הקדמה:
מוסקבה, רוסיה. בלי ששמנו לב תם לו עוד עשור, ואיזה עשור זה היה. אימפריות נפלו וקמו, השפה האנגלית הפכה להיות דומיננטית, הצרפתית שהובילה בגאון עשורים שלמים ננטשה כמעט לחלוטין. האתנו-פופ שולט בגאון בתחרות, ובכלל עידן הטלווטינג הביא לכך שמוזיקת העולם והבלדות ננטשות לטובת פופ קצבי ובאנגלית. מזרח אירופה מרימה ראש, ולא רק משתלטת על התחרות, אלא גם שוברת שיאים של חוסר בושה בהצבעות. להצביע לשכנות ולחברות זה בון-טון, זה כבר לא מוקצה. תחת האנונימיות של הטלווטינג הכל מותר, ובחסות ההמון גם הקול שלך נבלע ולא ממש ייחשב. מצד שני מזרח אירופה גם מציבה סטנדרט חדש מבחינת הפקות בימתיות והמערב נשאר אדיש ונכשל פעם אחר פעם. זה היה העשור של יוון, טורקיה, סרביה, רוסיה ואוקראינה, במידה מסוימת גם של ארמניה ואזרבייג'ן שרק נכנסו לתחרות וכבר נוחלות הצלחות שנה אחר שנה. יורדות מגדולתן אירלנד, בריטניה, ישראל, צרפת ומלטה. האירוויזיון משתנה ללא היכר ומתחרות מעונבת, איזוטרית ומיושנת, ממשיכה במה שהחל כבר בסוף העשור הקודם והופכת לפופית, קלילה, ממוסחרת, המונית תחרות של אצטדיונים, של תפאורה, פירוטכניקה ואפקטים, והפקות מלוטשות. זה העשור שהביא לנו חצי גמר אחד, ואז חצי גמר שני, זה העשור שאיחד את מדינות יוגוסלביה ואז פירק אותן, זה העשור של טלווטינג מלא שבסופו הפך לחלקי. מערב אירופה מתגוננת מפלישת המזרח בכל דרך אפשרית, אבל בעשור הזה המזרח שלט כמעט ללא עוררין.
ולמרות כל זה, את השנה שחותמת את העשור לוקחת מדינה מערבית. זאת ועוד, שתי המדינות במקומות הראשונים הן סקנדינביות, ממש כמו לפני 10 שנים. כן, כנראה עזר שריבאק הנורבגי הוא בלרוסי במקור. זו השנה שבו גם אירופה רואה את הפנים האמיתיות של המשתתפת החדשה ביותר, אזרבייג'ן. Power voting וזימון לחקירות אנשים שהצביעו עבור ארמניה זה חציית קו אדום, אבל שום דבר לא מביש כמו התגובה הרפה של ה-EBU בנושא. פרטים על מה קרה ולמה בחלק של פרטי הטריוויה.
מלבד הבעיות מאזרבייג'ן, שכנתה מצפון מערב גם עושה כאב ראש ל-EBU ומבוכה לרוסים. גיאורגיה מלקקת את הפצעים ממלחמת אוסטיה שאירעה בקיץ 2008, אך גם מעודדת מזכייתה בתחרות הג'וניור של 2008, בוחרת בתשובה הולמת לתחרות המתקיימת ברוסיה. המדינה, שהוגרלה לחצי הגמר הראשון, עורכת קדם ובוחרת בשיר "We Don't Wanna Put In" של Stefane & 3G, כאשר מלבד בעיות תחביר קשות בשם השיר גם כולל מחאה ברורה נגד Vladimir Putin, רה"מ הרוסי דאז (היום הוא שוב נשיא). ה-EBU מבקשים מגיאורגיה לשנות את מילות השיר או לבחור בשיר אחר. GPB, רשות השידור הגיאורגית, מסרבת, טוענת שאין בשיר מסר פוליטי, ושה-EBU נכנע ללחץ רוסי. גיאורגיה פורשת עקב כך מהתחרות באמצע מרץ, כאשר ה-EBU לא הגיב לפרישה מעולם. הלהקה מודה כי בשיר יש מסר פוליטי שמטרתו להביך את פוטין במוסקבה.
נושא נוסף שעלה לראשונה לכותרות הוא עניין ההומופוביה ברוסיה. פעיל זכויות להט"ב מקומי ואנטישמי קטן בפני עצמו, Nikolay Alexeyev, ניצל את התחרות כדי לחשוף לעולם את ההומופוביה במדינה וכי ראש עיריית מוסקבה הצהיר שההומוסקסואליות היא שטנית. הוא קובע כי מצעד הגאווה במוסקבה יתרחש ביום הגמר, ה-16 למאי. המצעד לא אושר ע"י הממשל בטענה שהוא ייפגע במוסר במדינה. המשטרה השתלטה על המפגינים ו-20 מתוכם נעצרו. Malena Ernman, נציגת שבדיה, מביעה את תמיכתה בלהט"בים, כמו גם נציג נורבגיה, Alexander Rybak, שמציין שהאירוויזיון הוא מצעד הגאווה הגדול בעולם. Gordon מהלהקה ההולנדית The Toppers מאיים לא להופיע בגמר אם לא ייתנו למצעד להתקיים. איום זה הפך לריק מתוכן, לאחר שהולנד לא עלתה לגמר.
במטרה להמשיך ולמגר את הצבעות הדיאספורה וגושי ההצבעות, ה-EBU שוקל את שינוי שיטת ההצבעה. נשלחות שאילתות לגופי השידור השונים וקבוצת התייחסות מוקמת כדי להתמודד עם התופעה. רשות השידור הפולנית מציעה צוותי שיפוט בינלאומיים בדומה למה שמתרחש באירוויזיון הריקודים. לבסוף מוחלט כי החל משנה זו ההצבעה בגמר תהיה שילוב של 50% טלווטינג ו-50% שופטים, כאשר בחצי הגמר יהיה שימוש בטלווטינג, שיכריע מי הן הטופ 9 שיעלו לגמר, והמעפילה העשירית תהיה מי שהגיעה הכי גבוה אצל השופטים ולא מוקמה בטופ 9 של הטלווטינג, כמו ב-2008. כל צוות שיפוט יורכב מחמישה אנשים מתעשיית המוזיקה, כולל יו"ר צוות אחד. השופטים יצביעו בגמר על פי ההופעות בחזרה הגנרלית השנייה וזהות השופטים תיחשף לפני או במהלך הגמר. כל שופט יצביע ל-10 שירים בשיטת הניקוד האירוויזיונית, היו"ר ייחשב את ההצבעות של כל חברי הצוות בפיקוח עורך דין.
הבמה מעוצבת על בסיס האוונגרד הרוסי העכשווי. המעצב הוא John Casey הניו-יורקי, שהיה אמון על עיצוב הבמה של אירוויזיון 1997 וחבר בצוותי העיצוב של 1994 ו-1995. התפאורה כולה כמעט מורכבת ממסכי LED. המסכים יכולים לזוז, חלקם נעים למעלה ולמטה ומעניקים תחושה שונה לכל שיר.
התת-סמליל של השנה נקרא "Fantasy Bird" והוא מורכב מציור מופשט של ציפור בצבעי ורוד, סגול, כחול ותכלת. לראשונה מאז 2001, את התחרות לא מלווה סלוגן.
חצי גמר 1:
לאחר סרטון קצר של העיר מוסקבה התוססת והמערבית, נכנסים לאולם. קריין מקריין אגדה על שתי ילדות, סוס, ציפור וורד… לא הבנתי את הפואנטה. המצלמה עוברת על הקהל באולם, כשהאגדה המסופרת מומחזת על ידי סרטונים ואפקטים שונים, זה נורא מתאמץ ונורא ארוך. שתי ילדות עולות לבמה ואחריהן צמד המנחים שלנו, ככל הנראה המנחים האיומים מאז 2001. מסתבר ששתי הילדות הן זוכות הג'וניור של 2006, שעוד ייצגו את רוסיה ב-2014. המנחה משתנקת באמצע הצרפתית ואז עובר לה. זו הולכת להיות תחרות ארוכה…
אחרי 6 שירים, סרטון קצר על ההכנות לתחרות ועל שבוע האירוויזיון. אחרי 10 שירים, המנחים חוזרים לזייף מתח מיני, לגעת אחד בשנייה יותר מידי ולקדם את ההצבעה. הן מפנים ל-Dmitriy Shepelev בגרין רום, שהוא אמנם eye candy, אבל חוץ מלצעוק במבטא כבד לא עושה יותר מידי. אחרי 15 שירים, Shepelev חוזר אלינו בגרין רום ומראיין את אושידה המעצבת ועוד חבר משלחת ישראל, ומטריד מינית (לא פחות) את אחת המלוות הבלגיות. הוא מקדם את ה-CD וה-DVD השנתיים ומתחנן לקהל שייקנו אותם. המנחים חוזרים לכמה צרחות, ומכריזים על פתיחת הקווים בלחיצה על כפתור מזויף. הם לא מסונכרנים בעליל מבחינת הטקסט ובדבריהם עולים אחד על השני. המנחה מבקש לראות את הסלולאריים של הקהל. הקו נפתח ל-15 דקות.
סרטון קצר, המתאר כל הניצחונות הרוסיים מהשנה שעברה, בספורט, בתחרויות יופי ובאירוויזיון. שוב המנחים, הפעם הם צורחים משהו על זה שיש להם טעם דומה כי הוא אוהב את השמלה שלה, אזי הוא צריך לתת לה את הטלפון שלו כדי להצביע כי הוא לא החלטי… כן… כעת היא מגמגמת כמה רגעי מבוכה בצרפתית.
המנחים בקהל עם החובבים, המנחה צורח ברכות בשלל שפות ובחוסר חן ניכר. הוא והמנחה שוב רבים מי יצרח יותר חזק. חבורה גסה של ישראלים נדחפים למסך ודוחפים את הדגל על המנחה. עוד כמה צרחות מקדמות את מופע הביניים. מוצגים חמשת השירים של חמשת המדינות שאוטומטית העפילו לגמר.
המנחים פונים ל-Svante Stockselius, הממונה על התחרות מטעם איגוד השידור, שמאשר שהתקבלו תוצאות והפעם אין שימוש במעטפות אמיתיות, אלא בווירטואליות. המנחים לוחצים על הכפתור המזויף וכל פעם מעטפה עוצרת על המסך ונפתחת להציג את דגל אחת המדינות שהעפילו לגמר. המעפילות הן: טורקיה, שבדיה, ישראל, פורטוגל, מלטה, פינלנד, בוסניה והרצגובינה, רומניה, ארמניה ואיסלנד. המשלחות של כל עשר המעפילות עולות לבמה והמנחה ממשיך לצרוח בלי הכרה על רקע כותרות הסיום.
חצי גמר 2:
אינטרו זהה, של אותיות מרחפות במוסקבה המודרנית, שלבסוף מותקפת באותיות הכותרת SEMI FINAL 2. להקה מקומית של classical crossover מנגנת זוכי ולהיטי עבר מהתחרות. למרות שהם מתיימרים לנגן רק זוכים, הם גם מנגנים את "Nel blu dipinto di blu" של Domenico Modugno, אשר סיים במקום השלישי באירוויזיון 1958. כל הרעיון לא מאד מקורי. להקת הבלט הלאומית של המדינה מלווה בריקוד, כמו גם מופע הבלט "Art Dogs" ואנסמבל חיל האוויר. הם חושפים שילוט בסוף המופע עם הכיתוב EUROVISION. המנחים עולים לבמה בשלל צרחות ומסבירים את אופן ההצבעה.
אחרי 6 שירים, שוב סרטון של מאחורי הקלעים הפעם בשיתוף זוכי עבר שבאו להתארח במוסקבה: Lys Assia, Teach-In, Dima Bilan, Ruslana, דנה אינטרנשיונל ו-Marija Šerifović. המנחים עולים שוב כדי להציק אחרי 9 שירים. אחרי 16 שירים, Dmitriy Shepelev חוזר אלינו בגרין רום עם בדיחות קרש וקידום מסיבי של ה-CD וה-DVD של השנה. אחרי שכל השירים הוצגו, המנחים פותחים את הקווים שוב על ידי לחיצה על כפתור מזויף. מוצג סרטון קצר של האמנים בשבוע האירוויזיון מקשקשים על קיר בגרפיטי. המנחים מקשקשים את עצמם לדעת, כל אחד מהם מנחה תחרות אחרת כך נראה.
אחרי מופע הביניים, Svante Stockselius מאשר לשני הצרחנים להציג את עשר המעפילות מחצי הגמר הזה: אזרבייג'ן, קרואטיה, אוקראינה, ליטא, אלבניה, מולדובה, דנמרק, אסטוניה, נורבגיה ויוון.
גמר:
סרטון הפתיח זהה לאלו שהוצגו בחצאי הגמר: מוזיקת דיסקו מלווה אותיות ענק המרחפות בשמי מוסקבה. באולם לא כל כך ברור מה קורה. ילד יושב ומקשיב למבוגר בלבוש משונה מספר סיפור בשפה לא ברורה. מטריושקות על הבמה ואז רקדנים. הבחור ממקודם פורס משהו שנראה כמו כנפיים ורץ לקהל, יש לוליינים, יש אקרובטיקה, יש משחקים באש וזמרת אופרה, יש אישה קטנה הנישאת על כדור פורח, ורק אז נזכרים לספר לנו שמדובר בCirque du Soleil…
Dima Bilan מרחף עם חליפה ומזוודה בשמי האולם על רקע נעימת שירו הזוכה מהשנה שעברה. הוא יורד להליכון בקרבת הבמה, מנסה בחוסר הצלחה להיפטר מהחליפה שהוא לובש, לצידו הולכות כמה בחורות שעוזרות לו. הוא רץ לתוך קיר לבנים, צלמות רודפות אחריו, הוא שוב רץ לתוך קיר לבנים, ואז עוד אחד, תוך כדי הוא מוריד מעליו את הבגדים. הוא מרחף שוב, הפעם בליווי מלאך, ומתחיל לשיר את "Believe" בפלייבק מלא כמובן. הוא עובר לבמה, שם מחכה לו להקת כנרים וזמרת ליווי, המלווה אותו בכאילו. השיר מסתיים כאשר הוא עולה השמיימה.
המנחים של הגמר מוזמנים לבמה, ותודה לאל, לא מדובר באותם המנחים מחצאי הגמר. הם מציגים את שיטת ההצבעה החדשה, שילוב של 50% הצבעת קהל ו-50% הצבעת שופטים, מה שלא היה בחצאי הגמר.
אחרי 12 שירים, סרטון מטופש בו מראיינת מבקשת מאנשים ברחוב לשיר שירי עם רוסיים. מיותר לחלוטין. אחרי 20 שירים, המנחים חוזרים להציג את שיטת ההצבעה ואת רשימת המדינות המשתתפות, שחלילה לא נפספס את ההצבעה לכשתתחיל. אחרי שכל השירים הוצגו, המנחים באזור החובבים בקהל מעבירים את השידור לתחנת חלל על מנת להכריז על פתיחת הקווים. מוצג סרטון קצר של סיור, שעברו המשתתפים כולל ה"עיתונאית" בקטע לא מצחיק על סטריאוטיפים על רוסיה. אתם עדיין דיקטטורה, אז תירגעי. Dmitriy Shepelev חוזר שוב לגרין רום עם אותם הבגדים שהוא לבש בשני הערבים הקודמים, הוא מנסה לשלהב את המתמודדים. המנחים חוזרים לאזור המנחים לאחד הרגעים היחידים השנה שהוא באמת משעשע. אחרי מופע הביניים, המנחים מקדמים את האתר בתקווה לקבל יותר טראפיק. Svante Stockselius מאשר כי התוצאות התקבלו והכל תקין.
שלב ההצבעה:
לוח הניקוד נקי מאד. הרקע הוא הצבעים הבוהקים של ציפור הפנטזיה: ורוד, סגול, כחול, צהוב, שילוב בין צבעים חמים וקרים. דגלי המדינות מסורתיים ושמרנים, כמו בשנה שעברה, על המסך מופיעות נקודות 1-7 וכל דובר חושף את הטופ 3 של מדינתו. בתחתית המסך Bar שמראה כמה מדינות נותרו להצביע.
לאחר ההצבעה הספרדית, נורבגיה עולה להובלה ושם תישאר עד סוף הערב! כן, מדובר באחת ההצבעות המשעממות בהיסטוריה. אחרי ההצבעה הבלגית, טורקיה עולה למקום השני בשוויון עם פורטוגל. ההצבעה הבלרוסית נותנת נקודות ראשונות לאיסלנד, מעלה את אזרבייג'ן למקום הרביעי ולראשונה נותנת את ה-12 נקודות לא לרוסיה, אלא ל-Rybak הבלארוסי, המייצג את נורבגיה. ההצבעה המלטית, מעלה את בריטניה למקום השני, ומעלה את איסלנד עם ניקוד מקסימלי למקום החמישי. נורבגיה לא מפסיקה לקבל 12 נקודות. אחרי ההצבעה הצ'כית, איסלנד יורדת למקום השישי, בעוד ההפרש בצמרת הוא של 10 נקודות בין נורבגיה לבריטניה. ההצבעה השבדית מעלה בחזרה את איסלנד למקום הרביעי ומתעלמת מבריטניה. חותכים לתקציר של הטופ 3: נורבגיה, בריטניה וטורקיה.
ההצבעה האיסלנדית מכניסה את אסטוניה לטופ 10, בעוד היא מתעלמת מכל היריבות של נורבגיה בצמרת. ההצבעה הצרפתית מעלה את ישראל למקום ה-10 ואת טורקיה למקום השני. עופר נחשון בהופעת בכורה כדובר הישראלי. הצבעת ישראל מעלה את ארמניה (!) למקום השלישי, ומעניקה את מרב הנקודות לנורבגיה, שכרגע בניקוד כמעט כפול מטורקיה במקום השני. הדוברת הרוסית נותנת את הניקוד מתוך אולם התחרות, בהצבעה שמעלה את ארמניה למקום השני בשוויון עם טורקיה. ההצבעה הלטבית מעלה את איסלנד למקום השני, אשר מתמקמת שם לראשונה הערב. ההצבעה המונטנגרית מעלה את אזרבייג'ן למקום השלישי ונותנת בוסט קצת לבוסניה והרצגובינה, שהייתה עם 9 נקודות בלבד עד כה. הטופ 3 מוצגים שוב: נורבגיה, איסלנד ואזרבייג'ן.
ההצבעה האנדורית מעלה את בריטניה בחזרה למקום השלישי ומרימה את ספרד מהמקום האחרון עם 0 נקודות. ההצבעה הפינית מעבירה את בוסניה והרצגובינה לצידה השמאלי של הטבלה, מעלה את טורקיה למקום השלישי ואת אסטוניה לשוויון במקום השישי עם ארמניה, שם גם תסיים את הערב. לאחר מכן המצב בצמרת קופא. אחרי ההצבעה המקדונית, טורקיה עולה למקום השני בשוויון עם איסלנד.
הפסקת פרסומות, בה אירנה הכתבת המעיקה בסרטון עם מספר אמני אירוויזיון מהשנה, שהתלבשו במלבושים רוסיים מסורתיים לנגן שיר של t.A.T.u… המנחים מקדמים קצת מרצ'נדייזינג וממשיכים בהצבעה.
ההצבעה היוונית מעלה את בריטניה למקום הרביעי. ההצבעה האוקראינית מתעלמת מאיסלנד ומטורקיה, ומעלה את אזרבייג'ן למקום הרביעי בשוויון עם בריטניה. חותכים לתקציר הטופ 3: נורבגיה, איסלנד וטורקיה.
ההצבעה האלבנית מעלה את טורקיה למקום השני. פורטוגל, שהייתה מתחילת הערב בטופ 10, יוצאת ממנו. בהמשך אף תעבור לצד הימני של הטבלה, כמו גם ישראל שבשלב זה מסתובבת במקומות 11-13. ההצבעה הקפריסאית מעלה את אזרבייג'ן למקום השני, את איסלנד לשלישי ואת בריטניה לרביעי בשוויון עם טורקיה, כאשר יוון עולה למקום השישי בשוויון עם אסטוניה. ההצבעה הפולנית מעלה את בריטניה למקום השלישי בשוויון עם איסלנד. לנורבגיה ניקוד יותר מכפול (!) מאזרבייג'ן שבמקום השני. ההצבעה ההולנדית מעלה את טורקיה למקום הרביעי וההצבעה הקרואטית מחזירה את בריטניה למקום הרביעי. ההצבעה האירית מעלה איסלנד למקום השני, תוך התעלמות מאזרבייג'ן ומטורקיה. חותכים שוב לטופ 3: נורבגיה, איסלנד ואזרבייג'ן.
ההצבעה הארמנית כוללת מחאה, שבה מאחורי הדוברת ועל גבי הכרטיסיה שלה מופיע המונומנט מנגורנו-קראבך. עם זאת, ארמניה נותנת לאזרבייג'ן נקודה אחת, משהו שלא הולך לחזור על עצמו בעתיד. ההצבעה הנורבגית היא האחרונה להערב, והיא מעלה את טורקיה למקום הרביעי. נורבגיה זוכה בענק, איסלנד שנייה, אזרבייג'ן שלישית, טורקיה ובריטניה חותמות את הטופ 5.
הענקת הפרס ו-reprise:
Alexander Rybak עולה על הבמה לראיון קצר ולקבלת הפרס מ-Dima Bilan, זוכה השנה שעברה. כמה פועלי במה והרקדנים הנורבגים מנסים לנקות את הרי הקונפטי עבור הופעת ה-reprise. זיקוקים באולם על רקע השיר וכותרות הסיום מסיימים עשור עשיר ורב תהפוכות עבור התחרות.
להלן דירוגי לשירים המשתתפים:
1. לטביה – יופי של יציאה מלטביה, מסוג הדברים שמדינות לא שולחות היום מחשש לא להישמע אטרקטיביות. רוק רוסי לפנים עם אלמנטים של ג'אז, פאנק והיפ-הופ אלטרנטיבי. ההופעה מאד פשוטה, שבה Intars Busulis עומד במרכז, לצידו שתי מלוות ומאחוריהם הנגנים. הוא נותן את הנשמה על הבמה ולא דופק חשבון לאיך שהוא נראה. שיר מקורי, מדבק, אותנטי, מבוצע כהלכה, מרענן בנוף הפופ המלוטש.
2. סרביה – אני גסוס על Marko Kon (כהן), כנראה הבנאדם הכי מגניב שחי בבלקן אי פעם. סוג של קובי אוז סרבי, בשיר על נעליים. המילים משעשעות, קלילות, הלחן מקורי, פשוט ועם זאת מרשים. הוא מלווה על ידי רקדנית שלבושה כמו בובה, שלושה מלווים בלבוש לא ברור ואקורדיוניסט. צליל בלקני מובהק, שירה בסרבית בלבד, נשמע כמו שיר שקורעים איתו את הרחבה בטברנה מקומית על כוס ראקיה.
3. מולדובה – אחד השירים היותר כיפים של השנה. מזמן לא שמענו "הורה" בתחרות. ל-Nelly Ciobanu קול מצוין והיא מופיעה נהדר, לבושה בשמלה עם טייק מודרני על לבוש מסורתי. צליל אותנטי, אנרגטי, שמח. אותה מלווים ארבעה רקדנים נהדרים וזמר ליווי, שלוקח את עבודתו ברצינות כך זה נראה. הרגעים האחרונים שבהם נראתה מוזיקת פולקלור מודרנית על בימת התחרות, עד שזו תחווה תחייה מחודשת. מרענן, כיפי ופטריוטי.
4. בוסניה והרצגובינה – אחת הלהקות הגדולות של בוסניה והרצגובינה בניינטיז מגיעה עם שיר שתפור לאירוויזיון. שיר עם מסר קומוניסטי-נוסטלגי, שברובד היוגוסלבי כולל גם שאיפה אנטי-לאומנית. Davor Ebner הסולן הוא מקצוען אמיתי וחיית במה. הלהקה לבושה כטייק מודרני על להקה סובייטית, והשיר כולו בעל הוק רוסי ברור. המילים מקסימות, רומנטיות ודרמטיות כמו שרק בבלקן יודעים. השוט של הנפת הדגל האדום הוא אייקוני.
5. צרפת – בניסיון להתאושש מהמיקומים של השנים האחרונות, צרפת שולחת את אחת הכוכבות הגדולות משנות ה-90, שעדיין נחשבת לדיווה מקומית ונחלה הצלחה לאחרונה גם ברוסיה. שאנסון קלאסי אמיתי, לא הפסאדו-קיטש שעיטר את התחרות בשנות ה-70. Patricia Kaas לבושה בשמלת מקסי שחורה מודרנית, מגישה דרמה ותשוקה צרפתית אמיתית, כובשת את הבמה לבדה. מעורר הערצה.
6. ארמניה – אתנו-פופ מודרני ולא זול בכלל מארמניה. תצוגה יפה של תרבות מקומית בצורה מעוררת הערכה. אחרי שהתקשקשו עם הרבה זבל, ארמניה סוף סוף שולחת משהו כזה. השיר מעט מונוטוני, אבל ההפקה העשירה מפצה על כך. כשצריך השיר מודרני, כשצריך יש שימוש כבד במוטיבים ארמניים-אתניים. האחיות והרקדניות לבושות בלבוש מסורתי כחול ומרהיב וההופעה מצוינת ומותאמת לשיר בדיוק.
7. אוקראינה – אם החלטתם ללכת על זול, תעשו את זה עד הסוף. אוקראיניזציה מהי; קחו שיר לא מרשים, שדרגו אותו מוזיקלית עד התחרות, אבל בעיקר תשקיעו בהופעה, ברמות שלא השקיעו עד כה. מוגזם זה השחור החדש. שלושה מעגלי מתכת ענקיים ושלושה רקדנים בלבוש רומאי מינימלי. שתי מלוות על קביים ו-Svetlana Loboda אחת, שמתופפת ומוכיחה מה זה להיות "נערת אנטי משברית" או מה שלא תהיה כותרת השיר.
8. מקדוניה – המדינה מתעוררת אחרי שני עשורים, רק כדי לגלות שלחקות את בון ג'ובי היה מגניב פעם, אבל היום זה כבר נראה ארכאי. האמת שמוזיקלית זה בדיוק מה שעושים שם טוב באקס-יוגוסלביה, מוזיקת רוק אייטיזית. הופעה מצוינת, שלא לומר מושלמת, זמר חתיך, ששר מצוין, שיר לא רע, על אף מיושנותו, ונקודות זכות על כך שכולו מושר במקדונית. האפקט של פני האישה על רצפת הבמה מקסים.
9. בולגריה – איך מתארים את הדבר הזה? Krassimir Avramov הוא זמר אופרה בשיר פופ-דאנס הזוי, שנשמע שגורד ממרתפיה של Angelica Agurbash. הוא מלווה על ידי זמרת עבר, שגונחת בקול, זמרת פולקלור, ועוד אחת. שני רקדנים מהלכים על קביים. חגיגה של טעם רע, עומס ויזואלי וווקלי וקלולסנס כללי שעובר על המדינה הזו. זה קצת נראה כמו שיר אבוד מהתחרות של 2005, שובר שיאי גיחוך ואיזוטריה. מושלם!
10. שוויץ – אחת הלהקות היותר מצליחות במדינה מגיעה לאירוויזיון בתקווה לשנות משהו מהמזל של המדינה חסרת המזל הזו. בריטפופ לא רע בכלל, מקורי, זמר אטרקטיבי וצליל גראנג'י ועם זאת מאד פופי ומחניף לאוזן. ובכל זאת זה נשאר בחצי הגמר, ייתכן שבין היתר עקב העובדה שהוא מתרומם רק בדקה האחרונה וכל ההופעה לא מצולמת בצורה הטובה ביותר. ה-hook של השיר מצוין לטעמי.
11. צ'כיה – שיר כיפי ושמח על גאווה רומית/צוענית. מוזיקת רחוב/אורבנית של להקה, שניסתה כבר פעמיים לייצג את המדינה. סולן דמוי אחמדיניג'ד בתלבושת של גיבור על בהופעה קצת חובבנית. וידאו ארט מקסים של קומיקס גיבור על ברקע, אך לצערם המסר והשיר כולו הולך לאיבוד בהופעה, שיש בה קצת יותר מידי. ועדיין, שיר חמוד מאד, לא מסטרפיס\ אבל תצוגה לא רעה של מוזיקה צוענית מודרנית.
12. טורקיה – Hadise התפרסמה בבלגיה בעיקר בזכות להיטי RnB ופה יש ניסיון לשלב בין ז'אנר זה לבין האתנו-פופ הכל כך פופולארי באירוויזיון. הופעה מצוינת, היא מתנפלת על השיר ומתגברת על הפלייבק החזק מידי, מה שאף אחד מהזמרים לא הצליח לעשות עד כה. רקדניות בטן, קצת פירוטכניקה ורקדן ללא חולצה, התמהיל המדויק להצלחה. הצליל הוא Natacha Atlas
פינת Beyoncé, עדכני ועובד מצוין על הבמה.
13. הונגריה – זה הסאונד שהיה בדיוק ל-Alcazar בתחילת דרכם, מן רטרו דיסקו כזה בטייק מעט מודרני. אז כן, זה לא קשור למה שקורה בעולם המוזיקה בחוץ, אבל זה נורא חמוד וזה בעיקר נורא קליל, בניגוד להונגריה, שתמיד לוקחת את עצמה נורא ברצינות. ההופעה קאמפית, כש-Zoli Ádok מרקד בצעד קליל, ועמו שלוש רקדניות בלבוש חושפני. צבעוני, כיפי, מרקיד. נכון לא השיר הכי גאוני, אבל עדיין חמוד.
14. פורטוגל – אחד השירים היותר פורטוגליים שקיבלנו בשנים האחרונות. בלדת פופ-פולק בליווי אקורדיון ושאר כלים מקומיים. זה חמוד וחנפני. מצד אחד אותנטי, מיוצר בפורטוגל, מצד שני קצת שיר תיירים, מחויך מאד. הוידאו ארט מוסיף לאווירה מחממת הלב בפרחים וצבעים בוהקים, הכל קשת בענן, שמח וכיף. המילים רומנטיות וההרגשה הכללית של אירווזיון של פעם. לרגע היה נדמה שפורטוגל תפסה את הקטע.
15. ליטא – Sasha Son, אחרי מספר ניסיונות להגיע לתחרות, מצליח לצלוח את הקדם המייגע ביבשת ולהגיע למוסקבה עם בלדת ה-RnB-Soul הזו. למעט המבטא הכבד, הוא נשאר אותנטי ונאמן לז'אנר ולא מנסה לתת לו מעטפת סובייטית מתאמצת. שיר חביב, מרגיע, פזמון עגול ולחן פריך וקליט. הופעה טובה גם ויזואלית, הוא לבוש בחליפה עם כובע והכל נראה אפנתי ובמקום. חוץ מה-Hope בסוף… והאש…
16. אלבניה – האינטרו הוא סוג של signature music. אתה לא שוכח את הנעימה הזו גם הרבה שנים אחרי, ובמובן הזה זה מאד אפקטיבי. השיר הוא אירופופ-דאנס-דיסקו קצת אייטיזי, קצת ניינטיזי. שיר חמוד, לא מזיק, אבל אתה מצפה שיקרה בו משהו והרוב נשאר אותו דבר. ההופעה זה כבר זוועה מסוג אחר: Kejsi Tola בשמלת רקדנית בלט ורודה, ועמה איש ירוק וצמד ננסים. הברייק האתני הוא כנראה בילט אין בשנים הללו.
17. רוסיה – קשה להיות אובייקטיבי כלפי השיר הזה מבלי לשפוט את מי ששרה אותו, זמרת שתמכה באופן גלוי ומול מצלמות בהיטלר והביעה סלידה משחורים ומאסיאתים. ובכל זאת אנסה. גם כשהם מביאים שיר סביר ולא חנפני, הרוסים יודעים לעטוף אותו בקיטש. התמונה של אנסטסיה המזדקנת, השירה המתבכיינת. כל אלו הורסים שיר די סביר, בלדת רוק ברוסית ואוקראינית, שנשמעת אותנטית ורוסית מאד.
18. קפריסין – בזמנו הייתי בטוח שזה עולה. בלדת פופ-פולק אמריקאי בביצוע זמרת בעלת מראה מלאכי. אחיה המוכשר והחתיך אחראי לכתיבת השיר. השיר מזכיר קצת זמרות מסוף הניינטיז כמו Lene Marlin הנורבגית. ההופעה מוצלחת ויזואלית, עם במות מוארות קטנות לה ולשני המלווים, שנותנות לשיר את האפיל המלאכי הנדרש. עם זאת, הקול שלה קטן מידי והיא לא מצליחה לא לזייף לאורך השיר.
19. מלטה – עוד אחד מהשירים שבסטודיו חשבתי שנשמע מאד חזק עם כיוון לניצחון. לטעמי, יותר טוב מהשירים הקודמים שלה. לעומת הבלדה הסבנטיזית מ-1998 והמים הדלוחים מ-2005, זה נשמע מעט יותר מלודי ומקורי, עם נגיעות של ניו-אייג', מתפתח יפה, קצת ניינטיזי בהפקה, מלך האריות סטייל. Chiara לא מצליחה לעמוד בתווים הגבוהים ונדמה שהיא איבדה קצת מהיכולת הכריזמטית שלה.
20. רומניה – אחרי כמה ניסיונות כושלים, רומניה חוזרת למה שהיא טובה בו, פופ! פתיח חזק של דרבוקות, שיר פופ שהוא קצת שיר חתונה עם קישוטים בלקניים שנותנים לו את הניסיון הכי קרוב של רומניה לאתנו-פופ. הלנה בשמלה מוזהבת מלווה על ידי ארבע רקדניות שלבושות כמו פיות יער. ברייק קטן של מוזיקה רומנית מבדיל את השיר מהיתר, ועבודת המצלמות עושה את השאר. עובר יפה ויזואלית.
21. איסלנד – בסטודיו זה נשמע לי כמו ווינר, הרבה יותר מהשיר הנורבגי. הופעה מושלמת של Yohanna, שמוכרת את המראה הנסיכותי עם חזותה הנורדית השברירית. השיר עצמו הוא בלדת פופ קיטש רגילה למדי, קליטה להחריד, שסובלת מבנאליות וסכריניות יתר. יש מודולציה בפזמון האחרון בדיוק לפי המתכון וכך זה באמת נשמע; כמו שיר שהוכן והוגש בדיוק לפי הנוסחה, לא מסתכן, לא מחדש, לא מאתגר.
22. קרואטיה – Tonči Huljić, המלחין שהיה אחראי לחלק מההצלחות של המדינה, אחראי גם לזה. בלדה סבירה בהחלט, אך לא יותר מזה, מיושנת במידה, מקומית מאד, אך מלודית מספיק כדי לדבר לאוזן המערבית. Igor Cukrov פרפורמר מזעזע, הוא לא יודע להתנהל מול מצלמה, חסר חן בסיסי, רק פנים יפות זה לא מספיק. Andrea מתבזבזת על קישוטי אופרה וארבע מלוות בשחור מנסות לפצות על היעדר הכישורים של המבצע.
23. ספרד – זה אמור היה להיות רגע הקסם שבו ספרד חוזרת לטופ. המדינה חשבה שאתנו-פופ וצלילים ערביים יעזרו להם, זה לא קרה והאכזבה הייתה מרה. Soraya Arnelas מופיעה באגרסיביות ולא מצליחה ליצור אמפתיה, כל ההופעה הבימתית מאד לא מהודקת, הכל ברדק. השיר מבחינתי לא יותר טוב או פחות טוב מכל אתנו-פופ שכבר שמענו על הבמה, אבל בעיקר כואב לי על הספרדים שחשבו שיש להם ווינר ביד.
24. בלרוס – בניסיון נוסף לשחזר את ההצלחה של Koldun (שמעודד מהקהל), בלרוס שולחת שוב בלדת רוק, שמנסה להישמע כשיר ג'יימס בונד, אבל לא מבינים שבלי Kirkorov זה כנראה לא יילך. השיר בנוי נכון ואכן מופק כשיר ג'יימס בונד לפי כל החוקים, אך הוא מיושן מידי ומזכיר ניסיונות סובייטים לחקות להקות גלאם רוק משנות ה-70. Petr Elfimov נראה מלוקק מאד ולא מצליח למכור את השיר לצערו.
25. בריטניה – חוזרת לימי הזוהר שלה בזכות סר Andrew Lloyd Webber ובזכות השופטים. בלדת פופ קלאסית, שנשמעת כמו אטריות מחוממות, אבל כנראה ככה נראה הסיכוי היחידי של בריטניה לחזור לטופ – תציגו לאירופה את התדמית הבריטית שהם רוצים לראות. זה דביק ומאד ברודווי, Jade Owen זמרת מוגבלת, אבל השיר מצליח להתבלט בין כל הביטים, ריקודי הבטן והאתנו. הקטע שהכנר כמעט מוריד לה ת'ראש הוא פרייסלס.
26. דנמרק – במאמץ למצוא את השיר הבינוני ביותר שניתן, דנמרק ממשיכה לשלוח בלדת Ronan Keating, הפעם באמת בלחן של Ronan Keating… הזמר Niels Brinck חמוד לאללה, עם מכנסיים שלא מזרימות לו הרבה דם ללב, נותן הופעה מעט חובבנית, ולא מצליח לעשות מהשיר יותר מידי. מדובר בפופ-קאנטרי נורא פשוט, קליט, ושוב נדמה שכבר שמענו שירים מסוג זה, אבל מסתבר שלאירופה לא ממש נמאס וזה עולה לגמר.
27. אירלנד – ניסיון לייצר גראנג'-פופ ולהביא אותו לתחרות. הבעיה היא שזה נורא חלבי, מסוג השירים שאתה חושב שהם מספיק טובים לאירוויזיון, אבל לא מספיק טובים לרדיו. והאמת שזה נשמע נורא Avril Lavigne, שזה אומר נורא 2003. שיר ששמענו מספיק ממנו וכמוהו, והוא עדיין לא טוב מספיק. הופעה ווקלית לא רעה, אבל ההעמדה ועבודת מצלמה קוברות את סיכויי השיר להעפיל לגמר.
28. סלובקיה – בלדת דיכאון וחיתוך ורידים. הרבה זמן לא שמענו סלובקית והאמת התגעגעתי, אבל מה נסגר שמכל השירים שהיו לכם בחרתם דווקא דרמה לא נגישה, שיר מזרח אירופאי מאד, לא נשמע כמו פסגת היצירה מבחינה מוזיקלית, נשמע ונראה מאד מיושן וארכאי. הזמרים אטרקטיביים, אבל צורחים רוב השיר, במיוחד היא עם קול מאד צווחני. מסוג הדברים שסלובקיה הייתה שולחת בניינטיז ונופלת.
29. פינלנד – אחד הניסיונות היותר מאכזבים מפינלנד, בייחוד בשל העובדה שמדובר בשיר נורא גנרי ומיושן, ופינלנד שהיא מלכת המקוריות נופלת כאן. אחרי שהבינו שרוק כבר לא יביא להם את הניצחון שוב, המדינה שולחת פופ-טכנו ניינטיזי של פעם. הבתים הם ראפ ממש לא מרשים, הפזמון נשמע מוכר מידי ברמה מטרידה כמעט. נשמע כמו השיר שהיו רוקדים במועדונים לפני עשרים שנה. מאכזב אמרתי?
30. נורבגיה – עד לרגע זה אני לא מבין עד הסוף איך זה זכה. שיר מתיש מהשמיעה הראשוני. לחן דל, מילים של תיירים ועיבוד מיושן של כינורות מזרח אירופאיים. מה שכן ההופעה מחזיקה יפה והרקדנים עושים עבודה מצוינת. המלוות מזעזעות לטעמי ונותנת לשיר תוספת מיושנת. השיר לא עובד בלי השטיק של הכינורות ואין סיכוי שהיה זוכה. נשגב מבינתי איך זה הפך להיות אחד המנצחים הגדולים בהיסטוריה.
31. אנדורה – שירת הברבור של אחת המדינות המיותרות בתולדות התחרות. אנדורה שולחת חצי מהצמד הדני Me&My בשיר שנשמע כמו ביטים שנשכחו אי שם באמצע הניינטיז, והופעה שמנסה לשדר סקסיות עם שמלות מיני ומלוות בלבוש סקסי, אבל סוזאן משדרת בדיוק ההפך מסקסיות, אלא משהו יותר תמים. השיר לא מתרומם לשום מקום, לא מורכב מוזיקלית, לא מאתגר את האוזן ומולחן בצורה עצלה.
32. אסטוניה – אני אגיד את זה כי מישהו צריך להגיד את זה. זה לא שיר טוב, זה אוברייטד בטירוף על ידי אוהדים. זו קיטש צפון אירופי טיפוסי. זה לא "איכותי", זה ניסיון מזויף להלך קסם, שדי הצליח. אני לא קונה את זה, את מראה מלכות הקרח ואת העלאק המסתורין. זה שיר שתפור לאירוויזיון, כמו נורבגיה 1996, הרבה קישוטים ואווירה, מעט מאד אופי ואותנטיות. הדבר הכי לבן בתחרות. מנוון.
33. גרמניה – מדהים כמה חתיך הוא נראה בקליפ ואיך הוא נראה כמו חזיר ים במציאות. שיר Big Bang שמחזיר אותנו לשנות ה-30 או ה-40, למרות שגרמניה והעשורים הללו זה משהו שכדאי להימנע ממנו. גם מהשיר הזה רצוי להימנע. סווינג מטופש, שיר שאבד עליו הכלח, צלילים שכבר שמענו בעבר. Dita Von Teese היא הדבר הכי טוב שקרה על הבמה ב-3 הדקות המיותרות הללו.
34. שבדיה – שבדיה בשלוש השנים הרעות שלה של סוף העשור ממחישה את ההבדל בין מה שקורה על בימת המלודיפסטיבלן לעומת בימת האירוויזיון. פופרה קיטשי וצפוי מ-Malena Ernman המלחיצה. במלודיפסטיבלן זה נראה נוצץ, עם צי של מלווים/רקדנים. באירוויזיון היא לא מצליחה להחזיק את השיר והמלוות אפילו הורסות יותר. ניסיון לעוור את הקהל באורות בוהקים מידי. השיר עצמו שבלוני ולא מעניין, מתקשים להבין מה היא שרה/מדקלמת.
35. ישראל – קחו את אחת הווקליסטיות הכי טובות שלנו, תצמידו לה את עוואד הוירטואוזית וקיבלתם חרא שיר. שיר שלום שבלוני, הזכור בעיקר בזכות היותו השיר הישראלי הראשון שכלל חלק בערבית. אחינועם ומירה נשמעות טוב ביחד, לבושות נורא בשמלות ביזאריות ומתבזבזות על שיר בינוני במקרה הטוב וחסר השראה במקרה העוד יותר טוב. Has been מקומית בשיר בהשראת מבצע עופרת יצוקה בעזה.
36. פולין – התגעגעתם לשירי מימון? כי פולין מנסה כאן לגרום ל-Lidia Kopania להראות כמוה. והיא אמנם יפה, אבל כריזמה יש מעט וקול פחות. שיר לא ברור, היא רוצה ללכת, היא רוצה להישאר? השיר מעייף, בלדת פופ פשוטה, ניינטיזית, עם דרמה מיותרת וניסיון לתת לגרום לה להראות כמו פאוור בלאד. עדיף היה שהייתה שרה לבדה על הבמה עם שמלה פשוטה, שיער אסוף, בליווי פסנתר, בלי כל הגלאם המזויף הזה.
37. אזרבייג'ן – אלוהים, כמה מלחינים יש לשיר הזה, ובשביל מה? 3 דקות של אתנו-פופ גנרי להחריד. המדינה עולה על שטיק ותדבוק בו מעתה והלאה: יוצרים ומפיקים שבדיים בביצוע זמרת שעשתה כמה שיותר ניתוחים פלסטיים על מנת להראות מערבית ועברה הכשרה מאז שהיא ילדה להיות כוכבת פופ. במדינתן הן יישכחו במהרה. המילים מטומטמות, הלחן הוא של אקורד וחצי והעיבוד מעליב.
38. יוון – הקדימון ל-Sergey Lazarev. המלחין Dimitris Kontopoulos הידוע לשמצה אחראי לשיר הזה. פופ-דיסקו אייטיזי מחריד בעל הפקה אגריסיבית. Sakis Rouvas דוחה עם תנועות של קונג פו במקום ריקוד ואהבה עצמית בלתי נגמרת. הוא לובש כרגיל חולצה קצרה מידי ומניף את ידיו כדי שהיא תתרומם למעלה. פויה, שיר מבחיל, מזיע ממאמץ יתר, עם שורה אייג'סטית: "Get rid of the old". בושה.
39. מונטנגרו – אחרי שניסתה מספר פעמים, מגיעה Andrea Demirović לאירוויזיון, אחת הזמרות היותר טובות שיש למונטנגרו להציע עם רפרטואר לא רע יחסית. אבל עם איזה שיר? שלשול מוזיקלי מאת Ralph Siegel. פופ אייטיז עלוב וחסר חן. ההוק בשיר לקוח משיר של דונה סאמר, אם זכרוני אינו מטעני. Demirović נראית נורא, עם סלסול בשיער, ומרקדת עם רקדן דומיננטי מידי. הבמה בולעת אותה. איום ונורא.
40. בלגיה – וולוניה לא מצליחה למצוא את עצמה, ואיכשהו מסיימת בבחירה פנימית של השיר הזה, תאמינו או לא. זמר לא אטרקטיבי שלא עובר מסך בחיקוי עלוב של Elvis, שלא ברור מה הוא שר, בולע מילים. השיר עצמו הוא רוקבילי מיושן וממוחזר, לכאורה מחווה, אך בפועל מדובר בהופעה מביכה לשיר מביך עוד יותר. שתי מלוות בסטייל הסיקסטיז לא מצילות את המצב. עצוב ומעורר רחמים.
41. הולנד – שיר שלא ברור איך הסתנן לתחרות, שלאגר מיושן ומיובש. זה אפילו לא שיר לערב קריוקי, אבל זה מכוון לשם. ההופעה מגוכחת, הנפות ידיים וחליפות מנצנצות, קשה לי לקחת את זה ברצינות. הדבר הכי טוב בשיר זו הבחורה עם ערכת הסקרצ'ינג המזויפת. לחן צפוי, מילים קלישאתיות, מסוג השירים שאתה שומע כל שנה בקדמים. הולנד מסיימת עשור שחור משחור עם פיסת הצואה המוסיקלית הזו.
42. סלובניה – מה עוד צריך לעשות כדי להיפטר מ-Andrej Babić. בניסיון לעשות "Nocturno" גרסת 2009, אנחנו מקבלים שיר שמורכב ממעט מאד מילים ובעיקר מפלייבק. זה עלוב כמו שזה נשמע, מוזיקת שעשועונים, שיר שכולו אינטרו של כינורות חשמליים וביטים כביכול מודרניים. זה נראה כמו מופע חימום זול בלאס ווגאס. הזמרת ברוב השיר מאחורי וילון. כן, גם אני הייתי מסתתר אם היה לי שיר כזה.
המנחים:
חצאי גמר – Natalia Vodianova ו-Andrey Malahov – היא דוגמנית מקומית, יפה וחמודה. הרבה פחות טיפשה ממה שזכרתי אותה משום מה, לא עשתה מספיק חזרות על הטקסט ונתקעת כל הזמן בצרפתית וגורמת למבוכות. אבל הכל מחוויר לעומת הבושות שעושה הקולגה שלה, שגם מתעלל בה במהלך השידור. הוא דגנרט, אעז ואומר שהוא המנחה הגרוע בתולדות התחרות, יותר מ-Toto Cutugno ומד"ר מוות מ-2001. הוא צורח, נכנס לדברים של המנחה שאיתו, נדבק אליה, שם עליה את הראש, כשהיא רוצה ללחוץ על הכפתור או להכריז על המעפילות בעצמה הוא פשוט לא נותן לה, וגם כשהוא כבר נותן לה הוא צורח כדי להעפיל עליה. אגרסיבי, דוחה, פרובינציאלי ובנוסף לכל גם הומופוב מסריח.
גמר – Ivan Urgant ו-Alsou Abramova – הרבה יותר חמודים ממה זכרתי אותם. יכול להיות שזה מאחר ואחרי מנחי חצי הגמר כולם נראים טוב יותר. הוא מנחה טלוויזיה. ילד יהודי טוב מסיינט פיטרסבורג, חמוד, חתיך, משעשע, זורם, משחק את הגיק המוזר בצורה מושלמת. היא זמרת. יפהפייה, משלימה אותו, בעלת הומור עצמי ויותר משעשעת ממה שניתן לצפות. עושה את ההנחייה בקלילות ובטבעיות.
הגלויות:
כל גלויה פותחת בשילוט "MOSKVA 2009" להזכיר לנו איפה אנחנו. מיס עולם 2008, Ksenia Sukhinova, מופיעה ושיערה מתבדר ברוח, הציפור משחקת לה בשיער ואז אנחנו רואים צילומים דינמיים של בניינים, מונומנטים ונופים מהמדינה שעומדת להופיע, הם מוצגים כמו בדפי ספר תלת מימדי. בסוף הגלויה Sukhinova מופיעה שוב, הפעם עם כובע ענק, הכולל את כל מה שהרגע ראינו, כל פעם היא בשיער ואיפור שונה ועם חולצה לבנה עם צבעי דגל המדינה המוצגת. לימינה התת-סמליל של השנה ושם המדינה המופיעה. לבסוף מופיעה מילה או שתיים ברוסית, אבל בסקריפט לטיני, ומתחתיה בקטן התרגום באנגלית, כדי להחכים אותנו בזמן שאנחנו מיטפשים מהצפייה בתחרות.
Interval act:
חצי גמר 1 – Alexandrov Ensemble feat. t.A.T.u. – “Not Gonna Get Us” – מקהלת הצבא האדום הידועה פוצחת במחרוזת מוזיקת פולקלור רוסית. רקדני פולקלור מרקדים לצלילי השירים, מופע אמנותי של פעם. מרהיב, צבעוני, מפואר. t.A.T.u. לאחר מכן עולות לשיר את שירן החופר.
ב-25 בדצמבר 2016 נספו 64 מחברי מקהלת הצבא האדום בהתרסקות מטוס משרד ההגנה הרוסי בים השחור. המקהלה הייתה בדרכה להופעה בפני חיילים בסוריה.
חצי גמר 2 – Igor Moiseyev Ensemble – “Folk Dances from Different Countries” – כמו שזה נשמע, ריקודי פולקלור רוסיים. חביב מאד, אבל קצת מתחיל להיות יותר מידי מאותו הדבר. מהנה לחובבי מחול ולסתם חובבי תרבות רוסית.
גמר – FuerzaBruta – תיאטרון פוסט מודרני, זה מטורף, כנראה אחד המופעים היותר סוריאליסטיים שנראו מבין כל המופעים האמנותיים. חלק ממנו מתקיים בתקרת האולם, האמנים שוחים בתוך מיכל מים רדודים אפילו בגרין רום, מעל Patricia Kaas. באיזשהו שלב הבריכה הזו יורדת לקהל עבור אינטראקציה מוזרה בין האמנים לקהל. מדובר בהרכב בינלאומי שהוקם בבואנוס איירס, ארגנטינה. מה הקשר לרוסיה? לא ברור וקצת מאכזב במובן זה.
חברי צוותי שיפוט נבחרים:
בוסניה והרצגובינה – Maja Tatić, נציגת 2002.
צרפת – Corinne Hermès, נציגת לוקסמבורג וזוכת 1983. Jean Paul Cara, כותב ומלחין צרפת 1977 וצרפת 1981.
גרמניה – Guildo Horn, נציג 1998.
יוון – Giorgos Katsaros, מלחין יוון 1974.
אירלנד – Paul Harrington, נציג וזוכה 1994 בצמד. Linda Martin, נציגת 1984 ונציגת וזוכת 1992.
ליטא – Linas Adomaitis, נציג 2004 כחלק מצמד.
רומניה – Luminiţa Anghel, נציגת 2005.
רוסיה – Youddiph, נציגת 1994.
סרביה – Jelena Tomašević, נציגת 2008.
סלובניה – Anžej Dežan, נציג 2006. Nuša Derenda, נציגת 2001.
שבדיה – Sarah Dawn Finer. Magnus Carlsson.
שווייץ – Michael von der Heide, נציג 2010 העתידי.
אוקראינה – Oleksandr Ponomaryov, נציג 2003.
מעניקי ניקוד בולטים:
לטביה – Roberto Meloni, נציג 2007 ו-2008, כחלק משני הרכבים שונים.
פינלנד – Jari Sillanpää, נציג 2004.
בולגריה – Yoanna Dragneva, נציגת 2008 כחלק מהרכב.
בריטניה – Duncan James, חבר הרכב נציגי 2011 עתידיים.
בוסניה והרצגובינה – Laka, נציג 2008.
סרביה – Jovana Janković, מנחת 2008.
אסטוניה – Laura Põldvere, נציגת 2005 כחלק מהרכב.
ארמניה – Sirusho, נציגת 2008.
שירים במצעדים:
נורבגיה – מקום 1 בפלנדריה, בדנמרק, בפינלנד, באיסלנד, בשבדיה ובאוקראינה, מקום 2 באירלנד ובהולנד, מקום 3 במצעד האירופי ובשוויץ, מקום 4 בוולוניה ובגרמניה, מקום 10 באוסטריה ובבריטניה, מקום 14 בהונגריה, מקום 24 בטורקיה, מקום 29 בצרפת, מקום 34 בסלובקיה, מקום 35 בספרד.
איסלנד – מקום 2 בשבדיה, מקום 3 בנורבגיה, מקום רביעי בפינלנד וביוון, מקום 9 בשוויץ, מקום 14 במצעד האירופי, מקום 16 בדנמרק, מקום 23 בפלנדריה, מקום 28 באירלנד, מקום 33 באסטוניה.
אזרבייג'ן – מקום 2 ביוון, מקום 3 בשבדיה, מקום 4 באוקראינה, מקום 18 בנורבגיה ובטורקיה, מקום 40 בצ'כיה ובהונגריה.
טורקיה – מקום 1 בפלנדריה, מקום 12 בשבדיה, מקום 21 ביפן, מקום 24 בוולוניה, מקום 29 בפינלנד.
בוסניה והרצגובינה – מקום 24 בפינלנד, מקום 25 בשבדיה, מקום 39 בטורקיה. השיר מגיע למקום ה-1 במצעד השנתי בשבדיה.
בריטניה – מקום 34 בשבדיה.
אסטוניה – מקום 8 ביוון, מקום 10 בפינלנד, מקום 14 בשבדיה.
יוון – מקום 30 בשבדיה.
ארמניה – מקום 29 בשבדיה.
רוסיה – מקום 22 בפינלנד.
אוקראינה – מקום 9 ביוון.
רומניה – מקום 38 באוקראינה.
גרמניה – מקום 35 בשבדיה.
שבדיה – מקום 19 בפינלנד, מקום 20 בנורבגיה, מקום 27 בפלנדריה.
פינלנד – מקום 11 בשבדיה.
ספרד – מקום 25 בשבדיה.
אנדורה – מקום 10 בספרד.
שירים ופרטי קדמים ראויים לאזכור:
*אלבניה – "Jam i pari i jetës sime" של Burn במקום השישי הוא בלדת רוק מצוינת. "Ti bëre faj" של Endri & Stefi Prifti במקום השמיני הוא בלדה בלקנית דרמטית, קצת מיושנת, אבל טובה.
* ארמניה – "Et ari" של Lilu הוא יופי של אתנו-פופ, זול, כיפי ועם זאת אותנטי וכולו בארמנית. מקום תשיעי.
* בלרוס – "Gudok" של Cola מתחיל כקטע פולקלוריסטי ומשם משלב רוק, ניו-אייג' והאוס. לא עולה לגמר. "Our Belarussia" של Dyadya Vanya הוא קטע רגאיי שלא עולה לגמר גם כן, חמוד ומשעשע.
* בולגריה – "It’s Not Right" של Nora מסיים במקום הרביעי, מיד טמפו סול-RnB יפה. "One Life is Not Enough" של Poli Genova היא בלדת פופ ניינטיזית משתפכת, מגיעה למקום השני. "Neshto ludo" של Sunay Chalakov הוא Chalga מיושן אבל ממכר. עולה לרבע הגמר, אך נופל שם לאחר שמסיים בו חמישי.
* קרואטיה – "To nisam ja" של Mijo Lešina מגיע למקום העשירי, בלדת פופ מקסימה ורגשנית אלטון-ג'ונית.
* דנמרק – "Big Bang Baby" של Claus Christensen הוא פופ-טראנס חמוד ומקורי. "Someday" של Hera Björk במקום השני הוא בלדת שלאגר חביבת חובבים. "Det' det" של Sukkerchok עולה לשלב הבא, אך נופל לפני השלב האחרון, פופ מודרני שמזכיר מאד את "Hot n Cold" של Katy Perry.
* אסטוניה – המדינה נכנסת לתקופה האלטרנטיבית שלה. "Nelikümmend" של Chalice & Maagiline Kuues הוא פופ אוונגרדי על בסיס ווקליות מדויקת. מקום שביעי בלבד. "Üürnik" של Köök & Kaire Vilgats במקום התשיעי, הוא חצי ספוקן וורד, אינדי עם סאונד רטרו שזורק לאייטיז. "Destiny" של Laura במקום השלישי הוא כבר אלקטרו-פופ עם מלודיה פריכה ומזמינה.
* פינלנד – "Martian" של Janita לא עולה מחצי הגמר השלישי, יופי של אלקטרו-רוק נשי. "Kirkas kipinä" של Jari Sillanpää מגיע לגמר אך לא יותר מזה. הוא למד משהו מהאירוויזיון שהוא היה בו ומביא בלדה אתנית פינית, קצת שלאגריסטית. "Speakerbox" של Signmark feat. Osmo Ikonen במקום השני הוא היפ-הופ לפנים, מגניב לאללה.
* גיאורגיה – "We Don't Wanna Put In" של Stefane & 3G הוא נון-אנטרי מגניב וממכר, דיסקו מחאה נגד פוטין, וזה טוב כמו שזה נשמע.
"Over" של November הוא עוד שיר שמנסה את מזלו, רוק אמריקאי של תחילת המאה, לא רע. "Miracle" של Tika Patsatsia הוא שלאגר שמזכיר לי לרגעים את איסלנד של השנה הבאה.
* איסלנד – "Hugur minn fylgir þér" של Ólöf Jara Skagfjörð לא עובר את חצי הגמר הראשון, בלדת פולק של פעם. "Vornótt" של Hreindís Ylva Garðarsdóttir Holm מגיע לגמר, מזכיר בלדות ישראליות של פעם, להקה צבאית כזה.
* ישראל – "Will You Dance With Me" הוא טנגו סחו-לסבי במקום השני. חביב.
* לטביה – "Aizejot" של Miks Dukurs היא בלדה סינגר-סונגרייטר סטייל. מקום 16 בחצי הגמר, ולא ממשיך הלאה. "In Love We Trust" של Policistas מגיע למקום ה-11 בחצי הגמר, רק 14 נקודות מהמקום העשירי. פופ עם גיטרות חשמליות, טראשי במידה.
* ליטא – איזה קדם! המצטיין של השנה. "Gera jausmas" של Alanas הוא פופ-פאנק כיפי שמגיע מקום תשיעי ברבע הגמר הראשון ולא ממשיך הלאה. "Ar lauksi manes" של Biplan סובל מאותו גורל דומה בחצי הגמר השני. בלדת רוק מתקדם יפהפייה.
"Gyvenimo valsas" של BIX עולה לחצי הגמר הראשון, אך מסיים שם במקום השישי ולא ממשיך הלאה. אינדי-רוק אקוסטי וקצת מהניינטיז כזה, אבל מצוין. "Nelyteta viltis" של Violeta & Darius עולה לגמר ומסיים במקום השביעי, בלדה שקטה ונוגה, פולק סיקסטיזי כזה. "Uosileli žaliasai" של Jonas Cepulis & Skirmante במקום השמיני היא עוד בלדת אינדי הפעם עם צלילי אתנו ליטאיים. "Aš – tik šoumenas" של Kastaneda הוא רוק באווירה צוענית שמסיים אחרון ברבע הגמר השני. "Tavo spalvos" של Linas Adomaitis במקום החמישי בגמר הוא היפ-הופ טוב.
* מקדוניה – "Na moe mesto" של Jasmina Dimitrovska הוא קטע RnB מצוין. מקום 11 בחצי הגמר השני ולא מעפיל לגמר. "Za nea postojam" של Kostadin Papa עולה לגמר כדי לסיים בו אחרון, פופ אייטיזי מה שאנחנו נכנה "מזרחי". חמוד מאד. "Rum, dum, dum" של Naum Petreski & Kaliopi מגיע למקום השני מרחק נקודה אחת מהמקום הראשון, פולקלור מקדוני מצוין.
"Gengsta Oro" של Sleng מצחיק כמו שזה נשמע. מקום חמישי, ראפ עם צלילי Oro, יפה ומקורי. "Blisku do mene" של Vlatko Lozanoski במקום הרביעי היא בלדה אופיינית לאזור, אך מאד מחניפה לאוזן, פספוס.
* מולדובה – "Adrenalina" של Anisoara Balmus מגיע למקום ה-19 בלבד, אך זה יופי של פופ בהפקה אלקטרונית וצלילי אתנו. זול וקליט. "Hei! Exploadeaza!" של Doinita Gherman הנפלאה הוא קטע אתנו עם גיטרות חשמליות, כינורות מזרח אירופיים והרבה כיף ואווירה שיכורה.
* נורבגיה – "Seven Seconds" של Ovi מגיע לגמר, אך לא לסופר פיינל. בלדת אמצע הדרך, אקוסטית וגלגל"צית. לא רע. "Tricky" של Velvet. סובל מגורל דומה, פופ מלוכלך וזול עם צלילי אלקטרו.
* פורטוגל – "Sonhar sem limites" של Angie במקום ה-14 בחצי הגמר האינטרנטי, ולא ממשיך לגמר. פופ-RnB א-לה ג'ניפר לופז בסוף הניינטיז. "Há sempre um mas" של Jackpot במקום ה-18 בחצי הגמר האינטרנטי, הוא ראפ-היפ הופ מקפיץ ונפלא.
* סרביה – קדם חלש ומאכזב. "Superstar" של Oscar & Beauty Queens feat. Ðorde Marjanovic במקום הרביעי הוא ניסיון לשלוח את הנון-אנטרי של סרביה ומונטנגרו מ-2006, נשמע מאד דומה.
* סלובקיה – "Rytmus vášne" של G-Strinx מגיע למקום השלישי בטרום הגמר השלישי ולא ממשיך הלאה. סוג של אינדי-פופ אלקטרוני עם צלילים בסיסיים וחשופים, מיוחד ויפה. באותו טרום הגמר מגיע למקום הרביעי "Pri sebe" של Katka Košcová, בלדה יפה שקטה וחודרת.
* סלובניה – "Vse" של Eva Cerne מסיים במקום ה-11, אירופופ טיפוסי וחביב. "I Still Carry On" של Omar Naber מזכיר קצת בלדות בויז בנד, מקום שני. "Zaigraj muzikant" של Skupina Langa & Manca במקום החמישי הוא פולקלור מקומי נוסטלגי.
* ספרד – "Mon petit oiseau" של Elektronikboy הוא אינדי-אלקטרו בצרפתית, קצת ניינטיזי, מקום עשירי ואחרון בטרום הגמר השני. "Amante de la luna" של Melody y Los Vivancos הוא פלמנקו-פופ חזק.
* שבדיה – "Stay The Night" של Alcazar הוא עוד להיט פופ קצבי ומרים של הלהקה, מקום חמישי. "Snälla, snälla" של Caroline af Ugglas היא בלדת בלוז שמפתיעה את כולם ומגיעה למקום השני. שיר מדהים, מרגש וכל כך מרענן בנוף הקדם השבדי.
"Hope & Glory" של Måns Zelmerlöw מסיים במקום הרביעי, פופ-שלאגר אפקטיבי עם הופעה כובשת. "Så vill stjärnorna" של Molly Sandén מגיע למקום ה-11 והאחרון בגמר, בלדה שמזכירה קצת את "I Have Nothing" של וויטני יוסטון לרגעים, פאוור בלאד תחרותית.
* בקדם הבלרוסי – למקום השלישי מגיעה להקת Litesound ביחד עם Dakota. בלעדיה הם ייצגו את המדינה ב-2012.
* בקדם השבדי – מאחר ומדובר בקדם המשפיע ביותר בתחרות, שווה לציין שהחל מהשנה הוצגו מספר שינויים מכריעים בקדם זה. 8 אנשים מורשים להופיע על הבמה בכל רגע נתון, קולות ליווי הורשו להיות מוקלטים מראש, וצוות שיפוט בינלאומי מוכנס להיות צוות השיפוט ה-12 בגמר בנוסף ל-11 צוותי השיפוט השבדיים. צוות זה גם מחליט על פיינליסט נוסף על פי בחירתם מבין השירים שלא העפילו לגמר. Malena Ernman מגיעה למקום השמיני בצוותי השיפוט, אך זוכה בטלווטינג. מי שזוכה במקום הראשון אצל צוותי השיפוט אך מסיים במקום הרביעי הוא Måns Zelmerlöw. הוא יישלח ב-2015 ויזכה בתחרות. למקום החמישי מגיעה להקת Alcazar, אשר אחד מחבריה, Andreas Lundstedt, ייצג את שוויץ כחלק מהרכב אחר ב-2006. Anna Sahlene & Maria Haukaas Storeng מגיעות יחדיו בדואט למקום השביעי בטרום הגמר הרביעי, ולא מעפילות לשלב הבא. Anna Sahlene הייתה נציגת אסטוניה ב-2002, בעוד Maria Haukaas Storeng הייתה נציגת נורבגיה ב-2008.
* בקדם הארמני – Dorians מגיעים למקום השלישי, ויישלחו ב-2013.
* בקדם הבולגרי – למקום השני מגיעה Poli Genova. באיזה קטע של יח"צ מופרח מתפרסמת ידיעה ש-Beyoncé בכבודה ובעצמה שמעה את השיר של פולי והוא הביא אותה לדמעות. די נו. היא תישלח ב-2011 ושוב ב-2016. למקום השלישי מגיעה Mariana Popova, נציגת 2006. למקום העשירי מגיעים Jura Tone feat. Lady B, כאשר הראשון היה חלק מההרכב שנשלח ב-2008. Bobi Kokera, Bleki & Sunnie מעפילים לרבע הגמר, אך נאלצים לפרוש עקב מחלה.
* בקדם המקדוני – למקום השני מגיעים Naum Petreski & Kaliopi. הזמרת Kaliopi היא הנון-נציגה של 1996. היא תישלח ב-2012 וב-2016. למקום הרביעי מגיע Vlatko Lozanoski, שיישלח בצמד ב-2013. למקום השישי מגיע Vlatko Ilievski, שיישלח ב-2011.
* בקדם הרומני – Elena Gheorghe מגיעה למקום השני בטלווטינג, אך למקום הראשון בשופטים, מה שמקנה לה בסופו של דבר את הניצחון. Nico & Moni-K מגיעות למקום התשיעי בחצי הגמר הראשון ולא ממשיכות הלאה. Nico ייצגה את המדינה ב-2008.
* בקדם הפיני – Jari Sillanpää מגיע לגמר, הוא ייצג את המדינה ב-2004. השיר הזוכה, "Lose Control", נכתב על ידי Annie Kratz-Gutå השבדית והוגש למלודיפסטיבלן השבדי, אך לא התקבל. הדמו שנשלח לקדם הפיני היה עם הביצוע שלה. היא אף הקליטה קולות רקע לגרסה של Waldo's People, אך מאחר והייתה בהריון מתקדם לא ליוותה אותם באירוויזיון עצמו.
* בקדם הפורטוגלי – Nucha, נציגת 1990, מגיעה למקום התשיעי. למקום השלישי מגיעה Luciana Abreu, נציגת 2004. Armando Gama, נציג 1983, מגיע למקום ה-23 בהצבעת האינטרנט המקדימה ולא מעפיל לגמר. מעניין לציין שבאותה הצבעת אינטרנט מגיעה להקת Flor-de-Lis למקום השביעי בלבד. בקדם עצמו הלהקה מגיעה למקום השני בטלווטינג, אך המקום הראשון בשופטים מספיק לה על מנת לצבור את מרב הנקודות ולזכות בקדם כולו.
* בקדם המלטי – Georgina, שייצגה את מלטה בדואט ב-1991, מגיעה בדואט אחר למקום ה-10. Miriam Christine, נציגת 1996 מגיעה למקום ה-15. Ludwig Galea, שייצג את מלטה בדואט ב-2004, לא מעפיל מטרום הגמר הראשון בדואט אחר, וגם לא לבדו מטרום הגמר השישי. Georgina הנ"ל מנסה גם לבדה, אך לא מעפילה מטרום הגמר השני. Claudia Faniello מגיעה למקום הרביעי. היא תישלח ב-2017. Jessica Muscat מתחרה עם שני שירים, אך לא מצליחה להעפיל לגמר אם אף אחד מהם. היא תישלח ב-2018 כנציגת סן מרינו כחלק מצמד.
* בקדם הקרואטי – Boris Novković, נציג 2006, מתקבל לקדם, אבל פורש בטענה שאין לו מספיק זמן למצוא זמר שישיר את שירו. גם Goran Karan, נציג 2000, מתקבל לתחרות, אך פורש בטענה שהשיר שלו לא מתאים לתחרות, ושהשיר לא עמד בציפיותיו. למקום השלישי מגיעות Feminnem, נציגות בוסניה והרצגובינה ב-2005. הם יישלחו מטעם קרואטיה ב-2010. Cager Zoc, שהיה חלק מההרכב שייצג את המדינה ב-2008, מגיע למקום החמישי עם הרכב אחר. Franka Batelić מגיעה למקום השביעי, ותישלח ב-2018.
* בקדם הלטבי – הקדם מצטמצם משמעותית עקב קשיים כלכליים של רשות השידור הלטבית, ובמקום שלושה טרומי גמר כמו שאנחנו רגילים יש רק חצי גמר אחד עם 20 שירים. "I Wish I Could Pretend" בביצוע Kristīna Zaharova, שנכתב על ידי בין היתר Lauris Reiniks, נציג 2003 כחלק מהרכב, מתקבל גם לקדם האירי. Reiniks מחליט שעדיף לו הקדם האירי משום מה ופורש מהקדם הלטבי. Zaharova, ששרה את השיר בקדם האירי, מתחרה עם שיר אחר בדואט בקדם הלטבי. מעניין לציין שאת הדואט שהיא שרה כתב חבר אחר מההרכב שייצג את לטביה ב-2003, הלא הוא Mārtiņš Freimanis. הזמרת Aisha אמורה הייתה להופיע בהרכב עם עוד שני זמרות, אך מוחלט לבסוף שאת השיר "In Love We Trust" תבצע להקה. Aisha עצמה תייצג את המדינה ב-2010. למקום הרביעי מגיעה Aisha עם להקת G-point. היא כאמור תישלח לבדה בשנה הבאה. למקום התשיעי והאחרון מגיעים Sabine Berezina feat. PeR. האחרונים יישלחו ב-2013. בחצי הגמר מגיע Valters Fridenbergs, נציג 2005 כחלק מצמד, למקום ה-13 ולא מעפיל לגמר. Triānas Parks מגיעים למקום הרביעי, ויישלחו ב-2017.
* בקדם הסרבי – מחצי הגמר אמורים להעפיל 10 שירים. Sonja Bakic ו-Etar לא היו אמורים לעלות, שכן הם הגיעו למקום ה-12 וה-14 בהתאמה, אך עקב טעות בספירת הקולות מעלים אותם לגמר במקום את Ana Nikolic ו-Ivana Selako, שסיימו במקום השמיני והתשיעי בהתאמה. הטעות היא שהקווים נפתחו ל-10 דקות, אך נספרו בתחילה הקולות רק מ-5 הדקות הראשונות של ההצבעה. כשמובנת הטעות מציעים להם להשתלב בקדם. Selako מקבלת את ההצעה, אך Nikolic מסרבת. מה שמביא לגמר של 11 שירים. במופע הביניים של הגמר מופיעים שלושה מנציגי 2008: בועז מעודה הישראלי, Sirusho האמרנית ו-Jelena Tomašević הסרבית. הם מבצעים את שירם המשותף "Time to Pray". אחד השופטים בגמר הוא Željko Joksimović. ייתכן שכחלק מהיריבות בינו לבין מלחין השיר הזוכה של אירוויזיון 2007, Vladimir Graić, הוא מעניק ניקוד נמוך לשירו שנחשב לפייבוריט בתחרות. מצד שני, גם שני השופטים האחרים ניקדו את השיר נמוך. וכך Oscar & Beauty Queens feat. Ðorde Marjanovic מגיעים למקום הרביעי, כאשר Beauty Queens היו הלהקה שליוותה את Marija Šerifović ב-2007. השיר הגיע בחצי הגמר למקום השני עם שופטים אחרים… OT Bend זוכים בחצי הגמר, אך מגיעים רק למקום השני בגמר עצמו, בעוד Marko Kon, שהגיע רק למקום השביעי בחצי הגמר, זוכה בגמר ונוסע לאירוויזיון. יצוין כי OT Bend מקבלים מספר קולות בטלווטינג הגבוה ממספר הקולות שקיבלו כל שאר השירים ביחד!
ההרכב Zemlja Gruva מסיים במקום ה-15 בחצי גמר הקדם. סולנית הלהקה, תחת שם הבמה Konstrakta , תייצג את המדינה באירוויזיון 2022.
* בקדם הנורבגי – מורשים רק שירים שנכתבו על ידי נורבגים. Alexander Rybak זוכה בניצחון הגדול ביותר בתולדות הקדם הנורבגי. הוא לא רק מקבל תמיכה מצוותי השיפוט, אלא גם מקבל 600,000 קולות יותר מהשיר המגיע למקום השני. Ovi מגיע לגמר. הוא ייצג את נורבגיה כחלק מצמד ב-2010 וב-2014. Wenche Myhre, נציגת גרמניה 1968, לא מעפילה מטרום הגמר השני.
* בקדם הקפריסאי – Marlain Angelidou, נציגת 1999, מגיעה למקום השביעי ביחד עם ה- Diesel Sisters. הזמר Alexandros Panayi, נציג 1995 ונציג 2000 כחלק מצמד, מגיע למקום השישי.
* בקדם הסלובקי – Desmod & Lucia Nováková אמורים להתחרות בטרום הגמר הראשון, אך פורשים עקב תאונה שעברו במהלך החזרות. עקב כך הם מופיעים בטרום הגמר הרביעי, שעולה ל-11 משתתפים. הם עולים לגמר מהמקום השני בטרום הגמר, אך לבסוף פורשים.
* בקדם הדני – Hera Björk מגיעה למקום השני, ותישלח ב-2010 כנציגת איסלנד. Trine Jepsen, נציגת 1999 כחלק מצמד, מנסה את מזלה לבדה.
* בקדם הסלובני – 8 שירים עולים מחצי הגמר, ביחד עם 6 שירים, שהוזמנו מראש ממלחינים, שהצליחו בעבר בקדם, וששיריהם אף הפכו ללהיטים במדינה. בעוד Quartissimo זוכים בטלווטינג ובשופטים במקום הראשון בחצי הגמר, בגמר עצמו הם מגיעים רק למקום הרביעי בטלווטינג, בעוד למקום הראשון בטלווטינג ובגדול מגיעים Skupina Langa & Manca Spik עם יותר מ-14,000 מהמקום השני ויותר מ-17,000 מ-Quartissimo, שהוכרזו כזוכים. 31.5% הצביעו להם, אך השופטים מאפסים אותם וכך הם מסיימים מקום חמישי ו-Quartissimo ,שקיבלו את מירב הנקודות מהשופטים, זוכים. Omar Naber, נציג 2005 מגיע למקום השני. הוא יישלח שוב ב-2017. Karmen Stavec, נציגת 2003, מגיעה למקום התשיעי. בשוויון עמה מגיעה גם כן למקום התשיעי Lea Sirk. היא תישלח ב-2018.
* בקדם ההונגרי – אין קדם, אלא בחירה פנימית מלאת תהפוכות. תחילה נבחר Márk Zentai עם השיר "If You Wanna Party", אך באותו היום מתברר כי השיר כבר פורסם ב-2004 תחת השם "We Became Friends", ואף היה שיר הנושא של התכנית האח הגדול בשבדיה. למחרת מודיעה הונגריה, שאת מקומו של Zentai תחליף Kátya Tompos עם השיר "Magányos csónak". מחאה מתעוררת מצד איגוד המלחינים והכותבים ההונגרים, וטענות מפה ועד הודעה חדשה לגבי זהות חברי הוועדה, למה אין קדם, איך בחרו שיר בהתראה כל כך קצרה ועוד. MTV, רשות השידור ההונגרית, עומדים איתנים נגד זרם המשמיצים, רק כדי ש-Tompos עצמה תודיע על פרישה שבוע לאחר מכן, בטענה שהיא מעוניינת להתמקד בקריירת המשחק שלה, ואין לה זמן להשקיע באירוויזיון. כעבור שבועיים מודיעים ההונגרים שאת קטיה יחליף Zoli Ádok בשיר "Dance With Me".
* בקדם האזרבייג'ני – מתוכנן קדם רב משתתפים כמו בשנה שעברה, אך עקב איכות שירים נמוכה, שמקבלת רשות השידור ,מוחלט לגנוז את הרעיון. ועדה פנימית בוחרת בזמרת Aysel Teymurzadeh. הזמר והמוזיקאי Arash, שכותב את השיר שהוועדה בוחרת פה אחד, מוזמן לאחר מכן להצטרף אליה ולשיר את השיר כדואט.
* בקדם הליטאי – מספר אמנים מתלוננים לאחר רבע הגמר הראשון, כי שיטת ההצבעה מוזרה ולא הוגנת. המדינה מחולקת לאזורים בטלווטינג, אך לא מתייחסת להבדלי צפיפות האוכלוסייה וכמות המצביעים הפוטנציאלים. לצורך העניין, לוילנה ולעיר קטנה במדינה כוח הצבעה זהה. מפיקי התחרות מגנים על השיטה, ומציינים שזו שיטת ההצבעות שתהיה בשימוש עד לסוף התחרות. למקום השני מגיע Donatas Montvydas, אשר יישלח ב-2012 ושוב ב-2016 תחת השם Donny Montell. למקום החמישי מגיע Linas Adomaitis, שייצג את המדינה ב-2004 כחלק מצמד. להקת Bix מגיעה למקום השישי בחצי הגמר הראשון, ולא מעפילה לגמר. סולן הלהקה הוא Saulius 'Samas' Urbonavicius, נציג 2006 כחלק מהרכב אחר. השיר "Lietuva" של Deivis ו-"Trapus žmogus" של Ruta Lukoševiciute מואשמים בפלגיאריזם, כאשר הראשון מואשם בהיותו פלגיאט של השיר "There She Goes" של The La's, בעוד השני בהיותו פלגיאט של השיר "Written in the Skies" של Elton John. למרות ששני השירים מעפילים מרבע הגמר, הם נפסלים. את מקומו של Deivis תופס בחצי הגמר Urtė Šilagalytė, בעוד את מקומה של Ruta Lukoševiciute תופסים Saulės kliošas. יצוין ש-Deivis היה מועמד רציני לניצחון, שכן שירו קיבל את מספר הנקודות הרב ביותר ברבע הגמר השני, ולמעשה את מספר הנקודות הרב ביותר לשיר באותה שנה בקדם הליטאי.
ההרכב Milanno מסיים במקום השישי. אחד מחברי הלהקה הוא Vaidotas Valiukevicius, שיזכה בקדם 2020, ושוב בשנת 2021 כחלק מההרכב The Roop, אז ייסע לאירוויזיון.
* בקדם המולדובי – Nelly Ciobanu זוכה בגדול עם ניקוד מקסימלי מהשופטים ומהקהל. בטלווטינג היא מקבלת 61% מהקולות. למקום השלישי מגיעים Sun Stroke Projekt. למקום הרביעי מגיעה Olia Tira. הם יישלחו יחדיו ב-2010. Sun Stroke Projekt יישלחו שוב לבדם ב-2017.
* בקדם האלבני – למקום השני מגיעים בדואט Juliana Pasha & Luiz Ejlli. הוא היה נציג 2006, היא תישלח ב-2010. Eugent Bushpepa מגיע למקום ה-12 כחלק מדואט, ויישלח לבדו ב-2018.
* בקדם האוקראיני – למרות ההחלטה לערוך שני חצאי קדם, נערכים שינויים ורשות השידור האוקראינית מחליטה לערוך חצי גמר אחד, שבו תיבחר וועדה מטעמה את 15 השירים שיעלו לגמר. Anastasiya Prykhodko ומנהלה מתלוננים, כי רשות השידור, ה-NTCU, והוועדה לא השתמשו בשיטות אמינות לקביעת המעפילים לגמר. לדבריה, היא הבינה את החוקים כך שהיא רשאית לשיר בחצי הגמר שיר מרפרטואר שלה ולאו דווקא את השיר שלה לאירוויזיון, למרות שהחוקים מציינים די מציינים זאת במפורש. מסיבה זו צוות השיפוט פסל את השיר אשר ביצעה Prykhodko. טענתה של Prykhodko נדונה בהליך בוררות, אך הגמר לבסוף נערך כמתוכנן ובלעדיה. מאוחר יותר היא תזכה בקדם הרוסי עם שיר אחר, ותגיע באירוויזיון למקום אחד מעל נציגת אוקראינה. Eduard Romanyuta לא מצליח גם לצלוח את חצי הגמר. הוא יישלח ב-2015 מטעם מולדובה.
* בקדם האסטוני – ה-Eurolaul המסורתי משנה את פניו ושמו. שם הקדם הוא כעת Eesti Laul (השיר האסטוני). התחרות לוקחת תפנית לכיוון אלטרנטיבי יותר ופחות פופי מבחינת סוגת השירים. בניגוד להליך הבחירה והסינון של התחרות הקודמת, שמות מבצעי וכותבי השירים חשופים לחברי הוועדה. 10 שירים מגיעים לגמר ומקבלים ניקוד מהטלווטינג ומהשופטים, כמו בתחרות עצמה. שני השירים שמגיעים למקומות הראשונים עולים ל-Super final. יצוין כי Laura זוכה למירב הנקודות מהקהל ו- Urban Symphony מגיעות למקום השני בהצבעת הקהל, אך הן עולות להתמודד בסופר פיינל מול Traffic, שעקפו את Laura בזכות הצבעת שופטים, וזוכות שם ב-82% מהטלווטינג. מאחר וב-Super final יש שימוש בטלווטינג בלבד, הן זוכות בקדם. Laura, חלק מההרכב שייצג את המדינה ב-2005, מגיעה למקום השלישי. היא תישלח שוב ב-2017 כחלק מצמד. Lowry, נציג 2001, כחלק מהרכב 2XL, מגיע למקום הרביעי. אחד מחברי להקת Traffic, שמגיעה למקום השני, הוא Stig Rästa, שיישלח ב-2015 בדואט.
* בקדם הרוסי – בתחילה מחליטים על מספר סבבי קדם בהם ייבחר המבצע והשיר בנפרד. לאחר מכן מתחרטים והולכים על קדם מסורתי. בתחילת מרץ, ולאחר שנבחרו 15 השירים לקדם, מוסיף הטלוויזיה הרוסית את "Mamo" של Anastasiya Prykhodko לרשימת השירים. במקביל לקבלתה לקדם הרוסי, Prykhodko מנסה להמשיך לערער על אי העפלתה לגמר בקדם האוקראיני. בהצבעה משולבת של טלווטינג ושופטים עולה Prykhodko ל-Super final לצד שני שירים נוספים. ב-Super final עצמו רק השופטים מצביעים והיא זוכה. הדבר מעורר מחאה והאשמות בדבר מכירת הקדם ל-Prykhodko. מנהלה של Valeriya, שמגיעה למקום השני, מתרעם וטוען ש"שיר באוקראינית לא יכול לייצג את רוסיה". למקום ה-11 מגיע Thomas N'Evergreen, הוא יישלח בשנה הבאה מטעם דנמרק וכחלק מצמד. Aleksey Vorobyov מנסה שוב את מזלו ומגיע רביעי. הוא יישלח ב-2011.
* בקדם הבריטי – נכתב שיר אחד לתחרות, כך שהקדם הוא למעשה ריאליטי כישרונות לבחירת המבצע/ת. שם התכנית הוא "Eurovision: Your Country Needs You". הזמרת השבדית Nina Söderquist מוזמנת על ידי ה-BBC להשתתף בתחרות, אך מאחר והיא כבר התקבלה למלודיפסטיבלן השבדי, היא דוחה את ההצעה.
* בקדם הספרדי – טרם התחרות מבוצע שלב סינון מקדים של השירים באיטנרנט. TVE מציגים קבוצת שירים לפי קטגוריות: פופ/רוק, בלדה, מטאל, אלקטרוני, לטיני, היפ-הופ, אינדי, פלמנקו, R&B ואחר. חלק מהשירים מאופסים לזמן קצר באתר על ידי ה-TVE. לאחר 3 ימים ה-TVE מכריז כי כ-4300 קולות יימחקו בטענה לזיוף קולות, בעיקר בקטגוריית ההיפ-הופ. שלב ה-"Wild Card" מבוטל על ידי ה-TVE. לדבריהם זה על מנת לאפשר לזמר הנבחר לעבוד עוד על השיר והכוריאוגרפיה לקראת האירוויזיון. לדברי גורמים בתעשייה, התחרות קוצרה עקב נתוני רייטינג נמוכים. בתחילה הופעתה של Melody הייתה משותפת ביחד עם Los Vivancos, אך האחרונים פורשים אחרי חצי הגמר עקב משאבים טכניים ואמנותיים נמוכים של הפקת התכנית, ומאחר והשיר הוצג כשל Melody בלבד. Melody ממשיכה לבדה. הקדם מסתיים בתיקו בין Soraya לבין Melody. הראשונה מוכרזת כזוכה כי זכתה בהצבעת הקהל.
* בקדם הגיאורגי – Anri Jokhadze מנסה את מזלו, ויישלח ב-2012. Stefane & 3G, שזוכים בקדם, כוללים גם את Tako Gachechiladze, שתישלח ב-2017.
* קדמים פרטיים בצ'כיה, ישראל, יוון והולנד.
פרטי טריוויה:
* סלובקיה חוזרת לתחרות לאחר היעדרות של 11 שנים. לדברי מנהל התכניות של רשות השידור הסלובקית, הכוח המניע לחזרת המדינה לתחרות היה לחץ של אמנים מקומיים.
* סן מרינו פורשת מהתחרות לאחר השתתפות בודדה, וזאת עקב בעיות כלכליות. גיאורגיה עורכת קדם, בוחרת שיר מחאה נגד פוטין, ומתבקשת לשנות את המילים או את השיר על ידי ה-EBU. היא מסרבת ומחליטה לפרוש מן התחרות.
* גיאורגיה עורכת תחרות אלטרנטיבית בטביליסי בשם AlterVision Open Air Song Contest, שנערכה במקביל לאירוויזיון.
* אוסטריה מודיעה ב-2008 כי שיטת חצאי הגמר עדיין לא פתרה את הבעיה של מדינות, שנחשבות מועדפות על אחרות ברמה הפוליטית, ושכל עוד לא יהיה קו מנחה ברור לגבי האופן שבו חצי הגמר מאורגן על ידי ה-EBU, אוסטריה לא תשתתף בתחרות של 2009.
* טרם התחרות, שר התרבות האסטוני הציע חרם של המדינות הבלטיות על התחרות במוסקבה, עקב המלחמה בדרום אוסטיה, שהתרחשה בקיץ 2008. חרם כזה לא אירע, וכל הבלטיות השתתפו בתחרות, כאשר שתיים מהן מעפילות לגמר ואחת מסיימת בטופ 10.
* Sakis Rouvas חוזר לייצג את יוון בפעם השנייה, וגם אחרי שכבר הנחה את התחרות פעם אחת.
* Chiara חוזרת לייצג את מלטה בפעם השלישית.
* בפגישת ה-EBU מנסים לחשוב על שינויים נדרשים בתחרות. עולה אופציה של ביטול מוסד "4 הגדולות", כך שכל המדינות למעט המארחת ישתתפו בחצאי הגמר, אך הצעה זו נדחית.
* לטביה מודיעה על פרישתה, אבל לבסוף מתחרטת ושולחת נציג לתחרות.
* לראשונה יש בתחרות 4 מנחים: זוג אחד מנחה את חצאי הגמר, בעוד הזוג השני מנחה את הגמר.
* אלבניה מנסה לשפר את מזלה והצלחתה בתחרות ושוכרת לתפקיד הכוריאוגרף את Julian Bulku האלבני, המתגורר בבריטניה, אשר אחראי לכמה מהכוריאוגרפיות של שירים מצליחים באירוויזיון כמו של יוון ב-2005 ויוון ב-2008.
* ההופעה האוקראינית מלווה על ידי מה שמכונה על ידם כ-"Hell Machine" ונראה כמו גלגל שיניים.
* בספטמבר 2008 נערך סקר באסטוניה לגבי השתתפות בתחרות ברוסיה. 66% מהמצביעים תומכים בהשתתפות, והקדם המקומי יוצא לדרך.
* טרם הקדם עורכים חובבים סקר בו Anouk נבחרת כזמרת המועדפת לייצג את המדינה. בעוד היא מציינת, שהיא מעוניינת להשתתף בתחרות, אך מעדיפה לא להשתתף בקדם.
* בחירת הנציג ההולנדי הוא שיתוף פעולה בין גוף השידור TROS לבין הזכיינית NOS. מתגלעים מחלוקות בין הלהקה לבין TROS לגבי שידור דוקו-סאופ על הלקה. לאחר מכן מודיע Gerard Joling על פרישתו מהלהקה. NOS מנסים להחזיר אותו. לבסוף מוחלט כי הוא יוחלף ב-Jeroen van der Boom. הבעיות לא נגמרות, ועקב ריב בין חברי הלהקה, מוארך הדדליין להגשת השירים.
* השיר המונטנגרי כלל סמפול של השיר "Innocent Heart" בביצוע Ruth Portelli, שאף הוא נכתב על ידי אותם כותבים, והתחרה בקדם המלטי באותה שנה.
* זו הפעם הראשונה שבה מונטנגרו שרה באנגלית, כמו גם הפעם הראשונה שבה המדינה שולחת זמרת.
* השיר הבלגי מעורר שערורייה זוטא, כאשר מעריצים אלביס מוחים שהזמר בשיר מציין לגביו שהוא "Too fat". אבל באמת, לאף אחד לא איכפת.
* השיר השבדי הוא השיר השבדי הראשון שבו יש שימוש בשפה הצרפתית.
* השיר השבדי היה מוזיקת הרקע בסטר הדוקומנטרי 'Spaceplane Sailing', המתאר את משימת מעבורת החלל אטלנטיס.
* סוכנויות הידיעות האזרבייג'ניות האשימו כי השיר הארמני מועתק במלואו מהשיר האזרבייג'ני "Nakhchivani" של Tofig Guliyev. ההאשמות, מן הסתם, מופרכות לחלוטין.
* רשות השידור האנדורית הביעו חוסר שביעות רצון, מהסכמת ה-EBU לבקשת רשות השידור הספרדית להעביר את הצבעת החובה שלה בחצי הגמר לחצי הגמר השני, מאחר וזה אומר שספרד לא תצביע בחצי הגמר הראשון שבו אנדורה משתתפת.
* ל-Hadise הבלגית, שייצגה את טורקיה, קריירה בבלגיה כבר כמה שנים, אך רק בזכות שיר האירוויזיון שלה, עמו היא מייצגת את טורקיה, היא הצליחה להיכנס למצעד הוולוני.
* צילומים מהקליפ לשיר הטורקי שהוגש ל-TRT, רשות השידור הטורקית, דלפו לרשת. ניכר כי הקליפ אירוטי באופיו, ונשמעה ביקורת שמרנית בטורקיה עקב כך. TRT מחליטים להגיש קליפ אחר שצולם לכבוד השנה החדשה כקליפ הרשמי, אך מנהלה של Hadise טען, שזה לא קשור לאופי הקליפ המקורי.
* בהחלטה למקד את הקריירה שלה במקום אחד, Hadise מחליטה באותה התקופה להתמקד בשוק הטורקי וכמעט ומפסיקה לייצר מוזיקה לשוק הבלגי.
* הראל סקעת היה ברשימת האמנים לייצג את ישראל בתחרות, אך עקב סכסוך משפטי עם חברת התקליטים הד ארצי נמנע ממנו להקליט כל חומר מוזיקלי עד לסיום הסכסוך, והוא יוצא מהתמונה לשנה זו.
* נשמעו קולות בישראל, מצד ערביי ישראל, וברשות הפלשתינאית, הקוראים למירה עוואד לפרוש מהשתתפות בתחרות. לדבריהם ההופעה המשותפת מציגה מצג שווא של דו קיום, במטרה ליצור מסך עשן על ההרוגים הפלשתינאים במבצע עופרת יצוקה בעזה. עוואד ענתה, שבזמן שהיא מבינה מאיפה הדברים נובעים, השיר לא מציג מצב קיים, אלא דורש שינוי, ומציג מצב שיהיה אפשרי אם יתקיים מאמץ משותף.
* NATO לוקחים את השיר האיסלנדי ומשתמשים בו עבור סרטון שהם מציגים באתרם ונקרא 'Why the financial crisis matters for security: a three-minute guide'.
* השיר האיסלנדי מגיע למעמד של תקליט זהב בשבדיה.
* בגלויה של השיר הארמני הוצג המונומנט "We Are Our Mountains" הנמצא במובלעת השנויה במחלוקת נגורגנו-קרבאך, אשר מוקפת על ידי אזרבייג'ן, ואשר שתי המדינות טוענות לבעלות עליה. בעקבות מחאות של גורמים רשמיים אזרבייג'נים לטלוויזיה הרוסית, הפסל מוסר מהגלויה בגמר. כתגובה לכך Sirusho נותנת את הנקודות של ארמניה על רקע תמונה של המונומנט כאשר הוא מופיע גם עם הגלויה שהיא אוחזת בידה. ארמניה גם התלוננה, שבעוד שהסירו את המונטמנט בטענה שהוא לא נמצא בארמניה עצמה, בגלויה של אזרבייג'ן הופיעו שני מונומנטים מהאזורים האזרבייג'נים באירן ולא מאזרבייג'ן עצמה.
* השיר הלטבי הוא השיר הלטבי הראשון שמושר בשפה הרוסית על בימת התחרות.
* השיר הסרבי הוא שיר האירוויזיון השני, הלא ישראלי, שהזמר שביצע את השיר במקור שר גרסה עברית מלאה לשירו כחלק ממסע יח"צ לקידום השיר. השיר הראשון היה "Djuli" של Daniel, השיר היוגוסלבי לאירוויזיון 1983.
* למרות שהשירים עצמם אינם פולקלוריסטיים או בסוגת האתנו-פופ, ניתן לציין את רומניה ונורבגיה כשתי מדינות אשר שילבו בהופעותיהן מוטיבים של פולקלור לאומי. ההופעה הרומנית כללה רקדניות הלבושות כדמויות מהמיתולוגיה הרומנית, בעוד הרקדנים בהופעה הנורבגית ביצעו את ריקוד ה-Halling הנורבגי המסורתי.
* השיר הנורבגי מסתמן כפייבוריט לניצחון בתחרות עוד לפני שהוא זוכה בקדם הנורבגי ואף מוזכר על ידי Oprah Winfrey בתוכניתה.
* השיר הדני מואשם בגניבה ממילות השיר "Bigger Than Us" של Miley Cyrus, ומהמוזיקה של השיר "I Will Remember You" של Ryan Cabrera.
*כשנה וחצי לאחר התחרות, Ronan Keating, מכותבי השיר הדני, משחרר גרסה משלו אך באוסטרליה בלבד.
* בזמן החזרות מגיע ראש ממשלחת רוסיה, Vladimir Putin, לבקר את הנציגים האזרבייג'נים…
* הזמר Philipp Kirkorov נאלץ לפרוש מצוות השיפוט הרוסי, לאחר שנחשפת קרבה והכרות מוקדמת עם Sakis Rouvas, כמו גם עם הצוות, שעומד מאחורי היצירה וההפקה של שירו.
* בינואר 2010 מוכרז כי השיר האזרבייג'ני הוא השיר השני הנמכר ביותר כרינגטון באוקראינה ובבלרוס.
* השיר הרוסי הושר ברוסית ובאוקראינית. הוא הוגש בתחילה לקדם האוקראיני, אך לא התקבל. במקומו התקבל שיר אחר של אותה הזמרת שלא נחל הצלחה. לבסוף השיר התחרה וזכה בקדם הרוסי.
* השיר הספרדי נכתב במקור ביוונית והוצע בתחילה ל-Helena Paparizou, זוכת אירוויזיון 2005, עבור אלבומה הרביעי. Paparizou, שרצתה שירים מסוגת הפופ-רוק, ויתרה על השיר. לאחר מכן השיר הוצע ל-Maro Lytra, שויתרה עליו גם כן. Chrispa, שקלה בחיוב לשיר את השיר בקדם היווני ב-2008, אך לבסוף בחרה בשיר אחר. השיר התגלגל לבסוף ל-Soraya Arnelas בגרסתו הספרדית, ויצא באלבומה ששוחרר באוקטובר 2008. מעריצים רבים ביקשו ממנה לשלוח את השיר לקדם הספרדי, והיא הגישה אותו שעתיים לפני הדדליין להגשת השירים.
* במהלך שבוע האירוויזיון מוענקים שוב ה-Marcel Bezençon Awards. פרס האמנים ניתן לצרפת, פרס המלחין לבוסניה והרצגובינה ופרס העיתונות לנורבגיה.
* בסקר OGAE השנתי בין מועדוני חובבי האירוויזיון ברחבי היבשת והעולם זוכה נורבגיה בענק ואחריה צרפת, שבדיה, בוסניה והרצגובינה וספרד.
* ב-Barbara Dex Award הניתן למתלבש הגרוע ביותר על פי סקר אינטרנטי, זוכה Zoli Ádok נציג הונגריה.
* עקב התחייבותה לשדר את טורניר הטניס הפתוח במדריד, שידרה רשות השידור הספרדי את חצי הגמר השני באיחור של 66 דקות ובערוץ נישה, והשתמשה בחצי הגמר בצוות שיפוט במקום הטלווטינג. ה-EBU זועם, כי הרי ספרד הועברה לבקשתה מהצבעה בחצי הגמר ה-1 לחצי הגמר ה-2, ומאיים בסנקציות עתידיות. העיתון הספרדי El Mundo טען כי ייתכן ו-TVE עשו זאת בכוונה כדי להימנע מזכייה בתחרות, מאחר ואין להם את האמצעים לארח את התחרות. העיתון הספרדי ABC ציין כי דחיית השידור הייתה עקב תקלה טכנית.
* במהלך הגמר, אזרבייג'ן מואשמת שהסתירה את מספר הטלפון להצבעה עבור ארמניה. הטלוויזיה האזרבייג'נית מכחישה זאת, אך לאחר חקירה של ה-EBU מסתבר כי אכן היה כך, ובנוסף, הטלוויזיה האזרבייג'נית, Ictimai TV, הפריעה לשידור המקומי במהלך ההופעה הארמנית. ה-EBU קונס את Ictimai TV כתוצאה מכך בסכום לא ידוע, ומאיים להרחיק את המדינה מהתחרות ל-3 שנים במידה ויקרו דברים דומים בעתיד.
* בעיות בהצבעות: מלבד ספרד, גם אלבניה משתמשת בצוות שיפוט בלבד בגמר, לא ברורה הסיבה. הונגריה מאפשרת הצבעה ב-SMS בלבד בגמר עקב תקלה בקווים.
* תוצאות חצאי הגמר לעומת הגמר: בחצי הגמר הראשון מגיעה איסלנד ראשונה – בגמר היא מסיימת במקום השני. טורקיה מגיעה שנייה – בגמר מקום רביעי. בוסניה והרצגובינה שלישית – בגמר מסיימת תשיעית. שבדיה רביעית – בגמר מסיימת במקום ה-21. ארמניה חמישית – בגמר מקום 10. מלטה מקום שישי – בגמר מקום 22. ישראל שביעית – בגמר מקום 16. פורטוגל שמינית – בגמר מקום 15. רומניה תשיעית – בגמר מקום 19. פינלנד במקום ה-12 בחצי הגמר ומעפילה בזכות השופטים – מקום אחרון בגמר. בחצי הגמר השני מגיעה נורבגיה ראשונה – זוכה בגמר. אזרבייג'ן שנייה – מקום שלישי בגמר. אסטוניה שלישית – מקום שישי בגמר. יוון רביעית – מקום שביעי בגמר. מולדובה חמישית – מקום 14 בגמר. אוקראינה שישית – מקום 12 בגמר. אלבניה שביעית – מקום 17 בגמר. דנמרק שמינית – מקום 13 בגמר. ליטא תשיעית – מקום 23 בגמר. קרואטיה עולה מהמקום ה-13 בחצי הגמר בזכות השופטים – מסיימת במקום ה-18 בגמר.
* בחצי הגמר הראשון איסלנד וטורקיה מקבלות ניקוד מכל 19 המדינות המצביעות, אחריהן בוסניה והרצגובינה עם 18 הצבעות ושבדיה, ישראל ומלטה עם 17 הצבעות. בחצי הגמר השני מקבלת נורבגיה ניקוד מכל 21 המדינות המנקדות, אחריה אזרבייג'ן, יוון ואסטוניה עם 20 הצבעות ומולדובה עם 18 הצבעות.
* בגמר נורבגיה מקבלת ניקוד מכל המדינות בגמר – 41 מדינות בסך הכל – ואף נמצאת בטופ 3 של 36 מדינות. אחריה איסלנד ואזרבייג'ן עם 34 מנקדות ובריטניה עם 31 מנקדות.
* בחצי הגמר הראשון מקבלת טורקיה 8 פעמים 12 נקודות, איסלנד 7 פעמים, בוסניה והרצגובינה פעמיים, ארמניה, פינלנד ופורטוגל מקבלות פעם אחת 12 נקודות כל אחת. בחצי הגמר השני מקבלות נורבגיה ואזרבייג'ן 6 פעמים 12 נקודות, סרביה מקבלת 3 פעמים, יוון פעמיים וקפריסין, דנמרק, קרואטיה, ליטא ואסטוניה מקבלות פעם אחת 12 נקודות כל אחת.
* בגמר מקבלת נורבגיה 16 פעמים 12 נקודות, רוסיה 6 פעמים, בוסניה והרצגובינה, יוון ואיסלנד 3 פעמים, אסטוניה ומולדובה פעמיים וארמניה, אזרבייג'ן, קרואטיה, רומניה, רוסיה, ספרד ובריטניה מקבלות פעם אחת 12 נקודות כל אחת.
* נורבגיה מסיימת עם 387 נקודות, שיא אירוויזיוני של כל הזמנים מבחינת כמות הניקוד, שיישבר ב-2016.
* נורבגיה זוכה ב-78.66% מהניקוד, מה שממקם אותה רביעית בכל הזמנים מאז 1975 מבחינת אחוז הניקוד, כאשר לפני Alexander Rybak ניצבים רק השירים של בריטניה 1976, גרמניה 1982 ובריטניה 1997. מה שאומר שהוא הזוכה הגדול ביותר של המאה ה-21.
* נורבגיה מקבלת 12 פעמים 12 נקודות, שזהו שיא של כל הזמנים. שיא זה יישבר ב-2012.
* נורבגיה זוכה בפעם השלישית, אך מאחר ו-Alexander Rybak מקבל יותר % הניקוד מכל שיר נורבגי אחר בהיסטוריה של התחרות, זהו הישג שיא לנורבגיה בתחרות.
* איסלנד משחזרת את ההישג הגבוה ביותר שלה, המקום השני, אך עם פחות % ניקוד מאשר ב-1999 ואפילו מב-1990, אז סיימה רק במקום הרביעי. מה שאומר שהישג השיא של איסלנד הוא עדיין זה מ-1999.
* אזרבייג'ן מסיימת במקום השלישי, מיקום שיא עבורה, שיישבר ב-2011 עת תזכה.
* מונטנגרו מסיימת במקום ה-11 בחצי הגמר הראשון, שזה הכי קרוב שהמדינה העצמאית אי פעם הגיעה לגמר. שיא זה יישבר ב-2014 עת תעלה המדינה לראשונה לגמר.
* בולגריה מגיעה למקום ה-16 בחצי הגמר הראשון, שזהו המיקום הנמוך ביותר שלה מאז החלה שיטת שני חצאי הגמר.
* צ'כיה "מצליחה" לסיים פעמיים בשלוש שנים במקום האחרון בחצי הגמר עם 0 נקודות…
* סרביה לראשונה לא מעפילה לגמר, מה שאומר, שמדובר בשיא שלילי עבור המדינה, שיישבר ב-2013, כשלא תעלה לגמר ממיקום נמוך יותר.
* במצעד הנורבגי Alexander Rybak שובר שיא מקומי, שכן זו הפעם הראשונה, שזוכה קדם נורבגי כובש את המקום הראשון בטבלה, לפני שזכה באירוויזיון עצמו.
* השיר הנורבגי הוא זוכה האירוויזיון התשיעי בהיסטוריה, שאינו מבריטניה, שנכנס לטופ 10 במצד הבריטי. האחרון שעשה זאת לפניו היה ג'וני לוגאן ב-1987.
* השיר הישראלי מגיע למקום האחרון בטלווטינג בגמר התחרות, אך למקום התשיעי אצל השופטים. באופן מפתיע למדי אחינועם ניני ומירה עוואד מקבלות 12 נקודות מ-4 צוותי שיפוט (!) בגמר: בלגיה, בוסניה והרצגובינה, צרפת וסלובקיה.
* לאחר התחרות חושפת התקשורת בבלרוס, כי גורם לא ידוע שילם לסטודנטים בלרוסים, סיפק להם כרטיסי סים בלרוסים וליטאים, ודאג להסעות באוטובוסים של אותם סטודנטים, על מנת שיצביעו על גבול בלרוס וליטא עבור אזרבייג'ן, פעם משם ופעם משם. European Radio for Belarus קיבל אישור לא רשמי מחברת האוטובוסים שהנסיעות המאורגנות הללו אכן התרחשו, אך לא רק בשנה זו. מסתבר כי מדובר בנוהג שנמשך מספר שנים, עוד לפני שאזרבייג'ן הצטרפה לתחרות.
* המהלך החמור ביותר אירע באוגוסט 2009, כאשר מספר אזרחים אזרבייג'נים נקראים לחקירה במשרד לביטחון לאומי, ושם מואשמים בהיותם "לא פטריוטים" וב"סכנה אפשרית לביטחון המדינה". מדוע? מאחר והצביעו לארמניה בתחרות. אחד הנחקרים ציין כי אחד מחוקריו אמר לו, שיש לו את 43 השמות והכתובות של התושבים שהצביעו לארמניה.
* השיר הנורבגי מגיעה למעמד זהב בפינלנד ובנורבגיה, ולמעמד פלטינה ברוסיה.
* הוידאו של הופעתו מהקדם הנורבגי של אלכסנדר ריבאק נבחר על ידי יוטיוב כאחד מ-31 קטעי הוידאו הבלתי נשכחים לשנת 2009. הרשימה כוונה לקהל אמריקאי, ועל כך ההישג אפילו משמעותי יותר.
* נמתחת ביקורת על הפרשנית הנורבגית Synnøve Svabø, שנכנסת לדבריהם של המנחים הרוסים, קיימה שיחות טלפון עם אמני אירוויזיון בשלבי ההצבעה ואף העירה הערות וולגריות בין לבין. רבים מהצופים הנורבגיים בוחרים להחליף ערוץ ולצפות בתחרות בערוץ השבדי.
* עקב תקלה, בנורבגיה השתמשו רק בצוות שיפוט ולא בטלווטינג. קולות הטלווטינג אובדים ומשוחזרים רק לאחר התחרות. במידה והיו נספרים, בוסניה והרצגובינה הייתה מסיימת במקום השמיני.
* ביולי חושף ה-EBU את הניקוד המלא של כל צוות שיפוט ושל כל טלווטינג: נורבגיה זכתה בשתי שיטות ההצבעה. הבדלים גדולים היו לצרפת שסיימה חמישית בשופטים ו-17 בקהל, דנמרק שסיימה שישית בשופטים ו-19 בקהל, ישראל שסיימה תשיעית בשופטים ו-25 ואחרונה בקהל, מלטה שסיימה 13 בשופטים ו-24 בקהל, רוסיה שסיימה 17 בשופטים ו-8 בקהל ואלבניה שסיימה 23 בשופטים ו-11 בקהל.
* קצת לאחר שהפכה לכוכבת בינלאומית, נחשף כי Rita Ora הייתה בין המועמדים לייצג את בריטניה ב-2009, אך פרשה מהתחרות לאחר האודישן שלה. ב-2013 כשרואיינה על כך ציינה "תארו לכם מה היה קורה אילו נשארתי? זה היה סוף הקריירה מבחינתי. במקרה הכי טוב הייתי מתמודדות בתכנית צלילה הזאת…? Splash. כן, Splash! אני אוהבת את התכנית הזו", בהתייחסה להשתתפותה של ג'ייד בתכנית Splash ב-2013. ג'ייד לא חסכה לשונה והגיבה בציוץ בטוויטר: "קל ללעוג כשאת נהנית מהצלחה. אירוויזיון ו-Splash? גאה שעשיתי את שניהם. חלק מצליחים לשכב את דרכם להצלחה, לאחרים יש מוסר".
ניתן לצפות בחצי הגמר הראשון של התחרות כאן:
ניתן לצפות בחצי הגמר השני של התחרות כאן:
ניתן לצפות בגמר התחרות כאן: