיבי ומלא אמוציות עם בלאגן אתני וצלילי טכנו. "I Love You Mi Vida" בגרסת Rebeca גם שווה אזכור לדעתי, עיבוד טיפה שונה אבל לא שונה מספיק, אגרסיבי מאד. הזמרת עצמה לא העפילה לשלב ההופעות החיות.
* שבדיה – "Cara mia" של Måns Zelmerlöw מגיע למקום השלישי, אירופופ טיפוסי וקומפטטיבי.
"Vågar du, vågar jag" של Sanna Nielsen במקום השביעי הוא שלאגר-פופ ממכר. "I Remember Love" של Sarah Dawn Finer במקום הרביעי היא בלדת פופ אמריקאית, קליטה וקלאסית. "I mina drömmar – mani armani taha" של Sheida הוא יופי של קטע הודי אתני, מגיע למקום השישי בחצי הגמר השלישי ולא ממשיך לשלב הבא. "La musica" של Verona מגיע למקום השמיני והאחרון בחצי הגמר הרביעי ולא ממשיך הלאה, פופ-האוס קצת מיושן אבל חמוד.
* אוקראינה – " Ya znayu, eto ty" של NeAngely במקום השישי הוא פופ-טנגו חמוד. "Serebrom" של Bondarchuk מגיע למקום השלישי, פופ סובייטי טיפוסי, שעובד מספיק טוב.
* בקדם הבולגרי – למקום השלישי מגיעה בדואט Sofi Marinova, שתישלח ב-2012. בין המשתתפים בחצי הגמר ניתן למצוא את Natasha & Charlene, צמד מלטי שהיה מתחרה בקדמים המלטיים בתקופה ההיא.
* בקדם הישראלי – "Push the Button" מקבל 100% מסך הקולות, כאשר שלושת השירים האחרים מגיעים בשוויון למקום השני עם 0 נקודות, וזה עקב שיטת הניקוד המוזרה שנקבעה.
* בקדם הבלרוסי – Dmitry Koldun שר בחצי הגמר את "Angel mechty", אך מחליף אותו בגמר ל-"Work Your Magic", אשר מאחוריו עומד Philipp Kirkorov, אלא מה. Koldun עולה בהצבעת הקהל, בעוד שני המבצעים האחרים עולים בהצבעת השופטים. הוא זוכה כמובן עם השיר בהחלטת שופטים מטעם הממשלה, ללא ניקוד שקוף לקהל. עוד מגיעה לגמר, Diana Gurtskaya, שתישלח בשנה הבאה מטעם גיאורגיה. Litesound מגיעים למקום השני בחצי הגמר ולא עולים לגמר, כי רק שיר אחד עולה מהטלווטינג. הם יישלחו ב-2012. Angelica Agurbash, נציגת 2005, הייתה אמורה להשתתף בקדם, אך נפסלה, לאחר שהתגלה ששירה "Miracle" נחשף מבעוד מועד.
* בקדם האיסלנדי – Friðrik Ómar מגיע למקום השני, ויישלח ב-2008 כחלק מהרכב. Matthías Matthíasson מנסה את מזלו כחלק משלישייה, ויישלח ב-2011 כחלק מהרכב. Jónsi, נציג 2004, גם במנסים. Hreimur Heimisson לא עולה לחצי הגמר, וגם הוא יישלח בהרכב של 2011. Hera Björk Þórhallsdóttir לא עולה מחצי הגמר, ותישלח ב-2010.
* בקדם המונטנגרי – Stefan Filipovic מגיע למקום השני, ויישלח בשנה הבאה.
* בקדם המולדובי – ישנה בחירה פנימית במקום קדם, וגם זה לאחר שמולדובה חושבת לפרוש עקב בעיות תקציביות. רשות השידור המקומית מבקשת מהאמנים, שהגישו שירים, לאשר שהם יממנו את ההופעה עקב בעיות תקציביות של הרשות, ובמידה ויגיעו בתחרות לטופ 10 יוחזר להם הכסף על ידי הרשות, מה שבאמת קרה.
* בקדם ההולנדי – Edsilia שרה שלוש שירים, ובוחרת את המנצח, ואת הדירוג המלא, בעצמה.
* בקדם האלבני – Hersiana Matmuja מגיעה למקום העשירי, ותישלח ב-2014. Jonida Maliqi מגיעה למקום השמיני, ותישלח ב-2019.
* בקדם הדני – למקום השביעי והאחרון מגיע Jørgen Olsen הבלתי נלאה, הלא הוא זוכה אירוויזיון 2000, אז בצמד עם אחיו, הפעם חוזר לסולו. למקום השישי מגיע הצמד Me & My. חברת הצמד Susanne Georgi תייצג את אנדורה ב-2009. Aud Wilken, נציגת 1995 הזכורה לטוב, לא מצליחה לצלוח את חצי הגמר השני. DQ לא צולחת את חצי הגמר, אך זוכה בשלב ה-Wildcard ומשם ממשיכה לזכות גם בגמר.
* בקדם הקרואטי – Feminnem, נציגות בוסניה והרצגובינה 2005, מגיעות למקום התשיעי, ותשלחנה מטעם קרואטיה ב-2010. Kraljevi Ulice מגיעים שוב למקום השני, ויישלחו בשנה הבאה. Ayra ו-Vivien Galletta מנסים את מזלם בחצי הגמר. הראשון מגיע למקום ה-16 והאחרון בחצי הגמר הראשון, השנייה מגיעה בצמד למקום ה-13 בחצי הגמר הראשון גם כן. שניהם יצגו את המדינה כחלק מהרכב ב-1993.
* בקדם הסרבי – Marija Šerifović מגיעה למקום הראשון בזכות הטלווטינג, אך רק למקום השני בשופטים שהעדיפו את להקת Negativ.
* בקדם הצכ'י – Gipsy.cz מנסים את מזלם, ויישלחו ב-2009.
* בקדם המקדוני – Tamara Todevska מגיעה למקום השני, ותישלח בשנה הבאה כחלק מהרכב ולבדה ב-2019. Karolina זוכה ב-12 נקודות מכל נקודות השיפוט.
* בקדם הנורבגי – Guri Schanke מגיעה למקום הראשון בטלווטינג ולמקום השני בשופטים, מה שמספיק לה על מנת לזכות בקדם. 464 שירים הוגשו לוועדה שבחרה את השירים לקדם, יוצר ממחציתם הגיעו מיוצרים שבדיים. בליין אפ הסופי רק 5 שירים מיוצרים שבדיים השתתפו.
* בקדם המלטי – William Mangion, נציג 1993, מגיע בחצי הגמר למקום ה-10 ולא עולה לגמר. Claudia Faniello מגיעה למקום השביעי בחצי הגמר, ולא ממשיכה לגמר.
* בקדם האסטוני – למקום הרביעי מגיעה להקת Vanilla Ninja, נציגת שוויץ 2005. למקום החמישי מגיעים Soul Militia, לשעבר 2XL שהיו חלק מההרכב, שניצח את אירוויזיון 2001. למקום השישי מגיעה Ines, נציגת 2000. למקום השלישי מגיעה Laura, שייצגה את המדינה ב-2005 כחלק מהרכב. למקום העשירי והאחרון מגיע Koit Toome, נציג 1998. שני האחרונים ייצגו את המדינה כצמד ב-2017.
* בקדם הסלובני – בסיבוב הטלווטינג הראשון זוכה Eva Cerne. היא עולה לסיבוב ההצבעה השני מול Alenka Gotar, ומפסידה לה. בעקבות הביקורת על הצבעות השופטים, אשר כמעט תמיד מנוגדות להעדפות הקהל בקדמים הסלובניים, מוחלט שהפעם ההצבעה תהיה בטלווטינג בלבד. Ana Soklic, תחת השם Diona Dim, לא מעפילה מחצי הגמר. היא תזכה בקדם של 2020, אך תישאר בבית עקב ביטול האירוויזיון. היא תישלח ב-2021.
* בקדם הלטבי – למקום השני מגיע Intars Busulis, שיישלח ב-2009. למקום השביעי מגיעים Johnny & Meldra ft. The Rockettes, כאשר אחד מחברי להקת The Rockettes הוא Geir Rönning, נציג פינלנד ב-2005. הלהקה הזו מצטרפת לשניים הראשונים בגמר, אשר עלו מחצי הגמר עם Robert Wells, שבחר לא להשתתף. Aisha לא עוברת את חצי הגמר השני, ותישלח ב-2010.
* בקדם הספרדי – שני מסלולים נפרדים לבחירת השיר ולבחירת הזמר: עבור בחירת השיר 15 שירים הגיעו לשלב ההכרעה, 10 עלו לשלב הבא, 5 נבחרו על ידי הצבעת הגולשים ו-5 נבחרו על ידי הצבעת צוות שיפוט. מתוך ה-10 עלו 5 לשלב הסופי, 3 נבחרו על ידי הצבעת גולשים ו-2 נבחרו על ידי הצבעת צוות שיפוט. לבחירת הזמר נערכים מספר סיבובים מקדימים בשיטת הריאלטי-שירה. 45 זמרים מתמודדים ומנופים במספר סבבים. לפני הסבב האחרון, מנופים Amaya Saizar, שהייתה סולנית ההרכב שייצג את ספרד ב-1984 ו-La Década Prodigiosa, שייצגו את ספרד ב-1988. לגמר מגיעים 5 מבצעים ו-5 שירים. השירים מבוצעים בתחילה על ידי נציגי ספרד בעבר, כמו Massiel, Nina, Mikel Herzog, והזמרים Raul ו-Gisela, שתייצג את אנדורה בשנה הבאה. שבוע לאחר, מכן 5 המבצעים שעלו לגמר שרים את 5 השירים, כלומר יש 25 הופעות בסך הכל. 5 השירים בביצועים הפופולאריים ביותר, שנבחרו על ידי הטלווטינג, עולים לסופר-גמר.
בראיון ב-2020, ציינה הזמרת Rebeca Pous, אשר הייתה מכותבי השיר הספרדי, "I Love You Mi Vida", כי השיר נכתב במקור עבורה, או ליתר דיוק עבור הקול שלה.
* בקדם הפיני – Laura, נציגת 2002, מגיעה למקום הרביעי.
* בקדם הליטאי – עקב בעיות בהצגת התוצאות ברבע הגמר, 4 מבצעים, שנאמר בתחילה, שעלו לחצי הגמר, מתבשרים כי הם בעצם לא עלו לחצי הגמר. בשל כך מוחלט שה-wildcards לחצי הגמר יינתנו להם.
* בקדם השבדי – Tommy Nilsson, נציג 1989, מגיע למקום העשירי והאחרון בגמר. למקום השלישי מגיע Måns Zelmerlöw. הוא יישלח ב-2015, אז גם ינצח בתחרות כולה. Sanna Nielsen מגיעה למקום השביעי, ותישלח ב-2014. Jessica Andersson, נציגת 2003 כחלק מצמד, מגיעה למקום הרביעי בחצי הגמר השני, אך לא עוברת את שלב ההזדמנות הנוספת. Nanne, נציגת 1996 כחלק מהרכב, מגיעה למקום השלישי בחצי הגמר השלישי, אך נופלת בשלב ההזדמנות הנוספת כבר בשלב הראשון שלו. Andreas Lundstedt, נציג שווייץ 2006 כחלק מהרכב, מגיע למקום השישי בחצי הגמר הראשון, ומסיים את דרכו בתחרות בשלב זה. כנ"ל לגבי Svante Thuresson, נציג 1966 כחלק מצמד, שמסיים בדואט במקום השישי בחצי הגמר השני. The Ark זוכים גם בהצבעת השופטים וגם בטלווטינג, ואף מקבלים את כמות הטלווטינג הגבוהה ביותר בהיסטוריה של הקדם השבדי עד לאותה שנה. הם עוברים את Carola מהשנה שעברה, שהחזיקה בשיא. שיאם שלהם יישבר רק ב-2012 על ידי Loreen. שני שירים, שנבחרים במקור להשתתף נפסלים וכך מתפנים שתי מקומות, אחד מהם ניתן ל- Måns Zelmerlöw. להקת Drängarna שולחת את השיר "Här mellan himmel och jord" לקדם ולא מתקבלת. השיר ייבחר לייצג את לטביה ב-2008 בגרסתו האנגלית "Wolves of the Sea".
* בקדם הבריטי – אחרי הסיבוב השני, שבו הופיעו רק שני הזוכים מהסיבוב הראשון, המנחה מכריזה ש-Scooch ניצחו בעוד Terry Wogan, המנחה השני, מכריז על ניצחונה של Cyndi. מסתבר כי Wogan טעה, וה-BBC מפרסמים התנצלות לאחר מכן.
* בקדם הרומני – טרם התחרות נפסלת הזמרת הישראלית, ג'וליה נחמני, מכיוון שהואשמה, שגנבה את השיר מהזמרת הבלגית Natalia. הצמד Indigo נפסל לפני חצי הגמר השני, מכיוון שלא שלחו את הגרסה האינסטרומנטלית לרשות השידור, וגם לא הופיעו לחזרות. Marcel Pavel, נציג 2002 כחלק מצמד, מגיע למקום החמישי. Nico מגיעה למקום השישי, ותישלח בשנה הבאה בדואט. הלהקה הזוכה בקדם נקראת Locomondo, אך הם משנים את שמם ל-Todomondo עבור האירוויזיון. Rednex feat. Ro-Mania, Simplu & Andra ו-New Effect ft. Moni-K עולים מחצי הגמר, אך שיריהם נפסלים כי שוחררו לפני ה-1/10/2006. המלחין של השיר של Morandi & Wassabi מחליט לפרוש עם השיר שלו מהגמר, כמחאה על זה, שפסלו את השיר השני שהלחין (זה של Simplu & Andra). כך בגמר אנחנו מסיימים עם 8 שירים בלבד. כל השירים שנפסלו סיימו במקומות הראשונים בחצי הגמר למעט Locomondo, שנותרים ללא מתחרים אמיתיים…
* בקדם הארמני – Emmy מגיעה למקום הרביעי, ותישלח ב-2011.
* קדמים פרטיים בישראל, בגיאורגיה, בהולנד, באירלנד.
פרטי טריוויה:
* אנחנו בשיא של מדינות משתתפות – 42 מדינות!
* גיאורגיה וצ'כיה בהופעות בכורה, בעוד סרביה ומונטנגרו מופיעות לראשונה בנפרד.
* אוסטריה והונגריה חוזרות אחרי שנת היעדרות מבחירה.
* מונקו פורשת, נכון לעכשיו לתמיד.
* Evridiki חוזרת לייצג את קפריסין בפעם השלישית. Eiríkur Hauksson חוזר גם הוא בפעם השלישית, אחרי שייצג את המדינה כחלק מהרכב ב-1986, ואת נורבגיה כחלק מהרכב אחר ב-1991.
* Karolina Gočeva חוזרת בפעם השנייה עבור מקדוניה, בעוד Edsilia עושה זאת עבור הולנד.
* אזרבייג'ן מנסה להגיש את מועמדותה, אך יש להם תחנת טלוויזיה אחת, שהייתה חברה פסיבית ב-EBU וזה לא מספיק, ותחנה שנייה שמגישה מועמדות, אך נדחית לאחר התחרות מסיבות שונות.
* בישיבה שנערכה ב-2006 נקבע כי מגבלת 40 המשתתפות תישמר, אך כשעוד מדינות ביקשו להשתתף, ה-EBU החליט להסיר את המגבלה. גמישים משהו.
* בנוסף להגרלה על סדר ההופעה, הוחלט כי 5 מדינות בחצי הגמר ו-3 מדינות בגמר יקבלו את הזכות לבחור לעצמן את המיקום בסדר ההופעה. 5 המדינות שהוגרלו בחצי הגמר היו אוסטריה, אנדורה, טורקיה, סלובניה ולטביה. כולן בוחרות לשיר בסוף הערב, ו-3 מתוכן מעפילות לגמר. 3 המדינות שהוגרלו לבחור מיקום לגמר הן ארמניה, אוקראינה וגרמניה, שבחורות לשיר בחלק השני של הערב. יצוין כי בין גרמניה לאוקראינה הוגרלה סרביה שזכתה בתחרות.
* כל המדינות מחויבות להשתמש בטלווטינג, ולהשתמש בצוות שיפוט כגיבוי בלבד במקרה של תקלות טכניות או אם לא מתקבלות מספיק הצבעות בטלווטינג. אנדורה ואלבניה היו המדינות היחידות, שהשתמשו בצוות השיפוט במקום טלווטינג הן בחצי הגמר והם בגמר.
* השיר הבריטי נבחר אחרי הדדליין, וזאת לאחר קבלת רשות מה-EBU לבחור את השיר באיחור.
* השיר הבולגרי השנה הוא הראשון שהשתמש בשפה הבולגרית באירוויזיון (אם לא מחשיבים מקדונית).
* לראשונה בשיר הישראלי יש שימוש בשפה הצרפתית.
* השיר הישראלי עורר מחלוקת בשאלה האם השיר הוא פוליטי. השיר ביטא את הפחד הקיומי בקרב רבים מהישראלים בדבר הפצצה האירנית. יש שאמרו שמושא השיר הוא מחמוד אחמדינג'ד, המאיים ללחוץ על הכפתור למחוק את הישות הציונית. השיר עמד בפני פסילה, אך עבר את ה-EBU בלי יותר מידי בעיות, מאחר והוא רק מרמז על הנ"ל ולא מציין שמות או מקרים ספציפיים.
* השיר הקפריסאי לראשונה מושר כולו בצרפתית. זו גם הפעם הראשונה שבה מדינה שאינה פרנקופונית שולחת שיר בצרפתית מלאה.
* Dmitry Koldun היה להוט על זכייה, וערך את מסע הפרומו הגדול ביותר שערך עד אותה עת נציג מדינה כלשהי לקראת האירוויזיון. הקליפ אשר צולם בסנקט פטרבורג מזכיר את "Jaded" של Aerosmith ביותר מדרך אחת.
* ה-string loop, אשר משומש בשיר הבלרוסי די תכופות כחלק מהעיבוד, היה זמין להורדה זמן מה לפני שהשיר יצא ב- Cinematic volume של הסדרה התזמורתית בספריות ה-Sony Sound Series של חברת המוזיקה Sony. הדבר עמד בכללי התחרות, והשיר לא נפסל.
* השיר הגיאורגי נקרא בתחילה "My Story", אך לאחר מכן שמו שונה ל-"Visionary dream".
* השיר השווייצרי הגיע למקום השלישי בסקר ה-OGAE, אך נכשל בהעפלה לגמר. השיר עורר סערה במדינה, כאשר המפלגה הנוצרית השמרנית במדינה הגישה עצומה עם 50,000 חתימות לפסילת השיר. לטענתם השיר מעודד את פולחן השטן, ויכול לשכנע בני נוער להתאבד.
* קטע הכינור בשיר המולדובי מבוצע על ידי Natalia Barbu בעצמה.
* להקת הליווי של Marija Šerifović הזוכה, מתאחדת זמן קצר לאחר התחרות ללהקת בנות בשם Beauty Queens.
* טענות, שצצו ברשת לפני התחרות, טענו כי השיר הסרבי מועתק מהשיר האלבני "Ndarja" של Soni Malaj. המלחין המקדוני של "Ndarja" הכחיש זאת.
* השיר הזוכה שומש זמן קצר לאחר התחרות באירועי ספורט שונים בעת הצגת ספורטאים סרביים. בנוסף, הטלוויזיה הסרבית משתמשת ב-10 השניות האינסטרומנטליות של השיר בהצגת הפרומו שלה בין התכניות בתחנה או לפני תכנית בהפקתה.
* הלהקה הצ'כית Kabát ציינה לאחר התחרות, כי הם לא הכירו את אופי התחרות, ושהתחרות כנראה אינה מקום נכון ללהקת רוק.
* במהלך שבוע האירוויזיון מחולקים פרסי Marcel Bezençon. סרביה מקבלת את פרס האמנים על פי הצבעת זוכי עבר. הונגריה מקבלת את פרס המלחין ואוקראינה מקבלת את פרס העיתונות.
* טרם התחרות נערכה הצבעת מועדוני OGAE ברחבי היבשת: סרביה הגיעה למקום הראשון, כאשר אחריה בלרוס ושוויץ.
* בסוף פברואר 2007 התגלה כי Anna Book השבדית הקליטה את השיר הנורבגי לאירוויזיון לאלבומה הקרב. האלבום יצא במרץ. Guri Schanke ציינה לפני התגלית כי השיר נכתב במיוחד בשבילה לבקשת רשות השידור הנורבגית (NRK) מ-Thomas G:son. ל-NRK היו הזכויות על השיר וביחד עם ה-EBU הם פתחו בחקירה, שלא הולידה דבר.
* השיר האנדורי מושר לראשונה בשילוב השפה המקומית, הקטלאנית, עם אנגלית.
* סערה מתעוררת סביב השיר ההונגרי, כאשר מתברר ש-Magdi Rúzsa שרה אותו לראשונה באודישנים לריאליטי שירה בו זכתה, Megasztár, אשר שודרו בפברואר 2006. השיר לבסוף לא נפסל.
* השיר הלטבי הולחן על ידי Kjell Jennstig השבדי, ונשלח למלודיפסטיבלן 2007 בגרסתו האנגלית "Tonight" בביצוע Sandra Oldenstam. השיר לא מתקבל והמלחין שולח אותו לקדם הלטבי. הוא מתקבל ומוחלט לשנותו לסגנון אופראי ולתת אותו לשישיית זמרים גברים לביצוע. לצורך כך מוחלט גם לתת לשיר מילים באיטלקית על מנת להעצים את ההגשה האופראית. השיר זוכה בקדם, ומסיים באירוויזיון מעל שבדיה. צחוק הגורל…
* השיר הלטבי הוא השיר היחיד עד כה באירוויזיון, שהושר באיטלקית מלאה על ידי מדינה שאיטלקית אינה השפה הרשמית בה.
* בשיר הצרפתי יש שימוש ב-Franglais, שהוא שילוב של צרפתית ואנגלית, תוך שימוש במבטא, שאינו צרפתי בחלק מהמילים הצרפתיות.
* השיר הגרמני זוכה לביקורות נוקבות מהמגזין הפמיניסטי EMMA ו-Roger Cicero זוכה בתואר המפוקפק "Pasha of the Month" בשל השורה בשיר המתרגמת ל-"And soon your wallet and heart open and then you buy a ring and mink coat".
* השיר האוקראיני עורר שערוריות. ראשית, בשל התנגדות מצד חוגים שמרניים במדינה להיות מיוצגים על ידי מלכת דראג ושנית בגלל מילות השיר. כותב השיר ציין כי "Lasha tumbai" הוא מונח במונגולית המתאר קצפת או מילקשייק, מה שהתברר כשטות מוחלטת והמצאה פרועה. הועלו סברות כי מדובר בניסיון ליצור דמיון פונטי לצמד המילים "Russia goodbye".
* השיר האוקראיני היה חלק מפסקול הקומדיה האמריקאית Spy ואף הושמע פעמיים במהלך הסרט.
* השיר הבריטי כולל מספר משפטים המרמזים באופן ברור פעולות מיניות אוראליות. Scooch נאלצו לשנות את המילים עבור הופעות בבריטניה בשעות הערב, אך באירוויזיון הופיעו עם השיר בגרסתו המקורית.
* ההופעה הבריטית זכתה לשטיפה רצינית בעיתונות הבריטית, כאשר The Sunday Mirror מציין, שהשיר הפך את בריטניה לבדיחה בעיני אירופה ו-The Sunday Times מתייחס לשיר כ"אסון" ו"נחיתת אונס".
* השיר הארמני כלל לראשונה בתחרות את השפה הארמנית. השפה תהיה חלק מהשיר הארמני לאירוויזיון גם ב-2008 וב-2009.
* בחצי הגמר סרביה מקבלת 9 פעמים 12 נקודות, טורקיה מקבלת 6 פעמים 12 נקודות, בלרוס ולטביה 5 פעמים, הונגריה, אירלנד ומולדובה 3 פעמים, בולגריה פעמיים ואנדורה, בלגיה, קפריסין, אסטוניה, מקדוניה ופורטוגל מקבלות פעם אחת 12 נקודות כל אחת.
* בגמר מקבלת סרביה שוב 9 פעמים 12 נקודות, אוקראינה וטורקיה 5 פעמים, רוסיה ובלרוס שלוש פעמים, ארמניה, פינלנד, יוון, שבדיה ורומניה פעמיים ובולגריה, גיאורגיה, הונגריה, ליטא, מולדובה, ספרד ובריטניה מקבלות פעם אחת 12 נקודות כל אחת.
* בחצי הגמר מקבלת סרביה נקודות מהמספר הרב ביותר של מדינות – 38 מדינות הצביעו למדינה, 35 להונגריה ו-29 לבלרוס וללטביה. בגמר אוקראינה זוכה בכבוד של מספר המצביעות הרב ביותר עם 40 מדינות שמנקדות אותה, אחריה רוסיה וסרביה עם 36 מדינות מנקדות ובולגריה אחריהן עם 27 מדינות מנקדות. המדינה היחידה של ניקדה את אוקראינה הייתה אלבניה, שהשתמשה בצוות שיפוט.
* בחצי הגמר מסיימת סרביה ראשונה, וכך גם בגמר. הונגריה מסיימת שנייה בחצי הגמר, אך רק תשיעית בגמר. טורקיה, שמגיעה שלישית בחצי הגמר, מסיימת רביעית בגמר. בלרוס, שמגיעה למקום הרביעי בחצי הגמר, מסיימת שישית. לטביה, שמגיעה למקום החמישי והמכובד בחצי הגמר, מסיימת בגמר רק במקום ה-16. בולגריה מגיעה למקום השישי בחצי הגמר ולמקום החמישי בגמר. סלובניה מסיימת שביעית בחצי הגמר ובגמר במקום ה-15. גיאורגיה עולה מהמקום השמיני, ובגמר מגיעה למקום ה-12. מקדוניה עולה מהתשיעי, ומסיימת במקום ה-14. מולדובה מגיעה למקום העשירי הן בחצי הגמר והן בגמר.
* השיר הזוכה מסרביה מסיים עם 298 נקודות. מבחינת כמות הניקוד זהו הניקוד הגבוה ביותר עד כה. שיא שיישבר על ידי שבדיה ב-2015.
* השיר הזוכה מסרביה מושר כולו בסרבית וזו הפעם הראשונה מאז 1998 שזוכה שיר שאינו באנגלית. ב-2016 יזכה שיר שחלקו באנגלית בחלקו טטרית-קרימית, בעוד ב-2017, עשר שנים בדיוק לאחר אירוויזיון זה, זוכה שיר בפורטוגלית מלאה.
* זו הפעם הראשונה מ-1996 שבה זוכה בלדה, ולמעשה הפעם הראשונה מאז כניסת הטלווטינג, שבלדה זוכה בתחרות.
* בולגריה מגיעה למקום החמישי, שהוא המקום הגבוה עבורה אי פעם. שיא זה יישבר ב-2016.
* בלרוס מגיעה למקום השישי, שהוא המקום הגבוה עבודה אי פעם. שיא זה נשמר עד היום.
* סלובניה מצליחה לעלות לגמר לראשונה מאז החלה שיטת חצי הגמר בתחרות. הפעם הבאה שתצליח לעלות שוב יהיה רק ב-2011.
* אירלנד מגיעה לראשונה בתולדותיה למקום האחרון בגמר.
* פורטוגל מגיעה למקום ה-11 בחצי הגמר, שהוא לה המקום הגבוה ביותר מאז שהחלה שיטת חצאי הגמר, והכי קרוב שהגיעה לגמר עד כה. באופן מדהים למדי, זהו המיקום הגבוה ביותר למדינה מערבית בחצי הגמר באותה השנה, שכן כל הטופ 10 בחצי הגמר הגיעו מהמזרח או הבלקן. יצוין כי החל מהשנה הבאה הנאחס הפורטוגלי נשבר והיא תעלה שלוש שנים ברציפות לגמר.
* אנדורה מסיימת במקום ה-12 בחצי הגמר, שזה לה המקום הגבוה ביותר אי פעם. שיא זה נשמר עד היום.
* לראשונה מאז חזרה לתחרות ב-1991, נמענת ממלטה ההשתתפות בגמר, וזאת בשל המיקום הנמוך בחצי הגמר.
* אוסטריה מסיימת במקום ה-27 מתוך 28 בחצי הגמר. הדבר מעורר זעם במדינה ועולה דרישה מרשות השידור האוסטרית לעבור לשיטה של הצבעות משוקללות של טלווטינג עם שופטים. שיטה זו החלה ב-2009, אך אוסטריה עצמה שפורשת מהתחרות, תחזור רק ב-2011.
* צ'כיה נהנתה מהכבוד המפוקפק להיות בין 4 המדינות היחידות להגיע למקום האחרון בהופעת הבכורה שלהן, לאחר שסיימה אחרונה בחצי הגמר. לפניה היו פורטוגל ב-1964, מלטה ב-1971 וטורקיה ב-1975.
* בפרס ה-Barbara Dex עבור התלבושת הגרועה של השנה זוכה אוקראינה.
* באופן בוטה למדי, ראש המשלחת המלטית הצהיר כי 12 הנקודות שמדינתו נתנה לבריטניה היו באופן חלקי הצבעת מחאה נגד ההצבעות הגושיות בתחרות.
* ניתן לצפות בחצי הגמר כאן:
* ניתן לצפות בגמר התחרות כאן: