במוצאי שבת זכתה איטליה בתחרות לראשונה מזה 31 שנים, וזו לה זכייתה השלישית בסך הכל. Måneskin, להקת רוק מרומא, איטליה, הכוללת את החברים Damiano David, Victoria De Angelis, Thomas Raggi ו-Ethan Torchio, ניצחה את התחרות ברוטרדם ויביאו את אירוויזיון 2022 לארץ המגף. השיר "Zitti e buoni" זכה, לאחר שאיטליה כבשה את טבלאות ההימורים עם תחילת עונת החזרות. השיר היה ממוקם לאורך כל עונת 2021 בטופ 5 המדינות, שצפויות לקחת את התחרות, אך שבוע החזרות עשה עבור איטליה את ההבדל. Måneskin הגיעו רק למקום הרביעי בהצבעת השופטים, אך קיבלו כמות מדהימה של 318 נקודות מהקהל, כאשר כל המדינות המשתתפות מנקדות אותן בטלווטינג. אחרי איטליה בהצבעת הקהל הגיעו אוקראינה, צרפת, פינלנד ואיסלנד. בהצבעת השופטים זכתה שווייץ, ואחריה הגיעו צרפת, מלטה, איטליה ואיסלנד. השיר הזוכה סיים עם 524 נקודות, המהווה 57.45% מסך הנקודות, מה שממקם אותו במקום ה-52 ברשימת השירים עם אחוזי הניקוד הגבוהים ביותר באירוויזיון (מאז 1975), מעל ל-"Toy" של נטע, זוכה אירוויזיון 2018, ול-"Arcade" של Duncan Laurance, זוכה אירוויזיון 2019, אך הרבה מתחת ל-"Amar Pelos Dois" של Salvador Sobral, זוכה אירוויזיון 2017.
להלן התוצאות המלאות של אירוויזיון 2021:

אז קצת על המנצחות והמפסידות של ערב:
המנצחות איטליה – הניצחון האיטלקי הוא ניצחון מתוק במיוחד. ניצחון הקהל על השופטים, ניצחון השפה המקומית על האנגלית, ניצחון האותנטיות והכשרון על יח"צ, קניית שירים ומשחקים מלוכלכים. Måneskin הביאו לאיטליה את הניצחון השלישי בתולדותיה, 31 שנים לאחר שזכה Toto Cutugno בתחרות. הסיפור של איטליה הוא סיפור שכל מדינה צריכה ללמוד. המדינה חזרה לתחרות ב-2011 אחרי למעלה מעשור של היעדרות. לאורך השנים הוכיחה את עצמה כמדינה שלא מתפשרת על התרבות המקומית שלה, ולא משנה כל פעם אסטרטגיה כדי להצליח בתחרות. החל מ-2013, להוציא את 2014, ומידי שנה שלחו את מנצח פסטיבל סנרמו, וקיוו לטוב. הם ממעטים לשלב גימיקים בהופעות שלהם, לא התאמצו יתר על המידה כדי לזכות בתחרות, ולא זעקו כי אירופה מפלה אותם כשהגיעו נמוך מהמצופה. הם גם הציגו עקומת למידה, כשעם השנים למדו יותר איך להעמיד הופעת אירוויזיון טובה ואפקטיבית. איטליה, שתמיד הייתה סוג של ילד חורג באירוויזיון, הוכיחה כי מסורת איטלקית לא ניתנת לשבירה. מה שהיה נכון עבורה ב-1956, נכון גם ב-2021. קודם כל עושים את מה שנכון עבורם ועבור תעשיית המוזיקה המקומית, אחר כך, אם בכלל, נחשוב על מה אפקטיבי באירופה. זהו גם מסר לחיים; תמיד תשארו אותנטיים לעצמכם, אל תנסו להתאים את עצמכם למה שאחרים רוצים, ותאמינו שיום אחד העולם פשוט ידביק את הקצב המטורף שלכם. האירוויזיון נשאר במערב אירופה, נשאר במדינה מייסדת וחוזר למדינה ים תיכונית. לא יכול לחכות לטורינו 2022.
צרפת – נכון, מקום שני תמיד נחשב להפסד צורב, אבל אני רוצה דווקא להסתכל על הצד החיובי של הסגנות הצרפתית. סטטיסטית, צרפת הגיעה להישג הטוב ביותר שלה מאז 1991. זהו גם השיר הכי מצליח בשפה הצרפתית מאז. היחס של צרפת עצמה לאירוויזיון היה יותר דומה ליחס של בריטניה, ספרד וגרמניה מאשר היחס של איטליה לדוגמה, אבל בניגוד לראשונות היא יצאה מזה. גם היא שינתה אפני בחירה, החליפה קדמים בפורמטים שונים בבחירות פנימיות ובאופן כללי נראתה די אבודה ועם מעט מאד הישגים. בשנה שעברה הם בחרו אפילו בשיר שבדי גנרי באנגלית… ואולי מדובר במזל חד פעמי בלבד. הבנתי שהפקת הקדם רצתה ש-Pony X יזכו בקדם, ולא היו מרוצים מהניצחון של Barbara Pravi, מה שעדיין מצביע על כך כי אופן קבלת ההחלטות ברשות השידור המקומית שנוי במחלוקת. Barbara Pravi חוגגת מקום שני מפואר והיסטורי רק חצי שנה לאחר ששירה זכה באירוויזיון ג'וניור ובעקבות כך יביא את תחרות הבת לפריז 2022.
אוקראינה – אף אחד לא ספר את Go_A השנה. אוקראינה מוקמה איפשהו במקומות ה-13-15 לאורך רוב העונה, ושוב המהמרים הוכיחו כי הם מזלזלים ביכולת האוקראינית, המוכיחה עצמה מידי שנה, להעמיד הופעה מפחידה. מה לא אמרו על השיר? שהוא קקפוניה רפטטיבית, שהוא רועש ועושה כאב ראש, שהוא בשפה לא קומיוניקטיבית ושהקול של הזמרת צורמני. הכל נכון, רק הפוך. אוקראינה הראתה, כמו איטליה וצרפת, חיבור אותנטי ויחס לא ממוסחר למוזיקה כמוצר. הקהל הגיב בהתאם והעניק למדינה מקום ראשון בטלווטינג בחצי הגמר ומקום שני בטלווטינג בגמר. המקום החמישי תואם את טבלאות ההימורים בערב הגמר, אך עומד בניגוד גמור למה שהן הציגו בחודשים האחרונים. תמיד תזכרו שאוקראינה מפתיעה.
רוסיה – הניצחון הרוסי הוא ניצחון מורלי ומוסרי. הוא נצחון הליברליות על השמרנות, ניצחון לנשים, ללהט"בים ולקווירים ולמיעוטים האתניים ברוסיה (טג'יקיסטנים). חוץ מזה, ש-Manizha נתנה הופעה מדהימה ומלאת נשמה. כבוד לאורי קפלן ואורי אבני, שהביאו אולי את השיר הרוסי הטוב ביותר בהיסטוריה של התחרות, לטעמי. זהו רגע היסטורי עבור המדינה באירוויזיון, ואני מקווה שנקבל עוד כאלה ופחות שירי בית חרושת.
התרבויות והשפות המקומיות – איטליה עם שיר באיטלקית, צרפת ושווייץ בצרפתית, אוקראינה באוקראינית, וכולן סיימו בטופ 5. כל שירי הטופ 6 נכתבו על ידי או בשיתוף הפרפורמרים עצמם, וזאת בנוסף לשירים של ליטא ורוסיה, שסיימו בטופ 10. זוהי סיכה נוספת בבלון שנקרא "כותבים שבדיים". אירופה אמרה 'לא' לשירי בית חרושת פלסטיקיים, ו'כן' ליוצרים אותנטיים, גיוון מוזיקלי ותוצרת מקומית. כן ירבו.
המפסידות מלטה – אמרתי בפוסט ההימורים ביום התחרות, ש-Destiny ומלטה חוו עליות ומורדות, בעיקר עם תחילת החזרות, ורק ניצחון מלטי ייתן לסיפור הזה סוף טוב. הזמר השווייצרי נראה עם תחילת החזרות כמי שמתעתד להיות הדמות הטרגית של האירוויזיון השנה, אבל בסופו של דבר התואר הזה הלך לנציגת מלטה. מי שזכתה באירוויזיון ג'וניור 2015, והייתה התקווה הגדולה לשיא מלטי חדש, מי שהייתה אמורה להביא את התחרות לאירוח באי הים תיכוני הקטן, אחרי שהובילה בהימורים עם חשיפת השיר ועד תחילת החזרות, היא אחת המפסידות הגדולות של העונה. השיר סיים רק במקום השביעי, הרחק מן המקום הראשון, ובהצבעת הקהל הגיע רק למקום ה-14. השיר אמנם זכה בחצי הגמר הראשון, אבל רק במקום השני בהצבעת הקהל, כאשר דווקא אוקראינה עוקפת אותה כחביבת הצופים. הגיע הזמן לחשב מסלול מחדש, לזנוח שירים שבדים שנדחו על ידי המלודיפסטיבלן ולהפסיק לחקות זוכי עבר (ישראל 2018). איטליה הוכיחה לנו שהכל אפשרי. למלטה יש את הנחישות, רק הראש שלהם לא במקום הנכון.
בולגריה – המדינה פרשה מהתחרות ב-2019 מאחר ורשות השידור המקומית הייתה מיובשת כלכלית. ב-2020 הם חזרו לאחר שחברת icard מימנה חזק את Victoria ודחפה אותה, והפכה את ההשתתפות לאפשרית. החברה בוודאי הפסידה כסף, כמו כולם, אחרי שהאירוויזיון בוטל, מה גם שהשיר הבולגרי ב-2020 היה הפייבוריט לזכייה בתחרות כולה. עבור 2021 החברה המשיכה להשקיע בהשתתפות הבולגרית, וכיוונה גבוה, עם ה-EP שהוציאו ל- Victoria, הפלטפורמה האינטרנטית לחובבים וההעמדה המאד יקרה שעשו לה. התוצאה – מאד מאכזבת מבחינת החברה ורשות השידור. מקום 11 בלבד, ועוד אחרי מדינות שאף אחד לא ספר, אחרי שבולגריה הייתה בטופ 5 בהימורים לאורך רוב העונה, הוא אכזבה גדולה. פורסם היום פוסט בדבר המשך שיתוף הפעולה גם בשנה הבאה, וזה משמח, אבל לא הייתי נושם לרווחה עד שבולגריה לא תאשר רשמית את השתתפותה בשנה הבאה.
סן מרינו – כמה כסף נשפך על ההופעה של סן מרינו. Senhit רכשה שיר שבדי, עליו עבדו עשרה מוזיקאים (!), שכרה את שירותיו של Flo Rida, אשר הופיע עמה באירוויזיון, הקליטה גרסאות כיסוי לקלאסיקות אירוויזיון והפיקה עבורם קליפים. התוצאה – 13 נקודות בטלווטינג ומקום 23 בתוצאה הסופית. לסן מרינו עצמה זה בוודאי לא משנה, וגם בשנה הבאה יבחרו לנציגם את מי שמוכן לשלם הכי הרבה. היכונו לשובו של הזיגל.
בריטניה – James Newman עושה רושם של אחד האמנים המתוקים של התחרות השנה. רוח ספורטיבית, חיוך תמידי ומשהו נורא אותנטי ואמין בהתנהלות הכללית. בייחוד עשה רושם כמי שלא עף על עצמו, למרות שכתב שירים לכמה מהאמנים הגדולים בעולם. נראה כמו אחד מהחבר'ה. אבל Newman סיים את האירוויזיון בהפסד הצורם ביותר בתולדות התחרות אי פעם, עם 0 נקודות מ-39 חברי צוות שיפוט ועוד 0 נקודות מ-39 נקודות טלווטינג. לא מגיע לו. עם זאת, האהבה שהוא קיבל מהקהל המקומי היה רגע מחמם לב.
קרואטיה – הטופ 10 מכל חצי גמר עולה לגמר. זהו כלל ידוע וברור מאז החלה השיטה הנוכחית (להוציא את השיטה של 2008-9). Albina הקרואטית הייתה הזמרת היחידה בהיסטוריה של התחרות, שהגיעה בחצי הגמר למקום העשירי גם בקהל וגם בשופטים, ועדיין לא העפילה לגמר. מדוע? כי בשקלול הניקוד הכללי, ירדה למקום ה-11. וכך, למרות שהייתה הסכמה בין השופטים לקהל שיש לה מקום בגמר, היא נאלצה להישאר בחצי הגמר.
האמנים החוזרים של 2021 – James Newman מבריטניה עם ה-0 הכי צורם בתולדות התחרות, Blas Cantó מספרד ו-Jeangu Macrooy מהולנד, שקיבלו 0 נקודות מהקהל, Senhit מסן מרינו, שהתרסקה בניקוד הקהל ולא הצליחה גם בשופטים, Lesley Roy מאירלנד ו-Samanta Tīna מלטביה, שסיימו במקומות האחרונים בחצי הגמר, Victoria מבולגריה ו-Destiny ממלטה, שסיימו נמוך משחזו טבלאות ההימורים, אך במידה מסוימת גם Efendi מאזרבייג'ן, Hooverphonic מבלגיה, עדן אלנה מישראל ו-Hurricane מסרביה, שלא הצליחו להביא שיר זוכה למרות שנה של הכנות. זוהי טריקת הדלת הסופית לשנה הארורה שהיא 2020. שנה הבאה פותחים דף חדש, ובתקווה גם לומדים מטעויות העבר. או שלא.
בסביבות יולי-אוגוסט יעלה הפוסט הארוך והמפורט הסוקר, מפרשן ומנתח את אירוויזיון 2021. הישארו עמנו 😉